Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MODÜL 5 TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN TRAFİK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MODÜL 5 TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN TRAFİK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 MODÜL 5 TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN TRAFİK EĞİTİMİ
T.C. EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Trafik Hizmetleri Başkanlığı

2 Bölüm 1:Yük Taşımacılığı Yapan Ticari Araç Sürücüleri

3 Seminer İçeriği Yorgunluk, Sürüş ve Dinlenme Süreleri
Yakıt Güvenliği Kuralları Çevre Kirliliği ve Egzoz Emisyonu Güvenli Yükleme Teknikleri Taşınması Özel İzine Bağlı Yükler Canlı Hayvan Nakliyesi Tehlikeli Madde Taşıma Kuralları Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Kazaya Karışması Durumunda Alınması Gerekli Önlemler

4 Sürücü Yorgunluğu Nedir?
“Uyku hali, bitkinlik ya da tükenmişlik hissi”, * Vücudunuzun, durmanız, dinlenmeniz veya uyumanız gerektiğini belirtme yöntemidir. Yola çıkmadan önce yeterince uyumalısınız. Yoldaysanız, uygun yerde durmalı ve kendinizi yeniden enerjik hissedinceye kadar dinlenmelisiniz.

5 Yorgunluk Belirtileri
Esneme, Dikkat toplama güçlüğü, Gözlerde yorgunluk, ağrı, Huzursuzluk,uykulu olma, Tepki vermede yavaşlama. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı 5.5

6 Yorgunluk Belirtileri
Can sıkıntısı, sinirlilik hali, Trafik işaret levhalarını kaçırma, Şeritte kalmada güçlük çekme, Her iki saatte bir mola verin.

7 Yorgunluktan Kaçınmak İçin
Yola çıkmadan önce bol bol uyuyunuz. Normalde uykuda olduğunuz saatlerde araç kullanmayınız. Mümkünse aracı sırayla kullanınız. İki saatte bir 15 dakika mola vermeyi hedefleyiniz.

8 Yorgunluktan Kaçınmak İçin
Yorgunluk hissettiğinizde uygun yere çekip dinleniniz. Hafif yiyecekler yiyiniz. Fazla kahve ve şekerli meşrubattan uzak durunuz. Su kaybı yorgunluğa yol açar, su içiniz. Alkolden uzak durunuz. Yorgunluk hissetmeden önce durunuz.

9 Araç Kullanma Yeteneğini Etkileyen İlaçlar
DİKKAT !!! Bazı ilaçlar araç kullanma yeteneğinizi olumsuz etkiler. İlaçla ilgili bilgileri okuyunuz.Uyarı varsa ilacı aldıktan sonra araç kullanmayınız. Başkasının ilacını, Başkasının tavsiye ettiği ilacı, asla kullanmayınız.

10 Sürüş Süreleri 24 saatlik süre içinde; toplam 9 saat,
Devamlı olarak 4,5 saat İki haftada en fazla 90 saat araç kullanılır.

11 Hayatta en önemli şey, insan hayatıdır. “Bana bir şey olmaz” demeyin!!
Dinlenme Süreleri Hayatta en önemli şey, insan hayatıdır. “Bana bir şey olmaz” demeyin!! Devamlı olarak 4,5 saat sürüş, en az 45 dakika dinlenme. 6 günlük araç kullanma , 24 saat (1 gün) hafta tatili. Molalarda başka işle uğraşmayınız! Her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenme. Dinlenme kesintili ise, süre 12 saattir. Hayatınız değerlidir !! Araç içinde dinlenme kuralı. Takoğraf cihazı bulundurma ve saklama.

12 Uykusuz ve yorgun araç kullanmayınız!

13 Hayatta en önemli şey insan hayatıdır.
Her şey birkaç saniyede olup bitebilir …

14 Trafik kuralları çok uzun bir süreçte oluşmuştur!
Her bir trafik kuralı, acı tecrübeler sonucunda ortaya çıkmıştır!

15 Peki neden hala kazalar ve karmaşa devam ediyor?
Trafik kuralı koymakla kazaları önleyemeyiz. İnsanlar kurallara yeterince uymuyor. Kaza ve karmaşayı tamamen bitirmek imkansızdır, fakat azaltmak mümkündür.

16 Türkiye’de Trafik Kazaları
Günde 3500 trafik kazası !!(2011). %10’u ölümlü veya yaralanmalı kaza! Günde ortalama 10 ölü, 660 yaralı ! Tedavi sırasında kaybedilenlerle bu sayı iki katına çıkmaktadır.

17 Uluslararası Taşımacılıkta Sürüş ve Dinlenme Süreleri
AETR KONVANSİYONU Günlük çalışma (sürüş): En fazla 9 saat, 2 haftada bir 10 saate çıkarılabilir. Haftalık çalışma süresi: Haftalık limit en fazla 56 saat. 15 günlük çalışma: Maksimum 90 saatlik sürüş izni. Molalar: 4.5 saatlik sürekli veya toplam sürüşün, öncesinde veya sonunda toplam 45 dakika. 45 dakikalık mola süresi en az 15 dakikalık molalara bölünebilir. 45 dakikalık mola süresinin ilki en az 15, ikincisi en az 30 dakika. Günlük dinlenme: Haftalık dinlenmeyi takiben 24 saatlik süre içerisinde 11 saat. Bu süreler tıp doktorları tarafından yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir.

18 Yakıt Güvenliği Kuralları
Akaryakıt alırken, Motoru durdurun, cep telefonunu kapatın.  Pompada doğru ürün tabancasının seçildiğini kontrol edin.  Sigara içmeyin. Propan, benzin, yağ gibi yakıtları uygun kaplarda taşıyın. Maddeyi ateşe yaklaştırmayın güneş altında bekletmeyin. Kapları en az 10 cm hava boşluğu kalacak şekilde doldurun. Açık havada ve çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Yakıtı temizlik amacıyla kullanmayın.

19 Araca Uygun Olmayan Yakıt Kullanmanın Sonuçları
Can kaybı, yaralanma, maddi kayıp ve çevreye vereceğiniz zararları bir düşünün!

20 Çevre Kirliliği ve Egzoz Emisyonu
Atmosfere karışan kirleticiler, başka maddelerle reaksiyonlar oluşturur. Akaryakıt gibi karbonlu maddeler havayı kirletir. Teneffüs edilen hava akciğer dokularını tahrip eder, öldürücüdür.

21 Çevre Kirliliği ve Egzoz Emisyonu
Bronşit, amfizem ve daha az ömür. Yılda 500,000 kişi bu sebepten ölüyor. Bir ay içerisinde aynı istasyonda yapılacak yeniden ölçüm için herhangi bir ücret ödemez.

22 Güvenli Yükleme Teknikleri
Gabari Azami yükseklik 4.00 m Azami genişlik 2.55m Frigorifik yapılarında 2.60 m Uzunluk Otobüs hariç motorlu araçlar m Römorklar m İki dingilli otobüsler m İkiden çok dingilli otobüsler m Yarı römorklu araçlar m

23 Güvenli Yükleme Teknikleri
Yüklemelerde dikkat ediniz! Yük, azami yüklü ağırlığı ve gabariyi aşmayacak. Karayoluna ve çevreye zarar vermeyecek. Tehlikeli ve zararlı maddeler, taşıma kurallarına uygun taşınacak. Yük üzerinde yolcu taşınmayacak. Değme , düşme, dökülme, saçılma, sızma, akma,kayma ve gürültü çıkarmaya karşı tedbir alınacak.

24 Taşınması Özel İzin Gerektiren Yükler

25 Taşınması Özel İzin Gerektiren Yükler

26 Ankara Ümitköy

27 Güvenli Yükleme Teknikleri
Önden 1 m, arkadan 2 m , yükü dengeli yükleyin. Görüşünüzü engellemesin. Aracın farlarını, sinyal lambalarını kapatmayın. Çeken ve çekilen araç kurallarına uyun. Yaptırımlar nedir?

28 Güvenli Yükleme Teknikleri

29 Canlı Hayvan Nakliyesi
Dikkat! Onlar da can taşır! Şikayet edecek dilleri yoktur fakat kanunlar onları da korumaktadır unutmayın !! Taşıma süresi, Hayvanların ihtiyaçları, Taşıma araçlarının özellikleri, Periyodik kontroller, Hayvanların sınıflandırılması. Ben denedim sakın siz denemeyin!!!

30 Canlı Hayvan Nakliyesi Genel Hükümler
Acı çekmelerini engelleyici Kötü hava şartlarından koruyucu Kaçmayı, araçtan düşmeyi önleyici

31 Canlı Hayvan Nakliyesi Genel Hükümler
Kuru zemin, Aydınlatma, Hareketlerini kısıtlamama, Havalandırma, Her hayvan için yeterli alan, Yabani, tek tırnaklı ve yavru hayvan taşıma belgeleri.

32 Tehlikeli Madde Taşıma Kuralları
Tehlikeli madde nedir? Ambalajlama. Ambalajlı halde taşıma tedbirleri. Bozulan ambalajlar. 30m mesafede, sigara, ateş, aydınlatma cihazı, sadece 6 voltluk fener. Aracın elektrik donanım özellikleri. Tehlikeli madde levhası ve diğer işaretler.

33 Tehlikeli Madde Taşıma Kuralları
Yangın söndürme cihazları. Araca kimler binebilir? Parklardaki gözetim. Diğer araçlara mesafesi. Yükleme ve boşaltma sırasındaki tedbirler. Radyoaktif madde taşınması.

34 Tehlikeli Madde Taşıma Kuralları
Tehlikeli Atık: Tıbbi Atık, Atık Yağ, Bitkisel Atık Yağ ve Atık Akü taşımak.  Uluslararası eğitim sertifikası. Kaza anında ilkyardım ve ilkyardım malzemeleri. Atığın özelliğini gösteren bilgi formları. Etiketler ve işaretler.

35 Tehlikeli Atıkların Kodları ve Özellikleri
 H kodlu, H1’den başlayıp H14’e kadar olan atıkların tümü , tutuşucu, patlayıcı, oksitleyici, kanserojen, enfeksiyon yapıcı,çok zehirli, kısaca insan sağlığına ve çevreye son derece zararlı maddelerdir.

36 Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlarla İlgili Trafik İşaret Levhaları
(16a) belirli miktarlardan fazla patlayıcı ve parlayıcı madde taşıyan taşıt giremez  (16b) tehlikeli madde taşıyan taşıt giremez  (17) belirli miktarlardan fazla su kirletici madde taşıyan taşıt giremez

37 Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlarla İlgili Trafik İşaret Levhaları
Sola Mecburi Dönüş Sağa Mecburi Dönüş Mecburi Yön

38 Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar İçin Hız Limiti ve Takip Mesafesi
Yerleşim yeri içinde Km Şehirlerarası çift yönlü karayollarında   50 Km Bölünmüş yollarda Km Otoyollarda Km Yerleşim yerleri dışında diğer araçları 50 m. den daha yakın mesafede takip edemezler. 30 50 60

39 Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Kazaya Karışması
Motoru durdurunuz. Aküyü devre dışı bırakınız. Sigara içmeyiniz, elektrikli aygıt çalıştırmayınız. Uygun acil yardım hizmetlerini arayınız. Uyarı yeleği giyiniz ve uygun şekilde ikaz işaretlerini yerleştiriniz.

40 Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Kazaya Karışması
Taşıma evraklarını hazırda bulundurunuz. Dökülen maddelerin üzerine basmayınız, dokunmayınız. Havaya karışmış olabilecek gaz, duman, toz ve buharı solumayınız.

41 Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Kazaya Karışması
Ek tehlike yaratmayacaksa, tehlikeli maddenin su kaynaklarına, kanalizasyon sistemine sızması önleyiniz. Kaza ve tehlikenin olduğu çevreden uzaklaşınız. İnsanlara olay yerinden uzaklaşmalarını ikaz ediniz. Acil yardım ekibinin direktiflerine uyunuz!

42 Bölüm 2: Yolcu Taşımacılığı Yapan Ticari Araç Sürücüleri

43 Seminer İçeriği Sürüş ve Dinlenme Süreleri Trafik Kuralları
Yakıt Güvenliği Fazla Yolcu Taşıma Yolcu İndirme ve Bindirme, Kapıların Açılması Duraklama ve Park Etme Okul Taşıtı Sürücü- Yolcu İletişimi Okul Taşıtı Sürücülüğü Genel Kurallar

44 Sürücü Yorgunluğu Nedir?
“Uyku hali, bitkinlik ya da tükenmişlik hissi”, *Vücudunuzun, durmanız, dinlenmeniz veya uyumanız gerektiğini belirtme yöntemidir. Yola çıkmadan önce yeterince uyumalısınız. Yoldaysanız, uygun yerde durmalı ve kendinizi yeniden enerjik hissedinceye kadar dinlenmelisiniz.

45 Yorgunluk Belirtileri
Esneme, Dikkat toplama güçlüğü, Gözlerde yorgunluk, ağrı, Huzursuzluk,uykulu olma, Tepki vermede yavaşlama. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı 5.45

46 Yorgunluk Belirtileri
Can sıkıntısı, sinirlilik hali, Trafik işaret levhalarını kaçırma, Şeritte kalmada güçlük çekme, Her iki saatte bir mola verin.

47 Yorgunluktan Kaçınmak İçin
Yola çıkmadan önce bol bol uyuyunuz. Normalde uykuda olduğunuz saatlerde araç kullanmayınız. Mümkünse aracı sırayla kullanınız. İki saatte bir 15 dakika mola vermeyi hedefleyiniz.

48 Yorgunluktan Kaçınmak İçin
Yorgunluk hissettiğinizde uygun yere çekip dinleniniz. Hafif yiyecekler yiyiniz. Fazla kahve ve şekerli meşrubattan uzak durunuz. Su kaybı yorgunluğa yol açar, su içiniz. Alkolden uzak durunuz. Yorgunluk hissetmeden önce durunuz.

49 Araç Kullanma Yeteneğini Etkileyen İlaçlar
DİKKAT !!! Bazı ilaçlar araç kullanma yeteneğinizi olumsuz etkiler.İlaçla ilgili bilgileri okuyunuz.Uyarı varsa ilacı aldıktan sonra araç kullanmayınız. Başkasının ilacını, Başkasının tavsiye ettiği ilacı, asla kullanmayınız.

50 Sürüş Süreleri 24 saatlik süre içinde; toplam 9 saat,
Devamlı olarak 4,5 saat İki haftada en fazla 90 saat araç kullanılır.

51 Hayatta en önemli şey, insan hayatıdır. “Bana bir şey olmaz” demeyin!!
Dinlenme Süreleri Hayatta en önemli şey, insan hayatıdır. “Bana bir şey olmaz” demeyin!! Devamlı olarak 4,5 saat sürüş, en az 45 dakika dinlenme. 6 günlük araç kullanma 24 saat (1 gün) hafta tatili Molalarda başka işle uğraşmayınız! Her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenme. Dinlenme kesintili ise, süre 12 saattir. Hayatınız değerlidir !! Araç içinde dinlenme kuralı. Takoğraf cihazı bulundurma ve saklama.

52 Uykusuz ve yorgun araç kullanmayınız!

53 Hayatta en önemli şey insan hayatıdır.
Her şey birkaç saniyede olup bitebilir …

54 Trafik kuralları çok uzun bir süreçte oluşmuştur!
Her bir trafik kuralı, acı tecrübeler sonucunda ortaya çıkmıştır!

55 Peki neden hala kazalar ve karmaşa devam ediyor?
Trafik kuralı koymakla kazaları önleyemeyiz. İnsanlar kurallara yeterince uymuyor. Kaza ve karmaşayı tamamen bitirmek imkansızdır, fakat azaltmak mümkündür.

56 Türkiye’de Trafik Kazaları
Günde 3500 trafik kazası !!(2011). %10’u ölümlü veya yaralanmalı kaza! Günde ortalama 10 ölü, 660 yaralı ! Tedavi sırasında kaybedilenlerle bu sayı iki katına çıkmaktadır.

57 Uluslararası Taşımacılıkta Sürüş ve Dinlenme Süreleri
AETR KONVANSİYONU Günlük çalışma (sürüş): En fazla 9 saat, 2 haftada bir 10 saate çıkarılabilir. Haftalık çalışma süresi: Haftalık limit en fazla 56 saat. 15 günlük çalışma: Maksimum 90 saatlik sürüş izni. Molalar: 4.5 saatlik sürekli veya toplam sürüşün, öncesinde veya sonunda toplam 45 dakika. 45 dakikalık mola süresi en az 15 dakikalık molalara bölünebilir. 45 dakikalık mola süresinin ilki en az 15, ikincisi en az 30 dakika. Günlük dinlenme: Haftalık dinlenmeyi takiben 24 saatlik süre içerisinde 11 saat. Bu süreler tıp doktorları tarafından yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir.

58 Yakıt Güvenliği Kuralları
Akaryakıt alırken, Motoru durdurun, cep telefonunu kapatın.  Pompada doğru ürün tabancasının seçildiğini kontrol edin.  Sigara içmeyin. Propan, benzin, yağ gibi yakıtları uygun kaplarda taşıyın. Maddeyi ateşe yaklaştırmayın güneş altında bekletmeyin. Kapları en az 10 cm hava boşluğu kalacak şekilde doldurun. Açık havada ve çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Yakıtı temizlik amacıyla kullanmayın.

59 Araca Uygun olmayan Yakıt Kullanımının Sonuçları
Enjektörlerde ve yakıt pompasında anormal aşınmalar oluşur. Ayarsızlıklar meydana gelir. Piston kafaları ve yanma odasında aşırı kurum birikir. Motorda soğutma yeterince sağlanamaz. Manifoldlar kor haline gelir ve etrafındakileri yakar. Yeni nesil motorlarda risk daha büyüktür. İçerisindeki solvent facialara davetiye çıkarmaktadır. Can kaybı, yaralanma, maddi kayıp ve çevreye vereceğiniz zararları bir düşünün!

60 Çevre Kirliliği ve Egzoz Emisyonu
Atmosfere karışan kirleticiler, başka maddelerle reaksiyonlar oluşturur. Akaryakıt gibi karbonlu maddeler havayı kirletir. Teneffüs edilen hava akciğer dokularını tahrip eder, öldürücüdür.

61 Çevre Kirliliği ve Egzoz Emisyonu
Bronşit, amfizem ve daha az ömür. Yılda 500,000 kişi bu sebepten ölüyor. Bir ay içerisinde aynı istasyonda yapılacak yeniden ölçüm için herhangi bir ücret ödemez.

62 Fazla Yolcu Taşıma Taşıma sınırı üzerinde yolcu alanlara, taşıdığı fazla yolcu başına 60 lira ceza uygulanıyor. Dolmuşlarda fazla yolcu taşıma cezası yolcu başına 60 TL ceza yerine, arabaya 50 TL şeklinde uygulanır.

63 Yolcu İndirme Bindirme Kuralları
Durmak -Görevlilerce verilen "dur" emrinde, - Sesli işaretli "dur" emrinde, - Kırmızı ışıkta, kırmızı çakar ışıkta, - İşaret levhalarına uyularak, - Öndeki araçların durmasında, - Arıza durumunda.

64 Yolcu İndirme ve Bindirme Kuralları
Duraklamak Durma halleri dışında; - Yolcu indirmek, bindirmek,  - Yük yüklemek veya boşaltmak,  - Kısa bir süre için beklemek, (5 dakika)

65 Yolcu İndirme Bindirme Kuralları
Duraklamak için: Uygun duraklama yerini seçin. Motoru durdurun. El frenini çekin. Gerekirse park ışıklarını yakın. Gerekirse takoz kullanın. Araç geçişini zorlaştırmayın. Yaya geçişini engellemeyin. Yola zarar vermeyin.

66 Duraklamanın Yasak Olduğu Yerler
Durma yasağı olan yerler. - Sol şerit. (raylı sistem dışı)   - Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitler. - Kavşaklar, tüneller, rampalar. - Görüşün yeterli olmadığı tepe üstüne yakın yerler.

67 Duraklamanın Yasak Olduğu Yerler
Dönemeçlerde. - Duraklayan , park eden araçların yanında.  - Otobüs, taksi duraklarında. - İşaret levhalarına yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında. - Bağlantı yolları ve buralara; yerleşim birimleri içinde 5 m.,yerleşim birimleri dışında, 100 m. mesafede.  Park Yeri

68 Park Etmede Alınacak Önlemler
El frenini çekin, motoru durdurun.  - Yokuş aşağı geri, yokuş yukarı birinci vitese takın.  - Tekerlekleri sağa çevirin.  - Eğimli yolda ağır taşıtların her iki arka tekerleğine uygun yönde takoz koyun. - Aracı terkederken camları kapatın, kapıları kilitleyin.

69 Park Etmenin Yasak Olduğu Yerler ve Haller
Park Etmek Yasak - Duraklamanın yasak olduğu yerler.  - Trafiğe engel teşkil edecek yerler.  - Trafik işaret ve levhalarının görülmesine engel olma durumda.   - Demiryolu ve tramvay rayları üzeri. - Geçiş yolları önü ve üzeri.  - Yangın musluklarına her iki yönde 5 m. mesafe içinde. Park Yapılmaz

70 Park Etmenin Yasak Olduğu Yerler ve Haller
Geçiş üstünlüğü olan araçların park ve giriş çıkış yerlerine 15 metre mesafe içinde. Tek yönlü yollarda gidiş yönüne göre yolun sol tarafında. Kamu hizmeti verilen yerlerin giriş çıkış kapılarına her iki yönde metre mesafe içinde. Tepe üstü gibi ilerisi görülmeyen yerlerde.

71 Park Etmenin Yasak Olduğu Yerler ve Durumlar
Duraklara her iki yönden 15 m. mesafede. Park eden aracın çıkışını önleyecek şekilde. Alt-üst geçit ve köprülere 10 m. mesafede. Park etme saati dışında.

72 İndirme-Bindirme ve Kapıların Açılması Kuralları
Aracın sağ tarafından inilir. Tehlike ve engel yaratılmamalıdır. Araç durmadan, aracın sağını kontrol etmeden kapı açılmaz. Kapı kapanmadan hareket edilmez.

73 Okul Taşıtı Araçta, yönetmelikteki standart nitelikte ve sayıda, ekipman bulundurulmalı. Araçlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda olmalı. Araçlara ait ışıklı işaretler amacı dışında kullanılmamalı. Telsiz veya mobil telefon her an çalışır durumda olmalıdır.

74 Okul Taşıtı Görüntü ve müzik sistemi taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalı. Servis hizmeti sırasında, taşıta başka biri binmemelidir.

75 Okul Taşıtı Sürücüleri
Araç Sürücüsü Son beş yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olmak. Alkollü olarak araç kullanmamak. Hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgesi birden fazla geri alınmamış olmak.

76 Okul Taşıtlarının Denetimi
Bakanlık denetimleri, kendi personeliyle yapar. Valilikler, kolluk kuvvetleri (polis, zabıta, jandarma) ve yetkili kıldığı diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli aracılığıyla yapar.

77 Yolcu Kimdir?

78 Sürücü-Yolcu İletişimi
Yolcu Kimdir? İşimizdeki en önemli unsurdur. İnsan ve insan hayatı değerlidir. Can taşımaktayız, canı koruyup kollamak en önemli vazifemizdir.

79 Sürücü-Yolcu İletişimi
Yolcunun aracımıza binmesi bir lütuftur, bizim ona yaptığımız hizmet bir lütuf değildir. Yolcu, aracımızda bulunduğu sürece misafirimizdir, ona karşı nazik ve aynı zamanda mesafeli davranmalıyız.

80 Sürücü-Yolcu İletişimi
Yolcu, bize taleplerini ileten kişidir, bizim işimiz bu talepleri karşılamaktadır. Yolcu, verebileceğimiz en mükemmel hizmete ve nezakete layıktır. Yolcu, maaşımızı sayesinde aldığımız kişidir.

81 Servis Sürücüsünün Görünümü
Görev süresi boyunca firmanın belirlediği kıyafetleri giyin. Giysiler temiz ve ütülü olsun. Her gün sakal tıraşı olun. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Görev süresince araç içinde veya dışında, görev alanlarında sigara içmeyin.

82 Okul Taşıtı Sürücüleri
Okul bahçesinde size ayrılan yere park edin. Kontak anahtarı araç üzerinde bırakmayın. Araçtan inip yanında bekleyin. Öğrenciler araca bindiğinde kapıyı kapatın. Bütün öğrenciler yerine oturup emniyet kemerini takmadan hareket etmeyin. Trafik kurallarına uyarak örnek oluşturun.

83 Okul Taşıtı Sürücüleri
*Sabah geç kalmayın. *Emniyet kemerinizi siz de her zaman takın. *Araç içi kurallara siz de uyun. *Öğrenci alırken ve bırakırken korna çalmayın. *Öğrencileri azarlamayın, kaba kuvvet uygulamayın.

84 Okul Taşıtı Sürücüleri
*Her zamankinden farklı yerde inme taleplerini kabul etmeyin. *Öğrencileri yolun sağ tarafından, kaldırıma iyice yanaşarak durduktan sonra indirin. *Araçtan indikten sonra aile bireylerinden birine teslim edilmiş olduğundan emin olun. *Alışveriş vb. nedenlerle aracı durdurma taleplerini reddedin.

85 Okul Taşıtı Sürücüleri
*Öğrencinin kendisi, ailesi, arkadaşları, tuttuğu takım vb. değerleri ile ilgili olumsuz şeyler söylemeyin. *Öğrencilerle sohbete dalmayın, şakalaşmayın, söz düellosuna girmeyin. *Öğrencilere fiziki müdahalede veya kaba muamelede bulunmayın. *Öğrencilere sarılma,kucaklaşma, vb. nedenlerle asla dokunmayın.

86 Okul Taşıtı Sürücüleri
*Araç içinde öğrenci varken yakıt alma ve benzeri araç ihtiyaçları için durmayın. *Giyim-kuşam, kılık-kıyafet, konuşma ve davranışlarla öğrencilere örnek olun. *Uygun olmayan davranışlar için , “Araç İçi Uygunsuzluk Formu” doldurun.

87 EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Trafik Hizmetleri Başkanlığı
T.C. EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Trafik Hizmetleri Başkanlığı Sundu


"MODÜL 5 TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN TRAFİK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları