Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANAT HAZIRLAYAN: BAHAR PINAR ERGENE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANAT HAZIRLAYAN: BAHAR PINAR ERGENE."— Sunum transkripti:

1 SANAT HAZIRLAYAN: BAHAR PINAR ERGENE

2 Sanat nedir? SANAT KENDİMİZİ İFADE ETMENİN EN ÖNEMLİ
YOLLARINDAN BİRİDİR... SANAT EN GENEL ANLAMIYLA, YARATICILIĞIN VE HAYALGÜCÜNÜN İFADESİ OLARAK ANLAŞI- LIR...

3 FARKLI SANAT DALLARI MÜZİK, RESİM, FOTOĞRAFÇILIK, DANS,
TİYATRO, HEYKEL, OPERA, BALE, VİTRAY,TUVAL, EBRU,KİL, PANDOMİM, EDEBİYAT, MİMARİ

4 MÜZİK NEDİR? Müzik en genel tanıtımı ile sesin biçim ve
Devinim kazanmış halidir. Başka bir deyişle De müzik, sesin ve sessizliğin belirli bir Zaman aralığında ifade edildiği sanatsal Bir formdur...

5 DİKLİK Diklik, bir sesin ne kadar 'tiz' ya da 'pes' olduğunu ifade eder. Örneğin her nota ismi (Do, re, mi) farklı bir dikliğe sahiptir. Aynı nota isimleri de hangi oktavda bulunduklarına bağlı olarak farklı diklikleri hangi edebilirler. Akustik olarak birimi frekanstır.

6 YOĞUNLUK Yoğunluk, bir sesin gürlüğünü ifade eder. Müzikte nüans olarak da kullanılır (forte, piano, fortesSimo vb). Akustik olarak birimi desibeldir.

7 SÜRE Süre, bir sesin ne kadar sürdüğünü ifade eder. Müzikte ikinin katları biçiminde ifade edilir (birlik, ikilik, dörtlük, sekizlik) ancak nota değerlerinin yanlarına konan noktalar sürenin kendi değerinin yarısı kadar daha uzamasını sağlar.

8 TINI Tını, bir sesin rengini ifade eder. Örneğin aynı oktavda aynı notayı aynı yoğunlukta ve aynı uzunlukta çalan bir kemanla bir flüt arasındaki fark tını farkıdır. Dört özellik içinde en karmaşık olan özellik budur. Akustik olarak tını, sesin doğuşkan (harmonik) yapısına bağlı olarak değişir

9 beethoven Ludwig van Beethoven 1770 yılında Bonn’da 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de özürlü olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethooven’a piyano eğitiminde çok sert ve acımasız davrandığı bilinir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.

10 beethoven 1787 yılında Mozart'la çalışmak umuduyla Viyana'ya gitti. Mozart ile bir süre çalışma fırsatı bulsa da annesinin hastalığı nedeniyle Bonn'a döndü. 1792'de Viyana'ya geri döndüğünde Mozart'ın ölmüş olduğunu öğrendi. 1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.

11 Beethoven’in sağırlık
dönemi Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. Hatta hepimizin çok iyi bildiği 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir. 1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak ölmüştür ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.

12 Oğlu olarak salzburg’da
mozart lEopold mozart ve anna Maria pertl mozart’ın Oğlu olarak salzburg’da Getreidegasse 9’un ön oDasında doğmuştur.

13 mozart İlk yıllarında, mozart birçok avrupa ge-
Zisine çıktı. Bunlardan ilki 1762 yılında, Münih’in bavarya’sında elector meyda- Nında, aynı yıl da prag ve viyana’da İmparayorluk meydanında gösteri yap- Mıştır...

14 mozart Uzun bir konser turu, 3 buçuk yıl sürer,
Ve wolfgang’i babası ile beraber münih, Mannheim, paris, londra, lahey, tekrar Paris, zürih, donaueschinaen ve münih’de Konserler vermiştir...

15 mozart Mozart bir klasik dönem bestecisidir. 27 OCAK 1756 yılında doğdu. Mozart’ın eserleri Bir çok şeyi etkilemiştir. Mozart Avrupalı bir bestecidir. 35 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmıştır...

16 Antonio vivaldi Beş yüzden fazla konçerto bestelemiştir ve
Konçertonun kralı olarak tanınır...Vivaldi'nin Amsterdam'da basılmış eserleri 100 konçerto ve 40 sonattır. 94 opera yapıtı olduğu rivayet edilir ancak bugüne kadar sadece 50 tanesi bilinmektedir. 500 kadar konçerto yazdığı sanılmaktadırrtonun kralı olarak tanınır.

17 ANTONİO VİVALDİ Vivaldi hayalinde canlandırdığı resimleri müzik haline getirmiştir. Eserlerinde, hayallerine verdiği başrolü açıklayıcı sonelerle destekler. En ünlü eseri sayılan Op.8 içerisindeki Dört Mevsim konçertosunda mevsimler kendi özellikleri ile anlatılmıştır. Vivaldi'nin bu eseri uzun yıllar sonra Beethoven'a da ilham kaynağı olmuş ve Pastoral Senfoni bu şekilde ortaya çıkmıştır.

18 OPERALARI Bajazet (RV 703) Cantone in Utica (RV-705)
Dorilla in Tempo (RV-709) La fida Ninfa (RV-714) Giustino (RV-717) L'Incoronazione di Dario (RV-719) L'Olimpiade (RV-725) Orlando finto Pazzo (RV-727) Orlando furioso (RV-728) La verita in Cimento (RV-739) Tito Manlio (RV-738)

19 ANTONİO VİVALDİ Vivaldi Venedik’te 4 MART 1678’DE doğmuş-
Tur. Viyana’da 28 TEMMUZ 1741’de hayatını Kaybetmiştir. İtalyan barok Klasik Müzik Bestecisidir...

20 KAYNAKÇA WWW.BAKLABULUM.COM kitaplar
MUZİK NEDİR VİKİPEDİ


"SANAT HAZIRLAYAN: BAHAR PINAR ERGENE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları