Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEMEDEN SÜT SAĞILMASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEMEDEN SÜT SAĞILMASI."— Sunum transkripti:

1 MEMEDEN SÜT SAĞILMASI

2 SÜT SAĞILMASININ YARARLI OLDUĞU DURUMLAR
Tıkanık şiş memeyi rahatlatmak için Çökük bir meme başından emmeyi öğreninceye kadar bebeği beslemek için Memeyi istemeyen bir bebeği emmekten hoşlanmayı öğrenene kadar beslemek için Düşük doğum tartılı ve kuvvetli ememeyen bir bebeği beslemek için Yeterli ememeyen hasta bir bebeği beslemek için Anne yada bebek hasta ise sütün akmasını önlemek için

3 Annesi işe gittiğinde bebeği için süt bırakacağı zaman
Anne bebeğinden uzakta ise süt akmasını önlemek için Bebeğin çok dolu bir memeyi almasını kolaylaştırmak için Sütü direk olarak bebeğin ağzına sağmak için Meme ucu ve areolayı kurutmak ve yara olmaktan korumak için

4 1 . RESİM RESİM

5 YETERSİZ SÜT

6 Bazen bebek yeterince süt alamaz
Bazen bebek yeterince süt alamaz. Ama bunun genelde en sık nedeni bebeğin yeterince sık emzirilmemesi yada etkin emmemesidir. Annenin yeterli süt üretmemesi nadir bir nedendir. O halde önemli olan annenin ne kadar süt ürettiği değil; bebeğin ne kadar süt aldığıdır.

7 Bebeğin çok az miktarda konsantre idrar çıkarması.
GÜVENİLEBİLECEK BELİRTİLER Yetersiz kilo alımı, Bebeğin çok az miktarda konsantre idrar çıkarması.

8 OLASI BELİRTİLER-1 Emzirilmeden sonra bebek tatmin olmamışsa
Bebek sık sık ağlıyorsa Çok sık meme emiyorsa Çok uzun süre meme emiyorsa Bebek emmeyi reddediyorsa Bebek sert, koyu veya yeşil dışkı yapıyorsa Bebek seyrek küçük miktarlarda dışkılıyorsa Anne sağdığında süt gelmiyorsa Memeler büyümemişse (hamilelik sırasında) Süt gelmiyorsa (doğumdan sonra)

9 Bebeğin tartı alışını kontrol edin. Bu en güvenilir belirtidir.
BEBEĞİN YETERLİ SÜT ALIP ALMADIĞINI ANLAMAK İÇİN; Bebeğin tartı alışını kontrol edin. Bu en güvenilir belirtidir. Bebeğin çıkardığı idrar miktarını inceleyin. Bu çabuk ve yararlı bir yöntemdir.

10 Yaşamın ilk altı ayında bebek her ay en az 500g. Yada haftada 125g
Yaşamın ilk altı ayında bebek her ay en az 500g. Yada haftada 125g. Tartı almalı. Bebek bir ayda 500g.’dan daha az kilo almışsa yeterli kilo almıyor demektir. Eğer varsa bebeğin büyüme eğrisi yada daha önceki tartılarını inceleyin. Eğer bu bilgiler yoksa bebeğin tartısını ölçün ve bir hafta sonra tekrar tartmayı planlayın.

11 Yalnız anne sütü ile beslenen ve yeterli süt alan bebek günde en az 6-8 kez dilüe idrar yapar.
Yeterli süt alamayan bebek günde 6 dan az (genellikle 4 den az) idrar yapar. İdrarı konsantre, kuvvetli kokulu ve koyu sarı yada portakal rengindedir. Bu, özellikle 4 haftalık bebeklerde dikkati çeker.

12 AĞLAMA

13 BEBEKLERİN AĞLAMA NEDENLERİ
Rahatsızlık : Bebeğin pis olması, sıcak yada soğuk ortam. Yorgunluk : Çok fazla ziyaretçi. Hastalık yada ağrı : Ağlamanın şeklinin değişmesi. Açlık : Yeterli süt alamama, büyüme hızlanması. Annenin aldığı ilaçlar : Kafein, sigara,diğer ilaçlar. Kolik Bebeğin aşırı ihtiyaçları

14 KOLİK : Bazı bebekler yukarıdaki nedenler olmadan da çok ağlayabilirler. Bazen ağlama belirli bir düzen gösterir. Bebek günün belirli zamanında, özellikle akşamları, sürekli ağlar. Tıpkı karın ağrısı varmış gibi, ayaklarını kendine çeker, emecekmiş gibi hareket eder ama onu rahatlatmak çok zordur. Bu şekilde ağlayan bebeklerin ya barsakları çok aktiftir yada gazı vardır, ama nedeni kesin değildir. Buna kolik denir. Koliği olan bebeğin büyümesi genelde normaldir. Ağlama bebek 3-4 aylık olduğunda azalır. Kolik için ilaç önerilmez. Bunlar zararlı bile olabilir.

15 Ek besinler gerekli değildir, genelde yardımcı da olmaz
Ek besinler gerekli değildir, genelde yardımcı da olmaz.Yapay beslenen bebeklerde de kolik gelişebilir. Üstelik bunlarda inek sütü intoleransı yada allerji gelişebilir ve bebek daha kötü duruma gelebilir. Rahatlamak için meme emilmesi güvencelidir, ama biberon ve emzik kullanılması güvenli değildir.

16 TAMAMLAYICI GIDALARA GEÇİŞ

17 ANNE SÜTÜNE 2 YAŞINA KADAR DEVAM EDİNİZ.
6. AY DAN SONRA TAMAMLAYICI BESİNLERE BAŞLAYINIZ.

18 Neden Tamamlayıcı Beslenme Diyoruz?
Amacımız besinlerin anne sütünün yerini alması değil,anne sütünün yanında destekleyici olarak verilmesidir.6. aydan sonra büyümenin hızla devam etmesi ve daha aktif hale gelmesi nedeniyle anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılamamaya başlar.Eğer bebeğin artan besin ve enerji ihtiyacı karşılanamazsa büyümesi (özellikle beyin gelişimi) yavaşlar ya da durur.

19 TAMAMLAYICI BESİNLERE NASIL BAŞLANIR?
Anne sütü ile birlikte 6. aydan itibaren tamamlayıcı besinlere güne 1-2 defa 1 çay kaşığı miktarında başlanır ve bu miktar giderek arttırılır.6. aydan 8. aya kadar anne sütü alan bir bebek anne sütüne ilave olarak günde 3 kez tamamlayıcı besin almalıdır. 1 yaşındaki bir bebekte anne sütüne ilave olarak 3 ana öğün ve destekleyici besinlerden oluşan 2 ara öğün olmak üzere 5 öğün beslenebilir.

20 ÖNCE HANGİ GIDALAR 6. aydan sonra bebeklerin çoğu yoğun kıvamlı muhallebi,püre ve ezilmiş besinler gibi yemekleri yiyecek duruma gelir. Sıvı besinler bebeğin gıda ihtiyacını karşılamaz, bu nedenle 6. aydan itibaren bebeklere kıvamlı gıdaları yemeye alıştırılmalıdır. İlk başlangıç gıdaları yoğurt,muhallebi,sebze püreleri,meyve püreleri olmalıdır. Alerji yapma riski olan turunçgiller,yumurta,ekmek,balık ve et ilk verilecek gıdalar arasında olmamalıdır.

21 TAMAMLAYICI BESİN GRUPLARI

22 SU 6-24 aylık hiç anne sütü almayan bir bebeğin günlük su ihtiyacı 2-3 su bardağı,sıcak olan yerlerde 4-6 su bardağıdır. Bebeğe verilecek suyun taze ve kaynatılmış olması önemlidir.

23 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İnek sütü; anne sütü miktarı yeterli ise bebeklere ayrıca inek sütü vermeye gerek yoktur,fakat besinlerin hazırlanmasında kullanılabilir. Yoğurt ve Ayran;6. aydan itibaren kullanılabilir. Peynir;pastörize sütten yapılmış ve tuzsuz olması koşuluyla 8. aydan itibaren küçük miktarlarda başlanabilir.

24 HAYVANSAL GIDALAR Yumurta;6. aydan itibaren yumurta sarısı,8.-9. aydan itibaren yumurta beyazı verilebilir. Et;küçük parçalara ayrılmış şekilde aydan itibaren verilebilir. Tavuk ve Balık ;7. ve 8. aylardan itibaren verilebilir. Karaciğer; yüksek besin değeri vardır ve 8. aydan itibaren başlanabilir.

25 TAHILLAR Besin kalitesi yüksek ve sindirimi kolay olan pirinç ve pirinç unu kullanılması önerilir. Nişasta; besin değeri düşük olduğu için kullanılması önerilmez. Ekmek ; 8. aydan itibaren verilebilir.

26 BAKLAGİLLLER Kuru fasulye, mercimek,nohut gibi gıdalar zengin besin kaynaklarıdır ve bebek beslenmesinde tercih edilmelidir.

27 MEYVELER Elma, muz, üzüm ve şeftali suyu ve püresiyle başlanabilecek gıdalardır. Turunçgiller gaz yapabileceği için 9. aydan sonra verilmelidir.

28 SEBZE MAMALARI Patates,ıspanak,havuç,kereviz ve karnıbahar 6. aydan itibaren taze olarak pişirilir,içine pirinç ve yağ eklenerek sebze maması elde edilir. Bakla favizm (Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz Eksikliği ) hastalığına yol açtığı için, Patlıcan besin değeri bakımından fakir olduğu için bu gıdalar tercih edilmez. Pekmez; 6. aydan itibaren başlanır,süt ve süt ürünleriyle karıştırılmaz.

29 0-1 YAŞ ARASINDA SAKINCALI GIDALAR
-Çay ve bitki çayları -Bal -Şeker -Tuz

30 TEŞEKKÜRLER


"MEMEDEN SÜT SAĞILMASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları