Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADINDA MEME KANSERİ ve ERKEN TANISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADINDA MEME KANSERİ ve ERKEN TANISI"— Sunum transkripti:

1 KADINDA MEME KANSERİ ve ERKEN TANISI
Prof. Dr. OKAY NAZLI Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 04 Eylül MUĞLA

2 AMAÇLAR 1- Kişinin memesini tanıyarak normalin dışındaki değişiklikleri fark etmesini sağlamak 2- Kendi kendine meme muayenesini öğretmek 3- Meme kanserinde erken teşhisin önemini kavratmak 4- Meme kanseri ve tedavisi hakkında genel bilgi vermek

3 Meme Meme, dişiliğin ve doğurganlığın sembolü olup
kadın cinselliğinin, kadın kimliğinin ve kadın yaşamının en önemli organlarındandır.

4 Memenin gelişimi Memenin gelişimi ve fizyolojik fonksiyonları hormonlar tarafından düzenlenir. Puberte (ergenlik) ile birlikte meme dokusu gelişmeye başlar. Meme dokusunun gelişimini sağlayan esas hormonlar östrojen ve progesterondur.

5 Yaşam süreci ve memedeki değişiklikler

6 Memenin yapısı Meme, yağ dokusu ile süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur.

7 Memenin fonksiyonu Temel üreme organı olmamasına rağmen üremeyi destekleyici bir organdır. Meme bezi yeni doğan bebeğin ihtiyaç duyduğu besin olan sütü üretir. Süt salgısı, gebelik döneminde salgılanan birçok hormonun etkisi ile meme bezinin süt üretecek şekilde değişime uğraması ile gerçekleşir.

8 Kanser nedir? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu
oluşan, yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılan, erken tanı konulamadığı ve tedavi edilmediği takdirde hastayı ölüme götüren bir hastalıktır.

9 Meme kanseri nedir? Memedeki süt bezlerini ve kanallarını döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarıdır.

10 Meme kanseri ne kadar sık görülür?
TÜRKİYEDE HER YIL 30 BİN KADINA MEME KANSERİ TANISI KONDUĞU AÇIKLANMIŞTIR (SB, 2005) TÜRKİYEDEKİ BÜTÜN KADIN KANSERLERİNİN %32.8’İNİ MEME KANSERİ OLUŞTURMAKTA

11 Meme kanseri ne kadar sık görülür?
-Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Genel olarak yaşam boyunca her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. -Dünyada her 3 dak.da bir meme kanseri tanısı konurken, 11dak.da bir meme kanserinden ölüm. -Kadınlarda kanser ölümleri arasında akciğer kanserinden sonra meme kanseri ikinci sırada (%18) yer alır.

12 Belirli risk faktörlerini taşıyanlarda meme kanseri riski daha fazladır!
Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. 40-49 yaş arasında her 66 kadından birinde (%1,5); 50-59 yaş arasında her 40 kadından birinde (%2,5) meme kanseri riski mevcuttur. Yaş arttıkça risk artışı da devam eder.

13 Risk faktörleri AİLE ÖYKÜSÜ
Risk faktörleri AİLE ÖYKÜSÜ ! Kişinin anne, kız kardeş, anneanne ve teyzesinden birinde, özellikle 50 yaş öncesinde meme kanseri olması, meme kanseri riskini 2 kat artırmaktadır İki yakınında meme kanseri varsa, risk 3 katına çıkar. KİŞİSEL ÖYKÜ ! Bir memede kanser varsa diğer memede de kanser gelişme riski artmaktadır.

14 Risk faktörleri GENETİK YATKINLIK ! Meme kanseri ile ilgili genlerde (BRCA1 ve BRCA2) kalıtsal değişiklikler olması meme kanseri riskini artırmaktadır. ÇOCUK SAYISI ! Çocuğu olmamak ya da ilk çocuğunu 30 yaşlarından sonra doğurmak meme kanseri riskini artırmaktadır. EMZİRME DURUMU ! Emzirmek meme kanseri riskini azaltırken bu sürede memede oluşan patolojiler riski artırmaktadır.

15 Risk faktörleri MAKROMASTİ, YAĞLI DİYET ve OBEZİTE ! Doymuş yağlarla beslenenlerde ve meme dokusu artacağı için aşırı kilolu olanlarda meme kanseri riski artmaktadır. (periferik yağ dokusunda androjenlerin aromatizasyonu sonucu östrojen artışı) ALKOL ve SİGARA ! Alkol kullananlarda meme kanseri riski %41 oranında artmaktadır. RADYASYON ! Çocukluk döneminde ve 30 yaş altında boyun ve göğüs bölgesine radyasyona maruz kalanlarda meme kanseri riski artmaktadır.

16 Risk faktörleri HORMON TEDAVİSİ ! Menopoz sonrası hormon tedavisi görmek meme kanseri riskini artırmaktadır. MENSTRÜASYON DURUMU ! Adet dönemlerinin erken yaşta (<12) başlaması, menopoz döneminin geç başlaması (>55) meme kanseri riskini artırabilir. Sebep: Östr+Prog. penceresinin açıklığı süresi

17 Koruyucu faktörler 1- Emzirme (Bebeklerinizi emzirin)
2- İlk çocuğun 30 yaş öncesinde doğması

18 Koruyucu faktörler 3- Haftada 3 kez egzersiz yapmak riski % azaltır.

19 Meme kanseri başlıca belirtileri

20 Başlıca belirtiler nelerdir?
• Memede kitle gelişmesi, • Meme şekil ve büyüklüğünde değişiklik (kabarıklık, düzleşme, deride kalınlaşma, renk değişikliği, kızarıklık, önceden olmayan asimetri v.b.),

21

22

23 Başlıca belirtiler nelerdir?
• Meme derisinde çekinti, ödem, portakal kabuğu görüntüsü, • Meme başında her zamankinden farklı olan asimetri, çekinti oluşması, • Meme başından kanlı akıntı,

24

25 Başlıca belirtiler nelerdir?
• Meme veya meme başında iyileşmeyen yara, • Komşu lenf nodüllerinde büyüme, Bu belirtiler her zaman kanser anlamına gelmezler, ancak varlıklarında hekime danışılmalıdır.

26

27 Meme kitleleri Memedeki kitleler dört ana başlık altındadır: • Kistler, • Fibroadenom, • Yalancı kitleler, • Kanser. Menopoz öncesi kadınlardaki kitlelerin sadece % 12'si kanser iken menopoz sonrasında bu oran % 50'ye yükselir.

28 Meme ağrısı Meme ağrısı, kadınların önemli bir çoğunluğunda (en az %90’ında) sık rastlanan bir durumdur ve meme ile ilgili doktor ziyaretlerinin de en sık nedenidir. Meme ağrısının en sık nedeni menstrüel siklus (adet döngüsü) ile ilgili meme değişiklikleridir. Diğer bir nedeni boyun ya da omuz hastalıklarıdır (“kireçlenme”). Meme ağrısı, meme kanseri belirtisi değildir …! Erken evrede meme kanseri ağrı yapmaz.

29 Meme başı akıntıları Meme ucundan gelen değişik renk ve kıvamdaki akıntılara "meme başı akıntıları" denir. Memede kitle ve memede ağrı şikayetinden sonra sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. En sık yaşları arasında görülmektedir. Meme başı akıntıları gebelik ve laktasyon (emzirme) dışında ortaya çıktığında patolojik olarak kabul edilir. Meme başı akıntıları genel olarak üç grupta incelenir:   1-Memeden süt gelmesi (Galaktore)   2-İltihabi meme akıntıları (Mastit)    3-Memenin kanlı akıntıları (Meme kanseri ?)          

30 Meme başı akıntıları

31 Fibrokistik hastalık Çevrenizde “fibrokistik hastalığı” olan bir sürü kadın vardır. Sokakta yapabileceğiniz basit bir ankette bile memesi ağrıyan, bir meme ultrasonu ya da herhangi bir nedenle meme cerrahisi yapılmış olan 10 kadından 9’u bu “hastalığı” taşıdığını söyleyecektir. Hiç düşündünüz mü ? Acaba bu salgın bir hastalık mı? Yanıt çok kısa ve basit: BÖYLE SALGIN BİR HASTALIK YOK..! Bunu bilmeniz, sizi gereksiz biyopsilerden büyük ölçüde koruyacaktır..

32 Meme kistleri kanserleşir mi?
Hayır. Ultrasonografi veya mamografide saptanan memedeki kistler kanserleşme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle endişeye kapılmaya gerek yoktur. Ancak yine de periyodik yapılan meme muayeneleri, ultrasonografi ve yıllık mamografi incelemeleri ile memedeki kistler izlem altına alınmalıdırlar.

33 Meme kanserinden korunabilir miyim?
Meme kanseri ile ilgili risk faktörlerinden uzak durmak, şişmanlıktan kaçınmak, sağlıklı beslenmek (bol sebze-meyve), fiziksel aktivite ve egzersiz ile meme kanserinden bir dereceye kadar korunmak mümkündür.

34 Erken Tanı ve ErkenTedavidir.
Meme kanserinde tanı Meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve kaliteli yaşam elde etmenin en iyi yolu Erken Tanı ve ErkenTedavidir.

35 Erken tanı Meme kanserinin bazı tipleri, erken tanındıklarında çok iyi tedavi edilebilmektedir. Dolayısıyla, hem hastaların hem doktorların bu kanseri olabildiğince erken tanımak için elden gelen gayreti göstermeleri gerekir.

36 Meme kanserinde erken tanı mümkün müdür?
Kadının yaşına göre; - Kendi kendine meme muayenesi, - Klinik meme muayenesi (hekim muayenesi), - Gerektiğinde meme USG ve mamografi, - Gerektiğinde iğne biyopsisi ile meme kanserinin erken tanısı mümkündür.

37 Kendi kendine meme muayenesi (KKMM)

38 Kendi kendine meme muayenesi
Bir kadının kendi kendine yapabileceği en önemli muayenedir. Öğretilmesi ve uygulanması kolay, zararsız ve ücretsizdir.

39 Kendi Kendine Meme Muayenesi Niçin Öğretilmeli?
Kadınların; kendi vücudunun sorumluluğunu alması, Kendi meme yapısını tanıması, Çeşitli değişiklikleri fark edebilmesi, Çünkü; KKMM ile ortaya çıkan kitlelerin %50’sinde kitle 2 cm’den daha küçüktür.

40 KKMM yapacak kişinin bilmesi gerekenler
Doğru duruş Muayene edilecek alan Elle muayene tekniği Meme ucu muayenesi Koltukaltı bölgesinin muayenesi

41 Kendi kendine meme muayenesi
Meme kanserlerinin de önemli bir bölümü, ilk kez, kendi kendini muayene sırasında dikkati çeker. Erken tanı, daha sonra ortaya çıkabilecek sorunları azaltabilir. Bir kitlenin küçük iken saptanması, tedavinin daha kolay ve hasta açısından daha kabul edilebilir nitelikte olmasını sağlayabilir.

42 Kendi kendine meme muayenesi
KKMM ile bir toplumda, meme kanserinin evresinin düşük olacağı, hastalık sürecinin ve yaşam süresinin olumlu yönde etkileneceği bildirilmektedir.

43 Kendi kendine meme muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
20 yaşından itibaren her kadın her ay düzenli olarak KKMM yapmalıdır. Menstrüasyon(adet) gören kadınlarda aylık olarak memelerin yumuşak hissedildiği günler olan menstrüasyonun başlangıcından sonraki 6-8.günde, Menstrüasyonu olmayan kadınlarda (gebelik, laktasyon , menopoz) her ayın belirli bir günü yapılması önerilir.

44 KKMM’nin iki aşaması vardır:
GÖZLE DEĞERLENDİRME ELLE MUAYENE A-AYAKTA B-YATARAK

45 Ayna karşısındaki pozisyonlarda her iki meme için gözlem yapılır.
Gözle değerlendirme Ayna karşısındaki pozisyonlarda her iki meme için gözlem yapılır. Memenizi inceleyin: Belli bir bölgedeki şişlik veya bir memedeki ileri derecedeki şişlik anormal durumdur. Meme derisini gözlemleyin. Meme derisinde görülen kızarıklık, buruşma, portakal kabuğu görüntüsü, gamzeleşme  anormallik işaretidir. Memelerinizin şekil ve boyutunu gözlemleyin. İki meme arasında küçük farklılıklar normalde olabilir. Ancak memenin birinde görülen büyüme, birinin diğerinden sarkık olması anormaldir. ** KKMM ile bir toplumda meme kanserinin evresinin düþeceði ve yaþam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceði bildirilmiþtir

46 Gözle değerlendirme Meme uçlarının yönünü ve meme başı akıntısını kontrol edin. Sıkınca gelen açık sarı renkte veya süt kıvamlı akıntı normal iken, tek memeden ve kendiliğinden gelen  kanlı veya cerahatli akıntı olması, meme uçlarının farklı yöne bakması veya meme başında çöküklük, çukurlaşma ve renginde değişiklik olması anormal durumdur.

47 Gözle değerlendirme Ayrıca koltuk altına da bakın.
Koltuk altında beze, üst kolda anormal şişlik önemlidir.

48 Meme kanserinin erken tanısında en etkili araç;
kendi ellerinizdir.

49 Kendi kendine meme muayenesi KENDİ KENDİNE
Meme muayenesi daha sonra bir kez de yatarak, muayene edilen tarafta omuzun altına ince bir yastık yerleştirerek ve o tarafın kolu başın altına konarak tekrarlanır. Elimize bir kitle gelirse başvurmamız gereken doktor tercihan meme konusunda uzmanlaşmış bir genel cerrah olmalıdır. 49 49

50 Memenin elle muayenesi
Elle muayenede elin üç parmağının iç yüzeyleri kullanılarak tarama yapılır.

51 Bu muayene şekillerinden hangisi kolay geliyor ise onu seçin.
Elle muayene şekilleri Bu muayene şekillerinden hangisi kolay geliyor ise onu seçin. paralel dairesel ışınsal

52 Memenin elle muayenesi Meme dokusunun tümüyle taranması,
Memenin koltukaltından göğüs kemiğine, köprücük kemiğinden memenin alt sınırına kadar tüm alanlar dikkatlice hissedilerek taranmalıdır. Meme dokusunun tüm tabakalarını kontrol etmek ve derin dokulardaki bir sorunu  atlamamak için memeye hafif-orta ve  daha kuvvetli baskı uygulayarak muayene  edilmelidir. Kayganlaştırıcı olarak sabun veya krem kullanılması daha rahat bir muayene imkanı sağlar. Köprücük kemiği GÖĞÜS KEMİĞİ

53 A- Ayakta elle muayene Muayenenin ayakta olan bölümünün banyo sırasında sabunlu iken yapılması önerilir. Sol meme muayenesi; Ayakta durur pozisyonda sol kol baş üzerine kaldırılır. Sağ el orta üç parmağının iç yüzü ile sol meme muayene edilir. Sağ meme muayenesi; Sağ kol baş üzerine kaldırılarak, sol el ile muayene yapılır.

54 B- Yatarak elle muayene
Sırtüstü yatılır. Sol meme muayenesi; Sol omuzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirilir. Sol el başın altına konur. Sağ el parmak iç yüzeyleri ile meme tümüyle taranır. Sağ meme muayenesi; Sağ omuzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirilir. Sağ el başın altına konur. Sol el parmak iç yüzeyleri ile meme tümüyle taranır.

55 Elle muayene şekilleri Meme muayenesinin en son basamağı koltuk altı lenf bezlerinin kontrolüdür. Yatar veya oturur pozisyonda dikkatli bir şekilde ve dairesel olarak koltuk altını muayene edin. Ele gelen beze var mı kontrol edin.                                                                

56 5 dakika muayene edilmelidir.
HER AY DÜZENLİ OLARAK Her bir meme en az 5 dakika muayene edilmelidir.

57 Memelerde kitleler olması
Pek çok kadın memesini muayene ettiğinde yumrularla karşılaşır. Bu yüzden, her kadının kendi memesindeki bu "normal" sertliklerin yerlerini ve kıvamlarını iyi bilmesi gerekir. Eğer "her zamankinden farklı" bir sertlik hissederseniz, mutlaka bir uzman doktora görünmelisiniz.

58 Her ay KKMM’ ni yapan kişiler memede oluşabilecek değişiklikleri
DAHA KOLAY FARK edebilirler.

59 TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ Bir Sağlık Kuruluşuna başvurun.
Eğer kitle bulursanız, paniklemeyin. Bu kitlelerin %90’ı kanser değildir. KANSER TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ veya Bir Sağlık Kuruluşuna başvurun.

60 Mamografi nedir? Meme kanserinin erken yakalanmasında
kendinizin ve doktorunuzun yaptığı muayenelere katkı sağlayan çok değerli bir radyolojik inceleme yöntemidir. 40 yaş üzerindeki kadınlarda her yıl mamografi çekilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. 40 yaş altındaki kadınlarda ise gerekli durumlarda meme ultrasonu yapılmaktadır.

61 Mamografi Düşük dozda çekilen meme röntgen filmidir.
Ele gelmeyen kitleleri saptar. Küçük meme kanserlerini çevresine ve meme dışına yayılmadan saptamak mümkün olabilmektedir. Biyopsi alanını belirler. Tarama amacıyla yapıldığında çok erken evrede kanserli hastayı saptar.

62 Mamografi Düzenli mamografi çektirmek hayat kurtarıcıdır...
Düzenli olarak mamografi yaptıran 40 yaş üstü kadınlarda meme kanserinden ölüm oranı % daha az olmaktadır.

63 Mamografi Mamografi ile tüm kanserlerin mutlaka yakalanabileceği zannedilmemelidir. Kişinin kendi memesini muayenesi, doktor muayenesi, meme ultrasonu, mamografi ve gerektiğinde yapılan iğne biyopsisi kanseri yakalamak için hep birlikte başvurulması gereken yöntemlerdir.

64 Saptanan kitlenin boyutu
Kendi kendine meme muayenesi yapmayan kadın Ara sıra kendi meme muayenesi yapan Düzenli olarak kendi meme muayenesi yapan Klinik şüphe üzerine çekilen mamografide Yıllık düzenli mamografilerle

65 Emziren kadınlarda meme sağlığı
Emzirme döneminde kadınlarda rastlanan meme hastalıkları daha çok emzirmeyle ilgili olmakla birlikte, emzirmeyen kadınlarda rastlanan bütün hastalıklar, meme kanseri de dahil olmak üzere, emzirme dönemindeki kadınlarda da görülebilir. İnfeksiyon (mastit) ve apse Dermatoz Meme başı kanaması (sürekli+kitle varsa!!)

66 Emziren anneler mamografi çektirebilir mi?
Emziren annelerin mamografi çekimi (zorunlu ise) ile ilgili endişeleri genellikle şudur: “Radyasyon sütümü etkiler mi?  ve bu yolla bebeğime zarar verir mi?” Bir diğer olası soru, emzirme döneminde yapılan mamografinin tanısal yararı olup olmayacağı ile ilgilidir.

67 Emziren anneler mamografi çektirebilir mi?
Radyasyon yani X ışınları, annenin sütünü etkilemez. Mamografi çekiminden hemen sonra süt vermenizde bir sakınca yoktur. Aynı şey meme ultrasonografisi ve Magnetik Rezonans (MR) için de geçerlidir. Mamografide emzirme dönemindeki memenin görüntüsü emzirme dönemi dışındaki görüntüsünden çok farklıdır. Farkı oluşturan, emzirme döneminde meme dokusunun artan yoğunluğudur.

68 Meme kanseri tarama yöntemlerinin kullanımı
Kendi kendine meme muayenesi (KKMM): 20 yaşından itibaren ömür boyu ayda 1 Doktor tarafından elle muayene: 20’li yaşlarda 2-3 yılda 1 30’lu yaşlarda 1-2 yılda 1 40 yaşından başlayarak ömür boyu yılda 1 Mamografi: 40 yaşında temel mamografi, sonra ömür boyu yılda 1 Yüksek riskli kadınlarda riskin niteliğine göre daha erken yaşta başlanır.

69 Meme kanseri tarama yöntemlerinin kullanımı
Meme Ultrasonografi (USG): Hasta 40 yaşından gençse ilk yöntem olarak, 40 yaş ve sonrasında mamografi ile birlikte kullanılır. USG, 40 yaşın üstünde ASLA tek başına tarama yöntemi olarak kullanılmamalıdır! USG, ne kadar sık yapılırsa yapılsın ASLA mamografinin yerini dolduramaz ! MAMOGRAFİ VE USG İNCELEMELERİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA AYNI RADYOLOG TARAFINDAN YAPILMALIDIR..!

70 Meme MR Halen mevcut ve daha ucuz olan görüntüleme yöntemleri (mamografi,USG) ve iğne biyopsisinin güvenilirliği göz önüne alındığında, MR incelemesinin meme kanseri tanısında bir tarama yöntemi olmadığını söyleyebiliriz.

71 Meme MR Meme MR incelemesi ancak;
Meme kanseri tanısı konmuş hastanın tümörünün yayılımının belirlenmesi ile lokal hastalığın evrelendirilmesi, Kanser tedavisi görmekte olan hastalarda cerrahi tedavi sonrası nedbe dokusunda lokal tümör nüksünün saptanabilmesi ile sınırlı kalmaktadır.

72 Meme biyopsisi İİAB Kesici İğne Biopsisi (Kalın iğne)
İnsizyonel / Eksizyonel Biyopsi (Açık)

73 Meme biyopsisi. Gerçekten gerekli mi?
Meme kanseri taramasında kullandığımız teknolojik sistemler o kadar hızlı gelişmekte ki radyologların incelediği memelerde rastlanan anormallikler giderek artmakta. Bu durum: İyi, çünkü kanseri daha da erken evrede bulabilmemizi kolaylaştırıyor. Kötü, çünkü gereksiz biyopsilerin artmasına yol açıyor. Memede saptanan anormalliklerin %90’ı iyi huylu, yani kanserle uzaktan-yakından ilişkisi yok…

74 Meme kanseri 3 ayda gelişir mi?
3 ay önce mamografi ve meme USG’sinde her şey normaldi. Meme kanseri bu kadar hızlı gelişir mi?” Yanıt: HAYIR Bu durumda 3 ay önceki mamografide var olan ancak tanı konamamış olan kanser olabilir. Mamografiyi ve ultrasonografiyi ideal olarak AYNI radyolog değerlendirmelidir.

75 Ergenlik dönemindeki kızınız ve siz - 1
Meme kanseri, ergenlik dönemindeki kızlarda çok nadiren saptanır. Buna rağmen, ergenlik dönemindeki kızınızın kendi kendine meme muayenesini öğrenmesi ve ayda bir yapması için üç iyi gerekçe vardır:

76 Ergenlik dönemindeki kızınız ve siz - 2
Sağlığıyla ilgili farkındalık ve yararlı bir alışkanlık geliştirmesini sağlar.

77 Ergenlik dönemindeki kızınız ve siz - 3
Kızınızın kendi vücuduyla barışık olmasını sağlar.

78 Ergenlik dönemindeki kızınız ve siz - 4
Sağlık ile ilgili konularda kızınızla aranızdaki iletişim yollarını açar.

79 Ergenlik dönemindeki kızınız ve siz - 5
Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yararlı bir alışkanlıktır. Tabii, doğru teknikle yaparsanız…! Eğer hala bilmiyorsanız HEMEN BUGÜN öğrenmeli ve uygulamaya başlamalısınız. Kendiniz yapmıyorsanız kızınızdan yapmasını istemeniz yararsızdır... Dahası, ebeveynlerin İLK YÜKÜMLÜLÜĞÜ kendilerine iyi bakmalarıdır…

80 Meme kanseri tedavi edilebilir mi?
Yakın yıllarda kanser tedavisindeki büyük gelişmeler sayesinde tüm meme kanserlerinin %90’ında tedavi mümkündür. Erken tanı alanlardaki tedavi başarısı, geç tanı alan ve hastalığın yaygınlaştığı olgulardan çok daha yüksektir.

81 Meme kanserinde tedavi
a- Cerrahi b- Kemoterapi c- Radyoterapi d- Hormon tedavisi Tedavi yöntemleri; hastalığa, hastalığın saptandığı evreye ve/veya hastaya göre değişen durumlarda tek başına ya da değişik birlikteliklerde kullanılır.

82 Cerrahi tedavi 1-Memenin tamamının alınması (Total mastektomi, aksiller diseksiyon)(MRM) 2-Meme koruyucu cerrahi (Parsiyel mastektomi, aksiller diseksiyon)(MKC) 3-Meme koruyucu cerrahi (Parsiyel mastektomi, SLNB) 4-Memenin tamamının alınması ve eş zamanlı rekonstrüksiyon

83 Memenin tamamının alınması

84 Meme koruyucu cerrahi

85 Eş zamanlı rekonstrüksiyon

86 Meme kanseri sonrası yaşam
5 yıllık yaşam süresi, erken evre meme kanseri tanısı alan kadınlarda %95, Yayılımı olmayan ve meme dokusu ile sınırlı tümörü olan kadınlarda %56, Uzak yayılımı olan kadınlarda ise % 10 olarak saptanmıştır. ** KKMM ile bir toplumda meme kanserinin evresinin düþeceði ve yaþam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceði bildirilmiþtir

87 Meme kanseri tedavisinde başarı sağlamada en önemli neden, hastalığın erken evrede yakalanmasıdır.
** KKMM ile bir toplumda meme kanserinin evresinin düþeceði ve yaþam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceði bildirilmiþtir .

88 Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun
Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun!!! Kontrollerinizi AKSATMAYIN.

89 KENDİNE ZAMAN AYIR MEME KANSERİNE HAYIR

90 HEPİNİZE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM


"KADINDA MEME KANSERİ ve ERKEN TANISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları