Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLK 3 AYDA BEBEĞİN GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLK 3 AYDA BEBEĞİN GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1

2 İLK 3 AYDA BEBEĞİN GELİŞİMİ

3 BEBEĞİN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ KONULAR
Her bebek kendi gelişim hızında gelişir ve büyür. Gelişim bir bebekten diğerine farklılık gösterebilir. Anne bebeği olduğu gibi kabul etmeli ve diğer bebeklerle kıyaslamamalıdır.

4 ANNENİN DUYGUSAL DURUMU
İlk aylarda anne hormonal değişiklikler nedeniyle doğum sonrası depresyonu denilen sıkıntılar yaşayabilir. Mükemmel anne olma arzusu yaşayabilir. Bebekle başedemediğinde çaresizlik-suçluluk hissedebilir. Kendini zaman zaman anne olarak mutlu hissetmeyebilir. Bebek emmek istemediğinde anne kendini reddedilmiş hissedebilir.

5 ANNE NE YAPMALI? Kendinize vakit ayırın, zevk aldığınız hoşunuza giden şeyler yapın. Sıkıntılarınızı eşinizle ve yakın hissettiğiniz kişilerle paylaşın. Bu zor dönemde, mükemmel olmaya çalışmayın, her anne baba hata yapabilir. Sıkıntınız yoğunsa ve 6 aydan uzun sürüyorsa uzmandan destek alın.

6 ANNENİN FİZİKSEL DURUMU
Annenin sütü boşaltılmadığında memede iltihap, şişlik olabilir. Ağrı ve ateş görülebilir. Bu durum devam ederse doktorunuza danışın. Vitaminlerinizi almaya devam edin. Kilo vermeye çalışmayın, sütünüz azalır.

7 BEBEĞİN BESLENMESİ İlk 6 ay yalnız anne sütü bebeğinize yeterlidir. Su dahi vermeyin. 1 yaşına kadar inek sütü vermeyin. 2. haftadan 2 yaşına gelene kadar D vitamini verin. Bol bol güneşe çıkarın.

8 EMZİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Bebek kilo alıyorsa, günde 5-6 kez altını ıslatıyorsa sütünüz yeterlidir. Anne ne kadar çok emzirirse sütü o kadar çok olur. İlk günlerde değişken olsa da bebek her 3 saatte bir emmek ister. Bebek hasta olduğunda, pamukçuk ve diş çıkarma durumunda emmeyi reddedebilir. Bu durum geçicidir, mamaya geçmeyin.

9 ANNE SÜTÜNÜN SAĞILMASI ve SAKLANMASI
Anne emziremediğinde süt elle veya süt pompası ile sağılır. Sağılan süt temiz bir kapta buzdolabında saat saklanabilir. Sağılan sütü kaynatmaya gerek yoktur. Sağılan süt kaşıkla verilmelidir.

10 Bazı bebekler daha fazla kusar. Bebek,
BEBEK NE ZAMAN KUSAR? Bazı bebekler daha fazla kusar. Bebek, süt fazla geldiğinde, ağlarken beslendiğinde, fazla sallandığında, kusar. Kusmasını önlemek için dik tutun. Bebek devamlı kusuyorsa doktora danışın.

11 BEBEKLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Bebek vücut ısısını ayarlayamaz, çevrenin ısısına göre giydirin. Her türlü havada kafasını üşümekten koruyun. İlk ay emzik vermeyin, sonraları her ağladığında emzik vermekten kaçının. Emzik veriyorsanız, emziği boynuna, yatağa bağlamayın. 10 yaşından küçük çocuklarla yalnız bırakmayın. 6. aya kadar hasta olmasa dahi her ay düzenli olarak doktora götürün. Aşılarını düzenli yaptırın. Bebeği herkese öptürmeyin, dudağından ve ellerinden öpmeyin.

12 KOLİK Karın ağrısı nöbetidir, 2-3 haftadan itibaren ortaya çıkar,
6. hafta en yoğundur, Bebek 3-4 aylık olana kadar devam eder, Anasonlu çayın faydası yoktur, Bebeğe şarkı söyleyin, kucağınızda tutun, gezdirin.

13 ANNE ÇOCUK İLİŞKİSİ Bebek nasıl iletişim kuracağını annesinin onunla kurduğu iletişimden öğrenir. Anne bebeğin ihtiyaçlarını bebekle göz teması kurarak, bebekle konuşarak, ona dokunarak, sevgi ve ilgi göstererek, tutarlı bir şekilde, karşıladığında bebekte TEMEL GÜVEN DUYGUSU oluşur. Bu temel güven duygusu bebeğin kendine ve çevreye güven duymasını sağlar. Anne baba ile ilişkisi daha sonraki ilişkilerinin temelini oluşturur.

14 BEBEK NASIL ÖĞRENİR? Bebek beş duyusuyla öğrenir. Bebek, tadarak,
koklayarak, görerek, duyarak, dokunarak, yaşayarak Öğrenir. Bebeğe beş duyusunu uyaran deneyimler kazandırılması gerekir.

15 BEBEĞİN ÖĞRENMESİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Bebeğinizin odasını canlı, parlak renklerle döşeyin. Renkli, değişik şekillerde, hareketli nesne ve ses çıkaran oyuncaklar verin. Bol bol dışarı çıkarın, değişik insanlar ve çevre görmesini sağlayın. Tehlikeli ve kirli olmayan nesnelere dokunup ağzına götürmesine izin verin. Bebekle konuşun, soru sorun, sesini ve yaptıklarını taklit edin. Ona kitap okuyun. Ona dokunun, sarılın. Onun da farklı sertlikte nesneleri ellemesine, tanımasına fırsat verin. 5 duyusunu çalıştıran bütün bu uyaranlar bebeğin zihinsel gelişimini destekler. Ona yaşayarak öğrenme fırsatı verir.

16 DOKTOR NE ZAMAN ARANMALI?
Bebekte döküntü, ishal, ateş, kulakta akıntı, kontrol edemediğiniz bir kanama, göğüste hırıltı, düştükten sonra kusma varsa, doktorunuza başvurun.

17 ÇALIŞAN ANNE Çalışan anne bebeğini bıraktığı için suçluluk duyabilir.
Bıraktığı ortam ve kişi hakkında şüphe ve kaygı duyabilir. Bebeğin bakan kişiye daha çok bağlandığını düşünüp üzülebilir. Bebeğin kendi evinde, sağlıklı, sevecen, bebekle sıcak ilişki kurabilen birisi tarafından bakılması en sağlıklısıdır. Bebeğin bakımı, beslenmesi ile ilgili kontrol annede olmalıdır. Önemli olan bebekle geçirilen sürenin uzunluğu değil, o sürenin nasıl değerlendirildiğidir.

18 BEBEK İÇİN DÜZEN OLUŞTURMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Bebeğin yemek, uyku, banyo, bez değiştirme gibi faaliyetlerinin bir düzen içerisinde yapılması önemlidir. Bu düzeni kurmak ve devam ettirmek bebeğe güven hissi verir. İhtiyaçlarının düzenli bir şekilde karşılanacağından emin olan bebekte TEMEL GÜVEN DUYGUSU oluşur.

19 Teşekkür Ederiz..


"İLK 3 AYDA BEBEĞİN GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları