Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ TASARRUFU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ TASARRUFU."— Sunum transkripti:

1 ENERJİ TASARRUFU

2 ENERJİ KAYNAKLARIMIZ NELERDİR?
Enerji kaynaklarımız çeşitlidir… Enerji kaynaklarımız iki kümede toplayabiliriz: Bunlar: 1.Tükenir kaynaklar 2.Tükenmez kaynaklar

3 Tükenir Kaynaklar: Yaşadığımız gezegen olan Dünya’nın içinde, yani yer altında  yüz milyonlarca yıldır depolanmış kaynaklardır Bunlar, fosil yakıtlar dediğimiz kömür, petrol ve doğal gaz. Tükenmez Kaynaklar: Enerji kaynakları dediğimiz kaynaklar ise, hem kısa sürede tükenmeyecek kaynaklardır. Bu kaynakların başında Güneş geliyor. Güneş, biz insanlar için “olmazsa olmaz” bir enerji kaynağı.

4 Güneş sadece Dünyamızı aydınlatmakla kalmıyor; denizlerimizi ve karalarımızı da ısıtıyor.
Rüzgarların oluşmasından, deniz dalgalarının ve deniz akıntılarının oluşmasından  hep Güneş sorumlu. Suların buharlaşıp yeniden yağmur ve kar olarak Dünyamıza düşmesini de Güneşe borçluyuz (Buna “su döngüsü” diyoruz).

5 Öyleyse, enerji kullanırken, olabildiğince temiz kaynaklara yönelmek kaçınılmaz oluyor. Temiz ve tükenmez kaynaklara… Enerji kaynaklarımızı kullanırken bu kaynakların verimli kullanılmasına da dikkat etmemiz artık kaçınılmaz oldu. Verimli kullanım ne demek? Enerji savurganlığı yapmamak demek… Yapacağımız bir işi en az enerji kullanarak başarabilmek demek…

6 Enerjiyi tutumlu kullanmak demek…
Gelişen teknoloji bize bu konuda birçok olanaklar sunuyor. Artık otomobiller daha az yakıtla daha fazla kilometre gidebiliyorlar; evlerimize yapılacak yalıtımla dışarı ısı kaçakları en aza indirilebiliyor. Bir süre kullanılmayan elektrikli aygıtlar (s.g. bilgisayarlar) kendiliğinden elektriği kesiyorlar…

7 BİLGİLER Durum enerjisi: cisimlerin durumu nedeniyle sahip olduğu enerjidir. Cismin hareketi sırasında oluşan enerjiye de hareket enerjisi denir. Evde, işyerinde, toplum yaşamının her alanında makineler kullanılır. Makineler insanların işlerini kolaylaştırır. Az emekle kısa sürede büyük işler görülmesini sağlar.

8 Evimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi annemizin işlerini kolaylaştırır. Traktör çiftçilerin az zamanda çok iş yapmalarını sağlar. Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin çoğu fabrikalarda, makinelerle üretilir. Bütün makineler enerji ile çalışır. Makinelerden düzenli ve sürekli olarak yararlanabilmek için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız.

9 Başlıca enerji kaynaklarımız; elektrik, su, güneş, kömür ve petroldür
Başlıca enerji kaynaklarımız; elektrik, su, güneş, kömür ve petroldür. Bu enerji kaynaklarından elektriği kendimiz üretiyoruz. Güneş ışığından ve sularımızdan doğal enerji olarak yararlanıyoruz.

10 Yalnız petrol ülkemizde yeterince çıkmadığı için petrolün yarısını dışarıdan alıyoruz. Son yıllarda kömür rezervlerimizin azalması sebebi ile onu da dışarıdan ithal etmeye başladık. Bütün bu enerji alımları, ekonomimiz için ağır bir yüktür. Dış satım gelirimizin büyük bir bölümü petrol alımına harcanıyor. Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkilemektedir.

11 Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanımıdır. Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tutum aynı işi daha az enerji ile yapmaktır. Enerji Tutum Haftası içinde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım. Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeyi unutmayalım. Bozuk musluklarımızı onaralım. Suyumuzun boşa akmasını önleyelim, izlemediğimiz program süresince televizyonu ve radyoyu kapatalım. Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen gösterelim. Enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulayalım.

12 NASIL TASARUF EDERİZ?

13 TASARRUF NE GÜZELDİR Haydi koş, bir, iki, üç...
Gereksiz yanan ampuller, İsraf etmeyin enerjiyi diyor. Onu yeniden sağlamak güç... Bak, musluk ağlıyor, Tamir et beni diyor. Ah, çöp kutusundaki bayat ekmekler Fırında kalsaydım, diyor.

14 Kış geldi yine, pencereler
Elden geçmeli bir bir. Gereksiz ısı kaybı nedir? Anlattı öğretmenimiz teker teker. Çabuk tükeniyor petrol zenginliğimiz. Petrol demek, döviz demek. Tüm ulusa karşı ödevimiz Enerji tasarrufu için seslenmek. Öner KEMAL

15 HAZIRLAYANLAR: ARDA ALTUNKAYA 3/B ZEYNEP BEGÜM SEKKİN 3/B


"ENERJİ TASARRUFU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları