Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ"— Sunum transkripti:

1 Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ
HOŞGELDİNİZ TERCİHLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR. PDR SERVİSİ Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ

2 İYİ FİDANLAR VERİMLİ TOPRAKLARDA YETİŞİR.
RS İYİ FİDANLAR VERİMLİ TOPRAKLARDA YETİŞİR. Rehberlik Servisi Özel Çağlayan Rehberlik Servisi

3 İNSAN VE DÜNYA Adam, bir haftanın yorgunluğundan sonra Pazar sabahı kalktığında bütün haftanın yorgunluğunu çıkarmak için eline gazetesini aldı ve bütün gün miskinlik yapıp evde oturacağını düşündü. Tam bunları düşünürken oğlu koşarak geldi ve sinemaya ne zaman gideceklerini sordu. Baba oğluna söz vermişti bu hafta sonu sinemaya götürecekti ama hiç dışarıya çıkmak istemediğinden bir bahane uydurması gerekiyordu. Sonra gazetenin promosyon olarak dağıttığı dünya haritası gözüne ilişti. Önce dünya haritasını küçük parçalara ayırdı ve oğluna eğer bu haritayı düzeltebilirsen seni sinemaya götüreceğim dedi, sonra düşündü:

4 İnsanı düzelttiğim zaman dünya kendiliğinden düzelmişti !...
-Oh be! Kurtuldum. En iyi coğrafya profesörünü bile getirsen bu haritayı akşama kadar düzeltemez. Aradan on dakika geçmeden oğlu babasının yanına koşarak geldi ve “baba haritayı düzelttim, artık sinemaya gidebiliriz” dedi. Adam önce inanamadı ve görmek istedi. Gördüğünde de hala hayretler içindeydi ve bunu nasıl yaptığını sordu. Çocuk şu cevabı verdi: -Bana verdiğin haritanın arkasında bir insan resmi vardı. insan düzelirse dünya da kendiliğinden düzelir. İnsanı düzelttiğim zaman dünya kendiliğinden düzelmişti !...

5

6 DÜZENLİ BİR AİLE HAYATI
Çocuk uzlaşma içinde olduğu bir aile hayatı sürdüremiyorsa; sağlığını koruması, kendini derslere verebilmesi, üretken ve başarılı olması güçleşmektedir. Anne-baba olarak, verdiğimiz mesajlarda lütfen birbirimizle çelişmeyelim.

7 EĞİTİM ve AİLE

8

9

10

11

12

13 Ve Sonuç; Tam İsabet!

14

15 Aile, hissi bir evlilik oyunu mudur?
Aile; eşlerin birbiriyle sağlıklı bir iletişim kurarak sevgi ve saygıyı öğrendikleri, böylece kendilerini ve çocuklarını eğittikleri bir Eğitim Yuvasıdır.

16 Gerçekleri ana hatları ile çocukların ruhlarına nakşeden anne-baba, geliştiren de öğretmendir.

17 Eğer anne-babalar çocukları ile şakalaşıp beraber eğlenirlerse, çocukları onların öğütlerini dinlemeye daha istekli olurlar.

18 Sevgi dolu bir baba; erkekte başarı, kızda ise kişisel uyum etkisi yapar.
Sıcak ve sevecen babalar, çocuklarda cinsiyet rollerinin gelişimini de etkiler. Erkek çocukların büyüme sürecinde babalarından erkeklerin ilgilerini, faaliyetlerini ve sosyal davranışlarını öğrenir. Kız çocukları ise erkeklerle güvenli ve rahat ilişki kurmayı öğrenir.

19 Çocuğun Ruh Sağlığının yerinde olması huzurlu bir aile ortamına bağlıdır.
Ana-baba ve ailenin diğer üyelerinin ilişkilerindeki uyum, çocuğun kişiliğine yansır.

20 AİLE, İNSAN İLİŞKİLERİNİN SERGİLENDİĞİ BİR SAHNE GİBİDİR.
Çocuk bu sahnede, insan ilişkilerini bütün karmaşık yönleriyle gözlemler ve yaşar. İnsan ilişkilerini belirleyen anlaşma, uzlaşma, iş birliği gibi olumlu nitelikleri de, çekişme ve çatışma gibi olumsuz nitelikleri de bu sahnede kazanır.

21 Okula gönderirken neşeli ve güler yüzlü olmanız, onun okul çalışmalarında uyumlu ve başarılı olmasında önemli bir etkendir.

22 Kitapsız büyüyen çocuk
susuz ağaca benzer.

23 Beden eğitimi vücut için ne ise, Okumakta beyin için odur!..

24 Çocuklarımızın okul ve derslerini önemseyip ilgileniyor muyuz?”

25

26 Gençlerin sağlıklı gelişmesi için;
Onlarla sürekli iletişim içinde bulunun. Takip Özelliklerini bilin. Kişiliklerine saygı gösterin.

27 LAKİN MEYVESİ TATLIDIR.
Ona zaman ayırın. Onunla sohbet edin. SABRIN KENDİSİ ACIDIR, LAKİN MEYVESİ TATLIDIR.

28 MODEL OLMA ÇOCUKLAR AYNADIR BİZİ YANSITIR.
ÇOCUKLAR BİLDİKLERİNE GÖRE DEĞİL, GÖRDÜKLERİNE GÖRE HAREKET EDERLER

29 ÇOCUKLAR BİLDİKLERİNE GÖRE DEĞİL, GÖRDÜKLERİNE GÖRE HAREKET EDERLER

30

31

32 HAYAT TEK RENKLİ DEĞİL, GÖKKUŞAĞI GİBİDİR!

33 BIRAKIN OYNASIN Oyun çocuğun gelişmesi ve kişilik kazanması için sevgiden sonra ki gıdadır.

34 Çocuğun kişilik, zihin ve beden gelişimi büyük ölçüde oyun içinde gerçekleşir.
Kurallara uyum, arkadaşlık ilişkisi, toplumsallaşma, kendine güven gibi beceri ve duyguları en iyi oyun içinde kazanır

35 Oyun, en iyi öğrenme ve gelişme ortamıdır.
Çocuğunuza, hangi yaşta olursa olsun, oyun oynaması ve arkadaşlarıyla birlikte olması için imkan sağlayınız. Çünkü çocukların sağlıklı gelişmesinde, oyunun ve arkadaş grubunun rolü büyüktür.

36 Bu Yaş Grubunun Gelişim Özellikleri
7. sınıftaki çocuklar hem bedensel hem de psikolojik açıdan bir çok temel değişikliklerin oluştuğu bir çağdadırlar. Bu dönem fırtına ve gerginlik dönemi olarak bilinir.

37 Anne babalar “bu çocuk geçen sene böyle değildi. Ne oldu buna
Anne babalar “bu çocuk geçen sene böyle değildi. Ne oldu buna. Bir gariplik var üzerinde” demeye başlarlar. Ön plana çıkma anlayışı daha belirgin olarak ortaya çıkar.

38 Kişisel bakımlarına; saçlarına, kıyafet seçimlerine, özel eşyalarını aile bireylerinden koruma-saklamaya dikkat ederler. Yalnız kalma, müzik dinleme vb. davranışlarda yine bu dönemde sıkça görülmektedir.

39 İPLERİ ÇOCUKLARIN ELİNE VEMEYİN
ailelerin düştüğü hatalardan biri de çocuğun her isteğinin yerine getirildiğinde mutlu olacağının düşünülmesidir.  İPLERİ ÇOCUKLARIN ELİNE VEMEYİN her isteği yerine getirilen çocuk doyumsuz ve saygısız  olur. “çocuk erkil aile” Hayatta her istediğini elde edemeyeceğini bilmeli. Yokluğu bilmek de insanları olgunlaştırır. Farkındalıklar çocukların ihtiyacı olan ebeveyn rolüne daha rahat ulaştırır. Yokluğu bilmek de insanı olgunlaştırır.

40 Bu dönemde dersler ayrı bir öneme sahiptir
Bu dönemde dersler ayrı bir öneme sahiptir. Aldığı notlar iyi oldukça sosyal çevresi tarafından kabul görür, değerli olduğunu hisseder.

41 Yasaklamalar yerine özendirmeler etkilidir.
Motivasyon önemlidir fakat çabuk sıkılırlar sık sık çabası ödüllendirilmelidir Yasaklamalar yerine özendirmeler etkilidir.

42 ÖĞRENCİLER HANGİ SÖZLERİ DUYMAK İSTER Teşvik Sözleri
Sana güveniyoruz, senin için elimizden geleni yapmaya hazırız. İşbirliği halinde olunacağı söyleniyor. F Sen elinden geleni yapıyorsun. Sonuçtan ziyade gayret takdir ediliyor. F Senin başarabileceğine inanıyoruz. Güven telkin ediliyor. F Geçmişte güzel başarıların oldu; bunu da başarabilirsin. Gereken gücün kendisinde olduğu dile getirilerek, motive edilmeye çalışılıyor. F Arkadaşlarının da senin gibi iyi olduğuna inanıyoruz. Dolaylı yoldan övülürken, kötü arkadaşlar edinmemesi konusunda da mesaj veriliyor.

43 ÖĞRENCİLER HANGİ SÖZLERİ DUYMAK İSTER
Teşvik Sözleri Birdenbire mükemmellik olmaz, zamanla daha iyisini yaparsın. Yeteneklerin zamanla geliştiği, insanın zamanla olgunlaştığı vurgulanıyor. F İlk denemen olmasına rağmen yine de çok güzel. Elde edilen başarı takdir edilerek, gelecek başarılar için motive edilmeye çalışılıyor.

44 Teşvik Sözleri Teşvik sözlerinde ne akıl verme ne de ödül var. Sadece çabanın fark edilmesi, çocuğun yaptığı işe güven duyması ve takdir edilmesi vardır. Teşvik sözleri ile ulaşacağımız nokta; çocuğumuzun kendi geleceğine sahip çıkması, çaba ve gelişmelerinin fark edilmesi ve olumlu yönlerinin vurgulanmasıdır.

45 ÖĞRENCİLER HANGİ SÖZLERİ DUYMAK İSTEMEZ
Biz senden daha büyük başarılar bekliyorduk. Elde edilen başarı beğenilmiyor. F Yapılan masrafları boşa çıkartma. Yapılan harcamalar başa kakılıyor. F Bak, amcanın çocukları nerelere geldi! Başkalarıyla kıyaslama yapılıyor. F Ben senin gibiyken… Veli kendi geçmişiyle kıyaslama yapıyor. Sen bu gidişle adam olmazsın. Genç tehdit ediliyor.

46 ÖĞRENCİLER HANGİ SÖZLERİ DUYMAK İSTEMEZ
Kime çekti bu çocuk bilmem ki… Başkalarının çocuğuna akıl yağıyor, bizimkine… Çocuk, başkaları ile kıyaslanıyor. Sen önce kendi dersini çalış. Ders dışında diğer işlere müdahale etmemesi isteniyor. Bize akıl vereceğine kendine çeki düzen ver. Çocuğun fikirleri önemsenmiyor.

47

48

49 ÖZETLE… Kıyaslanmaktan, Görüşlerine değer verilmemesinden,
ÇOCUKLAR; Kendisine güvenilmemesinden, Kıyaslanmaktan, Görüşlerine değer verilmemesinden, Kendisi hakkında aşırı beklentiye girilmesinden, Tehdit edilmekten, Sunulan imkanların başa kakılmasından, Başkalarının yanında eleştirilmekten, Her olumsuz davranış sonrasında azarlanmaktan, Sürekli emir yağdırılmasından, Ders dışında hiçbir sorunuyla ilgilenilmemesinden, Olumlu davranışlarının zaman zaman da olsa ödüllendirilmemesinden, Arkadaşları hakkında devamlı olumsuz görüş bildirilmesinden HOŞLANMAZLAR

50 GÜNÜMÜZ ÇOCUĞUNUN ÇOK ŞEYİ VAR

51 2. Kendisi ve başkaları için değerli olmak
Sağlıklı kişilik gelişimi için çocuğun ihtiyacı; 1. Sevmek ve sevilmek 2. Kendisi ve başkaları için değerli olmak

52 Okul başarısı yüksek çocukların geçmişine baktığımızda, onlara sarılan, öpen, küçüklüğünde ilgilenen bir babayı görürüz.

53 MOTİVASYON

54 SABIRLI OLUN, ACELECİ DAVRANMAYIN
HATALIYSAM BİLDİRİN!

55 Nasıl bir evlat sahibi olacağımız bizim elimizde değil
Nasıl bir evlat sahibi olacağımız bizim elimizde değil. Ama nasıl bir anne-baba olacağımız bizim elimizde. Sabır olmadan asla!!!.. Ebeveynliğin birinci şartı sabırdır. Bir ebeveyn mütebessim olmalıdır. Aynaya bakın ve söyleyin lütfen; çocuğunuza karşı genelde mütebessim misiniz? Tercih edilen anne-babalar olursak zamanla tercih ettiğimiz gibi çocuklar yetiştirir ve tercih edilen bireylerin yetişmesine vesile olmuş oluruz

56

57

58

59 ÇOCUĞUMUZUN OLUMLU YÖNLERİNİ GÖRMELİ, TAKDİR ETMELİ VE MEMNUNİYETİMİZİ İFADE ETMELİYİZ.

60 -Şayet, çocuklar manen beslenmeleri için gereken dersi sokaktan alamıyorlarsa, o ruhu camide dahi bulamıyorlarsa ve mektep sayesinde de istenen donanıma ulaşamıyorlarsa, o zaman onların güzelce yetiştirilmeleri de anne-babaya düşen ve öne alınması lazım gelen bir farz olur.  MFG

61 BAŞARILI ÖĞRENCİNİN ARKASINDA AİLE VARDIR.
ANNE-BABAYA DÜŞEN Onun yanında olduğunuzu hissettirin Onlarla yer yer konuşun Evdeki programın uygulanırlığını sağlayın (uygun ortam) Öğretmenleriyle diyalog halinde olun Haberdar olun (Ev, Okul, Dershane) Arkadaş çevresini tanıyın Tenkit yerine yardım edin. Eşinizin ve çocuklarınızın güzel halleriyle iftihar edin. Tasayı ve sevinci paylaşın. BAŞARILI ÖĞRENCİNİN ARKASINDA AİLE VARDIR.

62 EKİP ÇALIŞMASI AİLE ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ
Adam parkta oturmuş, hem gazete okuyor, hem de temiz hava alıyor, ara sıra etrafı seyrediyor. Biraz ilerde, ellerinde kazma kürek çalışan iki kişi dikkatini çekiyor. Öndekinin elinde kazma, çukur açıyor... Arkadakinin elinde kürek, açılan çukuru dolduruyor... Bu arada elinde kazma olanı, az ilerde yeni bir çukur açıyor, arkadaki gelip çukuru dolduruyor... Bir, üç, beş... Adam, bu manzara karşısında bir süre kafa yormuş, ne yapıyorlar diye... Ama mümkünatı yok, çıkaramamış. Meraktan da ölecek. Kalkmış, yanlarına gitmiş: - Yahu arkadaşlar, epeydir sizi seyrediyorum. Ne yaptığınızı bir türlü anlayamadım. Neden biriniz çukur açıyor, sonra diğeriniz o çukuru kapatıyor? Adamlardan biri cevap vermiş: Aslında biz üç kişilik bir fidan dikme ekibiyiz. Fidanı çukura koyan arkadaş bugün izinli de...

63 Çocuğun, Sizlerin öğretmenleriyle olumlu ve uyumlu bir iletişim kurduğunuzu görmesi, onun hem okula ilişkin tutumunu hem de başarı düzeyini olumlu yönde etkileyecektir.

64 Biz, bizden evvelkilerin ekip biçtikleriyiz;bizden sonraki nesiller de bizim çabamızın ürünü olacaktır (F.G.)

65 NE OLUR ÇOCUKLARIN EN İYİ ŞEKİLDE YETİŞMELERİNE YARDIM ET…
ALLAH’IM NE OLUR ÇOCUKLARIN EN İYİ ŞEKİLDE YETİŞMELERİNE YARDIM ET… LÜTFEN ALLAHIM! ÂMİN

66 Mutlu ve Başarılı Bir Eğitim Öğretim Yılı Olması Dileğiyle…
Bütün dünyada bir tek “güzel çocuk” vardır, tüm anne-babalar da ona sahiptir. Mutlu ve Başarılı Bir Eğitim Öğretim Yılı Olması Dileğiyle…

67 Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ
“Ailenin eksik bıraktığı sevgiyi ne okul ne de toplum verebilir.” Siz anne babalar, gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvanlarsınız. TEŞEKKÜRLER… Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ PDR SERVİSİ


"Feyza PEKER & Fahreddin GÜRBÜZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları