Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maymun Olmak ! - Ekipler ve İşyerleri hakkında acı bir gerçek

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maymun Olmak ! - Ekipler ve İşyerleri hakkında acı bir gerçek"— Sunum transkripti:

1 Maymun Olmak ! - Ekipler ve İşyerleri hakkında acı bir gerçek
Beş Maymun Maymun Olmak ! - Ekipler ve İşyerleri hakkında acı bir gerçek

2 Bu hikayeyi okumak için iki dakikanızı ayırabilirseniz, sonuna geldiğinizde bir düşünün size tanıdık gelmiyor mu? Bu hikaye, bir grup bilim adamının, ekip çalışması konusunda maymunların davranışlarını incelemek için yaptıkları bir çalışma hakkında.

3 Denemenin ortamı olabildiğince basit: Bir kafeste tutulan beş maymun, kafesin ortasında bir merdiven ve merdivenin en üstünde bir salkım muz.

4 Kafese alınan maymunlar muzu fark etmekte gecikmez ve hemen merdivene çıkıp muza ulaşmak için faaliyete geçerler. Ama ne zaman bir maymun merdivenin sonuna ulaşsa tazyikli soğuk su sıkılarak engellenir ve diğer dört maymun da aynı şekilde ıslatılır.

5 Bir iki denemeden sonra maymunlar olayın kimyasını çözerler : birisi muza uzandığında diğerleri de cezalandırılmaktadır. Cezadan kurtulmanın çaresini bulmakta da gecikmezler: hangisi muza gitmeye kalkarsa geri kalanlar onu yakalar ve bir güzel döverler.

6 Bir hayli dövme - dövülme olayından sonra, gözlerinin önündeki muzun kışkırtıcı davetine rağmen, maymunların hepsi de merdivene gitmekten vazgeçer.

7 Bunun üzerine kurulum değiştirilir : beş maymundan biri kafesten çıkarılıp yerine yeni bir tane konur. Doğal olarak bu yeni maymun muzları görür görmez merdivene tırmanmaya başlar. Beklenen olur, ilk dört eleman yeni gelene bir güzel dayak çeker. Bu sahne de birkaç kere tekrarlanır ama, dayağın sebebini bilmese de acemi maymun da muzdan vazgeçer.

8 Kurulum değişikliği aynı şekilde tekrarlanır ve her yeni gelen muza uzandıkça diğerleri tarafından dövülerek engellenir. Sonunda ilk takımdan kimse kalmaz kafeste. Böylece dayağın sebebini bilen de kalmamış olur. Ama her eleman değişiminden sonra yeni gelen muza uzandıkça diğerlerinden dayak yemeye devam eder.

9 Gerçek hayatta; iş ortamında, dostlar arasında, çiftler arasında, hatta aile bireyleri arasında böyleleriyle sıkça karşılaşmak mümkündür. Ne zaman bir merdivene tırmanmayı denemek isteseniz, makul ve mantıklı bir sebebi olmaksızın, esaslı bir yumrukla engellenirsiniz. Mümkün olsa da bu maymunlara muza her uzananı neden dövdükleri sorulsa cevap kesinlikle şöyle olurdu : "Bilmiyorum, bu iş burada öteden beri böyle yapılıyor."

10 Bizim seçme imkânımız var: ya maymun olmaya devam eder, hem aç kalır, hem dayak yeriz; ya da insan olur, merdivene hep beraber tırmanır, engelleri el birliğiyle aşıp yemeği bölüşürüz.

11 Sadece iki şey sonsuzdur : Biri Evren, biri insanın ahmaklığı
Sadece iki şey sonsuzdur : Biri Evren, biri insanın ahmaklığı. Ama hangisi daha eskidir, bilemiyorum. Albert Einstein. Kaynak :

12 Yorum : Bu hikâyenin alındığı kaynakta mesele burda bitiyor. Hayatta yükselmeyi arzu etmiş ama başaramamış olanlar için iyi bir teselli. Ama bence insan hayatıyla, gerçek hayatla bağdaşmıyor. Çünkü burada merdivenlerin tepesi de, oradaki muz da tek kişiliktir. Nasıl bir paylaşma olacak? İster önyargılı olduğumu, ister kötü niyetli olduğumu düşünün; “maymun” ve “ahmak” kelimeleri yanyana gelince bana bambaşka bir şey çağrıştırıyor. Sizde de böyle bir çağrışım oluştuysa eminim neyi kastettiğimi anlamışsınızdır. Değilse boşverin, kafa yorduğunuza değmez.


"Maymun Olmak ! - Ekipler ve İşyerleri hakkında acı bir gerçek" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları