Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EYLEMİN YAPISIYLA İLGİLİ SORULAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EYLEMİN YAPISIYLA İLGİLİ SORULAR"— Sunum transkripti:

1 EYLEMİN YAPISIYLA İLGİLİ SORULAR

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükl- er yapısı bakımından basittir?
A)Yaralarımızı kim saracak şimdi bizim? B)Sorunlarımızı kendimiz çözmeliyiz. C)Çocuklarımıza iyi bir miras bırakmalıyız. D)Herkes kendi geleceğinden sorumludur.

3 2. Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Ne yapsa coşkusunu gizleyemiyordu. B) Sevdiklerini görünce gözleri parladı. C) Dağların üzeri karlarla örtülü. D) Amcasını uzun zaman görmemişti.

4 Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sö- zcük yapısı bakımından farklıdır?
A) Ona sözünde durması gerektiğini söyleyin. B) Yapım eki alan sözcük yapıca türemiştir. C) ÖSS’de yalnızca sözel soruları yanıtladım. D) Yarın da bizi sözlü sınava alacakmış.

5 Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde “-i” eki farklı işlevde kullanılmıştır?
A) Bu yılki gezi çok iyi olacak. B) Bu dizi tam altı aydır oynuyor televizyonda. C) Bu çocuk,sayı kavramını henüz bilmiyor. D) Yazı Antalya’da geçireceğim.

6

7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-cik” eki eklendiği sözcüğe küçültme anlamı katmıştır?
A)Araziyi baştan başa gelincik kaplamış. B)Maymuncuk her kapıyı açar. C)Kızılcıklar olduğunda yaylaya gideriz. D)Bu kitapçıkta tam iki yüz soru var.

8 6. Üç derdim var birbirinden geçilmez bir ayrılık bir yoksulluk bir ölüm yukarıdaki dizelerde kaç türemiş sözcük vardır? 2 3 4 5

9 7. Bir sözcük, birden çok çekim eki alabilir
7. Bir sözcük, birden çok çekim eki alabilir. Aşağıdaki hangisinde altı çizili sözcük bu açıklamayı örneklendirir? Evimiz, kutu gibi küçücük bir evdi. Benim mi Allah`ım bu çizgili yüz? Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede. Düştü üstümüze gerilen kanat.

10 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki (-ler), ulandığı sözcüğe abartma anlamı katmıştır?
Sanatçı, bütün şiirlerini bu kitapta toplamış. Saçları epeyce ağarmıştı. Sonucu öğrenince dünyalar benim olmuştu. Bu ,en iyi oyunculardan biridir.

11

12 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük türemiş değildir?
Adamın yüzünde küçük, siyah benekler vardı. Çocuksu davranışlarıyla bizi kızdırdı. Yurdun güney bölgeleri yarın yağışlı olacak. Kadının kucağındaki çocuk durmadan ağlıyordu.

13 10. “-im” eki altı çizili sözcüklerden hangisinde ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır?
Süt içtim, dilim yandı. Üyelerden katılım payı alımdı. Bu, bizim ölüm kalım savaşımızdır. Geçim derdi insanı yoruyor.

14 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-lik” eki soyut bir ad türetmiştir?
Büyüklük, affetmek değil mi? Çöplükte müthiş bir patlama oldu. Çamlıkta güzel bir piknik yaptık. Çuvalları kömürlüğe taşıdık.

15 12. “-ler” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul anlamı katmamıştır?
Bu haberle bana dünyaları bağışladın evlat. Çiçekler insanlar gibi sevgiye muhtaçtır. Yeni neslin mimarı öğretmenler olacaktır. Günler su gibi akıp geçiyor.

16

17 13. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi yapım eki almamıştır?
Şoförün bacağındaki kırıklar tehlikeliydi. Odanın havası oldukça basıktı. Başaklar yere eğilmiş, saplar taşımaz olmuştu onları. Arka sokakları henüz asfaltlamamışlardı.

18 14. Aşağıdakilerden hangisinde gövdeden türemiş bir sözcük vardır?
Her oyun, her yarış berabere başlar. Yazar, gördüklerini farklı bir gözle anlatır. Bazı olayların sesi çok büyük çıkar, kendileri küçüktür. Küçüklüğün sonu yok, büyüklüğün sınırı vardır.

19 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi türemiş bir zamirdir?
Açık havada ölmek, cam arkasında boğulmaktan iyidir. Yalnız dostluk sarayının çatlağı yoktur ve damı akmaz. Şiir, hüzünden çok ruhun kanatlandığı anarı benimser. Bizim eski şiirin özellikleri eski yazıdan gelir.

20 16. Aşağıdakilerden hangisinde yansımadan türemiş bir sözcük vardır?
Çocuklar öğretmeni büyük bir ilgiyle dinliyor. Dünkü dizi seyirciyi ne kadar etkilemiş. Yan odadan bir inilti geliyordu. Bu yılda bir kez açan bir çiçektir.

21 17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde hem yapım hem de çekim eki almış bir sözcük vardır?
Hafiz`in kabri olan bahçede bir gül varmış. Adını mıh gibi aklımda tutuyorum. Yatıyor can evimde o sonsuz emeller. Seni de bir türlü umdurmadı mı keder.

22 18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde –den, -dan (-ten, -tan) eki ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Aldığın elbise sudan daha ucuzdu. Bunu ben ilk defa senden duyuyorum. Tanıştığın kişi benim uzaktan akrabam olur. Seyirciler stadyumdan polis kordonu eşliğinde çıkarıldılar.

23 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük hem yapım hem de çekim eki almıştır?
Hüznü çağırdı eylül sarı sesiyle. Şafakların en gül pembesi görülmeli. Göklerin yaşı döküldü toprağa. Ak güvercin üstünde kızıl nakıştır derdim.

24 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş sözcük ad görevinde kullanılmıştır?
Köpeğin hırlaması hepimizi korkutmuştu. Yolda arabamızın lastiği patlamıştı. Gök gürlediğinde kardeşim yanıma koştu. Şarıl şarıl akan çeşmeler tarihe karıştı.

25 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bulunan altı çizili sözcük iyelik eki almamıştır?
Saçları bir gün içinde ağarmıştı. Odada kitapları nereye koyacağını şaşırmıştı. Sözleri pek inandırıcı değildi. Evi oldukça düzenliydi.

26 22. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcüğün kökü tür bakımından ötekilerden farklıdır?
Şarkıcı olmak isteyenler çoğaldı. Vitrinlere alıcı gözüyle bakmıyor. Bu kentte verici istasyon yok. Çok kırıcı sözleri var.

27 23. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi türemiştir?
Altın Portakal boykotla açılıyor. Federasyon böylece ilk kez bir kadın başkan seçti. Ayaklarım çamur içindeydi. Öfkeli taraflar sahaya şişe, bozuk para atıyordu.

28 24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüklerin tümü türemiştir?
Olaylarla ilgili görüntüler bizi de etkiledi. Arkadaşım kısa sürede kendini kanıtladı. Gençlik, kimlik arayışını sürdürürse başarıya ulaşır. Kuşkonmaz bitkisi her derde devadır.

29 25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde – ki eki farklı görevde kullanılmıştır?
Sendeki kalem çok güzeldi. Yoldaki kaza çok etkiledi seni. Amcamlarınki daha hızlı koşuyor. Evdeki bütün odaları dolaştım.

30 HAZIRLAYAN; HÜMEYRA BAYKAŞ


"EYLEMİN YAPISIYLA İLGİLİ SORULAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları