Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ KAZALARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ KAZALARI."— Sunum transkripti:

1 İŞ KAZALARI

2 Her yıl 100.000 İş Kazası 2.500 Ölüm 4.000 Malul
Ülkemizde İş Kazaları Her yıl İş Kazası Ölüm Malul

3 İş Kazası (ILO) Uluslararası Çalışma Örgütü:
“ Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınmamış olan, etrafa zarar verecek nitelikteki olaylar” olarak tanımlamaktadır. (WHO) Dünya Sağlık Örgütü: “Önceden planlanmamış, çoğu kişisel yaralanmalara, makinelerin ve araç gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olay “ olarak tanımlamaktadır.

4 Kaza,dıştan ve ani bir etkiyle meydana gelen ve kişilere zarar veren istenmeyen bir olaydır.
Kaza zinciri faktörleri (Dik duran domino taşları modeline göre) 1- Doğal koşullar 2- Kişisel eksiklikler 3- Güvensiz durum ve davranışlar 4- Kaza 5- Zarar (ölüm veya yaralanma)

5 ÜLKEMİZDE İŞ KAZASI TANIMI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU 13.MADDEDE YER ALMAKTADIR. Bu tanımda; Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, Sigortalının işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden, asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, Emzikli sigortalı kadının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, Sigortalının, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen yada sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olaydır.

6

7

8 Üretimin Gerçekleşebilmesi için;
+ + = TEHLİKE VE RİSK İŞÇİ ENERJİ TEZGAH ÖNEMLİ OLAN ÜÇ UNSURUN UYUM İÇERİSİNDE BULUNMASIDIR

9 Tehlike BİR KİŞİYE, MADDEYE, CİHAZA, İŞE VEYA İŞ YÜRÜTÜMÜNE ;
SAKATLIK, HASAR, KAYIP VEYA ZARAR VERME İHTİMALİ OLAN HER ŞEY.....

10 Risk TEHLİKE DURUMUNDAKİ ZARARIN GERÇEKLEŞMESİ, MEYDANA GELMESİ OLASILIĞINA RİSK DENİR.

11 TEHLİKE RİSK ?

12 Suya girerseniz köpek balığı bir risktir.
Diğer tehlikeler nelerdir? -Hindistan cevizi -Hava -Güneş -Yağmur -Rüzgar -Deniz -Ağaç Söz konusu riskleri değerlendirirken, konuyu tehlikenin çeşitleri ve büyüklüğü nispetinde ele almalıyız.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Tehlikenin Tanımlanması
İŞÇİ HERHANGİ BİR ENERJİ KAYNAĞI YA DA TEHLİKELİ MATERYAL İLE TEMAS EDER Mİ? - ELEKTRİK -SICAK-SOĞUK -KİMYASAL MADDELER -RADYASYON -GAZLAR YA DA DUMANLAR -SU YA DA BUHAR -YETERSİZ HAVA

26 -- HAREKETLİ NESNELER -- DÜŞEN CİSİMLER
İŞÇİYE HERHANGİ BİR ŞEY ÇARPABİLİR Mİ? -- HAREKETLİ NESNELER -- DÜŞEN CİSİMLER

27 -- DURAN YA DA HAREKETLİ NESNELER -- KESKİN KÖŞELER
İŞÇİ HERHANGİ BİR ŞEY E ÇARPABİLİR Mİ? -- DURAN YA DA HAREKETLİ NESNELER -- KESKİN KÖŞELER -- ANİDEN DIŞARI ÇIKAN NESNELER

28 - AÇILIP KAPANAN NESNELER -HAREKETLİ VEYA DURAN NESNELER
İŞÇİ HERHANGİ BİR ŞEYİN İÇİNDE -ÜZERİNDE-YA DA ARASINDA SIKIŞABİLİR Mİ? - AÇILIP KAPANAN NESNELER -HAREKETLİ VEYA DURAN NESNELER

29 -DAHA AŞAĞI/YUKARI SEVİYEDE
İŞÇİ KAYARAK VEYA BİR YERE TAKILARAK DÜŞER Mİ? - AYNI SEVİYEDE -DAHA AŞAĞI/YUKARI SEVİYEDE

30 - KALDIRIRKEN, -ÇEKERKEN -İTERKEN AŞIRI ZORLAMA İHTİMALİ VAR MI?
SORULARIN HER BİRİ CEVAPLANARAK POTANSİYEL KAZALARIN VE TEHLİKELERİN SEBEPLERİ TANIMLANABİLİR. BU TANIMLAMALARLA İŞYERİ DAHA GÜVENLİ VE ETKİN HALE GETİRELEBİLİR.

31 Kazaların Temel Nedenleri
Psikolojik Nedenler : Unutkanlık, sıkıntı-üzüntü-keder, çevre etkileri, istem dışı davranış, ihmalci davranış, hatalı davranış vb. Fiziksel Nedenler : Yorgunluk, uykusuzluk, alkol, hastalık İşyeri Nedenleri : İnsan ilişkileri, takım çalışması, iletişim, vb.

32 BİR KAZANIN İŞ KAZASI OLARAK NİTELENMESİ, KAZAYA UĞRAYANIN HAKLARININ İŞ YASALARI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİNİ SAĞLAR.

33 Bildirim İşverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç 2 iş günü içerisinde yazı ile ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar. 4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 77

34 Kazazede veya Kazazedelerin
İŞYERİ KAZA BİLDİRİM FORMU                                                                              Düzenlenme Tarihi:____/____/_____ İŞYERİNİN Bölge Müdürlüğün Sicil No: Ünvanı: Adresi: İşçi Sayısı:              Erkek            Kadın            Çocuk Kaza Tarihi: Kazanın Meydana Geldiği Bölüm: Kaza Gününde İşbaşı Saati: Kazanın ortaya Çıkardığı Takribi Maddi Zarar: Kazazede veya Kazazedelerin Adı ve Soyadı: Sigorta Sicil No: Yaşı: İşe Giriş Tarihi: Esas İşi: Kaza Anında Yaptığı İş: Kaza Sonucu yaralanan işçilerden istirahat alanların sayısı Şahitlerin Adı Soyadı: Kazanın Sebebi ve Oluş Şekli: İşveren veya Vekilinin Adı ve Soyadı İmzası

35 Kaza Nedenleri Kazaların nedenlerini anlamadan kazaları önlemek imkansızdır.

36 Kaza incelemesi için 6 temel soru kalıbı
KİM… NEREDE… NASIL… NE ZAMAN… NE, HANGİ… NEDEN…

37 KİM... Kim yaralandı? Kazayı kim gördü? Onunla kim çalışıyordu?
Maruz kalmış çalışana kim talimat verdi, eğitti, görevlendirdi? Başka kimler dahildi? Olayın tekrarlanmasını önlemekte kim yardımcı olabilir?

38 NEREDE… Kaza nerede oldu? Çalışan kaza anında neredeydi?
Denetçi o sırada neredeydi? Beraber çalıştığı kişiler o sırada neredeydi? O sırada başka kimler dahildi? Kaza olduğunda görgü tanıkları neredeydi? Bu koşul başka nerede mevcut?

39 NE ZAMAN… Kaza ne zaman oldu? Çalışan göreve ne zaman başladı?
Çalışan ne zaman atandı? Tehlikeler çalışan için ne zaman belirdi? Denetçi çalışanın çalışmasını en son ne zaman kontrol etti? Çalışan bir şeylerin yanlış olduğunu ne zaman fark etti?

40 NASIL… Çalışan nasıl yaralandı? Kazadan nasıl kaçınılabilirdi?
İş arkadaşları (co-worker) benzer kazadan nasıl kaçınabilir? Denetçi kazayı nasıl önleyebilirdi?

41 NE, HANGİ… Kaza neydi? Yaralanma/hastalık neydi?
Kaza anında ne yapılıyordu? Onlara ne yapmaları söylenmişti? Hangi malzemeler kullanılıyordu? Hangi uygulama yürütülüyordu? Hangi talimatlar verilmişti? Hangi önlemler gerekliydi? Hangi KKD kullanılmalıydı? Diğerleri kazaya neden olacak ne yaptılar? Hangi sorun veya soruyla karşılaşıldı? Kazadan sonra kazazede veya diğerleri ne yaptılar? Görgü tanıkları ne gördüler? Olayın tekrarlanmasını önlemek için ne yapılacak? Hangi güvenlik kuralları bozuldu? Hangi güvenlik kuralları eksikti? Hangi güvenlik kuralları/ prosedürleri gerekli?

42 Neden… Çalışan neden yaralandı? Çalışan neden bu şekilde davrandı?
Diğer kişiler neden bu şekilde davrandı? Kişisel Korunum Teçhizatı neden kullanılmadı? Çalışana neden belirli talimatlar verilmedi? Çalışan neden bu konum/yerdeydi? Çalışan neden bu alet(ler)i veya makinayı kullanıyordu? Çalışan neden denetçiyle birlikte kontrol etmedi? Çalışan neden bu koşullarda çalışmaya devam etti? Denetçi o sırada neden orada değildi?

43 Kaza Araştırması Kronolojik olarak olay gelişim sırası,
4M (İnsan, makine-ekipman,çevre,çalışma metodu), Muhtemel nedenler, Tavsiyeler, öneriler (5N1K) Acil Önlemler Uzun vadeli önlemler

44 Tehlikeli hareket Tehlikeli durum

45 Çevre ve Makine-Ekipman, tehlikeli durum, insan ise; tehlikeli hareketi temsil etmektedir.

46 Tehlikeli Durum Güvenlik sistemleri ve makine koruyucularındaki olumsuzluklar, Yapısal bozukluklar ve kullanılan materyalin özellikleri, İşin yapımından doğan tehlikeler, Depolama, düzenleme ve istifleme, Kötü ve tehlikeli çevre koşulları.

47 Çevre ve Makine-Ekipmanların Temsil Ettiği Tehlikeli Durumlar
Kesme, bölme gibi işlemler gerektiren ve bıçak, testere gibi keskin aletlerle yapılan işler Presleme veya sıkıştırma gibi işlemleri gerektiren ve genellikle pres, mengene gibi biçimlendirme aletleriyle gerçekleştirilen işler Kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüştüğü durumlar (örneğin, herhangi bir şeyin işçiye çarpması ya da işçi üzerine düşmesi) Sıcak ve soğuk, elektrik akımı, ses, ışık, radyasyon ve vibrasyon Toksik ve korozif maddeler Ağır yük kaldırma gibi işlemler nedeniyle vücudu yoğun stres altına sokan işler Şiddete maruz kalma korkusu gibi psikolojik stresler vb. olarak sıralayabiliriz.

48 Tehlikeli Hareket Makinaların çalıştırılmasında
Sistemi emniyete alırken hatalı davranışlar Kişisel koruyucuların, güvenlik sistemlerinin ve makina koruyucularının yanlış kullanımı Tehlikeli boyutta hızlı çalışma Cihazları Tehlikeli Kullanma veya emniyetsiz cihaz kullanma Tehlikeli yerlerde tehlikeli biçimde durma

49 İnsanın Sergilediği Tehlikeli Hareketler
Çalışma şartlarındaki risklerden haberdar olmamak ve bu nedenle tehlikeye kayıtsız kalmak Kişisel korucuların kullanımı ve önemi yönünde bilgi sahibi olmamak Makine koruyucuları yönünde bilgi sahibi olmamak Mesleki deneyime sahip olmamak Heyecanlı veya aceleci olmak Sağlık yönünden yetersiz olmak Alışkanlık veya bağımlılık Fizyolojik veya kronik yorgunluk vb. şeklinde sıralayabiliriz.

50

51 Domino Kuramı Bu kuramı geliştiren W. H. Heinrich (1931)’e göre kazaların oluşmasında %88 oranında kişilerin güvensiz davranışlarının, %10 oranında güvensiz çalışmanın ve %2 oranında talihin etkisi vardır. Domino taşlarının birbirini devirmesine benzer biçimde, her basamağın bir sonrakini harekete geçirdiği beş aşamalı olaylar zinciri bu kuramın temelini oluşturur. Olaylar zinciri aşağıdaki biçimde tanımlanır:

52

53 Kalite Başarı Halkası (PUKÖ)
Geliştirmek istediğin amacını planla Başarıyı sürekli kılacak kayıtlarını tut 4. ÖNLEM AL 1. PLANLA 3. KONTROL ET 2. UYGULA Sonucu denetle Değişiklikleri uygula

54 Kaza Zinciri 2-Temel Neden – Orijin:
Kaza olayı, kişisel ve çalışma faktörleri ile ilişkili olabilir. Kişisel Faktörler: Yetersiz bilgi ve yetenek, yetersiz motivasyon, psikolojik ya da zihinsel sorunlar vb. Fiziksel Faktörleri: Hatalı makine, uygun olmayan çalışma standardı, birimlerin ya da makinelerin yanlış kullanım metodu, uygun olmayan çalışma yöntemi vb. TEMEL NEDENLERİ BULMAK ORTAYA ÇIKARMAK VE DAHA ETKİLİ BİR KONTROL MEKANİZMASI KURMAK, KAZALARIN DİREKT NEDENLERİNİN ÇÖZÜMÜNDEN DAHA ÖNEMLİDİR.

55 Kaza Zinciri Direkt Neden – Belirti:
Bu tip nedenler genellikle, araştırılması en önemli hedef olarak dikkate alınan, TEHLİKELİ DURUM ve TEHLİKELİ HAREKET olarak adlandırılır ve büyük bir çoğunlukla bu tip nedenler ele alınır. EĞER SADECE BELİRTİLER (DİREKT NEDENLER) ARAŞTIRILIR, FAKAT BUNLARIN ALTINDA YATAN PROBLEMLER GÖZ ARDI EDİLİRSE, KAZALAR İÇİN KALICI ÇÖZÜMLER BEKLENEMEZ.

56 Kazaların Temel Nedenleri (4M)

57 Kazaların Temel Nedenleri (4M)
Man (İnsan) 1. Psikolojik Nedenler: Unutkanlık, sıkıntı-üzüntü-keder, çevre etkileri, istem dışı davranış, ihmalci davranış, hatalı davranış vb. 2. Fiziksel Nedenler: Yorgunluk, uykusuzluk, alkol, hastalık vb. İşyeri Nedenleri: İnsan ilişkileri, takım çalışması, iletişim vb.

58 Kazaların Temel Nedenleri (4M)
Machine (Makine) Hatalı makine ve ekipman, Eksik veya kusurlu koruyucular, Yetersiz standardizasyon, Yetersiz kontrol ve bakım, Yetersiz mühendislik hizmetleri vb.

59 Kazaların Temel Nedenleri (4M)
Media (Ortam - Çevre) Yetersiz çalışma bilgisi, Uygun olmayan çalışma metodu, Uygun olmayan çalışma yeri ve ortamı vb.

60 Kazaların Temel Nedenleri (4M)
Management (Yönetim) Yetersiz yönetim organizasyonu, Tamamlanmamış kurallar ve talimatlar, Yetersiz güvenlik yönetim planı, Eğitim ve öğretim yetersizliği, Uygun olmayan nezaret, yönetim ve rehberlik, Uygun olmayan personel istihdamı Yetersiz sağlık kontrolleri vb.

61 İş Kazası Oluşumunda Yeni Kavram

62 İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ YÖNÜNDE YAPILACAK ÇALIŞMALARDA, İSTENİLEN SONUCA ULAŞILMASI VE KALICI ÇÖZÜMLER SAĞLANABİLMESİ İÇİN, DİREK NEDENLERİN TEMELİNDE YATAN SORUNLARIN, YANİ TEMEL NEDENLERİN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKİR.

63 Kazaların Önlenebilmesi Yönünde Yapılabilecekler
Güvenli bir işyeri, Güvenli tesis, makine, alet, Güvenli hammadde, malzeme, Uygun işyeri ortamı, Uygun koruyucu malzeme, Uygun personel seçimi, Gözetim, denetim, Eğitim ve yol gösterme

64 İŞ KAZASI İSTATİSTİKLERİ

65 İş kazalarının saatlere göre dağılımı

66 Kazalarının iş yerinde çalışan işçi sayılarına göre dağılımı

67 İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölümlerin yaşa göre dağılımı

68 İş kazalarının çalışma saatlerine göre dağılımı

69 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
6. Seçilen fotoğraf

70

71 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
5. Seçilen fotoğraf

72

73 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
4. Seçilen fotoğraf

74

75 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
3. Seçilen fotoğraf

76

77 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
2. Seçilen fotoğraf

78

79 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
1. Seçilen fotoğraf

80

81 İş sağlığı ve güvenliği fotoğraf yarışması
ÖZEL ÖDÜL KAZANANLAR

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92 İnşaat Turizm Müşavirlik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
TEŞEKKÜR EDERİZ SELİN İnşaat Turizm Müşavirlik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.


"İŞ KAZALARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları