Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: arif.solmaz@gmail.com ? ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: arif.solmaz@gmail.com ? ?"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: ? ?

2 1. HAFTA 28 Eylül İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems – OS) BİLGİSAYAR YAZILIM & DONANIMI (Software – Hardware)

3 İşletim Sistemlerine Giriş

4 İşletim sistemi bir bilgisayar sisteminin ŞEFidir
Bilgisayar donanımlarının birbiri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlar.

5 Yazılım – donanım - kullanıcı arasındaki etkileşimi sağlayan bir ara yazılımdır.

6 İşletim Sistemi Ne Tür Bir Yazılımdır?
Donanım Yazılım Uygulama Yazılımları (Örn: Word, Excel) Sistem Yazılımları İşletim Sistemi (OS) Diğer Yazılımlar (Örn: Derleyiciler) Bilgisayar

7 Tanım: İşletim sistemi; bilgisayar sistemini oluşturan donanım ve yazılım nitelikli kaynakları kullanıcılar arasında kolay, hızlı ve güvenli bir işletim hizmetine olanak verecek biçimde paylaştırırken bu kaynakların kullanım verimliliğini en üst düzeyde tutmayı amaçlayan bir yazılım sistemidir.

8 Modern bir işletim sistemleri bahsedilen farklı işletim sistemlerinin özelliklerini kapsamaktadır.

9 İşletim Sisteminin Yerine Getirmesi Gereken Fonksiyonlar
1. İşleri sıraya koymalıdır 2. İşi kontrol eden dili yorumlayabilmelidir 3. Hata durumlarında ilgili işlemleri sonuçlandırmalıdır 4. Giriş/Çıkış işlemlerini sonuçlandırmalıdır 5. Kesmelerin gereğini yerine getirmelidir 6. İşlerde öncelik tanıyabilmelidir

10 İşletim Sisteminin Yerine Getirmesi Gereken Fonksiyonlar
7. Kaynakları kontrol etmelidir 8. Kullanıcıların birbirlerinin haklarına müdahalelerini önlemelidir 9. Bilgisayara birden fazla erişim sağlamalıdır 10. İyi bir ara yüzü olmalıdır 11. Bilgisayar kaynaklarının hesabını tutmalıdır. 12. Bilgileri uzun vadede saklamalıdır.

11 Bir İşletim Sisteminde İstenilen Özellikler
1. Etkinlik: İşletim sistemi, bir işi etkin ve verimli bir şekilde yapmalıdır. 2. İşler arasındaki zaman: Bir işi bitirip diğer işi başlama süresi kısa olmalıdır. 3. Kullanılmayan MİB zamanı: Merkezi işlem birimin kullanmadığı süre kısa olmalıdır. 4. Toplu işlemler arasındaki zaman: Toplu işlem dosyalarının işlenmesi arasındaki süre kısa olmalıdır.

12 Bir İşletim Sisteminde İstenilen Özellikler
5. Cevap verme süresi: Sistemin cevap verme süresi kısa olmalıdır. 6. Az zamanda çok iş yapılmalıdır. 7. Güvenirlik: Sistem tamamen hatalardan arındırılmış olmalıdır. 8. Süreklilik: Sistem bakım yapılabilir ve dokümanı bol olmalıdır. 9. Düşük boyut: Sistem kendinden taviz vermeden küçük boyutta olmalıdır.

13

14 Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad.

15 Donanım Aygıtları Giriş aygıtları, İşlemci, Depolama aygıtları,
Çıktı aygıtları, Çevresel aygıtlar

16 Giriş Aygıtları Klavye Fare Tarayıcı Modem Optik Okuyucu
Barkod Okuyucu Işıklı Kalem Dijital Fotoğraf Makinesi Mikrofon Dokunmatik Ekran

17 Klavye Bilgisayarın en önemli giriş parçasıdır. Bilgisayara veri ve komut girişi klavye sayesinde olur. Bilgisayara yazı yazmak ve komut vermek gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan daktiloya benzer parçasıdır.

18 Klavye Klavyede bir devre vardır ve bu sayede basılan tuşun kodu CPU’ya iletilir. Klavye üzerindeki tuşları, her program kendi amacı doğrultusunda kullanır. Yani bir tuş bir programda farklı bir amaç için kullanılırken başka bir programda farklı bir amaç için kullanılabilir.

19 Fare(MOUSE) Farenin iki önemli bileşeni vardır.
hareket ettirildiğinde dönerek ekranda görünen fare imlecinin yerini değiştiren içi metal dışı plastik bir top; iki veya üç adet düğme.

20 TARAYICI (Scanner) Bir resim, bir fotoğraf veya kağıt üzerinde bir dokümanı bilgisayar ortamına geçirmenizi sağlayan araçtır.

21 Çıkış Aygıtları Monitör Yazıcı Modem Çizici (Plotter) Hoparlör
Projeksiyon Cihazı

22 MONİTÖRLER Bilgisayarın kullanıcının yaptığı işlemleri görebilmesini sağlayan görsel parçasıdır. Monitörde hareketli ya da sabit resim olarak algılananlar aslında tek karelik resimlerdir. Bu tek karelik resimler satır satır oluşturulmuştur ve saniyede bir çok kere yenilenirler.

23 Yazıcı (Printer) Ekrandan sonra en yaygın çıkış birimidir.
Bilgisayar kaydettiğimiz bilgileri yapılan çalışmaları kısaca kağıda dökülebilecek herşeyi yazıcı aracılığıyla elde ederiz.

24 Yazıcı (Printer) a.Nokta vuruşlu yazıcılar. (Dot Matrix Printers)
b.Mürekkep püskürtmeli Yazıcılar. (İncjet printers) c.Lazer yazıcılar(Laser Printers)

25 Depolama Aygıtları Sabit Disk (Hard Disk) Disket CD-ROM DVD
Manyetik bant Flash Bellek

26 Sabit Disk (Hard Disk) Bilgisayarın en önemli işlevlerinden biri bilgileri saklayabilmesidir. Bilgisayarın bilgi saklanabilmesini sağlayan en önemli birimi hard diskidir. Hard disk, kalıcı bir depolama ortamı, kullanıcının belgelerini, dosyalarını saklayabilmesini saplayan bir depo işlevi görür. Hızı: Rpm (Round Per Minute) ( )

27 Sabit Disk (Hard Disk) Disk türü: IDE (Integrated Drive Electronics)
EIDE (Enhanced Integrated Drive Electronics) SCSI (Small Computer System Interface) SATA (Serial Advanced Technology Attachment ) PATA (Parallel Advanced Technology Attachment )

28 Disket (Floopy Disk) En yaygın kullanılan depolama aygıtıdır. Disketler, bilgilerin kalıcı olarak saklanabildiği birimlerdir. 1971 yılında 80 KB olan disk kapasitesi bugün 1.44 MB’a yükselmiştir.

29 CD ROM Cd rom un açılımı ; "compact disk" , rom ; "read only memory (sadece okunur bellek)

30 CD yazıcılar (CD-RW REWRITER)
CD yazıcılar standart CD sürücülerden farklıdır, çünkü özel bir lazer ışını ile çalışırlar. Bu lazer, cd-r diskler üzerindeki kimyasal madde tabakasına verileri yakarak yazar.

31 İşlemci (C.P.U.- M.İ.B.) Bilgisayarın beyni diyebiliriz.
Central Processing Unit – Merkezi İşlem Birimi Bilgisayarın beyni diyebiliriz. Çeşitli donanım aygıtlarından gelen verileri işleyerek , aritmetiksel ve mantıksal işlemleri yaparak diğer aygıtların anlayabileceği dile çevirir, ve bu verileri ilgili donanıma gönderir.

32 İşlemci (C.P.U.- M.İ.B.) İşlemcide gerçekleştirilen tüm işlemlerin zamanında yapılıp yapılmadığını belirlemek için bir “saat bulunmaktadır. Saatin salınımları saniyede bir milyon döngü –Megahertz- şeklinde ölçülür. Şu anda GHz hızlarındadır. Salınım sayısı arttıkça MİB’inin hızı da artar 800 Megahertz >700 Megahertz

33 ANAKART Anakart tüm sistemin temelini oluşturmaktadır.
Diğer kartlar (grafik kartı, modem,vb.) anakart üzerindeki genişleme yuvalarına takılır.

34 ANAKART Tüm kartların kendi üzerine takılmasından ötürü de anakart olarak adlandırılırlar. Ana kartlar destekledikleri mikroişlemci türlerine bağlı olarak adlandırılırlar.

35 AGP CPU Socket PCI RAM IDE(Harddisk , CD-ROM) Floppy

36 Genişleme Yuvaları Ses, ekran, ethernet kartlarının takıldığı yuvalardır. ISA – siyah renkte PCI – beyaz renkte AGP – kahverengi, sadece ekran kartı için

37 Bellek Bellek, bilgisayarda bir programla ilgili bütün komut ve verilerin işlem görmek üzere depo edildiği, değişik işlemler sırasında oluşan ara ve sonuç bilgilerinin saklandığı kayıt ortamlarıdır.

38 Bellek İki tip bellek vardır: RAM (Random Access Memory)
SDRAM DRAM DRDRAM (RD-RAM) ROM (Read Only Memory)

39 SES KARTI Bilgisayardaki seslerin ekrana aktarılmasını sağlayan karttır

40 EKRAN KARTI Bilgisayardaki görüntülerin ekrana aktarılmasını sağlayan karttır

41 Klavye Mouse USB Seri Port Paralel Port Hoparlör Mikrofon JoyStick Monitör

42 Portlar Seri port (Modem, Fare,...) – COM1, COM2 en yavaş
Paralel port (Yazıcı) – LPT1, LPT2 daha hızlı USB (digital kameralar, taşınabilir bellekler) en hızlı

43 BIOS (Basic Input Output System)
Sistem donanımını test eder İşletim sistemini yükler Temel G/Ç birimleri (klavye, fare,seri ve paralel port’lar) sistem sürücü programlarını içerir.


"Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: arif.solmaz@gmail.com ? ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları