Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜCRE Ökaryotik hücre (Örn: Hayvan hücresi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜCRE Ökaryotik hücre (Örn: Hayvan hücresi)"— Sunum transkripti:

1 HÜCRE Ökaryotik hücre (Örn: Hayvan hücresi)
Prokaryotik hücre (Örn: Bakteriler)

2 Büyüklükler

3 Hücrelerin Boyutları Işık mikroskobunun teorik sınırı (200 nm) Ökaryot
Prokaryot

4

5

6 Bir insanda 70-100 trilyon hücre vardır

7 Bir Hayvan Hücresi Örneği

8 Hücre Organelleri Yapı Prokaryot Hücre Bitki Hücresi Hayvan Hücresi
Kısaca Görevi Hücre zarı Var Madde alış-verişi ve sitoplazmayı ortamdan ayırmak Hücre çeperi Yok Koruma ve destek Ribozom Protein sentezi Mitokondri Enerji (ATP) üretim merkezi Plastitler Çeşitli pigmentleri taşımak, besin depo etmek Klorofil Var (bazılarında) Var (çoğunda) Fotosentez yapmak Sentrozom Yok(basit bitkilerde var) Hücre bölünmesinde görevli Lizozom Benzeri var Hücre içi sindirim yapmak Golgi aygıtı Hücre dışına salgı yapmak Endoplazmik retikulum Madde taşınması ve depolanması, lipid sentezi Koful (Vakuol) Var (büyük) Var (küçük) Geçici depolama birimi Çekirdek Hücrenin kalıtım ve yönetim merkezi Çekirdekçik DNA ve ribozom sentezi

9 Hayvan Hücresi Çeşitleri

10 Hücre Bölünmesi Vücudumuzda iki tip hücre bölünmesi görülür
Mitoz (Somatik hücrelerde): Organizmaların büyümesi ve ölen hücrelerin yerine yenilerinin yapılması Mayoz (Üreme Hücrelerinde): Üreme hücrelerinin oluşturulması

11 Mitozda ata hücrenin bir kopyası yapılır
2n kromazomdan 2n kromozomlu yeni bir hücre

12 Mitozun değişik evrelerindeki hücreler

13 Mayoz 2n kromozomu olan hücreden n kromozomlu hücreler

14 Mitoz ve Mayoz

15 Hücre Bölünmesi Vücudumuzdaki bazı hücreler mitoz bölünme sergileyebilir. Bu bölünebilme sayısı 200 civarındadır. Sinir hücreleri bölünmezler. Bu sebeple sinir hücrelerinde meydana gelen hasar kalıcıdır. Kalp hücreleri de bölünmez olarak kabul edilebilir. O sebeple kalp krizi geçiren hastalarda ölen hücrelerin yerine yenisi yapılamadığı için hasta kalbine yük bindirecek aktivitelerden kaçınmalıdır.

16 Aynı canlının farklı hücrelerinde farklı olan ne?
Hayvan hücreleri farklı dokularda farklı şekil ve fonksiyonlarda olsa da genetik materyal aynıdır. Farklı dokularda DNA’nın farklı bölgeleri okunmaktadır. Yani kalp hücresinden izole edilen DNA, beyin hücresinden izole edilen DNA ile aynıdır. Fakat ürettikleri proteinlerde ve şekillerinde farklılıklar olabilir.

17 Somatik hücreler 2n kromozom içerirken, üreme hücreleri n kromozom içerir.
İnsan için n=23 Bu sebeple insan sperm ve yumurta hücresinde 23 kromozom bulunurken, karaciğer hücresinde 46 kromozom bulunur.

18

19

20

21 Sperm Hücresi

22

23 Mitokondri sadece spermin kuyruk kısmında bulunur.
Kuyruk da yumurtaya giremez. Yani…

24 Mitokondriniz annenizdeki mitokondrinin aynısıdır

25 Evet bunlardan biri sizdiniz

26 Nedir bu erkeklerden çektikleri…

27 Döllenen Yumurta Bölünmeye Başlar

28

29 Sekiz hücreden sonra hücrelerin fonksiyonları farklılaşmaya başlar.
Bazıları beyninizi, bazıları kalbinizi…

30

31 Haftalar sonra…

32 Ve…

33 Nereden nereye

34 Suni Dölleme

35 Suni Dölleme

36 Yapay döllemeden 72 saat sonra 8 hücreye ulaşılır

37

38 Embriyo tabiki tüpün içinde gelişmiyor
ve Tüp Bebek Embriyo tabiki tüpün içinde gelişmiyor

39 1978’de tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk bebek Louise Brown

40 Suni döllemeden sonra sekiz hücre olana kadar bölünme laboratuarda takip ediliyor. İstenirse bu aşamada hücrelerden biri alınarak genetik hastalık olup olmadığı, bu hücre kümesinden oluşacak insanın cinsiyeti vb özellikleri belirlenebilir.

41 Sağlıklı hücre topluluğu anne rahmine aktarılır
Sağlıklı hücre topluluğu anne rahmine aktarılır. Ancak rahim duvarına tutunmama ihtimali var. Bu sebeple klinikler genellikle anneden birden fazla yumurta alıp onları döller ve problem olmayan 4-5 tanesini anneye aktarır. Hepsi de anne rahmine tutunur ve çoğalmaya başlarsa, bebek bezi ve mamalar için sponsor bulmalısınız.

42 Hücredeki Bazı Yapılar

43 Mitokondri

44 Bir karaciğer hücresinde sayıları 2500 civarına ulaşabilir.
Krebs devri, Oksidatif fosforilasyon burada olur Yağ asitleri burada yakılır ATP’nin üretildiği başlıca yerdir. Bir bakteri büyüklüğündedir.

45 Endoplazmik retikulum üzerinde bulunan ribozomlar
mRNA’yı okuyarak protein yapmaktan sorumludur Prokaryotik olanları 20 nm, ökartotik olanları nm çapındadır. Bir çoğu endoplazmik retikuluma bağlıdır Bakterilerde endoplazmik retikulum yoktur.

46 Protein Sentezi

47 Hücre Zarı 5-10 nm kalınlığındadır

48 Membran akışkan bir yapıdır

49 Fosfolipitler Lipozom Oluşturabilir

50 Lesitin lipozom oluştrabilirken linoleik asit niçin oluşturmaz?
Bir Soru Lesitin lipozom oluştrabilirken linoleik asit niçin oluşturmaz?

51 Bakteriler İnsandaki bakteri hücre sayısı, insan hücresi sayısından fazladır. Sizce insanda kaç kg bakteri yaşamakta?

52

53 Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır; kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır.

54 Bakteri DNA’sı Halkasaldır
Plazmit DNA ise 2-30 gen taşıyan DNA zinciridir. Bir çok bakteride bulunur. Bakteri plazmitleri başka bakterilere aktarabilirler

55 E. coli hücre duvarında delik açılırsa…
E coli DNA’sı 1,5 mm uzunluğundadır. Yani DNA E coli’den 1000 kat daha uzundur.

56 Bakteriler birbirlerine genetik materyal aktarabilir

57 Kolera Bakterisi

58 Çoğu bakteride tek bir dairesel kromozom bulunur, bunun büyüklüğü endosimbiyotik bir bakteri olan Candidatus Carsonella ruddii de baz çiftinden, bir toprak bakterisi olan Sorangium cellulosumda 12,200,000 baz çiftine kadar uzanır.[Borrelia cinsine ait spiroketler bu genel özelliğin bir istisnasıdır, Borrelia burgdorferi (Lyme hastalığı etmeni) gibi türlerde tek bir doğrusal kromozom bulunur. Bakteriyel kromozomlardaki genler genelde tek bir sürekli DNA parçasından oluşur, bazı bakterilerde intronlar bulunmuşsa da bunlar ökaryotlarda olduğundan çok daha enderdir.

59 Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir.

60 Bakteriler bölünerek çoğalır
E. coli

61

62 Helicobacter pylori (Ülserden sorumlu)
Bu bakteri asitli ortamda nasıl yaşayabiliyor?

63 Virüs bir hücre olarak kabul edilmez
Virüsler Virüs bir hücre olarak kabul edilmez

64

65

66 LYTIC CYCLE ve LYSOGENIC CYCLE

67

68

69 Bir Soru Grip ve AIDS hastalıklarını yapan virüslere karşı niçin etkili bir ilaç geliştirilememektedir? Niçin her sene farklı bir grip çeşidi ile karşılaşmaktayız?


"HÜCRE Ökaryotik hücre (Örn: Hayvan hücresi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları