Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSAL ADRES VERİ TABANI UYGULAMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSAL ADRES VERİ TABANI UYGULAMASI"— Sunum transkripti:

1 ULUSAL ADRES VERİ TABANI UYGULAMASI
YÖNTEM ARAŞTIRMA DAİRE BAŞKANLIĞI ADRES ÇERÇEVESİ GRUBU Tel : –

2 ULUSAL ADRES VERİ TABANI UYGULAMASI
Dikkat Edilecek Hususlar Ulusal Adres Veri Tabanı Uygulama Adresi dur. Programın genelinde tüm girişler büyük harf ve Türkçe karakter ile yapılır. Uygulama açıklamaları esnasında ‘Cadde sokak’ olarak geçen ifade ‘meydan, bulvar, cadde, sokak veya kümeyi’ kapsar.

3 Tüm uygulama sırasında karşımıza çıkacak ‘Belediye adı seçiniz’ alanında kullanıcı yalnızca yetkili olduğu yerleşim yerlerini görebilir. Belediye butonu tıklandığında kullanıcı Balıkesir ilindeki Aksakal, Akçay, Altınoluk ve Altınova belediyelerinden sorumlu olup bu belediyeler için yetkilendirilmişse, ‘Belediye Adı Seçiniz’ alanınında sadece bu belediyeleri görebilir ve bunlardan birini seçebilir.

4 Köy butonu tıklandığında kullanıcı BALIKESİR ilinde Adalı (BİGADİÇ), Adaören (DURSUNBEY)- Ağacık (BURHANİYE) ve Ahmetölen (KEPSUT) köy belediyelerinden sorumlu olup, bu belediyeler için yetkilendirilmişse, ‘Belediye Adı Seçiniz’ alanında sadece bu köy belediyelerini görebilir ve bunlardan birini seçebilir.

5 Tüm program genelinde mahalle / cadde sokak aramalarında kullanacağımız ‘Başlayan’, ‘İçeren’ ve ‘Birebir’ yardımıyla ‘ARA’ komutunun kullanımı aşağıdaki gibidir. BAŞLAYAN KOMUTU: Mahalle veya cadde sokak adı alanında aradığımız mahalle/ cadde sokak adının ilk harfi veya ilk iki, üç…. harfi ile başlayanlar ‘Başlayan’ komutu yardımıyla, ‘Ara’ komutu tıklanarak arattırılır. Aşağıdaki ekranda Mahalle adı alanına ‘C’ girilip ‘Başlayan’ ve ‘Ara’ komutu tıklanarak ‘CEDİDE’, ‘CEMAL GÜRSEL’ ve ‘CUMHURİYET’ mahalleleri bulunmuştur.

6

7 İÇEREN KOMUTU: Mahalle veya cadde sokak adı içinde geçen herhangi bir, iki, üç…. harf mahalle / cadde sokak adı bölümüne girilerek ‘İçeren’ ve ‘Ara’ komutları yardımıyla arattırılır. Cumhuriyet mahallesi adı içinde geçen ‘U, M, H, R, İ, Y, T , UM, UMH, HU , HUR ’ gibi bir veya birkaç harf, mahalle adı alanına girilerek ‘İçeren’ ve ‘Ara’ komutları yardımıyla arattırılabilir.

8 Mahalle adı alanına ‘U’ harfi girilip, ‘İçeren’ ve ‘Ara’ komutu tıklandığında Kazan belediyesinde içinde ‘U’ harfi geçen tüm mahalleler aşağıdaki gibi listelenir.

9 BİREBİR KOMUTU: Mahalle veya cadde sokak adı alanına mahalle / cadde sokak adının tamamı girilerek, ‘Birebir’ ve ‘Ara’ komutu yardımıyla, arattırılır. Aşağıdaki ekranda mahalle adı alanına ‘CUMHURİYET’ girilerek ‘Birebir’ ve ‘Ara’ komutu tıklanmış, sayfa altına sadece Cumhuriyet mahallesi listelenmiştir.

10

11 http://tuikapp. tuik. gov. tr/uavt/Login. do adresi yazılarak,
adresi yazılarak, TC kimlik no ve şifre girildikten sonra ‘Tamam’ komutu çalıştırılarak programa giriş yapılır.

12 Program pencereleri sırasıyla;
Kayıt Ekle, Değişiklik İşlemleri, Karara Bağlı Güncelleme, Yapı İzinleri, Yetkilendirme, Raporlar ve Yardım komutları olup, kullanıcı sadece yetkili olduğu pencereleri ekranda görebilir. Geri-Ana Menü ve Çıkış komutları ise kullanıcı için yardımcı komutlardır.

13 Kişi sadece Bölge Yöneticisi olarak yetkilendirilmişse ekranda
‘Yetkilendirme’ penceresini görebilir.

14 Kişi sadece Veri Giriş Elemanı olarak yetkilendirilmişse ekranda
‘Kayıt Ekle’, ‘Değişiklik İşlemleri’ ‘Karara Bağlı Güncelleme’ pencerelerini görebilir.

15 Kişi sadece Kontrolör olarak yetkilendirilmişse ekranda
‘Raporlar’ penceresini görebilir.

16 Kişi sadece Yapı İzinleri Elemanı olarak yetkilendirilmişse ekranda
penceresini görebilir.

17 Kişi Kontrolör ve Yapı İzinleri Elemanı olarak yetkilendirilmişse
‘Yapı İzinleri’ ve ‘Raporlar’ pencerelerini aynı anda ekranda görebilir.

18 Kişi Veri Giriş Elemanı, Kontrolör ve Yapı İzinleri Elemanı olarak yetkilendirilmişse
‘Kayıt Ekle’, ‘Değişiklik İşlemleri’, ‘Karara Bağlı Güncelleme’, ‘Yapı İzinleri’ ve ‘Raporlar’ pencerelerini aynı anda ekranda görebilir.

19 Kişi Bölge Yöneticisi, Kontrolör, Veri Giriş Elemanı ve Yapı İzinleri Elemanı olarak yetkilendirilmişse ‘Kayıt Ekle’ ‘Değişiklik İşlemleri’ ‘Karara Bağlı Güncelleme’ ‘Yapı İzinleri’ ve ‘Raporlar’ pencerelerini aynı anda ekranda görebilir.

20 Tüm bu yetkilendirme işlemleri sistem veya bölge yöneticisi tarafından belirlenir.
( Bu konuda detaylı bilgi ‘Yetkilendirme’ başlıklı bölümde verilecektir)

21 Ekrana ‘Lütfen bir işlem adımı seçiniz’
ifadesi geldiğinde yapmak istediğimiz işleme göre Kayıt ekle, Değişiklik İşlemleri, Karara Bağlı Güncelleme, Yapı İzinleri, Yetkilendirme ve Raporlar komutlarından biri seçilir.

22 GERİ / YARDIM/ SORUN BİLDİR /ANA MENÜ / ÇIKIŞ KOMUTLARI
Ekranın sağ alt köşesinde yer alan ‘Geri’ komutu ile bir önceki sayfaya dönülür, ‘Ana Menü’ komutu ile işlem adımlarının seçildiği ana menüye dönüş yapılır, ‘Çıkış’ komutu ile programdan çıkılır. ‘Yardım’ komutu altında, kullanıcının Ulusal Adres Veri Tabanı uygulaması sırasında karşılaştığı problemlerin çözümüne yardımcı, program pencereleri ile ilgili açıklamaların örneklerle yapıldığı bir kitapçık yer alır. Bunun yanı sıra halledilemeyen sorun olması durumunda ‘Sorun Bildir’ sayfasına sorunun kısa özeti yazılarak merkeze bildirilip, merkezden yapılacak yönlerdirmelerle problem kısa sürede çözülür.

23

24

25 Herhangi bir kaydı eklememiz için Kayıt Ekle komutu kullanılır.
Kayıt Ekle komutunun altında sırasıyla; Mahalle, Cadde Sokak, Adres Formu Sabit Tanıtım No ve Köy Adres Formu komutları yer alır.

26 Kayıt ekle komutu altında girilen her bir kayıt sonrasında, son eklenen kayıt, sayfanın altında ‘Son eklenen kayıt’ ifadesi ile gösterilir. Aşağıdaki ekranda son olarak ‘İstiklal’ mahallesinin kayıtlara eklendiği görülebilir.

27 Yeni Mahalle Girişi ekrana geldiğinde;
Öncelikle Belediye veya Köy butonlarından biri seçilir, Belediye butonu seçilir ise; Eklemek istediğimiz mahallenin Belediye Adı seçilerek , mahallenin adı, Mahalle Adı alanına girilip mahalle sabit tanıtım no girildikten sonra ‘Kaydet’ komutu tıklanır.

28 Yeni Mahalle Girişi sırasında mahalle sabit tanıtım no’su bilinmiyor ise, daha sonra girilebilir.
Giriş tamamlandıktan sonra, en son eklenen kayıt Güncelle ve Sil komutlarıyla beraber sayfa altına ‘Son eklenen kayıt’ ifadesi altında ekrana gelir. ‘Kaydet’ komutunun yanında yer alan ‘Listele’ komutu ile belediye altında kayıtlı tüm mahalleler listelenebilir.

29 Köy butonu seçilir ise; köye bağlı alt yerleşim yerini kayıtlara ekliyoruz demektir.
Köy butonu tıklanıp, Köyün Adı seçilir, Köye bağlı alt yerleşim adı girilir, Köye Bağlı Alt Yerleşim Tipi ‘Köy Mahallesi’, ‘Mezra’, Yayla Evleri’, ‘Mevki’ ve ‘Diğer’ den biri seçilir,

30 Cadde Sokak Yapılaşması Var Mı ? sorusuna:
Eğer Köye bağlı alt yerleşim tipi ‘Köy Mahallesi’ seçildi ise mutlaka var anlamına gelen ‘Evet’ kliklenir, Eğer Köye bağlı alt yerleşim tipi köy mahallesi dışında kalan ‘Mezra’ veya ‘Yayla Evleri’ veya ‘Mevki’ veya ‘Diğer’ seçildi ise ‘Evet’ seçilme zorunluluğu yoktur. ‘Kaydet’ komutu tıklanarak köye bağlı alt yerleşim yeri girişi tamamlanmış olur.

31 ‘Kaydet’ komutunun yanında yer alan ‘Listele’ komutu ile köye bağlı birden fazla alt yerleşim yeri girişi yapılmış ise girilen tüm yerleşim yerleri aşağıda görülebileceği listelenebilir.

32 Örnek 1: Ankara Kazan belediyesi Osmaneli mahallesini kayıtlara eklemek istiyorum. Nasıl ekleyebilirim? Kayıt Ekle komutundan mahalle seçeneği tıklandıktan sonra sırasıyla ; Yeni Mahalle Girişi ekranından; Belediye seçeneği tıklandıktan sonra, Belediye Adı ‘Kazan’ seçilerek, eklemek istediğimiz Mahalle Adı ‘Osmaneli’, Mahalle Sabit Tanıtım No ‘17’ girilir ve ‘Kaydet’ komutu tıklanarak yeni mahalle girişi tamamlanır.

33 Örnek 1 devam: Yeni mahalle girişi tamamlandığında, ekranın tepesine ‘Yeni kayıt eklendi’ ve ekranın altına ‘Son eklenen kayıt’ ifadesi ile eklediğimiz ‘Osmaneli’ mahallesinin adı ve tanıtım no’su : 17 gelir. Burada yer alan ‘Güncelle’ komutu ile mahalle adı veya tanıtım no’su değiştirilebir, ‘Sil’ komutu ile mahalle adı silinebilir.

34 Örnek 2: Kayıtlara yeni bir mahalle adı eklediğim sırada, mahalle adını yanlış girdiğimi anladım. Bu durumda mahalle adını nasıl düzeltebilirim? Kayıt ekleme sırasında ‘Kırmızıtoprak’ olarak girilen bir mahallenin adını ‘Toprak’ olarak nasıl değiştirebilirim? Mahalle adı değiştirilmek istendiğinde, yeni mahalle girişi sayfasında mahalle adının yanında yer alan ‘Güncelle’ komutu tıklanarak, Mahalle Güncelle sayfasına geçilir. Burada mahalle adında istenilen değişiklik yapılıp ‘Onayla’ komutu ile yapılan işlem tamamlanır. Yapılan değişiklikten vazgeçilirse ‘İptal’ komutu tıklanır.

35 Örnek 2 devam : Mahalle Güncelle sayfasında Kırmızıtoprak mahallesinin adı Toprak olarak değiştirilip, ‘Onayla’ komutuyla işlem tamamlandıktan sonra ‘Kayıt güncellendi’ uyarısı altındaki aşağıdaki ekran gelir.

36 Örnek 2 devam :

37 Örnek 3: Mahalle adını eklediğim sırada, mahalle adının yanlış girildiğini tespit ettim. Bu durumda mahalle adını nasıl silebilirim? Kayıt ekleme sırasında Ankara Kazan belediyesindeki Fatih 2 mahallesini nasıl silebilirim? Yeni mahalle girişi sayfasında iken, mahalle adı silinmek istendiğinde mahalle adının yanında yer alan ‘Sil’ komutu tıklanarak Mahalle Sil sayfasına geçilir.

38 Örnek 3 devam: Mahalle Sil sayfasında ‘Onayla’ komutu ile yapılan işlem tamamlanıp, ekranın tepesine sildiğimiz mahalle adedini gösteren ‘1 kayıt silindi’ şeklinde bir uyarı verir. Bu örneğimizde ‘Fatih 2’ mahallesini sildiğimiz için ‘1 kayıt silindi ’ uyarısı ekrana gelir. Mahalle adı silinmekten vazgeçilirse ‘İptal’ komutu ile tıklanır.  

39

40 Yeni bir cadde sokak girişi yapılmak istendiğinde; Kayıt Ekle komutundan Cadde Sokak seçeneği tıklanarak Yeni Cadde Sokak Girişi sayfasına geçilir.

41 Yeni Cadde Sokak Girişi sayfası ekrana geldiğinde;
Eklemek istediğimiz cadde sokağın sırasıyla; Belediye Adı seçilerek, Mahalle Adı, ‘....’ ile başlayan (eklemek istediğimiz mahalle adının ilk harfi)VEYA, ‘....’ yi içeren(eklemek istediğimiz mahalle adının içinde geçen bir harf) VEYA, ‘....’ birebir (eklemek istediğimiz mahalle adının tamamı) girilir ve ‘Ara’ komutu ile eklemek istediğimiz cadde sokağın mahallesi arattırılır.

42 Mahalle adı bulunup seçildikten sonra;
Eklemek istediğimiz cadde / sokağın adı / veya mevki adı girilir, Cadde / sokak türü ‘1- Meydan,2-Bulvar,3-Cadde,4- Sokak,5-Küme’ den biri seçilerek, Cadde /sokağın Gelişmişlik ‘Gelişmiş’ ‘Orta Gelişmiş’ ‘Gelişmemiş’ türlerinden biri seçilir, Meydan, Bulvar, Cadde / Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak yeni cadde sokak girişi tamamlanır.

43 YENİ CADDE SOKAK GİRİŞİ SIRASINDA DİKKAT
EDİLECEK NOKTALAR Herhangi bir cadde sokağın ya mevki adı ya da cadde sokak adı vardır. Kayıtlarda ikisi aynı anda olamaz, bu sebeple cadde sokağın adı alanı girişi yapılmak istendiğinde ekrandan mevki adı alanı kaybolur. Mevki adı alanı girişi yapılmak istendiğinde ekrandan cadde sokak adı ve türü alanları kaybolur. Meydan/ bulvar/cadde/ sokak/küme evler sabit tanıtım no mutlaka girilmelidir. CADDE SOKAĞIN ‘gelişmiş’, ‘orta gelişmiş’ ve ‘gelişmemiş’lik durumları subjektif bir kavram olup, cadde sokağın sosyo –ekonomik durumunu gösterir. Buna göre; GELİŞMİŞ: Bulunduğu belediye içinde ulaşım ve altyapı hizmetlerinin iyi olduğu, bina ve konutların niteliği gereği kiraların yüksek olduğu cadde, sokaklardır. ORTA GELİŞMİŞ : Yukarıda gelişmişlik anlatımlarında öngörülen nitelikler gereği orta seviyede sayılabilecek cadde ve sokaklardır. GELİŞMEMİŞ: Bulunduğu belediye sınırları içinde ulaşım ve altyapı hizmetlerinin iyi olmadığı, bina ve konutların niteliği gereği kiraların düşük olduğu cadde ve sokaklardır. (Cadde sokağın gelişmişlik durumu, yerleşim yerine özel bir kavramdır. Buna göre Ankara’daki bir gelişmiş sokak ile Hakkari’deki gelişmiş sokak aynı değildir.)

44 Örnek 4: Kayıtlara Ankara Kazan belediyesi Pınar sokağı nasıl ekleyebilirim?
Bunun için sırasıyla biraz önce anlatılan adımlar takip edilmelidir. KAYIT EKLE komutundan CADDE SOKAK seçeneğini TIKLA, BELEDİYE ADINI SEÇ, MAHALLE ADINI ‘Başlayan’ veya ‘İçeren’ veya ’Birebir’ komutları yardımıyla ARA ve SEÇ, CADDE SOKAK ADINI GİR (VEYA MEVKİ ADINI GİR), CADDE SOKAK TÜRÜNÜ SEÇ, GELİŞMİŞLİK TÜRÜNÜ SEÇ, MEYDAN/ BULVAR/CADDE/SOKAK/ KÜME EVLER SABİT TANITIM NO’YU GİR, KAYDET KOMUTUNU TIKLA. Meydan/ bulvar/cadde/ sokak/küme evler sabit tanıtım no; kayıt ekle komutu altında, sabit tanıtım no seçeneği tıklanarak, açılan meydan/ bulvar/cadde/ sokak/küme evler sabit tanıtım no’yu değiştir sayfasında daha sonra eklenebilir.

45 ÖRNEK 4 devam: YENİ BİR CADDE SOKAK GİRİŞ AŞAMALARI
Belediye adı alanında Kazan belediyesi seçilir, Mahalle adı alanına ‘C’ girilip ‘Başlayan’ ve ‘Ara’ komutları yardımıyla aranıp bulunduktan sonra seçilir,

46 Cumhuriyet mahallesi seçili durumda iken,
ÖRNEK 4 devam: YENİ BİR CADDE SOKAK GİRİŞ AŞAMALARI Cumhuriyet mahallesi seçili durumda iken, Cadde sokak adı alanına ‘PINAR’ girilir, Cadde Sokak Türü ‘4- Sokak’ seçilir,

47 Gelişmişlik ‘2- orta Gelişmiş’ seçillir,
ÖRNEK 4 devam: YENİ BİR CADDE SOKAK GİRİŞ AŞAMALARI Gelişmişlik ‘2- orta Gelişmiş’ seçillir, Meydan/ Bulvar/ Cadde/ Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No ’15’ girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak yeni cadde sokak girişi tamamlanır.

48 ÖRNEK 4 devam: Pınar sokak kayıtlara eklendikten sonra ‘Son Eklenen Kayıt’ ifadesi ile sayfa altına listelenir.

49

50 Yeni Adres Formu Girişi yapılmak istendiğinde; Kayıt Ekle komutundan Adres Formu seçeneği tıklanarak Yeni adres Formu Girişi sayfasına geçilir.

51 Yeni Adres Formu Girişi ekrana geldiğinde; eklemek istediğimiz adres formunun sırasıyla;
Belediye Adı seçilir, Mahalle adı ‘Başlayan’ veya ‘İçeren’ veya ‘Birebir’ komutları yardımıyla ‘Ara’ komutu tıklanıp bulunur ve seçilir, Cadde sokak adı ‘....’ ile başlayan (eklemek istediğimiz cadde sokağın ilk harfi) VEYA, ‘....’ yi içeren (eklemek istediğimiz cadde sokağın adının içinde geçen bir harf) VEYA, ‘....’ birebir (eklemek istediğimiz cadde sokağın adının tamamı) girilir ve ‘Ara’ komutu ile eklemek istediğimiz adres formunun cadde sokağı arattırılır.

52 Adres formlarını (bina, arsa, park.v.s.) gireceğimiz
cadde sokak adı bulunup seçildikten sonra; Dış kapı no 1, (varsa)Dış kapı no 2, (varsa)Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı, (sokağın adı girildi ise bu alana paralel olarak)Binanın başka sokaktan aldığı kapı no, (sokağın adı girildi ise bu alana paralel olarak)Binanın başka sokak sabit tanıtım no’su, (varsa)iç kapı no 1, (varsa)iç kapı no 2, (varsa) ada,(varsa) pafta, (varsa) parsel, (varsa) blok adı, (varsa) site adı girilir. nitelik kodu seçilir, Nitelik kodu ‘1’ ve ‘3’ için nitelik kodu ayrıntı seçilir, Eğer nitelik kodu ‘2’ ve ‘9’ ise; bu diğerin ne olduğu eczane, bakkal, doktor muayenehanesi, odunluk gibi nitelik alanına girilir, En son olarak (varsa) not 1,(varsa) not 2, (varsa) not 3girilir, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak yeni adres formu girişi tamamlanmış olur.

53 Yeni Adres Formu girişi sırasında dikkat edilecek noktalar
Dış kapı no 1: Binanın bağımsız dış kapı numarasıdır. Dış kapı no 1 alanına, sadece 1, 2, 3 gibi sayısal değerler girilebilir. Dış kapı no 2 : Binanın ana (esas) numarasına bağlı tali (ikincil) numaralardır. Dış kapı no 2 alanına 1, 2, 3 veya A,B, C gibi değerler girilebilir. Dış kapı no 2 alanı girilmesi zorunlu bir alan değildir. ‘Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı’ alanı girilmesi zorunlu bir alan değildir. Fakat ‘Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı’ girilmişse, ‘Binanın başka sokaktan aldığı kapı no’ ve ‘Bu sokağın sabit tanıtım no’su’ mutlaka girilmelidir. İç kapı no1: Binanın içerisinde yer alan konutları, işyerlerini gösteren numaralardır. İç kapı no 1 alanına, 1, 2, 3 veya P01, P02, Z01, Z02gibi değerler girilebilir. İç kapı no 2: Binanın ana (esas) numarasına bağlı tali (ikincil) numaralardır. İç kapı no 2 alanına sadece A, B, C gibi alfanümerik değerler girilebilir. Örneğin: Binaların dış bağımsızları (Dükkan,mağaza v.s.) için verilen A,B,C gibi numaralardır. İç kapı no 2 alanı girilmesi zorunlu bir alan değildir. ‘Ada’, ‘Pafta’, ‘Parsel’, ‘Blok Adı’, ‘Site Adı’, ‘Not 1’, ‘Not 2’, ‘Not 3’ alanları girişi zorunlu alanlar değildir, varsa girilir. ‘Not 1’,’Not 2’, ‘Not 3’ alanları gerekli görüldüğünde önemli notlar için tasarlanmış alanlardır.

54 Nitelik kodu ‘Seçiniz’ tıklanarak 10adet koddan biri seçilir.
Eğer Kaydettiğimiz yer; Konut ise = 1- konut , Özel işyeri ise = 2- özel işyeri, Kamu işyeri ise = 3- kamu işyeri, İnşaat ise = 4 – inşaat, Arsa ise = 5 – arsa, Tahsis ise = 6- tahsis Yazlık / Mevsimlik ise = 7- yazlık, mevsimlik İmara açılan arsalar ise = 8- imara açılan arsalar (imar paftasında olup, alanda olmayan, belediyenin ileride oluşabilecek cadde sokaklar için, pafta üzerinde numara verdiği yerler imara açılan arsalar olarak 8 kodu verilerek programa girilir) Geçici Numaralanan Baraka, Çadır, Afet Bölgesi v.s. İse = 10- Geçici Numaralama seçilir. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ,8 ve 10 kodları dışında kalan ise = 9- diğer kodlarını alır. Nitelik kodu ‘seçiniz’ alanında ne seçilirse, seçilen bu bilgi program tarafından otomatik olarak ‘Nitelik’ alanına aktarılır.

55 ‘Nitelik kodu = 2- Özel işyeri ve 9 – Diğer’ hariç, ‘Nitelik’ alanında kullanıcı herhangi bir veri girişi yapamaz. Kullanıcı, sadece ‘Nitelik kodu = 2- Özel işyeri ve 9 – Diğer’ ise ‘Nitelik’ alanında ‘Eczane’, ‘Kuaför’, ‘Doktor Muayenehanesi’, ‘Ahır’, ‘Samanlık’ v.s. gibi serbest giriş yapabilir. Nitelik kodu ayrıntı = Eğer kaydedeceğimiz bina konut VE YA kamu işyeri ise aktif olan bir komuttur. Nitelik kodu = 2- özel işyeri, 4- inşaat, 5- arsa,6- tahsis, 8 –imara açılan arsalar , 9 – diğer ve 10- Geçici Konutlar ise Nitelik kodu ayrıntı komutu aktif değildir, çalışmaz. Nitelik kodu = 1- konut veya 7- yazlık- mevsimlik seçildiğinde Nitelik kodu ayrıntı = seçiniz tıklanarak Nitelik kodu ayrıntıda yer alan; ‘Dolu konut’, ‘Boş konut’, ‘Kapıcı dairesi’ seçeneklerinden biri seçilir: Seçilen bu ayrıntı bilgi program tarafından otomatik olarak ‘Nitelik’ alanına aktarılır.. Nitelik kodu = 3- kamu işyeri seçildiğinde Nitelik kodu ayrıntı = seçiniz tıklanarak Nitelik kodu ayrıntıda yer alan; ‘Okul’ , ‘Dini bina’, ‘Sağlık kurumu’, ‘Askeri bina’, ‘Karakol’, ‘Adliye’, ‘Kaymakamlık’, ‘Valilik’, ‘Belediye’, ‘Resmi Daire’, ‘Bakanlık Binaları’, ‘Trafo’ seçeneklerinden biri seçilir. Seçilen bu ayrıntı bilgi; program tarafından otomatik olarak ‘Nitelik’ alanına aktarılır.

56 ÖRNEK 5 : Kayıtlara Ankara Kazan belediyesi Cumhuriyet mahallesi altında Pınar sokaktaki 9 nolu bir konutu kayıtlara nasıl ekleyebilirim? Kayıt ekle menüsünden Adres Formu seçeneği tıklanır, Yeni Adres Formu girişi ekrana geldiğinde; Ankara Kazan belediyesi seçilir, Cumhuriyet mahallesi aranır ve seçilir, Cumhuriyet mahallesi seçildikten sonra, Pınar sokağı aranır ve seçilir, Pınar sokağı seçili durumda iken 9A no’lu konut için; dış kapı no 1 = 9, nitelik kodu = 1- konut (‘nitelik kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik’ alanı program tarafından otomatik olarak atanır), nitelik ayrıntı = dolu konut seçilip, ‘Kaydet’ komutu ile veri girişi tamamlanır.

57 ÖRNEK 5 devam: Kaydet komutu tıklanarak veri girişi tamamlandıktan sonra sayfa altına ‘Son eklenen kayıt’ ifadesi ile yapmış olduğumuz son giriş aşağıdaki gibi listelenir.

58 Kayıt ekle komutundan Adres Formu seçeneği tıklanır,
ÖRNEK 6 : Kayıtlara Ankara Kazan belediyesi Cumhuriyet mahallesi altında Çeşme sokağındaki Çam sitesi - A blok – 4 numaradaki 24 dairelik konutları kayıtlara nasıl ekleyebilirim? Kayıt ekle komutundan Adres Formu seçeneği tıklanır, Yeni Adres Formu Girişi ekrana geldiğinde; Ankara Kazan belediyesi seçilir, Cumhuriyet mahallesinde aranır ve seçilir, Cumhuriyet mahallesi seçildikten sonra, Çeşme sokağı aranır ve seçilir, Çeşme sokağı seçili durumda iken 1 nolu daire için; dış kapı no 1 = 4, Site adı = ÇAM, Blok adı = A, iç kapı no1 = 1, nitelik kodu = 1- konut (nitelik koduna bağlı olarak, nitelik alanı program tarafından otomatik olarak atanır) nitelik ayrıntı = dolu konut seçilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1= 1 için veri girişi tamamlanmış olur.

59 ÖRNEK 6 devam: 2 nolu eczane için; dış kapı no 1 = 4, dış kapı no 2 = A, site adı = ÇAM, blok adı = A, iç kapı no 1= 2, nitelik kodu = 2- özel işyeri (nitelik koduna bağlı olarak, nitelik alanı program tarafından otomatik olarak atanır) nitelik = ECZANE girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1= 2’de yer alan eczane için veri girişi tamamlanmış olur. İç kapı no 1= 2’den sonra aynı işlemler iç kapı no 1 = 3,4,5,6,7, ’e kadar tekrar edilir. Ve en son 24 no’lu konut için; iç kapı no 1= 8, nitelik kodu = 1- konut (nitelik koduna bağlı olarak,nitelik alanı program tarafından otomatik olarak atanır) nitelik ayrıntı = dolu konut, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1= 24’de yer alan konut için veri girişi tamamlanmış olur.

60 ÖRNEK 6 devam: Yapılan 24 adet giriş 3 sayfada listelenmiştir
ÖRNEK 6 devam: Yapılan 24 adet giriş 3 sayfada listelenmiştir. En son olarak ‘Listele’ komutu ile yapmış olduğumuz 24 adet giriş tekrar incelenerek, hatalı giriş olup olmadığını kontrol edilebilir. Sayfa altına gelen listenin 1. sayfası aşağıdaki gibidir.

61 ÖRNEK 6 devam: Sayfa altına gelen listenin 2. sayfası aşağıdaki gibidir.

62 ÖRNEK 6 devam: Sayfa altına gelen listenin 3. sayfası aşağıdaki gibidir.

63 ÖRNEK 6 devam: ADRES FORMUNDA HATALI BİR GİRİŞ YAPILDI İSE:
‘Güncelle’ komutu yardımıyla düzeltilebilir.

64 ÖRNEK 6 devam: 2. sayfada yer alan İç kapı no 1 = 4’deki özel işyeri olan ‘PASTANE’nin girişi ‘PESTENE’ olarak yanlış girilmiştir. Bu giriş hatası aşağıdaki gibi düzeltilir. İç kapı no 1: 4’ün hizasındaki ‘Güncelle’ komutu tıklanarak Adres Formu Güncelle sayfası açılır. Nitelik alanına ‘PASTANE’ olarak doğru giriş yapıldıktan sonra ‘Onayla’ komutu tıklanarak Adres Formu Güncelle işlemi tamamlanır.

65 ÖRNEK 6 devam: ‘Onayla’ komutu ile işlem tamamlandıktan sonra ‘Kayıt Güncellendi’ uyarısı altında Adres Formu Arama sayfasına geri dönülür.

66 Cumhuriyet mahallesinde aranır ve seçilir,
ÖRNEK 7 : ANKARA Kazan belediyesi Cumhuriyet mahallesi Yayla sokakta kaydettiğim bina, Yayla ve Gül sokaklarının köşesinde yer alıyor.’Yayla’ sokaktan 14 numarayı, ‘Gül’ sokaktan 9 numarayı alıyor. Bu durumda Yayla sokağı 14 numaradaki 4 dairelik konut ve işyerlerini kayıtlara nasıl ekleyebilirim?  Ankara Kazan belediyesi seçilir, Cumhuriyet mahallesinde aranır ve seçilir, Cumhuriyet mahallesi seçildikten sonra, Yayla sokağı aranır ve seçilir,

67 ÖRNEK 7 devam : Yayla sokağı seçili durumda iken iç kapı no 1 = 1 için;
Dış kapı no 1 = 14, Dış kapı no 2 = - Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı = GÜL, Binanın başka sokaktan aldığı kapı no = 9, Binanın başka sokak sabit tanıtım no= 123, İç kapı no 1= 1, İç kapı no 2= - Nitelik kodu = 1- konut (‘niteliği’ kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik’ alanı program tarafından otomatik olarak atanır), Nitelik ayrıntı = dolu konut seçilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no1: 1 olan konut için veri girişi tamamlanmış olur.

68 ÖRNEK 7 devam :Yayla sokağı seçili durumda iken iç kapı no 1 = 1 için;

69 ÖRNEK 7 devam : İç kapı no 1= 1’den sonra aynı işlemler iç kapı no = 2, 3 ve 4’e kadar tekrar edilir. İç kapı no 1= 2 için; Son kaydı kopyala komutu tıklanır, Daha önce girdiğimiz dış kapı no 1 = 14, Dış kapı no 2 = - Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı = GÜL, Binanın başka sokaktan aldığı kapı no = 9, Binanın başka sokak sabit tanıtım no= 123 bilgileri otomatik olarak ekrana gelir. İç kapı no 1= 2, İç kapı no 2= - Nitelik kodu = 1- konut (‘niteliği’ kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik’ alanı program tarafından otomatik olarak atanır), Nitelik ayrıntı = dolu konut seçilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1: 2 olan konut için veri girişi tamamlanmış olur.

70 ÖRNEK 7 devam : İç kapı no 1= 2 için;

71 ÖRNEK 7 devam: İç kapı no 1= 3 için;
Son kaydı kopyala komutu tıklanır, Daha önce girdiğimiz dış kapı no 1 = 14, dış kapı no 2 = -- Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı = GÜL, Binanın başka sokaktan aldığı kapı no = 9, Binanın başka sokak sabit tanıtım no= 123 bilgileri otomatik olarak ekrana gelir. İç kapı no 1= 3, İç kapı no 2= -- Nitelik kodu = 2- özel işyeri (‘niteliği’ kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik alanı program tarafından otomatik olarak atanır), Nitelik = Emlakçı girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1: 3 olan emlakçı için veri girişi tamamlanmış olur.

72 ÖRNEK 7 devam: İç kapı no 1= 3 için;

73 ÖRNEK 7devam: İç kapı no 1= 4 için;
Son kaydı kopyala komutu tıklanır, Daha önce girdiğimiz dış kapı no 1 = 14, dış kapı no 2 = -- Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı = GÜL, Binanın başka sokaktan aldığı kapı no = 9, Binanın başka sokak sabit tanıtım no= 123 bilgileri otomatik olarak ekrana gelir İç kapı no 1= 3, İç kapı no 1= 4, İç kapı no 2 = --- Nitelik kodu = 1- konut (‘nitelik kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik alanı program tarafından otomatik olarak atanır), ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1: 4 olan konut için veri girişi tamamlanmış olur.

74 ÖRNEK 7 devam: İç kapı no 1= 4 için;

75 ÖRNEK 7 devam: İç kapı no 2= A için;
Son kaydı kopyala komutu tıklanır, Daha önce girdiğimiz dış kapı no 1 = 14, dış kapı no 2 = -- Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı = GÜL, Binanın başka sokaktan aldığı kapı no = 9, Binanın başka sokak sabit tanıtım no= 123 bilgileri otomatik olarak ekrana gelir 3 İç kapı no 1= 3, İç kapı no 1= ---, İç kapı no 2 = A, Nitelik kodu = 2- özel işyeri (‘nitelik kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik alanı program tarafından otomatik olarak atanır), Nitelik = Kuaför girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak kuaför için veri girişi tamamlanmış olur.

76 ÖRNEK 7 devam: İç kapı no 2= A için;

77 ÖRNEK 7 devam: Kaydettiğimiz tüm numaraları aynı anda görmek istersek kaydet komutunun yanında yer alan ‘Listele’ komutu tıklandığında, aşağıda görüldüğü gibi yapmış olduğumuz tüm girişlerin bir arada listelendiği ekran karşımıza çıkar.

78 ÖRNEK 7 devam: ANKARA Kazan belediyesi Cumhuriyet mahallesi Yayla sokağa ait kayıtlar tamamlandıktan sonra Gül sokağa ait kayıtlara geçilir. Bunun için sırasıyla; ‘Ana Menü ’komutu tıklanarak ana sayfaya geri dönüş yapılır, Kayıt ekle komutundan Adres Formu seçeneği tıklanır,Yeni Adres Formu girişi ekrana geldiğinde; Ankara Kazan belediyesi seçilir, Cumhuriyet mahallesinde aranır ve seçilir, Cumhuriyet mahallesi seçildikten sonra, Gül sokağı aranır ve seçilir.

79 ÖRNEK 7 devam: Gül sokağı seçili durumda iken dış kapı no 1 = 9 için;
Binanın başka sokağa kapısı varsa sokağın adı = YAYLA, Binanın başka sokaktan aldığı kapı no = 14, Binanın başka sokak sabit tanıtım no= 92, Nitelik kodu = 6 - TAHSİS (‘niteliği’ kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik’ alanı program tarafından otomatik olarak atanır), Nitelik = TAHSİS girilip, ‘Kaydet’ komutu ile Gül sokaktaki dış kapı no1: 9 için veri girişi tamamlanır.

80 ÖRNEK 7 devam: Gül sokağı seçili durumda iken dış kapı no 1 = 9 için;

81 ÖRNEK 7 devam: ‘Kaydet’ komutu tıklanarak veri girişi tamamlandıktan sonra sayfa altına ‘Son eklenen kayıt’ uyarısı ile en son yapmış olduğumuz giriş listelenir.

82 ÖRNEK 8 : Balıkesir belediyesi Akdeniz mahallesinde 2
ÖRNEK 8 : Balıkesir belediyesi Akdeniz mahallesinde 2. sokakta Begonya sitesindeki dış kapı no 1 = 1 ,3 , 5 , 7 ve 2, 4, 6 numara olarak girmek istiyorum. Bu kayıtları nasıl girebilirim? Kayıt Ekle komutundan Adres Formu seçeneği tıklanarak, Yeni Adres Formu Girişi sayfası açılır. Balıkesir belediyesi seçilip, Akdeniz mahallesi ve 2. sokak bulunup seçildikten sonra;

83 ÖRNEK 8 devam: 2. sokak seçili durumda iken dış kapı no 1 =1 ve iç kapı no 1 =1 olan Avukatlık Bürosu için; Dış kapı no 1 = 1, Dış kapı no 2 = - İç kapı no 1= 1, İç kapı no 2= - Ada = 3180, Pafta = 117, Parsel = 4, Site Adı = BEGONYA girilerek Nitelik kodu = 2 - özel işyeri seçilip, (‘nitelik kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik’ alanı program tarafından otomatik olarak atanır) Nitelik = Avukatlık Bürosu girilip, Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1: 1 olan avukatlık bürosu için veri girişi tamamlanmış olur.

84 ÖRNEK 8 devam: 2. sokak seçili durumda iken dış kapı no 1 =1 ve iç kapı no 1 =1 olan Avukatlık Bürosu için;

85 Son kaydı kopyala komutu tıklanır, Dış kapı no 1 = 1,
ÖRNEK 8 devam: 2. sokak seçili durumda iken dış kapı no 1= 1 ve iç kapı no 1 =2 olan fotoğrafçı için; Son kaydı kopyala komutu tıklanır, Dış kapı no 1 = 1, Dış kapı no 2 = -- Ada = 3180, Pafta = 117, Parsel = 4, Site adı ‘ Begonya’ bilgileri otomatik olarak ekrana gelir. İç kapı no 1= 2, İç kapı no 2= -- Nitelik kodu = 2- özel işyeri seçilip,(‘nitelik kodu’na bağlı olarak, ‘nitelik’ alanı program tarafından otomatik olarak atanır) Nitelik = Fotoğrafçı girilip ‘Kaydet’ komutu tıklanarak iç kapı no 1: 2 olan fotoğrafçı için veri girişi tamamlanmış olur.

86 ÖRNEK 8 devam: 2. sokak seçili durumda iken dış kapı no 1= 1 ve iç kapı no 1 =2 olan fotoğrafçı için;

87 ÖRNEK 8 devam: İç kapı no 1 = 3, 4 ve dış kapı no 3 ve iç kapı no 2= A,B,C,D,E ve F için aynı işlemler tekrar edilerek giriş tamamlandıktan sonra, ‘Listele’ komutu tıklanarak aşağıdaki ekrana ulaşılır.

88

89 Tanıtım Kodu eklemek veya değiştirmek istendiğinde Kayıt Ekle komutundan Sabit Tanıtım No tıklanarak Meydan, Bulvar, Cadde, Sokak, Küme Evler Sabit Tanıtım No Değiştir sayfasına ulaşılır.

90 Sabit Tanıtım No Değiştir sayfası ekrana geldiğinde; tanıtım no ekleyeceğimiz veya değiştireceğimiz cadde sokağın sırasıyla; Belediye adı seçilir, Mahalle adı aranıp seçilir, Kullanıcının isteğine göre cadde sokak adı – türü- gelişmişliği girilerek cadde sokak arattırılır. Cadde sokak bulunduktan sonra sayfa altına; Cadde sokak adı, Cadde sokak türü, Mevki adı, Sabit Tanıtım No, Gelişmişliği, Tanıtım kodu, Tek ilk, Tek son, Çift ilk, Çift son bilgileri gelir.

91 ÖRNEK 9 : Ankara Kazan belediyesi Aydın mahallesinde Aralık, Ceylan, 1 ve 2. sokaklara ait sabit tanıtım numaralarını nasıl ilave edebilirim? Sabit tanıtım no eklenmek veya değiştirmek istendiğinde kayıt ekle komutundan sabit tanıtım no tıklanır. Meydan/ Bulvar/ Cadde /Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No Değiştir sayfası ekrana geldiğinde; sabit tanıtım no ekleyeceğimiz cadde sokağın sırasıyla; Belediye adı ‘Ankara Kazan’ seçildi, Mahalle adı ‘Aydın’ seçildi,

92 ÖRNEK 9 devam : Cadde sokak adı – türü- gelişmişliği boş bırakılarak (Aydın mahallesin altında kayıtlı tüm cadde sokakları görmek için) ‘Ara’ komutu tıklandı.

93 ÖRNEK 9 devam : Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi Ankara, Kazan belediyesi Aydın mahallesindeki 1, 2 sokakların, Aralık küme evlerin ve Ceylan sokağın tanıtım numaraları sırasıyla ve 4 olarak girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklandığında tanıtım numarası verilme işlemi tamamlanmış olur. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın üst kısmında, verilen tanıtım numarası adedi kadar kayıt güncellendi şeklinde uyarı ifadesi yer alır. Örneğimizde 4 adet kayda ait tanıtım numarası verildiği için, 4 kayıt güncellendi şeklinde uyarı gelmiştir.

94 ÖRNEK 9 devam : Cadde sokak alanına sadece ‘Aralık’ girilip ‘Ara’ komutu tıklandığı zaman ise aşağıdaki ekran karşımıza çıkar, aynı işlem ‘Ceylan – 1. ve 2.’ sokaklar için tek tek yapılabilir. Fakat böyle bir işlem sadece tek bir cadde sokakta tanıtım numarası girilmesi ya da var olan tek bir tanıtım numarasının değiştirilmesi durumunda pratik olan bir yoldur. Daha önce ‘3’ olarak girdiğimiz ‘Aralık’ sokağın tanıtım no’sunu ‘5’ olarak değiştirmek istersek, Meydan/ Bulvar/ Cadde /Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No Değiştir sayfasında cadde sokak adı alanına ‘Aralık’ olarak giriş yaptıktan sonra, ‘Ara’ komutu tıklandığında sayfa altına sadece Aralık sokak listelenecektir . Burada ‘3’ olarak tanıtım numarasını ‘5’ olarak değiştirip, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak Meydan/ Bulvar/ Cadde /Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No Değiştirme işlemi tamamlanmış olur.

95

96 İşlem tamamlandıktan sonra ‘1 kayıt güncellendi’ uyarısı ile güncelleme yaptığımız cadde sokak gelir.

97

98 Yeni Köy Adres Formu girişi yapılmak istendiğinde; Kayıt Ekle komutundan Köy Adres Formu
seçeneği tıklanarak Yeni Köy Adres Formu Girişi sayfasına geçilir.

99 Köy adres formu girişi yapabilmek için, kullanıcının köy veya köyler üzerinde yetkilendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kullanıcı köy adres formuna giriş yapamaz. Eğer kayıt ekle komutundan mahalle seçeneği tıklanıp, yeni mahalle ekle sayfasında köy butonu seçilerek köye yeni mahalle eklendiğinde, cadde sokak eklemeden, bu köyün direk altına (yeni köy adres formu girişi sayfasından) köyde oturan haneler girilemez. Mutlaka mahallenin altına önce cadde sokak sonra bu cadde sokağın altına köy adres formu girişi yapılması gerekmektedir.

100 MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA
KÖYDE MAHALLE VE CADDE SOKAK YAPILAŞMASI VARSA AŞAĞIDAKİ ADIMLAR TAKİP EDİLMELİDİR KAYIT EKLE KOMUTUNDAN MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA KÖY ADINI SEÇ KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ ADI = KÖYÜN MAHALLESİNİN ADINI GİR KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ TİPİ = KÖY MAHALLESİ SEÇ CADDE SOKAK YAPILAŞMASI VAR MI = EVET KAYDET KOMUTUNU TIKLA ANA MENÜYE DÖN - KAYIT EKLE KOMUTUNDAN CADDE SOKAK SEÇENEĞİ TIKLA YENİ CADDE SOKAK SAYFASINDA BELEDİYE ADI ALANINDA KÖYÜN ADINI SEÇ MAHALLE ADI ALANINDA KÖYÜN MAHALLESİNİ BUL VE SEÇ CADDE SOKAK ADI ALANINA CADDE SOKAK ADINI GİR CADDE SOKAK TÜRÜNÜ GİR GELİŞMİŞLİĞİNİ SEÇ KAYDET KOMUTU TIKLA KÖY ADRES FORMU SEÇENEĞİ TIKLA YENİ KÖY ADRES FORMU GİRİŞİ SAYFASINDA CADDE SOKAK ADI ALANINDA KÖYÜN CADDE SOKAĞINI BUL VE SEÇ DIŞ KAPI NO 1’DEN BAŞLAYARAK KÖYDE OTURAN HANE HALKININ GİRİŞİNİ TAMAMLA

101 MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA
KÖYDE MAHALLE YAPILAŞMASI OLUP CADDE SOKAK YAPILAŞMASI YOKSA AŞAĞIDAKİ ADIMLAR TAKİP EDİLMELİDİR KAYIT EKLE KOMUTUNDAN MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA KÖY ADINI SEÇ KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ ADI = KÖYÜN MAHALLESİNİN ADINI GİR KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ TİPİ = KÖY MAHALLESİ SEÇ CADDE SOKAK YAPILAŞMASI VAR MI = HAYIR KAYDET KOMUTU TIKLA ANA MENÜYE DÖN- KAYIT EKLE KOMUTUNDAN KÖY ADRES FORMU SEÇENEĞİ TIKLA YENİ KÖY ADRES FORMU GİRİŞİ SAYFASINDA BELEDİYE ADI ALANINDA KÖYÜN ADINI SEÇ MAHALLE ADI ALANINDA KÖYÜN MAHALLESİNİ BUL VE SEÇ DIŞ KAPI NO 1’DEN BAŞLAYARAK KÖYDE OTURAN HANE HALKININ GİRİŞİNİ TAMAMLA

102 MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA
KÖYDE MEZRA/ YAYLA EVLERİ/ MEVKİ/ DİĞER VE CADDE SOKAK VARSA AŞAĞIDAKİ ADIMLAR TAKİP EDİLMELİDİR KAYIT EKLE KOMUTUNDAN MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA KÖY ADINI SEÇ KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ ADI = KÖYÜN MEZRASI/ YAYLA EVİ/ MEVKİİ/ DİĞER ADINI GİR KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ TİPİ = MEZRASI/ YAYLA EVİ/ MEVKİİ/ DİĞER SEÇ CADDE SOKAK YAPILAŞMASI VAR MI = EVET KAYDET KOMUTU TIKLA ANA MENÜYE DÖN - KAYIT EKLE KOMUTUNDAN CADDE SOKAK SEÇENEĞİ TIKLA YENİ CADDE SOKAK SAYFASINDA BELEDİYE ADI ALANINDA KÖYÜN ADINI SEÇ MAHALLE ADI ALANINDA KÖYÜN MAHALLESİNİ BUL VE SEÇ CADDE SOKAK ADI ALANINA CADDE SOKAK ADINI GİR CADDE SOKAK TÜRÜNÜ GİR GELİŞMİŞLİĞİNİ SEÇ KÖY ADRES FORMU SEÇENEĞİ TIKLA YENİ KÖY ADRES FORMU GİRİŞİ SAYFASINDA MAHALLE ADI ALANINDA KÖYÜN MEZRASI/ YAYLA EVİ/ MEVKİİ/ DİĞER ADINI BUL VE SEÇ CADDE SOKAK ADI ALANINDA KÖYÜN CADDE SOKAĞINI BUL VE SEÇ DIŞ KAPI NO 1’DEN BAŞLAYARAK KÖYDE OTURAN HANE HALKININ GİRİŞİNİ TAMAMLA Bunun dışında köyün direk altında kayıtlı hanelerin girişi için kayıt ekle komutundanköy adres formu seçeneği tıklanarak yeni köy adres formu girişi sayfasında, köyün merkezinde oturan hanelerin girişi yapılabilir.

103 MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA
KÖYDE MEZRA/ YAYLA EVLERİ/ MEVKİ/ DİĞER VAR FAKAT CADDE SOKAK YOKSA AŞAĞIDAKİ ADIMLAR TAKİP EDİLMELİDİR KAYIT EKLE KOMUTUNDAN MAHALLE SEÇENEĞİ TIKLA YENİ MAHALLE GİRİŞİ SAYFASINDA KÖY BUTONU TIKLA KÖY ADINI SEÇ KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ ADI = KÖYÜN MEZRASI/ YAYLA EVİ/ MEVKİİ/ DİĞER ADINI GİR KÖYE BAĞLI ALT YERLEŞİM YERİ TİPİ = MEZRASI/ YAYLA EVİ/ MEVKİİ/ DİĞER SEÇ CADDE SOKAK YAPILAŞMASI VAR MI = HAYIR KAYDET KOMUTU TIKLA ANA MENÜYE DÖN - KAYIT EKLE KOMUTUNDAN KÖY ADRES FORMU SEÇENEĞİ TIKLA YENİ KÖY ADRES FORMU GİRİŞİ SAYFASINDA BELEDİYE ADI ALANINDA KÖYÜN ADINI SEÇ MAHALLE ADI ALANINDA KÖYÜN MEZRASI/ YAYLA EVİ/ MEVKİİ/ DİĞER ADINI BUL VE SEÇ CADDE SOKAK ADI ALANINDA KÖYÜN CADDE SOKAĞINI BUL VE SEÇ DIŞ KAPI NO 1’DEN BAŞLAYARAK KÖYDE OTURAN HANE HALKININ GİRİŞİNİ TAMAMLA Bunun dışında köyün direk altında kayıtlı hanelerin girişi için kayıt ekle komutundanköy adres formu seçeneği tıklanarak yeni köy adres formu girişi sayfasında, köyün merkezinde oturan hanelerin girişi yapılabilir.

104 Yeni Köy Adres Formu Girişi ekrana geldiğinde; eklemek istediğimiz cadde sokağın sırasıyla,Belediye Adı seçilir,Mahalle adı başlayan, içeren ve birebir komutları yardımıyla arattırılarak bulunup, seçilir,Cadde sokak adı başlayan, içeren ve birebir komutları yardımıyla arattırılarak bulunup seçilir, Dış kapı no1, (varsa) Dış kapı no 2, Hane halkı Sorumlusunun Adı, Hane halkı Sorumlusunun Soyadı, (varsa)İç kapı no 1,(varsa)İç kapı no 2 girilerek, Nitelik kodu seçilir, Nitelik kodu ‘1’ve ‘3’ için daha önce adres formu girişi sırasında açıklandığı gibi nitelik kodu ayrıntı seçilir, Eğer nitelik kodu ‘2’ve ‘9’ ise; diğerin ne olduğu Bakkal, Ahır, samanlık, Odunluk gibi Nitelik alanına girilir, (varsa) Site adı girilerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak yeni köy adres formu girişi tamamlanmış olur.

105 Nitelik kodu seçiniz alanı
1- Konut 2-Özel işyeri, 3- Kamu işyeri, 4- İnşaat, 5- Arsa, 6- Tahsis, 7- Yazlık, Mevsimlik, 8- İmara Açılan Arsalar, 9- Diğer 10- Geçici Numaralama kodlarını alır. Yeni köy adres formu giriş sayfasındaki tüm özellikler adres formu ile aynı olup tek fark, nitelik kodu = 1 veya 7 VE nitelik kodu ayrıntı = dolu konut seçildiğinde hane halkı sorumlusunun adı ve soyadı alanı girilmelidir. Boş konutlar için hane halkı sorumlusunun adı ve soyadı girişi bilinmiyorsa giriş zorunlu değildir.Bunun dışındakiler için hane halkı sorumlusunun adı ve soyadı girişi yapılmasına program izin vermez.

106 Örnek 10: Eskişehir, Alpu belediyesi Çardakbaşı köyüne ait Avsallar mahallesinde oturan 15 haneyi kayıtlara nasıl ekleyebilirim? Öncelikle; Kayıt ekle komutundan mahalle seçeneği tıklanarak, yeni mahalle girişi sayfasına geçilir. Yeni mahalle girişi sayfasında; Köy butonu tıklanır, Köy adı Eskişehir- Alpu- Çardakbaşı köyü seçilir, Köye bağlı alt yerleşim yeri adı Avsallar girilir, Mahalle Tipi ‘Köy belediyesi’ seçilir, Cadde sokak yapılaşması var mı ‘Evet’ kutusu kliklenerek, ‘Kaydet’ komutu tıklanarak Çardakbaşı köyü altında Avsallar mahallesi eklemesi tamamlanmış olur.

107 Örnek 10 devam:

108 Örnek 10 devam: Cadde sokak yapılaşması var dendiği için söz konusu cadde sokağın mutlaka cadde sokak girişi yapılmalıdır. Bunun için sırasıyla Kayıt Ekle komutundan Cadde Sokak seçeneği tıklanır, Yeni Cadde Sokak Girişi sayfasında; Çardakbaşı köyü altındaki Avsallar mahallesi sınırları içerisine Yukarı küme evleri ilave ettiğimizi düşünelim, Belediye adı, Alpu- Eskişehir seçilir, Mahalle adı, AVSALLAR aranıp bulunup, seçilir, Cadde sokak adı alanına ‘YUKARI’ girilip, Cadde Sokak Türü ‘5- Küme evler’ seçilir, Gelişmişlik Türü ‘3- Gelişmemiş’ seçilir, Köylerde Meydan/ Bulvar/ Cadde/ Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No istenmediği için Meydan/ Bulvar/ Cadde/ Sokak/ Küme Evler Sabit Tanıtım No alanı boş bırakılarak, ‘Kaydet’ komutu ile Yukarı küme evleri girişi tamamlanmış olur.

109 Örnek 10 devam:

110 Örnek 10 devam: Avsallar mahallesi altında Yukarı küme evleri ilave ettikten sonra, köy içinde oturan hanelerin kayıtlara ilave edilmesi için Kayıt Ekle komutundan Köy Adres Formu tıklanarak, Yeni Köy Adres Formu sayfasında her bir hane için aşağıdaki gibi tek tek giriş yapılmalıdır. Yeni Köy Adres Formu Girişi sayfasında, Belediye adı Çardakbaşı (köy)-ALPU- ESKİŞEHİR seçilir, Mahalle adı ‘Avsallar’ seçilir, Cadde sokak adı ‘Yukarı’ seçilir, Dış kapı no 1 = 1 olan Murat Duman’ın oturduğu konut için veri girişi aşağıda ekranda görüldüğü gibi yapılıp, Kaydet’ komutu tıklanır.

111 Örnek 10 devam:

112 Örnek 10 devam: Dış kapı no 1 = 2, 3, 4,…….14, 15 olan konutlar için veri girişi aynen dış kapı no 1=1’de olduğu gibi tekrar edilir. Veri girişi tamamlandığında ‘Kaydet’ komutunun yanında yer alan ‘Listele’ komutu tıklandığında girmiş olduğumuz 15 adet konut bir sayfada 10 adet olmak üzere iki sayfa halinde aşağıdaki gibi listelenir. Listenin başında ve sonunda yer alan ‘Sil’ ve ‘Listele’ komutlarıyla kayıtlar silinebilir veya üzerinde değişiklik yapılabilir. Liste altında yer alan ‘Etiket’ komutu ile yapılan girişlerin adres dökümü etiket olarak alınabilir.

113 Örnek 10 devam: 15 haneye ait bilgilerin yer aldığı listenin ilk sayfası aşağıdaki gibidir.

114 Örnek 10 devam: 15 haneye ait bilgilerin yer aldığı listenin ikinci sayfası aşağıdaki gibidir.


"ULUSAL ADRES VERİ TABANI UYGULAMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları