Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEK VE DERS SEÇİMİ ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEK VE DERS SEÇİMİ ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 MESLEK VE DERS SEÇİMİ ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi

2 MESLEK SEÇİMİ HAYATINIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ…

3 MESLEĞİN YAŞAMIMIZDAKİ ÖNEMİ
Meslek yaşamı anlamlı kılar Size toplum içinde belli bir yer sağlar Meslek bir statü sembolüdür Meslek size bir sorumluluk yükler Gerçekleştirebileceğiniz performansı ortaya koyar Meslek olgunlaşmanızı sağlar ve yaratıcı olmanıza olanak tanır Meslek ekonomik özgürlük sağlar Meslek kendinizi gerçekleştirmenizi sağlar

4 Bulunduğunuz iş alanları büyük ölçüde mesleğinize bağlı olacak
Sahip olduğunuz meslek yaşam biçiminizi etkileyecek Sahip olduğunuz mesleği sevip sevmemeniz başarı ve mutluluğunuzda etkili olacak

5 MESLEK SEÇERKEN DİKKAT EDECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ NOKTA; İLGİ, YETENEK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZE UYGUN OLMASIDIR.

6 KENDİNİZİ TANIMAK İÇİN
Başarılı ya da başarısız olduğunuz dersleri dikkate alabilirsiniz. Mesleki ilgi alanlarınızı ve mesleki değerlerinizi tanımak için bu konuda hazırlanmış güvenilir test ve envanterlerden yararlanabilirsiniz. (Örneğin internetten, MEB Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’ne üye olarak kendinizi bu testlerle değerlendirebilirsiniz. Okul Rehberlik Servisinden yararlanabilirsiniz.) Ailenizin, öğretmenlerinizin fikirlerinden yararlanabilirsiniz. Hobileriniz, insanlarla iletişim biçiminiz size fikir verebilir.

7 KENDİNİ TANIMA İLGİLERİNİZ -Mekanik -Ticaret -Sosyal Yardım vb.
YETENEKLERİNİZ -Sözel Yetenek -Sayısal Yetenek -Şekil- Uzay Yeteneği vb. DEĞERLERİNİZ -Yaratıcılık -Liderlik -Kazanç -Mesleki doyum vb. SAĞLIĞINIZ -Ruhsal Yönden -Bedensel Yönden

8 Meslekler hakkında bilgi edinmelisiniz.

9 MESLEKLERİ NASIL TANIYABİLİRİZ?
Yazılı ve görsel basında mesleklerle ilgili çıkan yayınları takip ederek Meslek odaları tarafından çıkarılan yayınları, meslek tanıtım rehberlerini inceleyerek İş Kurumu’nun meslek danışma merkezleri ve web sitesini inceleyerek Mesleği yapan kişilerle konuşarak Mesleki eğitim veren kurumlar(Üniversiteler) İnternetteki arama motorları ile MEB Ulusal Mesleki Bilgi Sistemine ücretsiz üye olarak

10 Tercih etmeyi düşündüğünüz mesleğe uygun ders seçimini yapmalısınız.

11 DERS SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
9.sınıfın sonunda seçilecek dersler, üniversite sınav başarınızda etkili olacaktır. Derslerin doğru seçilmesi, daha istekli çalışmanızı, dolayısıyla daha başarılı olmanızı sağlar. Her yılın sonunda elde ettiğiniz yıl sonu ağırlıklı başarı puanlarınızın ortalaması olan diploma notunuz, üniversite sınavlarında elde ettiğiniz puana, «Ortaöğretim Başarı Puanı » olarak etki eder.

12 Ders Seçimi Nasıl Olacak?
Veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehber öğretmenin işbirliği ile ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar öğrencilerin derslerini seçmeleri sağlanır. Seçilen dersler, öğrenci veya velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Ancak, öğrencinin isteği ve okulun şartları göz önünde bulundurularak ders yılının ilk haftası içinde de ders seçiminde değişiklik yapılabilir. Seçmeli Dersin Eğitim-Öğretime Açılması Madde 12 — (Değişik : /27692 RG) Seçmeli bir dersin okutulabilmesi için en az 10 öğrenci tarafından seçilmesi gerekir. Ancak, okulun imkânlarının uygun olması durumunda, il ya da ilçe millî eğitim müdürünün onayı ile en az 6 öğrencinin seçtiği dersler de okutulabilir. Özel ortaöğretim kurumlarında öğrenci sayısının 10'dan az olması durumunda il ya da ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı aranmaz.

13 Ders Seçerken Dikkat Edilecek Kurallar
İlgi, yetenek ve kişilik özelliklerinize uygun bir hedef seçmelisiniz. Üniversite sınavının özelliklerini ve OBP ( Ortaöğretim Başarı Puanı)’nın önemini bilmelisiniz. Önyargılardan ve çevrenin etkisinden uzak durmalısınız.

14 Yükseköğretim Puan Türlerine Göre Hangi Dersleri Seçeceksiniz?

15 Ortak Dersler Saati Dil ve Anlatım Türk Edebiyatı Tarih Coğrafya Yabancı Dil (3) Beden/Görsel S./Müzik 1 Milli Güvenlik Toplam (14) Meslek Dersleri (13) Seçmeli Dersler 12 Rehberlik (Toplam 40 saat)

16 MATEMATİK-FEN (MF), (YGS-1), (YGS-2) Puan Türlerine Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programlarına Gitmek İsteyenler; Matematik (4), Geometri (2), Fizik (2), Kimya (2), Biyoloji (2) derslerini seçmelidirler. ÖRNEK PROGRAMLAR Aktüerya, Mat. Mühendisliği, Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, Kimya-Biy.-Fizik Müh., Tekstil Müh., Biyoloji, Fizik, Kimya Öğretmenlikleri, Peyzaj Mimarlığı, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Endüstri Müh., Bilgisayar Müh., Uzay Müh., Gıda Müh.,Mekatronik, Gemi Müh., Jeoloji Müh., Harita Müh.,Genetik Müh. vb…

17 TÜRKÇE-MATEMATİK (TM), (YGS-5), (YGS-6) Puan Türlerine Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programlarına Gitmek İsteyenler; Tarih (2), Coğrafya(2), Psikoloji(2), Matematik(4) Geometri (2)derslerini seçmelidirler. ÖRNEK PROGRAMLAR Hukuk, Kamu Yönetimi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Uluslararası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyoloji, Felsefe, Sosyal Hiz.,Okul Öncesi Öğret., Arkeoloji, Antrepoloji, Bankacılık ve Finans, İktisat, İşletme, Uluslararası Tic., Lojistik, Turizm, Deniz İşlet., Sağlık Yönetimi….vb.

18 İlahiyat (YGS-4), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğr.(YGS-4)
TÜRKÇE-SOSYAL(TS), (YGS-3), (YGS-4) Puan Türlerine Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programlarına Gitmek İsteyenler: Tarih (2), Coğrafya(2), Psikoloji(2), Matematik(4) Geometri (2) derslerini seçmelidirler. ÖRNEK PROGRAMLAR Basın ve Yayın, Coğrafya Öğretmenliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Medya ve İletişim, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Sinema ve Televizyon, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Tarih Öğretmenliği, Sanat Tarihi, Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı vb. İlahiyat (YGS-4), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğr.(YGS-4)

19 DİL Puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarına gitmek isteyenler;
Tarih (2), Coğrafya(2), Psikoloji(2), Matematik(2) İngilizce (4)derslerini seçmelidirler. ÖRNEK PROGRAMLAR İngilizce, Almanca, Fransızca Öğretmenlikleri, Mütercim Tercümanlık (Alm.İng.Fr.), Mütercim Tercümanlık (Batı Dilleri), Arnavutça, Bulgarca, Boşnakça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca, Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği, Mütercim Tercümanlık (Doğu Dilleri), Japon Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Rusça, Çince, Farsça vb.

20 Ders Seçiminde Yapılan Hataların Genel Sebepleri
YANLIŞ: “Başarılı öğrenci sayısal dersler, başarısız öğrenciler diğer dersleri seçer” DOĞRU: Oysa her insanın ilgi ve yeteneği farklıdır. Sözel yeteneği güçlü öğrenciler başarısız mıdır? İlgi ve yeteneğe göre davranılmalıdır. YANLIŞ:“Arkadaş grubum x derslerini seçiyor. Onlardan ayrılmak istemiyorum.” DOĞRU: Arkadaş grubun, başaramadığın bir ders ya da sevmediğin bir mesleği yapman durumunda sana ne kadar yardımcı olacak?. YANLIŞ: “Sayısalım zayıf, ama yine de bu dersleri seçeceğim. Çok çalışarak telafi ederim. “ DOĞRU: Tecrübeler bunun çok zor olduğunu göstermektedir. Temeliniz çok zayıfsa telafi etmeniz güç olabilir. Daha başarılı olduğunuz derslere uygun mesleklere yönelebilirsiniz. YANLIŞ: “Ailem x derslerini seçmemi istiyor. İstemediğim halde bu dersleri seçeceğim.” DOĞRU: İleride telafisi zor bir hata. Sorumluluğunuzu üzerinize alın. YANLIŞ: «Sayısal puanla tercih edilebilecek bölüm çok” düşüncesi. DOĞRU: Sizin öncelikle kendi durumunuza bakmanız gerekir. Sayısal puanla tercih edilebilecek bölümlerin çokluğu sizin kolayca kazanacağınız anlamına gelmez.

21 İŞİNİ SEVEN ÖĞRETMENLER
BAŞARILI ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİR

22 İŞİNİ SEVEN BİR DOKTOR HASTALARIYLA DAHA YAKINDAN İLGİLENİR VE ONLARI SAĞLIĞINA KAVUŞTURMAKTAN MUTLU OLUR

23 İŞİNİ SEVMEYEN BİR MÜHENDİS
SAĞLAM YAPILAR YAPAMAZ

24 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"MESLEK VE DERS SEÇİMİ ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları