Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEVLET, PİYASA VE AİLE KISKACINDA «ERKEKSİZ KADINLAR»

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEVLET, PİYASA VE AİLE KISKACINDA «ERKEKSİZ KADINLAR»"— Sunum transkripti:

1 DEVLET, PİYASA VE AİLE KISKACINDA «ERKEKSİZ KADINLAR»
ŞEMSA ÖZAR, Boğaziçi Üniversitesi BURCU YAKUT-ÇAKAR, Kocaeli Üniversitesi

2 Plan «Erkeksiz kadınlar» kim? Kuramsal yaklaşım
Evlilik ve aile ilişkileri Cinsiyet temelli iş bölümü Kadınların istihdama erişimi Aile-Piyasa-Devlet kıskacı

3 «Erkeksiz Kadınlar» Kim?
Evlilik ilişkisi içinde olduğu erkeğin ailede bulunmadığı kadınlar Toplumun kadına bakışına ayna tutan «erkeksiz kadınlar» «kadının yeri kocasının yanıdır» «dul kadın kolay kadındır»

4 «Erkeksiz Kadınlar» Kim?
Dul Boşanmış Eşi yanında olmayan (terk etmiş/edilmiş, cezaevinde, kayıp...) Özellikle en kritik olanlar boşanmış olanlar dul – ölüm boşanmış – ailenin çözülmesi => aile kurumuna tehdit

5 Kuramsal yaklaşım Refah rejimi – refah hizmetlerinin kurumsallaşması, istihdam ilişkisi Ann Orloff – toplumsal cinsiyet perspektifi Kamunun her türlü sosyal politikası toplumsal cinsiyet eşitsizliğini artırır ya da azaltır Evlilik ve aile ilişkileri Cinsiyet temelli iş bölümü Kadınların istihdama katılımı Kamu-Piyasa-Aile

6 Evlilik ve aile ilişkileri
Toplumsal yapılanmanın başat aktörü aile; her koşulda birliğinin sağlanması ve sürdürülmesi bekleniyor. Şiddet “Sürekli boşanmak istedim, bir şey yapamıyorsunuz, anneniz babanız sahip çıkmıyor. Kucağınızda küçük bir çocuk var. Sadece düz lise mezunusunuz, hiçbir yerde bir işe giremiyorsunuz, çocuğu nereye bırakacaksınız. Ben bir boşanma davası açtım ama başarılı olamadım, tutunamadım. Annemin yanında yaşayayım desem, bir iki gün kabul ediyorlar sonra yok diyorlar. Siz en çok maddi sıkıntı yapıyorlar tabii. Bunlar anlaşamıyor, düzen kuralım da bu çocuğunu büyütsün demiyorlar. Ailelerde çok suç var. Hep kadına yükleniyorlar. Sen çekmiyorsun sen idare etmiyorsun diye. İdare edilecek şeyler var, edilmeyecek şeyler var, gerçeğini anlatamıyorsun.”(Boşanmış, 33 yaş, Malatya)

7 Evlilik ve aile ilişkileri
‟Kaynana bir yerden dövdü, kocam bir yerden dövdü. Karnımı görsen hep kesik.. Çocuğum olmuyor diye oraya götür, buraya götür, o dedi şu, bu dedi bu. Senin olmuyor dedi. Bir defa da demedi ki kaynanam oğlumu götüreyim demedi. Aradan 9 yıl sonra ayrıldık. Herşeye rağmen, öldürmeye kalkıyordu, yastıkları yüzüme kapatıyordu öldürmeye kalkıyordu. Neden yapıyorsun? E senin çocuğun olmuyor. E o zaman bırak beni. Bırakmazdı da. Aileme dönmek istedim babam kabul etmedi. Bizde boşanan yok dedi çıktı içinden.” (Boşanmış, 45  yaş, Denizli)

8 Evlilik ve aile ilişkileri
“...O noktadan sonra adamın şiddeti başladı. Savcılığa gidiyorsunuz, karakola gidiyorsunuz, valiliğe başvuruyorsunuz, herşeyi yaptım, 25 kere karakola gitmişim, 2 kere BİMER'e...Çenem iki kere kırıldı, dişim kırık ve etkili hiçbir şey yapılmıyor. Bir gözaltı, ne birşey. Annemle babamla yaşıyorum, adamla yaşamıyorum hiç gitmedim. Meğerse arkadan annem babam zaten adama destek çıkıyormuş. Bunu sonra öğrendim.” (Boşanmış, 33 yaş, Malatya)

9 Evlilik ve aile ilişkileri
Namus bekçisi mahalleli “...ev sahibinin kızı öğrenmiş dul olduğumu, burada dul kalamaz dediler, biz onlarla bir güzel kavga ettik mi, izah ediyorum ne için ben senin kiranı ödüyor muyum, elektriğini suyunu ödüyor muyum, benim başımda babam var mı var, kızım var, ben yaptıktan sonra seni ilgilendirmez dedim, ben sana alnımın terini veriyorum dedim. Sen fahişesin demesin mi, saçından tuttum, ben çalışıyorum, bak sen gördün gözünle değil mi bacım?...” (Boşanmış, 35 yaş, İstanbul) “Hele de bayan olarak çok zor. Şimdi bir misafirin gelse, kardeşin gelse, aa bu kim diyorlar, yanlış anlıyorlar. Allah adamı dul etmesin.” (Boşanmış, 40 yaş, İstanbul)

10 Cinsiyet temelli iş bölümü
Aile içi iş bölümü: kadınlar günün ortalama 5 saat 17 dakikasını hanehalkı ve ev bakımı ile geçiriyor – çalışan kadınlar için de bu süre 4 saat; erkekler için 51 dakika Kamusal bakım hizmeti ve desteği yok denecek kadar az Çocuklar kadının sorumluluğu altında kalıyor. “Beş çocukla, beş öğrenciyle kirada neler çektiğimi allah bilir...” (Eşi cezaevinde, 33 yaş, İstanbul) “Dört çocuğum var, en büyüğü on dört yaşına girecek. Bunların yemesi, içmesi, giyinmesi hep masraf, eve ne kadar para geldi gelmedi belli değil, kiralarda sıkıştığım zaman hep borç alıyorum, mesela geçen ayın borçlarının hiçbirini daha ödemedim.” (Eşi terk etmiş, 30 yaş, İstanbul)

11 Kadınların istihdama erişimi
Aslolan ailedeki rolü, işlerin niteliği “Boncuk yapıyorum, vida işi yapıyorum, devamlı olmasa da haftada bir geliyor, çok olmasa da ihtiyacımı görüyor.” (Boşanmış, 40 yaş, İstanbul) “...bazı bir tekstillerden eve iş aldım devamlı. Ev kiramı çocuklarımın masrafını, kendi ihtiyacımı hep ordan karşıladım...Mesela bir haftada tane havlunun kenarlarındaki nakışları keser de temizlersem bayağı bir ’e geliyor yani, bir hafta. Bazı gelmiyor. Bazı çok oluyor, yoğun oluyor. Bu ara azıcık kesildi” (Boşanmış, 38 yaş, Denizli)

12 Kadınların istihdama erişimi
“11 senedir önüme ne iş çıktıysa yaptım... Üniversite mezunu insan gittim merdiven sildim, geceli gündüzlü konfeksiyona gittim, evde boncuk işi yaptım, el işi şallar yaptım, tülbentler ördüm. Boş geçiremezdim çünkü ev benden ekmek bekliyordu... Bir türlü sigortalı iş bulamadım, hep böyle yarım günlük, ev temizliği... Evlenmeden önce muhasebeci olarak şirkette çalıştım ama ne zaman evlendim, kocam çalıştırmadı, o zaman çalışsaydım böyle muhtaç olmazdım, kendisinin doğru dürüst düzenli bir işi de yoktu..Şu an merdiven siliyorum, dört tane merdivenim var, toplam 300 TL gelirim var ayda yaklaşık, iş çıkarsa konfeksiyonda temizleme işine koşuyorum parça başı 50 kuruşa. İş çok olursa – ki az oluyor- ve acil yetiştirmek için çağırıyorlar, ayda bir çıkar belli olmaz.” (Eşi vefat etmiş, 42 yaş, İstanbul)

13 Kadınların istihdama erişimi
Kayıtdışılık: Kadınların kayıtdışı çalışması “...kalite kontrolde çalışıyorum, sigorta falan yok, haftalık TL, sigortam yok, patron yaparız ama yarısı senden yarısı benden diyor, ben ödeyemem, zam yapmasa da günümde paramı alabiliyorum..” (Boşanmış, 35 yaş, İstanbul) Erkeklerin kayıtdışı çalışması üzerinden annelik/eşlik nedeniyle sorun “Eşim şofördü, sigortası yoktu, olsaydı hiç olmazsa bu duruma düşmezdik en azından... Ben hiç çalışmadım, mide ameliyatı da geçirdim.” (Eşi vefat etmiş, 35 yaş, Bursa) “Bekârken çalıştım, bir tekstilde çalışıyordum havlu işinde. Bunda sigorta yoktu keşke olsaydı sene çalıştım, evlendim, hemen hamile kaldım, 5-6 ay karnım burnumda çalıştım sonra doğum yaptım, bıraktım” (Eşi vefat etmiş, 24 yaş, Denizli)

14 Politika önerileri Kadınların yaşamlarını kendi tercihleri doğrultusunda iyileştirecek bir ortamın oluşturulması; kadınlar arasındaki farklılıklara duyarlılık gösterecek esneklikte olması Nakit desteği – önemli ancak tek başına yeterli değil Sağlık hizmetlerine erişim Bakım hizmetleri Barınma Çocuklara yönelik destekler Hukuki ve psikolojik destek

15 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 16 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlediği Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Sosyal Yardım Programı toplantısında araştırma sonuçlarına dayanılarak yoksulluk sınırı altında geliri olan ve sosyal güvencesi olmayan 150 bin dul kadına hak temelli sosyal destek programı başlatılacağı ilan edildi. Oysa, aynı araştırma bulguları 20 bin boşanmış kadının da aynı durumda olduğunu belirtiyordu. Buna rağmen boşanmış kadınlar Bakanlık tarafından sosyal destek programının dışında bırakıldı.


"DEVLET, PİYASA VE AİLE KISKACINDA «ERKEKSİZ KADINLAR»" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları