Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ
Bu eğitim Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel koordinatörlüğünde Psk. Ceyda Yılmazçetin ve Pdr. Sevil Taner tarafından hazırlanmıştır. Ülkemizde madde kullanımı çok yaygın olmasa da yapılan çalışmalar uyuşturucu kullanım oranının ülkemizde hızla arttığını göstermektedir. Bu nedenle aileleri ve öğretmenleri bilgilendirme yoluyla önleyici bir çalışma yapılması hedeflenmektedir.

2 MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR?
İnsanın davranışlarında, düşüncelerinde, duygularında anormal değişiklik yaparak anti sosyal kişiliğe büründüren tabii ve sentetik maddelere UYUŞTURUCU  MADDE  denir. Bu maddelerin kullanımı sonucunda gelişen hastalık MADDE BAĞIMLILIĞIDIR. Maddenin alınmaması ya da azaltılması sonucunda yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasıdır.

3 MADDENİN KÖTÜYE KULLANIMI
Kullanılan maddenin yarattığı etkiyi tekrar sağlamak için, alınan miktarın sürekli olarak artırılması ve Maddenin çoğu kez tasarlandığından daha yüksek miktarda ve daha uzun bir dönem süresince alınması Kişinin tüm işlevselliğine zarar veren, kazalara, şiddet içeren suçlara ve zehirlenmeye neden olabilen madde kullanım bozukluğudur.

4 BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER
Doğal olsun olmasın yeryüzünde bulunan pek çok madde bağımlılık yapar. Her maddenin etkisi farklıdır. Etki ne olursa olsun özünde hepsi insan sağlığına zarar verir. Uyuşturucu Maddeler Sigara Alkol

5 SİGARA Nikotin ve dört bine yakın zehirli madde içerir.
Madde bağımlılığının en yaygın etkenidir. Bağımlılık yapan maddeler arasında en fazla ölüme neden olandır. Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur. Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

6 SİGARA Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur.
Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

7 SİGARANIN İÇİ... Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi) , Karbon (Eksoz Monoksit gazı), Nikotin ve toksik madde Polonyum (kanserojen), Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur. Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

8 SİGARADAN İÇERİ... Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur.
Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

9 SİGARANIN BAZI ZARARLARI
Artık herkes sigaranın ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Tütünün kanserojen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmadı. Ancak, sigaranın zararları bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciğer hastalığına yol açıyor, damar tıkanıklığı felce kadar götürebiliyor. Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur. Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

10 SİGARA İÇENİN... Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur.
Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

11 SİGARA İÇENİN... Bağımlılığı çok güçlüdür. Bırakmak çok zordur.
Yağ dokusunda biriktiğinden sigara bırakıldıktan sonra da vücuttan atılması çok uzun sürer. Dünyada her 10 saniyede bir insan tütün kullanımı sonucu ölmektedir.

12 HATTA BAZI YARARLARI BİLE VARDIR!!!
KENDİNİZİ VE ETRAFINIZDAKİLERİ KANDIRMAYIN!! SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR ...! HATTA BAZI YARARLARI BİLE VARDIR!!!

13 Sigara  içeni  köpek  ısırmaz,  çünkü  yanında  sürekli  baston  taşır.
Sigara  içenin  evine  hırsız  girmez,  çünkü sabaha  kadar  öksürür.

14 Sigara  içen  alçak  gönüllüdür, çünkü  herkesten kolayca  ateş ister.
Sigara  içen  bonkördür, çünkü  zehiri herkese  ikram  etmekten kaçınmaz. Sigara  içen  yaşlanmaz,  çünkü  genç yaşta  ölür.

15 KALINTILARINI DEKORATİF AMAÇLI DA KULLANABİLİRSİNİZ!!!

16 BAZILARININSA TEK DOSTUDUR!

17 SİGARA VE SONUMUZ...

18 SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
ÖLDÜRÜR…

19 ALKOL ALKOLLÜ İÇKİ ALKOL
Alkol, diğer bazı zehirleyici maddeler gibi, keyif verici, alışkanlık ve iptila yaratan bir maddedir. İçki olarak kullanılan alkol etil alkoldür (C2H5OH). Bileşiminde çeşitli oranda alkol bulunan ve içildiği zaman geçici bir keyif ve sarhoşluk veren, zamanla da vücutta zehirleyici tesirler yapan ve birçok insanda alışkanlık yaratan içkilere denir.

20 ALKOLİZM Bireyin beden ve ruh sağlığını, aile, sosyal ve iş uyumunu bozacak derecede sık ve fazla alkol alma ve alkol alma isteğini durduramama ile beliren bir bozukluktur.

21 ALKOLİK ŞAHIS Dünya sağlık örgütü içki içenle alkoliği ayırmak için şu tanımı yapmaktadır. İçkinin işine engel olduğunu değil de, işinin içki içilmesine engel olduğunu düşünmeye başlayan kişi alkoliktir."

22 ALKOL SORUNLARINDA BELİRTİLER
BEDENSEL BELİRTİLER Akşamdan kalma Yorgunluk, halsizlik Kilo alma İktidarsızlık Bulantı – Kusma Gastrit Karaciğer hastalıkları Beyin hasarı Yaralanmalar RUHSAL BELİRTİLER Uyku sorunları Depresyon Anksiyete/stres Dikkat toplamada güçlük Ev içinde tartışmalar ve güçlükler Evde ve işte çalışma güçlükleri Arkadaşlardan ve toplumdan çekilme Yasal sorunlar

23 UYUŞTURUCU MADDELER Sarhoşluk, denge bozukluğu, yürüme güçlüğü,
Dikkatte azalma, öğrenme güçlüğü, Tıkanma, boğulma, ani ölüm, Kalp, karaciğer, böbrek ve beyin hasarı. İlk denemede bile boğulmaya ve kanamaya bağlı olarak ölüme neden olabilir. Madde etkisinde kişi agresif, öfkeli, saldırgan olabilir. Hafıza kaybı, konuşma bozukluğu gibi ciddi zihinsel tahribatlara yol açabilir. Genel yargının aksine, uçucu maddeler sadece sokak çocukları tarafından kullanılmazlar. Elde etmek ucuz ve kolay olduğundan yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

24 Bağımlılık Yapıcı Diğer Maddeler
Esrar Uçucu Maddeler Eroin Morfin Ketamin Metamfetamin Steroidler ……… Kokain Ecstasy LSD Crack Fensiklidin (PCP) Ritalin Mantar (Psylocibin) ………

25 UÇUCU MADDELER (TİNER, BALLY, ÇAKMAK GAZI…)

26 İNSANLAR ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN HERŞEYİ VERMİŞLERDİR.
Mesleğiniz öğretmenlik, ama siz aynı zamanda bir anne/baba, bir eş ve sizin anne-babanızın çocuğusunuz. Maddelerle ilgili öğrencilerinizi bilgilendirirken işiniz/ öğretmenlik rolünüz kadar diğer rollerinize hatırlamanız önemlidir. ANCAK BAZILARI BİR MADDEYE BAĞIMLI OLUR GİDER…

27 BAZİ İNSANLAR HERŞEYİ MERAK EDERLER AMA MERAK HER ZAMAN İYİ DEĞİLDİR…
Mesleğiniz öğretmenlik, ama siz aynı zamanda bir anne/baba, bir eş ve sizin anne-babanızın çocuğusunuz. Maddelerle ilgili öğrencilerinizi bilgilendirirken işiniz/ öğretmenlik rolünüz kadar diğer rollerinize hatırlamanız önemlidir. AMA MERAK HER ZAMAN İYİ DEĞİLDİR…

28 AMA BAZEN BİR KEREDEN DE BİRŞEY OLABİLİR..
DAHA SONRA BİR KEREDEN BİRŞEY OLMAZ DERLER Mesleğiniz öğretmenlik, ama siz aynı zamanda bir anne/baba, bir eş ve sizin anne-babanızın çocuğusunuz. Maddelerle ilgili öğrencilerinizi bilgilendirirken işiniz/ öğretmenlik rolünüz kadar diğer rollerinize hatırlamanız önemlidir. AMA BAZEN BİR KEREDEN DE BİRŞEY OLABİLİR..

29 HALBUKİ HERKES BAĞIMLI OLABİLİR
BEN BAĞIMLI OLMAM BANA BİRŞEY OLMAZ DERLER HALBUKİ HERKES BAĞIMLI OLABİLİR

30 İSTERSEM BIRAKIRIM DERLER.. ANCAK BIRAKMAK O KADAR KOLAY OLMAYABİLİR..

31 İSTEMEDEN KULLANMAYA DEVAM EDERLER…
ÇOĞU ZAMAN BU MADDELER İNSANLARI KONTROL EDERLER. İSTEMEDEN KULLANMAYA DEVAM EDERLER…

32 SONUNDA BAĞIMLI OLURLAR 

33 İNSANLAR NEDEN BAĞIMLI OLURLAR

34 AMA BASKILARA KARŞI KOYABİLMEK GEREKİR.
BAZI İNSANLAR ARKADAŞLARINA HAYIR DİYEMEZLER AMA BASKILARA KARŞI KOYABİLMEK GEREKİR.

35 BAZI İNSANLAR SORUNLARINDAN KAÇMAK İSTERLER…
FAKAT SORUNLAR KAÇARAK VEYA SAKLANARAK ÇÖZÜLEMEZ! MADDE ALDIĞINIZDA GEÇİCİ OLARAK RAHATLARSINIZ FAKAT BAĞIMLI OLARAK SORUNLARINIZI BÜYÜTÜRSÜNÜZ..

36 “Hayır” demesini öğrenin
Israrlarla başa çıkması için çocuğunuza “Hayır diyeceksin o kadar” demeniz asla yeterli olmayacaktır, çünkü sorun zaten “hayır” diyebilmektedir. Önemli olan nokta verdiği kararlarda arkadaş grubunun baskısının nasıl rol oynadığını ve sadece bu baskıya göre karar vermesinin sonuçlarının kritik olabileceğinin farkına varması önemlidir. Bazı hayali zor durumlar üzerinde konuşup değişik çözüm yolları ve onların sonuçlarının neler olabileceği üzerinde konuşmanız –ancak yorum yapmayıp sadece vurgu yapmanız önemli-faydalı olacaktır. “Hayır, teşekkür ederim” birkaç kere tekrarlanması; “Ya başka işim vardı, kusura bakma ya..” bahane uydurma; “Başka sefere belki, sağol” atlatma; “Hayır, sağol; ha bu arada sen o işi bitirdin mi?” konu değiştirme; “Hayır, sağol; ben gitmeliyim, görüşürüz sonra” ortamdan uzaklaşmak gibi yöntemleri denemesini teşvik etmek işinize yarayacaktır.

37 MADDE BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR ?
Madde kullanan  çocuklarda genelde davranış bozuklukları görülür. Gereksiz yere asabiyet, bunalım, saldırganlık, unutkanlık, çok konuşma veya suskunluk… Geçmişinde olmadığı kadar arkadaşlarını araması veya arkadaşları tarafından aranması… Evinden ve yakın çevresinden şikayetçi olması veya uzaklaşmak istemesi… İnsani, Milli ve Manevi değerleri önemsememe, Toplumsal kurallara karşı gelme veya güvenmeme… Karşılaşmış olduğu sorunları aşmak için bir gayret göstereceğine, kaçmaya çalışması, anlamsız bahaneler uydurması…

38 MADDE BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR ?
Geleceğine dair beklentilerinden vazgeçmesi veya kendisi ile hiç uyumlu olmayan fikirler beyan etmesi… Çok önemli sosyal olaylara kayıtsız kalması… Hiçbir sebep yok iken, paraya ihtiyaç duyması ve bu davranışının süreklilik arz etmesi… Evden bazı eşyaların kaybolması ve bu kaybolmaların devam etmesi… Sürekli yalan söylemesi, İftira atması… Kesici ve yaralayıcı aletlere ilgi duyması, üzerinde taşıması…

39 NELER  YAPMALIYIZ ? Çocuğun madde bağımlısı olmaması, mücadelesi ve tedavisinde en önemli görev aileye düşmektedir. Babalar her zaman çocukları ile doğrudan iletişim kurmalı ve ilgilenmeli. Baba çocuğa güven vermeli. Aileler en kötü şartlarında bile çocukları ile ilgilenmeli. Çocuklar ailesine güvenince her türlü zorluğa katlanır ve sorunların çözümünde pay sahibi olurlar. Aile çocuğuna İnsani, Milli ve Manevi değerleri öğretmeli. Bu konularda yetersiz iseler Öğretmenden, Din Görevlilerinden ve Çocuk Polisinden yardım almalıdırlar.

40 NELER  YAPMALIYIZ ? Çocuk okul ve iş yerinde ziyaret edilmeli. Öğretmenden ve Usta Öğreticiden bilgi alınmalı. Çocuğu milli bayram törenlerine, kütüphaneye, müzeye, tiyatroya, sinemaya, spor aktivitelerine, sergi salonlarına v.b. götürmeli. Çocuğun önünde sigara ve alkol gibi uyuşturucu kullanmamalıdır. Çocuğa karşı şiddet ve baskı uygulanmamalıdır. Çocukta madde bağımlılığı ile ilgili bir belirti anlaşıldığında, hemen bir Psikiyatri uzmanına müracaat etmelidir. Tedavi için yardım almak isteyen aileler Rehabilitasyon Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine, Hastanelere ve Çocuk Polisine  başvurmalıdır.

41 NELER  YAPMALIYIZ ? Çocuk istismara uğramış ise  Doktor raporu ile birlikte  Cumhuriyet Savcılığına başvurmalıdır. Madde bağımlılığı tedavisi uzun, zahmetli ve sabır ister. Tedavinin başarılı olması için çocuğun istekli olması gerekir. Çocukta isteği uyandırmak gerekir. Tedaviden sonra çocuğu kesinlikle eski ortamından uzaklaştırmak gerekir. Aynı arkadaş grubu ile karşılaştığında yeniden teslim olabilir. Madde bağımlısı çocuklarda sabır ve düşünme yetileri zaafa uğramıştır. Bundan dolayı çocuklar, sıkıştırılmadan yapacağı bireysel işlere yönlendirilmeli. Çocukları mümkün olduğu kadar fiziksel sporlarla meşgul edilmelidir. “Fiziksel Yorgunluk” ilaçtır.

42

43 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!!!
Maddeler kişiyi birçok şekilde etkileyebilir; uyuşmalarına yada halisünasyon görmelerine, çok panik olmalarına ve korkmalarına, sinirli saldırgan olmalarına yol açabilir. Derin ve uzun nefesler almasını sağlayın. İçinde bulunduğunuz ortamı sakinleştirin: Işıkları ve gürültüyü azaltın. TEŞEKKÜRLER!!!


"MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları