Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aile Okulu Dersleri-3 Hoş geldiniz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aile Okulu Dersleri-3 Hoş geldiniz."— Sunum transkripti:

1 Aile Okulu Dersleri-3 Hoş geldiniz.
Eskipazar Müftülüğü/

2 *Eşinizle her gün az da olsa hal hatır eder misiniz?
*Evde en çok konuşan kim? *Niçin konuşmak lazım? *İş olsun diye konuşma olur mu? *Eşiniz konuşmadığınızdan şikayetçi olur mu?

3 3. DERS KONUŞMA KALİTESİ Konuşmak, insanın aklını kullanma sanatıdır.
Yûnus Emre ne güzel söyler: “Kişi bile söz demini, Demeye sözün kemini, Bu cihan cehennemini, Sekiz uçmağ ede bir söz.” (İnsan; ne zaman,ne konuşacağını ve nasıl konuşacağını bilmeli, aslâ kötü söz söylememelidir. Şunu iyi bilmeli ki, yerinde söylenen güzel ve tatlı bir söz, bu dünya cehennemini, cennete çevirir.)

4 Danimarka atasözü; “Sağır bir kocayla, kör bir kadın ne mutlu bir çifttir.”der. Evlilikte mutluluk ve huzur için, erkeklerin bazı şeyleri duyması, kadınların da bazı şeyleri görmemesi gereklidir.

5 Kadınlar ilişki kurmak ve geliştirmek istemekteyken, erkekler genellikle olayları ortaya çıkarmak veya problem çözmeye odaklanmaktadırlar. Ohio State Üniversitesi’nce 420 çift üzerinde yapılan araştırma da, tartışma sırasında birbirlerini eleştiren, iğneleyici ifadeler kullanan ve aşağılayan eşlerin psikolojik yaralarının, ortalama % 40 oranında daha geç iyileştiği ortaya konmuştur.

6 Ağzımızdan çıkacak fena ve kırıcı kelimelerle, sözü ayağa düşürmektense, başta saklamak daha iyi olacaktır. Eşimizle daha uzun süre konuşmak, sözünü kesmeden konuşmasını bitirmesine izin vermek ve yargılamadan, sorduğumuz destekleyici sorularla onun daha fazla konuşmasını sağlamak, konuşma kalitesine ulaşmada çok büyük destekçimiz olacaktır.

7 Bir gün bir kişi büyük filozof sayılan Sokrat’a rastlar ve der ki; "Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun? — Sokrat “bir dakika bekle” diye cevap verir. Bana arkadaşım hakkında ne duyduğunu söylemeden önce seni küçük bir testten geçireceğim der. Buna "Üçlü Filtre Testi" deniyor. —Üçlü Filtre?" —Doğru," diye devam etti Sokrat. Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir. Birinci filtre: "Gerçek Filtresi" - "Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin?" —Hayır," dedi adam "Aslında bunu sadece duydum ve... —Tamam," dedi Sokrat.

8 Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun
Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun. Şimdi ikinci filtreyi deneyelim," "İyilik Filtresini" - "Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi?""Hayır, tam tersi ..." —Öyleyse," diye devam etti Sokrat,"Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı." —İşe yararlılık filtresi" - "Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?"—Hayır - "İyi," diye tamamladı Sokrat- "Eğer, bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse ve işe yarar değilse bana niye söyleyesin ki?"

9 Hz. Ali r.a: Senden soruluncaya kadar susmak, susturuluncaya kadar söylemekten hayırlıdır.
Konuşurken genelleme yapmak, karşıdaki insanı çileden çıkartmak için yeterli bir sebeptir, özellikle de kızgınken. “Senin akrabaların hep böyle yapıyor zaten…Bütün kadınlar böyle anlayışsız zaten… Bütün erkekler böylesiniz zaten…” Evinde mutluluk isteyen, bu tür yıkıcı genellemeden kaçınmalıdır.

10 Şeyh Sadi, “İki şey insanı çileden çıkartır: Söylenecek yerde ağız açmamak, susacak yerde lakırdı etmek” der. Konuşmalarda: “kesinlikle olmaz, katiyen olmaz, mümkün değil, bunu asla kabul edemem” yerine; “ben bunu bir düşüneyim,biraz zaman verebilir misin?” demek büyük bir avantaja sebep olur.

11 Konuşma, eşler arası iletişimin rot balans ayarıdır.
Erkekler kendi “mağara”larına çekilmek isterken, kadınlar konuşmak istemektedirler. Kadın konuşma ile terapi olurken, erkek ruhsal dinginliğine, susarak ulaşır.

12 Kadınlar ve erkekler Kadınlar detaycıdır. ince detaylara takılır erkekler için önemli olmayan konular kadınları derinden etkileyebilir. Kadın üzüntülü olduğunda kendini iyi hissetmek için konuşma eğilimindedir. Erkek ise susmayı tercih eder. Yakınlık ve yalnız olmama isteği konuşma ihtiyacını artırır. Kadın yüksek sesle düşünür. Ne söylemek istediğini yüksek sesle araştırır.

13 Kadın soruyor: Beni seviyor musun bi’tanem?
Düşünerek dinlemek alimliği artırır Düşünmeden konuşmak da cahilliği… Kadın soruyor: Beni seviyor musun bi’tanem? Erkek bu soruya kızar. İçinden bir sürü şey geçirir. Seni sevmesem sabahtan akşama kadar bu şekilde çalışır mıyım? Senin için o pahalı kıyafetleri alır mıyım? Seni tatile götürür müyüm?

14 Bağırarak konuşursan sadece sesini duyarlar, alçak sesle konuşursan söylediklerini dinlerler.
Konuşmaya değer insanlarla konuşmazsan insanları, konuşmaya değmez insanlarla konuşursan kelimeleri yitirirsin. Sen öyle biri ol ki ne insanları, ne de kelimeleri yitir. Konfüçyus

15 İstediğini söyleyen, istemediğini işitir.
Az söyle, uz söyle; bir yakışacak söz söyle. Az laf hoşa gider, çok laf boşa gider. Rivayete göre Dâvud (a.s.) Lokman Hekîm’den bir koyun keserek en iyi iki parçasını kendisine getirmesini ister. Lokman Hekîm ona kestiği koyunun dil ve yüreğini götürür. Aradan birkaç gün geçince Dâvud (a.s.) yine Lokman Hekîm’den bir koyun keserek bu sefer en kötü iki parçasını ister. Lokman Hekîm yine ona koyunun dil ve yüreğini götürür. Dâvud (a.s.) bunun hikmetini sorunca Lokman Hekîm şöyle cevap verir: “Bu ikisi iyi olursa, bunlardan daha iyisi; kötü olursa da daha kötüsü bulunmaz.” 

16 B ö l ü m Ö z e t i Eşimize ve çocuğumuza kızdığımız ya da ağzımızı açıp gözümüzü yumduğumuz anlarda, iki defa dilimizi ısırmadan söze başlamayalım. Eşimizin konuşmasına imkan tanımazsak, dertleri daha da çoğaltmış oluruz. Evlilik öncesi konuşma kalitesi, maskeli bir kalitedir. Maskenin ardını görmeden karar vermeyin. Evlilik sonrası önemli konuşmalar başkalarının yanında yapılmamalı. Konuşmalar öfkeliyken, sinirliyken ve çaresizken yapılmamalı. Görüşünüzü zorla kabul ettirmeye çalışmayın.

17 Şahsi olan konulardan sakının.
Karşınızdakinin yanlışlarını çıkarmaya çalışmayın. Eşinizin konuşmasını kesmeyin. Tane tane konuşun. Moral bozucu konuşmalardan sakının. Sözlerin tatlı, tavırların zarif olsun. Kendini bilen lafını bilir.

18 Allah’a c.c TEŞEKKÜRLER… Aile Okulu Derslerimize
katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Her Cumartesi günü yatsı namazında buluşmak üzere Allah’a c.c emanet olunuz. Hazırlayan: Orhan KESKİN Müftü Yardımcısı


"Aile Okulu Dersleri-3 Hoş geldiniz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları