Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YARALANMALAR 03.04.2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YARALANMALAR 03.04.2017."— Sunum transkripti:

1 YARALANMALAR

2

3

4 YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri, deri altı dokular, ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale, sinir vb. yapılar etkilenebilir. Enfeksiyon riski vardır.

5 YARA ÇEŞİTLERİ Yara çeşitleri 1 - Kesik yaralar:
Bıçak, çakı, cam vb. kesici aletlerle oluşur. Basit yaralardır. Genelde dış kanama gözlenir. 2 - Ezikli yaralar: Şiddetli çarpma ile oluşur. Yara kenarları eziktir. Doku zedelenmesi, hassasiyet vardır. Fazla kanama olmaz.

6 YARA ÇEŞİTLERİ 3 - Parçalı yaralar: Çekme etkisi ile oluşur,
Tüm dokular zarar görür. 4 - Delici yaralar: Sivri aletlerle oluşur, İçerideki doku ve organlarda zarar görebilir, Tetanos tehlikesi vardır.

7 YARA ÇEŞİTLERİ 5- Enfekte (kirli) yaralar:
Gecikmiş yaralar ( 6 saatten fazla ), Ayrılmış yaralar, Kirli ve derin yaralar, Silah yaraları, Isırma ve sokma ile oluşan yaralardır.

8 Yara çeşitleri

9 YARALANMALAR Belirtileri Ağrı, Kanama, Yara kenarlarının ayrılması

10 YARALANMALAR ilk yardım Yaşam bulguları değerlendirilir,
Yara; oluş şekli, süresi, yabancı cisim, kanama yönünden değerlendirilir. Kanama durdurulur. Yaranın üzeri kapatılır. Tıbbi yardım sağlanır. Tetanos açısından uyarılır.

11 CİDDİ YARALANMALAR Belirtileri
Kenarları cm. den daha fazla ayrık olan, Kanaması durdurulamayan, Kas ve kemiğin göründüğü, Delici aletlerle oluşan, Yabancı cisim saplanmış olan, İnsan ve hayvan ısırmaları, Görünürde iz bırakma ihtimali olan yaralar.

12 CİDDİ YARALANMALARDA İLK YARDIM
Saplanan cisim asla çıkarılmaz!!! Kanama varsa durdurulur, Yara içi kurcalanmaz, Yara temiz bir bezle örtülür, Yara üzerine bandaj uygulanır, 1-1-2 aranır.

13

14 KAFATASI VE OMURGA YARANLAMALARI

15

16 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
Trafik kazalarında ölümlerin % 80’ i kafatası yaralanmaları sonucu oluşmaktadır. Darbenin şiddetine bağlı olarak kafatası yaralanmalarında; beyin hasarı olabilir, beyin zedelenmesinden şüphelenilir !

17 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
Kafatası boşluğunda yer alan merkezi sinir sistemi etkilenebilir. Saçlı deride ciddi yaralanmalar görülür. Yüz yaralanmalarında; solunum yolu zedelenebilir, çene kemiği kırılır. Omurga yaralanmalarında; omurlar arasında ani sıkışma veya ayrılma meydana gelebilir, çok ağrılıdır

18 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
Nedenleri Yüksek yerden düşme, Baş ve gövde yaralanması, Otomobil yada motosiklet kazaları, Spor ve iş kazaları, Enkaz yada yıkıntı altında kalma.

19 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
Belirtiler Bilinç düzeyinde değişmeler, Hafıza değişiklikleri yada hafıza kaybı, Başta, boyunda ve sırtta şiddetli ağrı, Elde ve parmaklarda karıncalanma ya da his kaybı, Vücudun herhangi bir yerinde tam ya da kısmi hareket kaybı.

20 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
Başta ya da omurgada şekil bozukluğu, Burun ve kulaktan beyin omurilik sıvısı ve kan gelmesi, Baş, boyun ve sırtta dış kanama, Sarsıntı, Denge kaybı, Kulak ve göz çevresinde morluk.

21

22 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
İlk yardım Bilinç kontrolü yapılır. Yaşam bulguları değerlendirilir. Hemen acil tıbbi yardım istenir ( 112 ). Bilinci açıksa hareket etmemesi sağlanır. Herhangi bir tehlike söz konusu ise ayaklarından tutularak düz pozisyonda sürükleme yöntemi ile taşınarak daha güvenli bir yere alınır.

23 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
Baş - boyun - gövde ekseni düz tutulur. Yaralının taşınma ve sevki sırasında sarsıntıya maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Kaza nedeni ve yaralı hakkındaki bilgiler kaydedilmeli ve gelen Acil Yardım ekibine bildirilmelidir. Hasta / yaralı asla yalnız bırakılmamalıdır.

24 KAFATASI VE OMURGA YARALANMALARI
TAŞIMA emniyetli şekilde yapılmalıdır!

25

26 HAYVAN ISIRMALARI VE BÖCEK SOKMALARI

27 HAYVAN ISIRMALARI BÖCEK SOKMALARI
Hayvan ısırmaları Kedi köpek vb. hayvanların dişleri sivri ve keskindir. Ağızlarında ise daima mikrop vardır. Isırmaları halinde derindeki dokulara kadar mikropların ulaşmasını sağlarlar. Ayrıca birden fazla ısırmalarında ciddi yaralanmalara yol açabilirler. Hijyenik ortamlarda yaşamadığı için insan vücudunda var olmayan mikropları barındırır.

28 HAYVAN ISIRMALARI BÖCEK SOKMALARI
Hafif yaralanma; yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanmalı, üzeri temiz bezle kapatılmalıdır. Ciddi yaralanma,kanama; temiz bezle basınç uygulayarak kanama durdurulmalı, acil tıbbi yardım ve kuduz aşısı için 112 uyarılmalıdır.

29 ARI SOKMASI Belirtileri: Acı, şişme, kızarıklık ilk yardım:
Derinin üzerinde arının iğnesi görünüyorsa çıkarılır. Soğuk uygulama yapılır ( buz, soğuk su ). Amonyak kullanılmaz, deriyi yakar. Eğer ağızdan sokmuşsa, hemen buz emmesi sağlanır. Şişme nedenli solunum yolu tıkanıklığı olabilir. Ağız içi sokmalarında ve alerji hikayesi olanlar için çok acil tıbbi yardım istenir.

30 AKREP SOKMASI Belirtiler Ağrı, Ödem,
İltihaplanma, kızarıklık, morarma, Adale krampları, titreme ve karıncalanma, Huzursuzluk, havale.

31 AKREP SOKMASI ilk yardım Sokmanın olduğu bölge hareket ettirilmez!
Yaralı yatar pozisyonda tutulur, Yaraya soğuk uygulama yapılır, Dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır, Turnike uygulanmaz !!! Yara üzerine hiçbir girişim yapılmaz ( kesilmez, emilmez vb.).

32 YILAN SOKMASI Lokal ve genel belirtiler
Bölgede morluk ve iltihaplanma ( 1-2 hafta sürer ), Kusma, karın ağrısı, ishal gibi sindirim bozuklukları, Aşırı susuzluk, Baş ağrısı ve solunum düzensizliği, Şok, kanama, Psikolojik bozukluklar, Kalpte ritim bozukluğu oluşabilir.

33 YILAN SOKMASINDA İLK YARDIM
Hava yolu açıklığı sağlanır, Solunum kontrol edilir, Yaralı sakinleştirilir, dinlenmesi sağlanır, Yara mümkünse sabunlu su ile yıkanır, Yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılır, Isırılan bölgeye soğuk uygulama yapılır.

34 YILAN SOKMASINDA İLK YARDIM
Isırılan bölgede dolaşımı engellemeyecek basınçta bandaj yapılır. Turnike uygulanmaz. Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez. Isırılan yer kesilmez ve emilmez!!! Yaşam belirtileri izlenir. Acil tıbbi yardım istenir.

35

36

37 ZEHİRLENMELER

38 ZEHİRLENME NEDİR? Vücuda zehirli ( toksik) maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Zehirlenme üç yolla meydana gelir. 1-Sindirim yolu 2-Solunum yolu 3-Cilt yolu ile

39

40 SİNDİRİM SİSTEMİ ZEHİRLENMELERİ
Nedenleri Ev veya bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, aşırı dozda ilaç ve alkol alınmasıdır. Belirtiler Bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal.

41 SİNDİRİM SİSTEMİ ZEHİRLENMELERİ
Bilinç kontrolü yapılır. Sadece ağız zehirli maddeyle temas etmişse su ile çalkalanmalıdır. El ile temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır. Yaşam bulguları değerlendirilir. Kusma, bulantı, ishal vb. belirtiler değerlendirilir.

42

43 SİNDİRİM SİSTEMİ ZEHİRLENMELERİ
Özellikle yakıcı maddenin alındığı durumlarda hasta asla kusturulmaz! Bilinç kaybı varsa Koma Pozisyonu verilir. Üstü örtülür. 1-1-2 aranılır. Olayla ilgili bilgiler kaydedilir. Zehirli maddenin türü, İlaç yada uyuşturucu alıyor mu? Hastanın bulunduğu saat, Evde ne tür ilaçlar var?

44 SOLUNUM YOLU ZEHİRLENMELERİ
Nedenleri Genellikle karbon monoksit gazı (mutfak tüpü, şofben, soba) lağım çukurunda biriken karbondioksit, klor, yapıştırıcı, boya, ev temizleyicileri vb. Belirtiler Nefes darlığı, morarma hareketlerde uyumsuzluk, havale, bilinç kaybı. solunum durması.

45

46

47 SOLUNUM YOLU ZEHİRLENMELERİNDE İLK YARDIM
Olay yeri güvenliği sağlanır Hasta temiz havaya çıkarılır ya da cam, kapı vb. açılarak ortam havalandırılır. Yaşamsal belirtiler değerlendirilir. H/Y rahat nefes alabilmesi için yarı oturur pozisyonda tutulur. Bilinci kapalı ise Koma Pozisyonu verilir. Acil tıbbi yardım için aranır.

48 ZEHİRLENMELERDE GENEL İLK YARDIM
Zehirlenmeye neden olan maddeyi uzaklaştırmak. ( Zehirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az miktarda emilir ). Hayati fonksiyonların devamının sağlanması. En yakın sağlık kuruluşuna bildirmek ( 112 ).

49 ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ 114

50 Sabrınız ve Dikkatiniz için Teşekkürler.


"YARALANMALAR 03.04.2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları