Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye’de Doğal Afetler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye’de Doğal Afetler"— Sunum transkripti:

1 Türkiye’de Doğal Afetler
1-Depremler 2-Sel ve Taşkınlar 3-Kütle Hareketleri(Heyelan) 4-Orman Yangınları 5-Çığ

2 Türkiye’de Deprem

3 DEPREM En Fazla 1-Kuzey Anadolu Fay Hattı: Çanakkale Saros körfezinden başlar, Aras vadisine kadar uzanır. 2-Batı Anadolu Fay Hattı: Batı Anadolu’da hors(kırık dağı) ve graben(çöküntü ovası) alanlarının kesiştikleri hat boyunca uzanır. 3-Güneydoğu Anadolu Fay Hattı: İskenderun körfezinden başlar, Van gölü’nün kuzeyine kadar uzanır. En Az 1-Tuz Gölü çevresi 2-Güneydoğu Anadolu’nun güneyi 3- Trakya’da Ergene havzası Orta Akdeniz’de Taşeli platosu

4 Yıllara Göre Kaydedilen Depremler

5 1999-Gölcük Depremi 1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur. 17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, ölüm, yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı konut, işyeri hasar gördü. [4] Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık ölüm, ağır-hafif 'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca çöken bina ile yaklaşık kişiyi evsiz bırakmıştır.

6 1999-Düzce Depremi(Batı Karadeniz)
1999 Düzce Depremi, 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57'de aletsel büyüklüğü 7.2 ve merkez üssü Düzce olan deprem . 30 saniye süreyle etkili olan deprem, pek çok ilin yanı sıra Ukrayna'dan da hissedildi. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin açıklamasına göre, ölü sayısı 845, yaralı sayısı Depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12939, iş yeri sayısı ise 2450’dir.

7 Sel ve Taşkınlar

8 Sel ve Taşkınlar Selin Başlıca Sebepleri: Aşırı ve ani yağışlar, kar erimeleri, göl ve deniz taşmaları, barajlardan bırakılan sular. Taşkın: Akarsuyu yatağının kapasitesinden fazla su taşımasıdır. Sel ve taşkınlar, meteorolojik kökenli afetlerdir. Sel ve Taşkınları Arttıran Sebepler: -Gecekondulaşma, -Alt yapı yetersizliği, -Dere yataklarının değiştirilmesi, - Dere yataklarının yerleşime açılması -Bitki örtüsünün tahrip edilmesi Sel ve taşkınlar en fazla nerelerde görülür? Kıyı bölgelerimizde, özellikle Karadeniz kıyılarında, yatak eğimi fazla olan akarsularda.

9

10 İzmir’de Sel Hayatını Hardi kurtardı
İzmir'de yaşanan sel felaketinde 4 yaşındaki Ege'yi kurtaran Hardy günün kahramanı oldu. Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA) 30 Aralık 2010 İZMİR Karşıyaka'nın Örnekköy Semti'ndeki 5 sokakta oturan onlarca aile, can kaybı olmasa da 1995 yılındaki büyük sel felaketini son yağmurlardan sonra tekrar yaşadıklarını dile getirdi.

11 Heyelan: Toprak kayması

12 Heyelan Anı

13 HEYELANIN NEDENLERİ 1-Killi-kaygan arazi 2-Bol yağış
3-Eğimin fazla olması 4-Tabakaların eğim yönünde uzanması 5-Deprem, yol yapımı vb. nedenlerle yamaç dengesinin bozulması Not: İlk üç neden en önemli nedendir.

14 Heyelan

15 Soru:Heyelanın en fazla yaşandığı bölgemiz hangisidir?
Cevap:Karadeniz Bölgesi Soru:Neden? Cevap: Arazinin çok eğimli ve killi olması ile yağışların bol olması Soru:Bitki örtüsü heyelanı önler mi? Cevap: Önleyemez, öyle olsa en fazla Doğu Karadeniz Bölümü'nde yaşanmazdı.

16 ÜLKEMİZDE HEYELAN EN FAZLA HANGİ MEVSİMDE YAŞANIR?
İlkbahar mevsiminde. Sebep: Ülkemizin iç kesimlerinde en fazla yağışın ilkbahar mevsiminde yaşanması(konveksiyonel yağışlar) + kar erimeleri

17 Doğu Karadeniz(Artvin'den bir görüntü)‏

18 ORMAN YANGINLARI SEBEPLERİ NELERDİR?
1-DOĞAL SEBEPLER: Yıldırım düşmesi, volkanik patlamalar, kuru dalların birbirine sürtünmesi. Bu sebepten çıkan yangınların payı çok düşüktür. 2-BEŞERİ(İNSAN KAYNAKLI) SEBEPLER: -Tarla ve yerleşim yeri açmak, rant elde etmek amaçlı kasıtlı çıkarılan yangınlar -Piknik sırasında ihmalkar davranılması, ateşin tam söndürülmemesi -Kaza, dikkatsizlik; cam şişelerinin, sigara izmaritlerinin atılması

19 ÜLKEMİZDE ORMAN YANGINLARI EN FAZLA NERELERDE GÖRÜLÜR?
Akdeniz, Kıyı Ege ve Güney Marmara’da yaşanır ve ormanlarımız bu bölgelerde çok zarar görür. Yazların sıcak ve kurak geçmesi yangın olaylarını arttırır.(Akdeniz İklimi) Karadeniz ormanlarında yangın olayları daha az gerçekleşir. Sebep: her mevsim sisli-yağışlı klim. Toplam arazilerimiz içinde ormanlarımızın oranı %26’dır.

20 TÜRKİYE’DE ÇIĞ OLAYLARI
Türkiye'de yaşanan çığ olaylarına ilişkin ilk kez 1958'den bu yana tutulan resmi istatistiklere göre, son 50 yılda çığ olaylarında toplam 850 kişi yaşamını yitirdi. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Afet Etüd ve Hasar Tespit Daire Başkanlığı'nın verilerinden ANKA'nın derlediği bilgilere göre, Türkiye'deki çığ olaylarının büyük kısmı Aralık ve Mart aylarında meydana geliyor. Çığ olayları ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun dağlık kesimleri ile Karadeniz Bölgesinin bazı dağlık kesimlerinde yaşanıyor. Türkiye topraklarının yaklaşık % 35'i çığ afetine maruz kaldığı da yapılan araştırmalar sonucu saptandı. Çığ olayları ormanlarla kaplı dağlarda değil, bitki örtüsünün fakir olduğu eğimli yamaçlarda görülür.

21 ÇIĞ OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1- Arazinin eğiminin fazlalığı 2- Bitki örtüsünce arazinin fakir olması 3- Karların güneşi görmeyen yamaçta yani duldada kalması(böylece eriyip donmaz, alttaki kar tabakasına yapışmaz, gevşek olur)

22 TÜRKİYE’DE ÇIĞ OLAYLARI
Değerlendirmelere göre, çığ olaylarının en fazla görüldüğü iller sırasıyla şöyle: Bingöl, Tunceli ve Bitlis. Ölümcül çığ olaylarının büyüklüğü açısından sıralamada da şöyle: Şırnak, Tunceli, Bayburt, Hakkari, Bitlis ve Siirt. Yapılan araştırmalara göre, Doğu, Güneydoğu ve Kuzey Anadolu yerleşim bölgelerinde meydana gelen çığ olayları, can kaybı açısından deprem felaketinden sonra ikinci derecede yer alıyor.


"Türkiye’de Doğal Afetler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları