Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATEMATİK ÇALIŞMANIN SIRLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATEMATİK ÇALIŞMANIN SIRLARI"— Sunum transkripti:

1 MATEMATİK ÇALIŞMANIN SIRLARI
EMRE ÖZKAN Matemetik Öğretmeni

2 NE ZAMAN NE ÇALIŞMALIYIM?
Öncelikli olarak çalışaçağınız matematik konularını haftalara, aylara yayarak kendinize bir takvim oluşturunuz. Matematik konuları arasında bütünlük olduğu için konu sıralamanızı doğru bir şekilde yapmalısınız. Bu konuda öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz. HAZİRAN TEMMUZ 1.HAFTA 2.HAFTA 3.HAFTA 4.HAFTA 5.HAFTA Sayılar Rasyonel Basit Eşitsizlikler Mutlak Değer Üslü Sayılar Köklü Sayılar Çarpanlara Ayırma 1.Dereceden Denklemler Oran-Orantı Sayı-Kesir Problemleri Yaş Problemleri İşçi-Havuz Problemleri

3 PROGRAMLI OLMAK Yaşam koşullarınızı, diğer derslerinizi ve aktivitelerinizi göz önüne alarak çalışma programınızı oluşturunuz. Mümkün olduğunca hazırladığınız programa sadık kalınız. Matematiği üst üste 3 saatten fazla çalışmanız önerilmez. PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 9:00-10:00 Kahvaltı 10:00-11:00 Matematik 11:00-12:00 12:00-13:00 Dinlenme

4 HANGİ KAYNAKLARDAN ÇALIŞMALIYIM?
Çalışacağınız matematik kaynaklarını doğru seçmek çok önemlidir. Kendi seviyenize uygun kitaplar seçmelisiniz. Seçeceğiniz kitap ne çok kolay ne de çok zor olmalıdır. Bu konuda sizi tanıyan öğretmenlerinize danışmanızı öneririz.

5 MATEMATİK Matematik dikkat isteyen bir derstir. Dersin verimli bir şekilde çalışılabilmesi için, dikkatinizi toplamalısınız. Disiplinli ve sabırlı olup başarıcağınıza inanmalısınız. Bu, başarınızı kesinlikle arttıracaktır.

6 ÇALIŞMA ORTAMI Çalışma ortamınız çok önemlidir. Kendinize uygun ve dış etkenlerden izole bir çalışma ortamı ayarlayınız (kişisel odanız, kütüphane vb). Arkadaş ortamından uzak, kendi başınıza ve masa başında çalışmalısınız.

7 ÇALIŞMA ORTAMI Telefonunuz yanınızda olmamalı, televizyon, internet erişimli cihazlar açık bulunmamalıdır. Kısacası dersinizle baş başa kalabileceğiniz bir ortam yaratmalısınız.

8 ÇALIŞIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Masabaşında 50 dakika oturabilme alışkanlığı kazanmalısınız. Böylece sınav koşullarına alışmış olursunuz. Kısa molalarda (10 dakika civarı) kısa adımlarla yürüyerek kan dolaşımınızı toparlayınız, temiz hava alın, dikkatinizi dağıtacak etkinliklerden kaçınınız.

9 MATEMATİK NASIL ÇALIŞILIR? (Biliyorum demeden konuyu çalışınız)
Soru çözümüne geçmek için acele etmeyiniz. Yaptığınız konu sıralamasına sağdık kalarak önce konuyu kitap veya ders notlarınızdan çalışınız. Ezberden kaçınıp, kuralların nedenlerini sorgulayınız ve mantığınıza oturtunuz. Anlamadıklarınızı daha sonrasında arkadaşlarınızla tartışmak ve öğretmenlerinize sormak için işaretleyiniz. Rakam: Sayıları oluşturmaya yarayan sembollerdir. Rakamlar kümesi aşağıdaki gibidir. {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} Sayı: Rakamlar bütünüdür. Aşağıda örnek birkaç sayı verilmiştir. 1919 ; -35 ; 0 ; 7 ; 18,81 ; 2, 9 ; ; 5 ; ∏ Not: Her rakam bir sayıdır ancak her sayı bir rakam değildir. SAYI KÜMELERİ: Sayı kümelerine genişleme sırasına göre vereceğiz. 1. Doğal Sayılar (ℕ): {0,1,2,3,4,5,……….} Not: “0” haricindeki doğal sayılara sayma sayısı denir.

10 MATEMATİK NASIL ÇALIŞILIR? (Çözümlü örnekleri inceleyiniz)
Örnek soruları inceleyiniz. Çözümleri ezberlemeyiniz. Sorgulayıcı olunuz. Kendinize hep neden sorusunu sorunuz ve sonra çözümleri kapatıp kendi kendinize yapıp yapamadığınızı test ediniz. Örnek: a ve b doğal sayılar olmak üzere, a.b=48 ise a) a+b toplamı en çok kaç olabilir? b) a+b toplamı en az kaç olabilir? Çözüm: a=1, b=48 seçilirse a+b en çok 49, a=6, b=8 seçilirse a+b en az 14 olur.

11 MATEMATİK NASIL ÇALIŞILIR? (Artık hazırız testlere geçebiliriz)
Konu ile ilgili testleri çözerken testlerin kolaydan zora olmasına özen gösteriniz. Bilmediğiniz soruları boş bırakın asla emin olmadığınız cevabı işaretlemeyiniz. Test tamamen bitmeden masanızdan kalkmayınız, cevaplara bakmayınız. Bir soru üzerinde dakikalarca uğraşmayınız.

12 MATEMATİK NASIL ÇALIŞILIR? (Test bitti. Ne yapmalıyım?)
Testi kaç dakikada çözdüğünüzü hesaplayınız. Yanlış ve boşlarınıza bir daha bakınız. Bu sefer dakikalarca uğraşabilir, konu anlatımlarını inceleyebilirsiniz. Testin başına süre, doğru sayısı, yanlış sayısı ve netinizi yazmak gelişiminizi görmeniz açısından sizi motive eder. Yine yapamazsanız öğretmenlerinize sormak üzere işaretleyiniz. Yanlışlarını inceleyiniz. Sorunun yanına niye yanlış yaptığınızı not alabilirsiniz.

13

14 SORU ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Soruları dikkatli bir şekilde okumalısınız. Zaman kazanayım derken, hızlı ve dikkatsiz okursanız sonuca ulaşamayabilir, soruyu yanlış çözebilir veya soruyu birkaç kez okumak zorunda kalabilirsiniz. Bunlarda size zaman ve puan kaybettirebilir.

15 SORU ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Uzun soru, kısa soru ayrımı yapmayınız. Uzun sorular çok daha kolay olabilmektedir. Soruyu okurken (özellikle problem sorularında) kafanızda canlandırmanız anlamanıza yardımcı olabilir.

16 SORU ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Her verinin neden verilebileceğini düşünün ve ÖSYM’nin hazırladığı sorularda gereksiz bilgi verilmediğini asla unutmayınız. Soruyu okurken verilenleri düzgün ve anlaşılır biçimde not etmek hatta şekle dökmek çözümü kolaylaştırabilir.

17 SORU ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Sorunun altına çözümlerinizi düzgün, anlaşılır ve sade yazmak çözüme ulaşmanızı veya hata yaptıysanız o hatayı bulmanızı kolaylaştırabilir.

18 SORU ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Hata yaptığınız yeri bulamıyorsanız ısrarcı olmayınız. Yaptığınız çözümü silip soruyu baştan okuyup çözmek aksine size vakit kazandırabilir.

19 SORU ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Üstüste gelen soruları çözemiyorsanız bunun çok farklı nedenleri olabilir.Bunlar kısaca: Yanlış kaynak seçimi.(Bu durumda daha basit test veya kaynaktan başlanmalı.) Konuya hakim olmamak.(Konuyu bir daha gözden geçiriniz. Düzelmediği taktirde öğretmenlerinizden yardım alınız.) Dikkat dağınıklığı, yorgunluk.(Bu durumda ara verip daha zinde olduğunuz bir vakit devam etmekte fayda vardır. Eğer dikkat dağınıklığı sürekliyse rehberlik öğretmenlerinize danışınız.)

20 GEOMETRİYE ÖZEL Görmeye dayalı bir ders olan geometride soru çözümü çok önemlidir. Seçtiğiniz kaynaktaki şekiller gözünüzü yormayacak biçimde, yeterli büyüklükte olmalıdır.

21 GEOMETRİYE ÖZEL Şeklin yanında verilen metni tamamen okuyunuz. Verilerin hepsi şekil üstünde gösterilmiş olmayabilir. Eksik olanları şekle düzgün ve anlayaşılır bir biçimde yerleştriniz Örneğin, kenar eşitliklerini karıştırmayacak ve gözünüze çarpacak şekilde belirtiniz.

22 GEOMETRİYE ÖZEL Geometride moraliniz soru çözümünde çok önemli bir etkendir. Çözemediğiniz sorularda ısrarcı olmayınız. Bir kaç dakika sonra baktığınızda aynı soruyu saniyeler içinde çözebilirsiniz Teste devam edip birkaç soru çözdükten sonra yapamadığınız soruya dönebilirsiniz.

23 GEOMETRİYE ÖZEL Testinizi bitirdiğinizde yapamadığınız soruları temiz bir kağıda düzgünce çizip uğraşmak çözüm için yardımcı olabilir.

24 DANIŞMAK İSTEDİĞİNİZ KONULARDA VE SORULARINIZ İÇİN BAŞVURABİLİRSİNİZ
YALNIZ DEĞİLSİNİZ DANIŞMAK İSTEDİĞİNİZ KONULARDA VE SORULARINIZ İÇİN BAŞVURABİLİRSİNİZ BAŞARILAR DİLERİM. Emre Özkan (emrehocam.com)


"MATEMATİK ÇALIŞMANIN SIRLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları