Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK"— Sunum transkripti:

1 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Hazırlayanlar; Atilla Kesicioğlu /A Miraç Metin /A

2 Konular Hangi maddeler elektrik enerjisini iletir ?
Günlük yaşantıda elektrik Elektrik çarpmalarından korunalım. İstenmeyen kazalar : elektrik çarpmaları Yalıtkanlar sizi korusun . Elektrik hayatımızda Elektrik kazalarına karşı alınması gereken önlemler İletkeni değiştir , ampulün parlaklığını değişsin. Devredeki parlaklık Elektriksel direnç nedir ? Engellere dikkat !! Her devre elemanının direnci var mıdır ? Ampulün de bir direnci vardır. Elektrik enerjisinden yararlanmak : ampuller

3 A-)Hangi maddeler elektrik enerjisini iletir ?
Elektrik enerjisi ileten maddelere iletken, elektrik enerjisini iletmeyen maddelere yalıtkan maddeler denir.

4 GÜNLÜK YAŞANTIDA ELEKTRİK
Acaba Elektriğe Evlere Kadar Getiren Elektrik Tellerinin , kabloların Vb. Belli Bir Özelliği Var Mıdır? Bunu Şu Etkinlikle Anlayabiliriz. Malzemeler : Pil, Ampul, Duy, Pil yatağı, Anahtar, Bağlantı Kablosu DEVAMI..

5 NASIL YAPILIR ? İlk olarak pil yatağına pilleri takınız.
Duya ampulü takınız Kablolarla anahtarı , duyu ve pil yatağını kablolarla bağlayınız Pil ışık veriyor mu ?

6 B-)Elektrik çarpmalarından korunalım
Elektrik çarpmalarında korunmamız amaçlı olarak teller plastik ile kaplanmıştır . elektrik tellerinin kaplanmasının sebebi kısa devre yapmaması içindir.

7 İstenmeyen kazalar : Elektrik çarpmaları
Yanda gördüğünüz resimdeki gibi elektrik direğine tırmanan işçiler lastik ayakkabı giyer . Çünkü lastik yalıtkan madde olduğu için ayakkabıyı giyerler

8 Elektrik kazalarına karşı alınması gereken önlemler
Elektrikli araçlara ıslak elle dokunmayınız. Yuvasından çıkmış telleri ve açıkta kalan prizleri mutlaka tamir ettiriniz Kablosu zedelenmiş fişleri prize sokmayınız Islak zeminlerde ve ortamlarda elektrikli alet çalıştırmayınız. Prizlere metal yada benzeri maddeleri sokmayınız Kuru iken yalıtkan olan tahta gibi maddeler suyun iletkenlik özelliğinden dolayı ıslakken iletken olabilir Elektriğe çarpılan birine çıplak elle dokunmayınız. Arızalı araçlarınızı bir uzmana tamir ettiriniz Bir prize birden çok fiş takmayınız Prizlere mümkünse elektrik kapağı taktırınız Kabloların ezilmemesine dikkat ediniz

9 Yalıtkanlar sizi korusun
Yalıtkan maddeler elektriği iletmezlerdir. Buna örnek verirsek tahta,şekerli su,ip,kitap,kağıt vb. Gün içerisinde elektriği olan bir şeye eliniz ve ya kolunuz deydi diyelim O sırada sizi kurtarmaya çalışan kişi yalıtkan maddeler sayesinde sizi kurtarabilir.

10 ELEKTRİK HAYATIMIZDA Elektrik günlük hayatımız da önemli bir yer tutar. Çünkü evlerimizde kullandığımız bir çok alet elektrikle çalışır. Elektrik aynı zamanda karanlık ortamlar da işlerimizi halledebilmemizi sağlar.

11 D-)İletken değiştir ampul parlaklığı değişsin
Ampulün parlaklığı pilin verdiği volta bağlıdır.1.5 voltluk bir ampule 1 volt verirsek ampul sönük yanar.Ampulün parlaklığı voltu azaltırsak parlaklık düşer çoğaltırsak artar.

12 Devredeki parlaklık Pil sayısı sabitken ampul sayısını artırmak ise parlaklığı azaltır.Pil sayılarını değiştirmeden ampulün parlaklığını nasıl artırıp azalta biliriz? Ampul ekleyerek veya azaltarak.

13 Elektriksel direnç nedir?
Maddelerin elektrik enerjisi iletimine karşı koymasına elektriksel direnç denir.

14 Engellere dikkat! Bakır tel yerine neden naylon ip kullanıldı? Naylon ip yalıtkan olduğu için ve direnç gösterdiği için naylon ip kullanıldı.

15 Her devre elemanının direnci var mıdır?
Bütün elemanların direnci vardır direnci olmayan eleman yoktur. Ama bağlantı kablolarının direnci çok azdır fakat onlarında az olsa da direnci vardır

16 Ampulünde bir direnci vardır
Ampulün içindeki tel bir iletkendir iletkenlerin direnci olduğu için ampulün de bir direnci vardır.

17 Elektrik enerjisinden yararlanma : ampuller
Elektrikten en çok yararlandığımız şey ampuldür. Her yerde ampul sayesinde etrafımız aydınlanır. Ampuller ışık enerjisini ısı enerjisine çevirir.


"YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları