Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

JOUR 384 Online Journalism

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "JOUR 384 Online Journalism"— Sunum transkripti:

1 JOUR 384 Online Journalism
Lesson 4: What is online newspaper? Metin Ersoy FCMS

2 What is online newspaper?
An online newspaper, also known as a web newspaper, is a newspaper that exists on the World Wide Web or Internet, either separately or as an online version of a printed periodical.

3 What is online newspaper?
Going online created more opportunities for newspapers, such as competing with broadcast journalism in presenting breaking news in a more timely manner. The credibility and strong brand recognition of well-established newspapers, and the close relationships they have with advertisers, are also seen by many in the newspaper industry as strengthening their chances of survival. The movement away from the printing process can also help decrease costs.

4 What is online newspaper?
Online newspapers are much like hard-copy newspapers and have the same legal boundaries, such as laws regarding libel, privacy and copyright, also apply to online publications in most countries, like in the UK. Also in the UK the Data Protection Act applies to online newspapers and news pages.

5 What is online newspaper?
Journalism students in schools around the world are being taught about the "convergence" (uyum) of all media and the need to have knowledge and skills involving print, broadcast and web.

6 What is online newspaper?
Some newspapers have attempted to integrate the internet into every aspect of their operations, i.e., reporters writing stories for both print and online, and classified advertisements appearing in both media; others operate websites that are more distinct from the printed newspaper.

7 What is online newspaper?
Examples of newspaper online It would be difficult to find a daily newspaper in the UK or United States, in fact in the world, in the 21st century, that does not have or share a website. Very few newspapers in 2006 will claim to have made money from their websites, which are mostly free to all viewers. Declining profit margins and declining circulation in daily newspapers have forced executives to contemplate new methods of obtaining revenue from websites, without charging for subscription.

8 What is online newspaper?
This has been difficult. Newspapers with specialized audiences such as The Wall Street Journal or The Chronicle of Higher Education, successfully charge subscription fees.

9 What is online newspaper?
The Wall Street Journal

10 What is online newspaper?
The Chronicle of Higher Education

11 What is online newspaper?
The New York Times

12 What is online newspaper?
The Miami Herald

13 What is online newspaper?
Online-only newspapers To be a "Web-Only Newspaper" they must not be part of or have any connection to hard copy formats, and must be regularly updated at a regular time and keep to a fixed news format. They must only be published by professional media companies, and fall under national and international press rules and regulations and have 80% or above news content.

14 What is online newspaper?
For example, in 2000 an independent web only newspaper was introduced in the UK called the Southport Reporter. It is a weekly regional newspaper that is not produced or run in any format other than soft-copy on the internet by its publishers PCBT Photography.

15 What is online newspaper?
Southport Reporter

16 What is online newspaper?
Newspaper Index - Most important Online Newspapers in every country

17 What is online newspaper?
Online Newspaper vs. Traditional Newspaper Newspapers have a long tradition and centuries of experience behind today’s newspaper design. Pages, headlines, columns and fonts have been tuned in form and function to optimize content and context. They are all part of a user friendly and universally accepted product.

18 What is online newspaper?
The first online newspapers appeared only fourteen years ago in 1994, and since then research has been done to gain knowledge about how to design user friendly news sites.

19 What is online newspaper?
Anadolu Ajansı Genel Müdürü Dr. Hilmi BENGİ, “İNTERNET GAZETECİLİĞİ VE TELİF HAKLARI SORUNU” isimli makalesinde de bahsettiği gibi: Bilgiye ulaşma, yayma, kısaca iletişim konusunda sağladığı imkanlar ve getirdiği kolaylıklar, bu yeni teknolojiyi habercilik sektörü için de vazgeçilmez bir araç olarak karşımıza çıkarmış ve yaygınlaştırmıştır.

20 What is online newspaper?
Gerek yazılı basının ve gerekse görsel medyanın pahalı yatırımlarına gerek duymayan, diğer habercilik sektörlerine göre çok küçük maliyetlerle, hem yazılı basının hem de görsel medyanın fonksiyonlarını da içeren yapısıyla internet gazeteciliği, kitle iletişimi alanında yeni bir olgu olarak yerini almıştır. Öyle ki, gerek yazılı basın, gerekse görsel medya, kendi kulvarlarında işlevlerini yerine getirirken, bu yeni kitle iletişim türüne duyarsız kalmamışlar, internet gazeteciliğine de el atmışlardır.

21 What is online newspaper?
Bunlardan ayrı olarak, yalnızca internet üzerinden yayın yapan haber portalleri de devreye girmiştir. İnsanların bilgiye ve habere olan ihtiyaçları, insanların habere olan merakı sebebiyle asıl işi habercilik olmayan arama motorları dahil, bir çok irili ufaklı internet siteleri de haber kanalları açmışlar; en azından sayfalarında günün gelişen haberlerini en hızlı biçimde yansıtma yarışına girmişlerdir.

22 What is online newspaper?
Bütün dünyada meydana gelen bu gelişmeden, ülkemizin de etkilenmemesi düşünülemez. Nitekim Türkiye’de de hemen hemen tüm ulusal ölçekli gazeteler, hatta yerel basın, kimi televizyon ve radyolar, kendi internet sitelerini kurmuş ve bu sitelerde de habercilik yapmaya başlamışlardır. Daha önemlisi, özellikle son iki yıl içinde ardarda haber portalleri yayına girmiş, yalnızca internet gazeteciliği yapan 70 dolayında site ortaya çıkmıştır.

23 What is online newspaper?
Abonelik sistemi ile çalışan bir kaçı dışında ücretsiz erişilebildiğinden ve ülkemizde internet reklamcılığı henüz gelişmediğinden, ekonomik olarak fazla bir getirisi olmasa da bu yeni alan, en azından özellikle işsiz gazeteciler açısından mesleki formasyonlarını yansıtma bakımından, deyim yerindeyse mesleki tatmin açısından, oldukça yararlı olmuştur.

24 What is online newspaper?
Türkiye’deki internet gazeteciliğinin kısa zaman içinde hızla yaygınlaşmasının bize özgü bir nedeni de vardır. O da ülkemizde yaşanan ekonomik krizin medya sektörünü de etkilemesi ve bunun sonucu olarak bir çok gazetecinin işsiz kalmasıdır. Bu durumdaki gazeteciler, fazla bir yatırım gerektirmeyen internet gazeteciliğini, mesleki deneyimlerini yansıtabilmek bakımından, kendi sınırlı imkanları ile seslerini duyurabilecekleri yeni bir alan olarak görmüşlerdir.

25 What is online newspaper?
Aslında ekonomik nedenler yüzünden, internetin habercilik alanında bir alternatif olarak ortaya çıkması, yalnızca bize özgü bir durum değildir. Washington Post gazetesi editörleri Leonard Downie ve Robert Kaiser’in “The News About the News” (Haberler Hakkında Haberler) adlı kitabında, ekonomik sorunların basını darboğaza soktuğu belirtilirken, çözüm yolu olarak, internet gazeteciliği önerilmektedir.

26 What is online newspaper?
Newsweek dergisinde yer alan bir makalede bu konu ele alınırken, yakın bir gelecekte internet gazeteciliğinin daha da gelişeceği ve ücretli hale geleceği, internet kullanıcılarının da bunlara erişmek için büyük bedeller ödemekten de kaçınmayacakları belirtilmektedir. Nitekim ülkemizde de internet üzerinden haber yayını yapan çoğu site bedelsiz hizmet verirken, bazı siteler bu hizmetlerini ücretli hale getirmişlerdir.

27 What is online newspaper?
İster ücretli, isterse ücretsiz olsun, özgün bir içerik söz konusuysa, sitede yer alan haberler o sitenin elemanlarınca üretilmişse ya da bedel ödenmek suretiyle alınmışsa bir fikri mülkiyetten söz etmek gerekir ya da daha dar ve özel anlamıyla telif hakkı ile karşı karşıyayız demektir.

28 What is online newspaper?
SABAH Gazetesi yazarlarından Emre Aköz’ün “İnternet gazeteciliği diye bir şey var mı? Adeta siyasetçi İnternet gazeteciliği diye bir şey var mı?” isimli makalesine göz atalım.

29 What is online newspaper?
İnternet Gazeteciliği’nin tarihçesi İnternet gazeteleri ilk olarak ABD’de ortaya çıkmıştır. 1995’te sekiz büyük gazete (The Washington Post, New York Times, Daily Mirror, Herald Tribune gibi) baskıya hazır gazete sayfalarını online olarak anında aktarmak amacıyla; Yeni Yüzyıl Yayım Ağı adıyla bir şirket kurarak haber yayıncılığında sanal dönemi örgütsel olarak başlatmışlardır (Gürcan, 1999, sf. 32).

30 What is online newspaper?
Türkiye’de yayınını İnternet’e aktaran ilk kuruluş, Aktüel Dergisi’dir yılında İnternet’te yer almaya başlayan Aktüel Dergisi’ni Leman Dergisi izledi. Gazete olarak ise Zaman gazetesidir. Türkiye’de yayın yapan ilk İnternet gazetesi ise Xn (Eksen)’dir.(1996)

31 What is online newspaper?
Kıbrıs'ın ilk internet gazetesi ise; Kimgazet’tir. (1996) Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni: Süleyman Ergüçlü Editör: Ferhat Atik

32 What is online newspaper?
İnternet gazeteciliğinin olanakları ve farklılıkları şu şekilde sıralanabilir. Hızlı haber, güncel haber 24 saat habere ulaşma Multimedya ses-grafik-görüntü Arşive ulaşma ve haberi saklayabilme Okurla interaktif iletişim Arka plan bilgileri için hyperlink vererek konuyu genişletme Alternatif medya olarak farklı haberler üretme

33 What is online newspaper?
Future The development of electronic newspapers, will very soon be replacing hard-copy printed papers via electronic paper. Türkiye’de yapılan bir araştırmada, gazetecilerin yüzde 40’ı, diğer meslek gruplarının ise yüzde 60’ının, İnternet gazeteleri karşısında kağıda basılı geleneksel gazetelerin gelecekte var olmayacağını düşündüğü ortaya konmuştur (Karaduman, 2001, sf. 201)


"JOUR 384 Online Journalism" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları