Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlkyardım Hazırlayan : Oymakbaşı Erem ÖĞÜT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlkyardım Hazırlayan : Oymakbaşı Erem ÖĞÜT."— Sunum transkripti:

1 İlkyardım Hazırlayan : Oymakbaşı Erem ÖĞÜT

2 İlkyardım Nedir ? İLKYARDIM (birinci tanım );   Herhangi bir hastalık (kalp krizi, şeker hastalığı, sara krizi vs.) veya kaza (iş kazası, trafik kazası, boğulma, yangın, deprem, ev kazaları vs) sonucu, sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, olay yerinde, eldeki imkânlarla, durumunun kötüleşmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak, yardımı tamamlayacak sağlık personeli gelinceye kadar veya sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar yapılan müdahaledir. iLKYARDIM (ikinci tanım ); İlkyardim, hasta veya yaralı kişiye, daha ciddi bir tibbi yardım uygulanmadan önce yapılan ilk bakımdır. İlkyardımın amacı, durumun kötüleşmesini önlemek için aktif olarak müdahale etmek, yaşam desteği sağlamak, yaralinin etkin tedavisini başlatmak, zararı en aza indirmek ve yaşam kaybını önlemektir. Tıbbi bakımın bir alternatifi değildir.

3 İlkyardım Nedir ? Bu nedenle; ilkyardım eğitimi almamış kişilerin, ilkyardım uygulamalarında bulunmaları sakıncalı sonuçlar doğurabilir. İlkyardım uygulayacak olan kişilerin, mutlaka ilkyardım eğitimi almış olmaları, öncelikli amaçlarının kişilere zarar vermemek olduğunu bilmeleri ve hayati tehlike oluşturabilecek müdahalelerde bulunmamaları son derece önemlidir.

4 İlkyardım Nedir ? Ancak ilkyardım eğitimi alan kişiler, durumun aciliyetini tayin etme ve profesyonel tıbbi yardım ulaşana kadar yapılabilecek en doğru şeyleri belirleme yeterliliğine sahiptir. Yaralanmanın, ölüm olaylarının dördüncü ana nedeni olduğu düşünülürse, ilkyardim eğitiminin gerekli oldugu çok açıktır. Düşmeler en sık rastlanan yaralanma sebebidir.

5 İlkyardım Nedir ? Ancak trafik kazalari en ölümcül olanıdır. Yaralanma ölümlerinin %22’si trafik kazaları sonucu oluşmaktadır. İlkyardım inceleme ve araştırmayla başlar. Bir yaralıya yaklaşmadan önce olay yerinde, yaralı ve kurtarıcının hayatını tehlikeye atabilecek faktörlerin önlenmesi gerekir. Daha sonra yapılan ilk inceleme, yaralının hayatını kurtaracak işlemlerin hemen uygulanmasının gerekip gerekmediğini belirler.

6 İlkyardım Nedir ? ZAMANINDA YAPACAĞINIZ BASİT VE ETKİLİ BİR YARDIMLA,
UNUTMAYIN !!! ZAMANINDA YAPACAĞINIZ BASİT VE ETKİLİ BİR YARDIMLA, HASTA YA DA YARALININ HAYATINI KURTARABİLİRSİNİZ.

7 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR * UYGULAMA REHBERİ 1. Saptama : Cevap verip vermediğini belirleyin. Omzuna yavaşça dokunun veya hafifçe sallayın "İyi misiniz? " diye bağırın. EĞER CEVAP YOKSA.... * Cardio Pulmonary Resusitation

8 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
2. ACİL AMBULANS SERVİSİ (112)’yi arayın. 112'yi arayın veya yerel acil numarayı arayın.                                                         Not : Eğer çevrede aramayı yapacak, başka biri yoksa, telefon aramanız 4 dakikadan fazla sürmeyecekse aramayı siz yapın. Aksi taktirde ilave yardım gelene kadar ABC’yi uygulamaya devam edin. Bir sonraki adıma geçin ...

9 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
3. A = Nefes borusunu açın Bir elinizi hastanın alnına koyun. Diğer elinizi çenenin kemiğine yerleştirin ve ağzı kapatmadan kafayı arkaya doğru eğin. Çenenin altındaki yumuşak noktaya dokunmaktan kaçının. Oraya yapılacak herhangi bir basınç, dili yukarı doğru itip nefes borusunu tıkayabilir. Eğer boyun yaralanmasından şüpheleniyorsanız, kafayı arkaya eğmeden çeneyi kaldırmayı deneyin.

10 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
4. B=Nefes alıp almadığını kontrol edin (3-5 saniye) Yüzünüzü hastanın göğsüne çevirin (Bak) Kulağınızı hastanın burnuna ve ağzına yaklaştırın( Dinle) Nefesi yanağınızda hissedin.(Hisset)

11 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
5. İki kez yavaşça nefes verin ( Eğer hasta nefes almıyorsa) *Nefes borusunu açık tutun * Burnu parmağınızla sıkarak kapatın * Derin bir şekilde nefes alın * Dudaklarınızı hastanın ağzına yapıştırın veya yüz koruyucu kullanın. * İki kez yavaşça nefes verin, herbirini 1 ½ ile 2 saniye arasında sonlandırın. * Her nefes verdikten sonra tekrar nefes alın * Nefes verirken göğsün kalkışını izleyin * Nefes verdikten sonra göğsün inmesini bekleyin.

12 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
6. C=Nabzı kontrol edin                    İki parmağınızı hastanın gırtlağına yerleştirin. Parmağınızı yavaşça boynun oyuğuna doğru kaydırın (sizden taraf) 8-10 saniye carotid (boyun) nabzı, hissedin. (Bu programdan sonra nabız için parmağınızı yerleştirmeyi bir arkadaşınızda veya bir ailenizden birinde denemelisiniz) Değerlendirmelerinizin bu noktasında, hastanın yapay solunum veya CPR’dan (kalp akciğer yardımı) hangisine ihtiyacı olduğunu belirlersiniz.

13 UNUTMAYIN, HANGİ SİSTEM ÇALIŞMIYOR İSE ONU DESTEKLEMELİSİNİZ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ UNUTMAYIN, HANGİ SİSTEM ÇALIŞMIYOR İSE ONU DESTEKLEMELİSİNİZ. Yapay solunum sistemini destekler. Bu destek hastada nabız olduğunda fakat nefes almadığında uygulanır. CPR hem solunum sistemini hem de dolaşım sistemini destekler. Eğer solunum ve nabız yok ise CPR uygulamalısınız.Nabız var , fakat solunum yok - Bu durumda yapay solunum gereklidir.

14 EĞER NABIZ VE SOLUNUM YOK İSE - CPR GEREKLİDİR
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ EĞER NABIZ VE SOLUNUM YOK İSE - CPR GEREKLİDİR (Unutmayın:Kalp Masajını yetkili bir kurstan kalp masajı eğitimi almış iseniz yapın.

15 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
Yetişkin oranı : Her 15 kompres de 2 kez nefes Başlangıç iki nefesi verdikten sonra, aşağıdakileri yaparak kompres (basınç) bölgesine yerleştirin:

16 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
1. Parmağınızı göğüs kafesinin bir tarafındaki kaburga kemiklerin alt uç noktasından yukarıda kaburga kemiklerin ortadaki birleşme merkezine doğru kaydırın. Bir çentik veya ters dönmüş bir "V" hissedeceksiniz. Bu göğüs kafesinin altıdır.Baş parmak hariç dört parmağınız yan yana iken elinizin bir kenarını buraya koyun.

17 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
2. Diğer elinizin alt kısmını (ayasını),hastanın göğsüne,koyduğunuz elinizin, onun kafasına yakın olan tarafının yanına,göğüs kemiğinin üzerine yerleştirin.

18 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
3. Elinizi çentikten kaldırın ve diğer elinizin üzerine yerleştirin. 4. Parmaklarınızı birbirine kenetleyin. Parmaklar direk olarak göğüs üzerinde olmamalıdır. Sadece bir elin alt kısmı göğüs kemiğine direkolarak temas etmelidir.

19 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
NOT: Şimdi göğüs basıncı yapmaya hazırsınız. Bu uygulamaları çalıştığınızda basınç bölgesini bulmanın zor olmadığının ve fazla zaman almadığını göreceksiniz.

20 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
NABIZ VE SOLUNUM YOK 15 GÖĞÜS KOMPRESİ (BASINÇ) YAPIN

21 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
1. Omuzlarınız hastanın göğsünde direk olarak ellerinizin üzerinde olmalıdır. 2. Dirseğinizi kilitleyiniz. (Kol dümdüz olmalıdır.) 3. Göğüs kemiğini ( Sternum) aşağı doğru 1 ½ ila 2 inch itin. 4. Dakikada 80 basınç oranında 15 kompres (basınç) uygulayın. Kompres yaparken 1 & 2 & 3 & 4 & diye yüksek sesle sayın. 5. Tepede veya altta durmadan düzgün bir şekilde itin.

22 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
DÖRT DEVRE TAMAMLAYIN: 2 nefes ve arkasından bu nefesi dolaştırmak için 15 basınç uygulanmalıdır. (Yaklaşık 1 dakika) Dördüncü devreyi 2 nefesle bitirmelisiniz. Nabzı kontrol edin. Eğer hala nabız yok ise basınç ile başlayarak CPR'a devam edin. Hasta canlanana dek ve/veya ACİL AMBULANS SERVİSİ (112) gelip devir alana dek devam edin.

23 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ
DÖRT DEVRE TAMAMLAYIN: 2 nefes ve arkasından bu nefesi dolaştırmak için 15 basınç uygulanmalıdır. (Yaklaşık 1 dakika) Dördüncü devreyi 2 nefesle bitirmelisiniz. Nabzı kontrol edin. Eğer hala nabız yok ise basınç ile başlayarak CPR'a devam edin. Hasta canlanana dek ve/veya ACİL AMBULANS SERVİSİ (112) gelip devir alana dek devam edin.

24 EĞER NABIZ VE SOLUNUM YOK İSE - CPR GEREKLİDİR
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ YETİŞKİNLER İÇİN YAPAY SOLUNUM & CPR UYGULAMA REHBERİ EĞER NABIZ VE SOLUNUM YOK İSE - CPR GEREKLİDİR (Unutmayın:Kalp Masajını yetkili bir kurstan kalp masajı eğitimi almış iseniz yapın.

25 KANAMALAR NASIL DURDURULMALIDIR
Dışa olan kanamaları durdurmanın en etkili yolu, kanama bölgesine bası yapmaktır. Bu şekilde dışa olan kanamaların hemen hemen tümünü durdurabilirsiniz. .

26 KANAMALAR NASIL DURDURULMALIDIR
Batmış-saplanmış cisimleri çıkarmaya çalışmayınız. Bazen kanayan bölgeyi kalp seviyesinden yukarı kaldırmak, hareketsiz hale getirmek, kanama bölgesine kanı getiren atardamara bası yapmak gerekebilir. Çok zorda kalmadıkça asla turnike uygulamamak gerekir.

27 KANAMALAR NASIL DURDURULMALIDIR
*Yabancı cisim batmış yaralarda ise; batmış olan cismi çıkartmaya çalışmayınız, boyunu kısaltmaya çalışmayınız direkt bası ile kanamayı durdurunuz (yabancı cismin üzerine herhangi bir bası yapmayınız.), batmış olan cismi sabitleştirip hareketsiz hale getiriniz.

28 KANAMALAR NASIL DURDURULMALIDIR
*Açık yaralanmalarda genel prensipler: Kanamayı kontrol ediniz, yarayı mümkün olduğu kadar temiz tutunuz, yara üzerindeki elbiseyi kesiniz, yarayı varsa steril su, yoksa normal su ile yıkayarak kir, toz, toprak gibi yabancı cisimleri temizleyiniz, yara içine batmış yabancı cisimleri çıkartmaya çalışmayınız, yarayı temiz, kuru, steril gazlı bezle sarınız.

29 KANAMALAR NASIL DURDURULMALIDIR
*Organ kopması varsa; kopan parçada toz-toprak yabancı cisim varsa steril serum fizyolojik ile yıkayınız, kopan organı nemli bir gazlı beze sarınız, plastik bir torba içerisine koyunuz, bu torbayı buzluğa yada içi buz dolu başka bir poşete koyunuz * Kopan parçayı hiçbir zaman; Isıtmayınız!! Direkt su içine koymayınız!! Direkt buz içerisine koymayınız!!

30 KIRIK , ÇIKIK ve BURKULMA
Yüksekten düşen, üzerine bir cisim düşen, trafik kazası geçiren kazazedelerde kırık, çıkık ve burkulmalara sıklıkla rastlanır. Kırıklar, büyük kemik kırıklarında görülebilen iç kanamalar dışında, hayatı doğrudan tehdit etmeyen olaylardır. Bununla birlikte, hatalı yaklaşımlar sonucu bir boyun ya da omurga kırığı olan kazazede felç kalabilir, kol yada bacak kemiği kırık bir kazazedede kol ve bacak damarları ve sinirleri kesilip durum ağırlaşabilir, yerine takma çabası içine girilen omuz çıkığı ameliyatla dahi düzelemeyecek hale gelebilir. Kırık, çıkık, burkulma gibi kemik ve eklemi ilgilendiren olaylarda ilkyardımcının temel hedefi, sorunlu vücut uzantısı ya da bölümünü hareketsiz hale getirerek, kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek, ağrısız ve güvenli bir şekilde naklini sağlamaktır.

31 Kırıklarda İlkyardım Kemik bütünlüğünün çarpma ya da düşme sonucu ortadan kalkmasına kırık denir. Kırık kemik parçaları cildi delerek dışarıya çıkmış ise buna açık kırık, cilt sağlam ise kapalı kırık olarak tanımlanır. Aşağıdaki maddelerin birkaçının varlığında kırıktan şüphelenmek gerekir. - Düşme, üzerine düşme, çarpma tarif edilmesi - Sorunlu bölgede hareketle ya da temasla çok şiddetlenen ağrı - İlgili vücut bölümünde şekil bozukluğu, simetrinin kaybolması - Kırılma sırası ya da sonrasında kırık sürtünme sesinin duyulmuş olması - Kırık bölgesinde şişlik, morarma , - Kol ya da bacakta kısalma - Eklem olmayan bir yerde, eklem varmış gibi açılaşma olması - Deriyi parçalamış kırık kemik ucunun dışarıdan görülmesi - Hareket kısıtlılığı ya da hiç hareket ettirememe - İlgili bölgede hissetmede azalma, uyuşma, karıncalanma - Dolaşımda aksama sonucu soğuma

32 Kırıklarda İlkyardım Kırığı olan, ya da kırık şüpheli kazazedeye ilkyardım uygularken, aşağıdaki ilkelere uymak gerekir: Kırık olmadığına kanaat getirilmiş bir kazazede kesinlikle yerinden oynatılmamalıdır. Kırık bölgenin hareket ettirilmesi sonucu kırık parçanın keskin kenarı etrafındaki bir damar ya da siniri kesebilir, kas dokusunu zedeleyebilir. Kazazedenin oturması ya da sağa sola kımıldamasına izin verilmez, kırık şüpheli bölge hareketsizleştirilmeden taşıma yapılmaz. Kaza ortamında hayatı tehdit eden bir zararlı etkenin bulunmadığı her durumda kırığa müdahale bulunduğu ortamda yapılır. Kırık açık kırık şeklinde ve kopuk kemik parçaları görünüyorsa parçalara dokunulmaz. Kırıklı uzvun bileğinden nabız ve bölgede kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir.

33 Kırıklarda İlkyardım Açık kırıklarda görünen kemik parçasını içeri sokmaya, kemik uçlarının birleştirmeye, kol ya da bacakta bozulmuş şekli düzeltmeye çalışmamak gerekir. Kırıkla beraber kanama-şok belirtileri varsa öncelikle bunlara müdahale edilir. Boyun kırıklarında hatalı taşıma ve gereksiz hareketler omurilik zedelenmesi sonucu tüm vücutta felçle sonuçlanabilir. Boynun desteklenmesi ve hareketsizleştirme hayati önem taşır. Başa gelen darbeden sonra burun ve kulaktan su gelmesi; gözlük şeklinde morarma, bayılma, uyku hali, nabız ve solunum zayıflaması, gözbebeklerinde büyüklük farkı, püskürür tarz kusma, kafa kemiklerinde çökme şeklinde şekil bozukluğu varsa; kafatasında kırıkla beraber beyinde de sıkıntı var denektir. Acilen kazazedenin nakli gerekir. Sorunlu bölgenin hareketsizleştirilmesi, yani tespit edilmesi ağrıyı azaltacak, kırık uçlarının çevre dokuları zedelemesini önleyerek, kırık uçların birbirinden ayrılması ya da deriden dışarı çıkmasına engel olacaktır. Böylece iyileşme de daha kolay olacaktır. Tespit işlemi, kırık kemikleri ilgilendiren iki eklemin sert-uzun bir cismin yardımıyla hareketsiz hale getirilmesidir. Bu amaçla kullanılacak standart malzemenin bulunmadığı yerlerde ilkyardımcı pratik çözümler aramalıdır. Bir dal parçası, katlanmış gazeteler, karton kutular, baston ya da şemsiye atelle tespitte, kazak-ceket gömlek vb. eşyalar askı ile tespitte, kemer, kravat, gömlek kolu gibi eşyalar sargı olarak kullanılabilir. Hiçbir malzeme bulunamaz ise kazazedenin sağlam bacağı kırık bacağa atel olabilir

34 Çıkıklarda İlkyardım Bir eklemi meydana getiren kemiklerden birinin, bir dış etki sonucu normalde bulunduğu yerden ayrılmasına çıkık denir. Eklem bağlarının normalde izin vermeyeceği bir harekete zorlanan kemik bağları, aralayarak ya da yırtarak yerinden uzaklaşır. Eklemin ve vücut uzantısının görünümünde bozukluk Ağrı nedeniyle kısıtlanmış ya da tamamen ortadan kalkmış hareket Hassasiyet ve şişlik görülmesi çıkık düşündürmelidir. Çıkmış bir kemiği, eklem boşluğuna ancak yetkili ve deneyimli bir kişi yeniden yerleştirebilir. Yetkisiz kişilerce yapılan denemeler ise damar-sinir sıkışmalarına, eklem bağlarının düzelemeyecek ölçüde tahrip olmasına, sık sık çıkığın tekrar etmesine (alışkanlık çıkığı) neden olabilir. İlkyardımcın görevi, yetkili ve deneyimli bir sağlıkçıya ulaşana kadar çıkık eklem bölgesini hareketsiz hale getirmektir. Bu amaçla askı, atel ve sargı uygulamaları yapılır .

35 Burkulmada İlkyardım Eklem bağlarının kopması, ya da kısmen zedelenmesine burkulma denir. Ağrı, hassasiyet, şişlik ve morluk görülebilir. Zorlanan eklem buz torbası ve benzer uygulamalarla soğutulur. Varsa, elastik bandaj uygulanarak şişlik önlenmeye çalışılır. Zedeli eklem kullanılmadan ve hareket ettirilmeden, mümkünse yukarıda tutularak taşınır.

36 TRAVMALAR a. Dışarıdan gelen bir etki sonucu, fiziksel ya da ruhsal yaralanmadır. Acilde, genellikle kaba ya da keskin darbe anlamında kullanılır. b. Trafik kazası, suya atlama, yüksekten düşme, darp vb. gibi travma durumlarında; tüm vücut etkilenir, iç organlar çeşitli boyutlarda zarar görür. c. Genel vücut travması geçirmiş kişinin az ya da çok mutlak hayati tehlikesi vardır. d. Travmalarda, omurga ve omurilik yaralanma ihtimali yüksektir. Hastanın boyun ya da bel bölgesinde ağrı, kol ve bacaklarda uyuşma –karıncalanma - hissizlik gibi bulguların olması omurilik yaralanmasını akla getirir.

37 TRAVMALAR e. Böyle bir durumda hastayı kıpırdatmayınız ve hareketsiz halde tutulmasını sağlayınız. Boynunu sabitleyiniz. f. Yerde yatıyorsa kaldırmaya çalışmayınız. g. Hasta sıkışmış bir durumda ise asla çekiştirmeyiniz. h. Bu hastaya yapılacak olan yanlış bir müdahale veya taşıma hatası, o kişinin ömür boyu felçli kalmasına sebep olabilir. i. Bilinci kapalı olan majör travma geçirmiş her kişide, aksi ispat edilinceye dek omurga yaralanması var sayılır. Bu tür hastaların nakli özellik arz eder.

38 TRAVMALAR 3- B (Solunum): Hastanın soluk alıp almadığını öğrenmek için, “bak-dinle-hisset” kriterleri kullanılmalıdır. Hastanın yüzüne doğru eğilmeli göğüs kafesinin inip-kalktığı görülmeli, nefesin sesi dinlenmeli ve nefesin kokusu ve akımı hissedilmeye çalışılmalıdır. Hava yolu açık olduğu halde, nefes alıp vermediği ya da yüzeysel soluduğu anlaşılan hastalara, suni solunum desteği yapılmalıdır. Solunum kontrolü 10 saniyeden uzun sürmemelidir.

39 TRAVMALAR 4- C (Dolaşım): Kalbin çalışıp çalışmadığı hakkında fikir edinilir. Bu amaçla şah damarını kontrol etmek gerekir. Bu damar boyunda, her iki tarafta, adem elmasının yaklaşık 2 parmak kenarında, yukarıya doğru uzanan bir atardamardır. İnsan hayatını tehdit eden bir çok durumda, diğer noktalarından nabız alınmayabileceği için, dolaşım kontrolü şah damarlardan yapılmalıdır. Dolaşım kontrolü 10 saniyeden uzun sürmemelidir. Dolaşımı olmayan, yani kalbi çalışmadığı saptanan hastalarda, derhal kalp masajı yapılmalıdır.

40 Yanıklar ve Elektirik Tedavisi
Özellikle ev kazaları sonucu sık gelişir. Yanıklarda  ve elektrik çarpmalarında, erken ve doğru ilkyardım ile, daha sonra oluşabilecek olan ölüm ve kalıcı sakatlıkları önleyebilirsiniz. Her türlü yanıkta yapmanız gereken ilkler şunlardır; • Süratle yanıcı kaynaktan uzaklaştırın • Yanmaya devam eden bir yer varsa, havayla temasını keserek söndürün • Hastanın üzerindeki giysileri keserek çıkarın • Süratle soğutma işlemine geçin. • Hastanın üzerindeki ısı yayan cisimleri   (saat, yüzük vb.) çıkarın. • Yanık bölgeyi kalp seviyesinden yukarı kaldırın. • Şuuru açık hastaya sıvı verin • Yanık bölgenin üzerine antibiyotikli bir krem sürün, üzerine ince bir tabaka steril gazlı   bez sarın. • Ağrı kesici verin • Hastaneye götürün .

41 Yanıklar ve Elektirik Tedavisi
Yanıkta ilk etapta sıvı kaybı, daha sonra enfeksiyonun en büyük riskler olduğunu unutmayın. Yaşlı, diyabetli ve çocuk hastaların her türlü yanıkları Her türlü kafa, yüz, eklem, genital bölge yanıkları Vücudun geniş kısmını etkilemiş olan yanıklar Hayati tehlike taşır ! Her türlü elektrik çarpmalarında kalp ritminin bozulabileceğini veya kalbin durabileceğini unutmayınız!

42 Ambulans Çağırma 112 yi arayın veya araması için birini yollayın
Yardım istediğiniz yere ya da kişiye şu bilgileri veriniz: Adınız Acil durumun olduğu bölge/yer Acil durumun ne olduğu(trafik kazası,bayılma vb.) Ardığınız yerin telefon numarası Direktifler için hatta kalınız

43 Önemli Hatırlatma İlkyardım eğitimi almamış kişilerin, ilkyardım uygulamalarında bulunmaları sakıncalı sonuçlar doğurabilir. İlkyardım uygulayacak olan kişilerin, mutlaka ilkyardım eğitimi almış olmaları, öncelikli amaçlarının kişilere zarar vermemek olduğunu bilmeleri ve hayati tehlike oluşturabilecek müdahalelerde bulunmamaları son derece önemlidir. Kaynak : ve Ankara Tabip Odası İlkyardım Eğitimi Komisyonu İlkyardım Eğitimi Kursu Ders Notları ,


"İlkyardım Hazırlayan : Oymakbaşı Erem ÖĞÜT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları