Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hendek Merkez Yeni Mahalle

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hendek Merkez Yeni Mahalle"— Sunum transkripti:

1

2 Hendek Merkez Yeni Mahalle
İSLÂM ve GENÇLİK Hazırlayan: Arif TÜRK Hendek Merkez Yeni Mahalle M. Ercan Camii İmam-Hatibi

3 Gençliğin Tanımı Genç, yaşı az ilerlemiş ve henüz orta çağa gelmemiş kimse şeklinde tanımlanır. Bu tanım, insanın bedensel ve biyolojik yönünü tarif eder. İslam âlimlerine göre insanlar, buluğa erdikleri veya bu yaşa geldikleri andan itibaren gençlik çağına girmiş sayılırlar. Buluğa erme yaşı, çocukların fiziki bünyelerine, bedensel gelişimlerine ve coğrafi bölgelere göre farklılık arz eder. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre buluğa erme yaşının ortalama 12 – 15 olduğu söylenebilir.

4 النَّعِيم ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ
Kur’an-ı Kerim’de Gençliğin Tanımı Gençlik, Yüce Allah’ın kullarına bahşettiği ömrün en önemli çağlarından biridir. Çünkü gençlik, çalışkanlık, zindelik, dinçlik, cesaret, metanet, heyecan, kuvvet ve enerji kaynağıdır. Ve ömür bize verilmiş bir EMANETTİR. Bu emanetin ise mutlaka HESABI SORULACAKTIR. النَّعِيم ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ

5 Kur’an-ı Kerim insanın yaratılış merhalelerini şu şekilde anlatır
هُوَ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ يُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ ثُمَّ لِتَكُونُوا شُيُوخًا وَمِنكُم مَّن يُتَوَفَّى مِن قَبْلُ وَلِتَبْلُغُوا أَجَلًا مُّسَمًّى وَلَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ O, sizi (önce) topraktan, sonra az bir sudan (meniden), sonra “alaka”dan yaratan, sonra sizi (ana rahminden) çocuk olarak çıkaran, sonra olgunluk çağına ulaşmanız, sonra da ihtiyarlamanız için sizi yaşatandır. İçinizden önceden ölenler de vardır. Allah bunları, belli bir zamana erişmeniz ve düşünüp akıl erdirmeniz için yapar. (mü’min-67)

6 Topraktan yaratılan insanın geçirdiği merhaleler neticesinde ulaştığı kemal, bu ayet-i kerime’de açıkça görülmekte ve anlaşılmaktadır. Dünya hayatına bebek olarak adım atan, tedrici bir gelişme ile ergenlik çağına ve gençlik eyyamına ulaşmaktadır.

7 Pırıl pırıl zekâsı, tükenmek bilmeyen vücut enerjisiyle ulaştığı çağa ŞEBAB adı verilmektedir.
Dilimizde DELİKANLI ismiyle ifade edilen bu çağın insanlarına Peygamber (SAV)’in lisanıyla ŞAB, bu çağa da ŞEBAB adı verilmektedir. Hayatının nevbaharını yaşayan bir gence delikanlı denilmesi, çoğu kere dengeli hareket edemeyişinden kaynaklanmaktadır.

8 Hz. Peygamber (SAV) Efendimiz de, bir hadisinde çocukluk çağından kurtulup gençlik çağına geçmeyi buluğ çağı olarak şöyle ifade etmiştir: “Uyanıncaya kadar uyuyandan, gençlik-buluğ çağına gelinceye kadar çocuktan ve aklı başına gelinceye kadar akıl melekesini yitiren kimseden sorumluluk kaldırılmıştır.” Ebu Davut, (3823) Gençlik dönemi; insan hayatının en kritik, en önemli ve en sorunlu dönemidir. Çünkü genç insan; fizyolojik, ruhsal, duygusal, eğitim ve öğretim, edep ve ahlak, kültür ve alışkanlık bakımından gelişim, değişim ve etkileşim sürecindedir.

9 Geleceğini bu dönemde kazanır, çünkü eğitimini bu dönemde alır, işine ve mesleğine bu dönemde sahip olur. Kimliğini, karakterini ve kişiliğini bu dönemde elde eder, iyi veya kötü alışkanlıkları, faydalı veya zararlı bilgileri bu dönemde edinir, yuvasını bu dönemde kurar. Gençlere sahip olma; onlara iyi bir eğitim ve terbiye verme, onları kötü alışkanlıklardan koruma bakımından anne-babalara, eğitim ve öğretim kurumlarına önemli görevler düşmektedir. Gençler, yaş çubuk gibidirler, onlara istenilen şekil verilebilir.

10 Gençlerin ihmal edilmesi, telafisi çok zor yaralar açar
Gençlerin ihmal edilmesi, telafisi çok zor yaralar açar. Bu dönemde gençlere sahip çıkmak çok zordur. Çünkü onlar enerji dolu ve hareketlidirler, duygusallıkları doruk noktadadır. Bu itibarla gençlerin bedensel, ruhsal ve duygusal ihtiyaçlarının meşru bir şekilde karşılanması ve gereken ilginin gösterilmesi gerekir.

11 Öte yandan gençlik dönemi, eğitim ve öğretim dönemidir.
Çocukların buluğa erip gençlik dönemine adım attıkları zaman, ilköğretimin 6 ile 8. sınıfları sınıflarına devam ettikleri dönemdir. İyi bir eğitim ve öğretim göremeyen, iyi bir meslek sahibi olamayan gençler, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde sıkıntı çekebilirler. Anne-babaların hem gençlerin iyi bir eğitim ve öğretim görmesi, iyi ve güzel davranış sahibi olması ve dinini yeterince öğrenip uygulaması konusunda gereken titizliği göstermeleri ve her türlü fedakârlığı yapmaları gerekir. Bu alanda gösterilecek her ihmal ve hatalı davranış, büyük vebal demektir, gençlerin geleceklerini, hatta ahiret hayatlarını karartmak demektir.

12 Gençlerin bu dönemde kuracakları arkadaşlıklar da çok önemlidir.
Yalan söyleme, savurganlık, küfürbazlık, hırsızlık, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi insan hayatını karartan ve bırakılması özel tedaviyi gerektiren kötü alışkanlıklara gençlik döneminde ve genellikle kötü arkadaşlar aracılığıyla sahip olunur. Bunun için gençlerin arkadaşlarını iyi seçmesi; anne- babaların, gençlerin nereye gidip geldiklerini, kiminle konuştuklarını, davranışlarındaki değişiklikleri takip etmeleri, olumsuz bir durumla karşılaştıklarında gerekli tedbirleri almaları gerekir.

13 Gençlik, insan ömrünün en verimli çağıdır
Gençlik, insan ömrünün en verimli çağıdır. İnsan bu devrede azami kapasitesini kullanabilir. Gençlik, insan hayatının en kritik anıdır. Bu dönemde insan hayırda da, şerde de büyük mesafeler alabilir. Gençlik, duygu ve kabiliyet- lerin, enerjinin doruk noktaya ulaştığı bir zamandır. Bunları dizginlemek, kanalize etmek, tam kapasiteyle çalışmak insana çok şeyler kazandırır.

14 Bu iş çok zordur. Ama çocukluğundan itibaren kendini bu yola koyabilmiş, nefsini hayra yöneltmiş, alıştırmış bir genç, Allah’n rızası yolundadır. Birçok gencin hislerine mağlup olup cüretkar akıllarıyla bataklıklara düştüğü bir zamanda ayet ve hadislerde belirtilen ve güzel örnek olarak verilen gençlerin değeri daha iyi anlaşılmış olur. Çünkü bu örnekteki gençler ve onlar gibi olanlar, Allah’ın ve Resulullah’ın sevdiği kimselerdir.

15 Kur’an-ı Kerim ölüm ile hayat arasındaki duraklardan biri olan gençliği de kapsayan ömrü ve dünyada varoluş nedenini şu şekilde anlatır. اَلَّذِى خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُمْ اَحْسَنُ عَمَلاً وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ ‘‘O ki, hanginizin daha güzel amel yapacağınızı sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır.” (Mülk Sûresi 2. Ayet) Ayet-î Kerîme’den anlaşılacağı üzere, gençlik dahil bütün ömrünü nasıl geçireceği insan için bir sınavdır. Ve insan ömrü sona erdiğinde bununla ilgili hesap gününde gençlikle ilgili hususlar da bulunacaktır.

16 Peygamber Efendimiz (S. A. V
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu hususla ilgili hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Kıyamet gününde insan şu hususlarda sorgulanmadan, hesap meydanından ayrılamaz: 1. Ömrünü nerede tükettiğinden, 2. Gençliğini nerede ve ne şekilde yıprattığından , 3. Malını nereden kazandığından, 4. Malını nerelere harcadığından 5. Bildikleriyle amel edip etmediğinden.”   (Tirmizi kıyamet 1(3531) )

17 Yine Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyuruyor ki;
اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ: شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَغِنَاءَكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَفَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ وَحَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ. Beş şey gelmeden, beş şeyi ganimet bil: 1-Yaşlılıktan önce gençliği, 2-Hastalıktan önce sağlığı, 3-Fakirlikten önce zenginliği, 4-Meşguliyetten önce boş vakti, 5-Ölümden önce hayatı ganimet bil!

18 O halde, GENÇLİĞİN değerinin bilinmesi Nasıl Olur?
Gençlerin bu dönemde, hem kendileri ve hem de aile, millet, vatan, din ve devletleri için hayırlı ve faydalı şeyler yapmalarıyla mümkün olur… Bunun yolu da, 1. İyi bir eğitim almak, 2. İyi bir iş sahibi olmak, 3. Helalinden kazanmak, 4. Her alanda başarıyı yakalayabilmek, 5. Dünya ve ahiret saadetini kazanmak için çok çalışmak,

19 6. Bütün görev ve sorumlulukları yerine getirmek,
7. Milli ve manevi değerlere sıkı sıkıya bağlı kalmak, 8. Her türlü kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve 9. Allah’a karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmek vb. gibi hususları sayabiliriz. Bu hususlara dikkat ettiğimizde ve gençlerimizi bu şekilde yetiştirdiğimizde, işte o zaman gençliğin değeri bilinmiş ve gençlik en iyi şekilde değerlendirilmiş olur.

20 Öte yandan, milli ve manevi değerlerine bağlı, iyi yetişmiş, bilgili, yüksek ahlak sahibi, vatan ve millet sevdalısı gençler, bir milletin mutlu ve müreffeh geleceğinin en önemli temel taşlarındandır. Bu gerçeği en iyi bilen ve gören Peygamber Efendimiz, daha risaletinin ilk günlerinden itibaren gençlere ve gençlerin yetişmesine büyük önem vermiştir. Çünkü peygamberliğinin ilk yıllarından itibaren yanında gençleri bulmuş, birçok yaşlılar İslam’a şiddetle karşı çıkarlarken, gençler Müslüman olmuş ve İslam’a destek vermiş, bu gençlerin çoğu, zengin ve itibarlı ailelerini terk ederek büyük çileler pahasına Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yanında yer almışlardır.

21 Yine Peygamber Efendimizin İslam davetine en önce icabet edip, ona gönül veren ve canı gönülden destekleyenlerin çoğunu 30 yaşın altındaki gençler oluşturmaktadır. Bu gençlerden; Hz. Ali 10, Mus’ab b. Umeyr 18, Abdullah b. Ömer 13, Ca’fer b. Ebi Talib 22 yaşında; Zeyd b. Harise 15, Osman b. Affan, Ebu Ubeyde ve Hz. Ömer de yaş arasındaydılar... Abdullah b. Mes’ud ve Zübeyr b. Avvam 16, Abdurrahman b. Avf ve Sa’d b. Ebi Vakkas 17,

22 Bunların dışında genç yaşta İslam’ı kabul eden pek çok kişi mevcuttur.
Hz. Peygamber, İslam dininin yerleşmesi, yayılması ve İslam toplumunun şekillenmesinde bu gençlerden çok yararlanmış, bu hususta onlara büyük görevler vermiştir. Allah Rasulü, gençlerin ilim alanında yetişmelerine büyük önem vermiş ve kendisi henüz hayatta iken; Hz. Ali, Abdurrahman b. Avf, Abdullah b. Mes’ud, Zeyd b. Sabit gibi bazı genç sahabenin fetva vermelerine müsaade etmiştir.

23 Vahiy katiplerini genel olarak gençler arasından seçmiş, İslam’a davet mektuplarını da gençlere yazdırmıştır. Bazı gençleri de Süryanice ve İbranice gibi, o gün için çok ihtiyaç duyulan yabancı dilleri öğrenmeye teşvik etmiştir. Peygamber Efendimiz; 25 yaşlarında bir genç olan Mus’ab b. Umey’i Medine’ye öğretmen olarak göndermiş, 21 yaşındaki Muaz b. Cebel’i de Yemen’e kadı ve öğretmen olarak tayin etmiştir.

24 Çoğu savaşlarda sancağı bizzat kendisi gençlere vermiştir.
Mesela; - Tebük seferinde sancağı Zeyd b. Sabit’e, -Bedir’de de Hz. Ali’ye vermiştir. -18 yaşlarında olan Usame b. Zeyd’i, Suriye’ye gönderdiği orduya komutan tayin etmiştir. Yüce dinimiz İslam’ın gençlere verdiği önemin en açık delillerinden birisi de, Peygamberimizin, ‘Allah’a itaatle, dosdoğru bir şekilde yetişen gencin mükâfatının, adaletli devlet başkanının mükâfatından hemen sonra geldiğini haber vermesidir.’

25 Yine Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyuruyor ki;
عن أبي هريرة رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : " سبعة يظلهم الله في ظله يوم لا ظل إلا ظله ، إمام عادل وشاب نشأ في عبادة الله ، ورجل قلبه معلق بالمساجد ، ورجلان تحابا في الله اجتمعا عليه وتفرقا عليه ، ورجل دعته امرأة ذات منصب وجمال فقال إني أخاف الله . ورجل تصدق بصدقة فأخفاها حتى لا تعلم شماله ما تنفق يمينه ، ورجل ذكر الله خالياً ففاضت عيناه “ متفق عليه

26 Hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde, Allah yedi (sınıf) insanı (arşının) gölgesinde barındıracaktır: Bunlar 1. Adaletli devlet başkanı(yönetici), 2. Allah’a kulluk içinde gelişip büyüyen genç. 3. Gönlü mescitlere-camilere bağlı kimse, 4. Allah için bir birini seven,Allah için bir araya gelip Allah için ayrılan, 5. Genç ve güzel bir kadının zina teklifine “ben Allah’tan korkuyorum” diyerek reddeden, 6. Sağ elinin verdiğini sol eli duymayan kişi, 7. Allah için gizli gizli göz yaşı dökenler.

27 Yüce Rabbimiz dünya hayatıyla ilgili bizlere devamlı ikazlarda bulunmuştur.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır.” (Tahrîm Sûresi-Ayet:6)

28 GENÇLERİMİZİ EZELDEN EBEDE SÜREN YOLCULUĞA HAZIRLAMAK
Gençlerimize hem maddi hem de manevi alanda öğretmemiz gereken birçok önemli hususlar mevcuttur. Bu hususlar, gençlerimizin bu dünya için de, ahiret için de hazırlanması anlamında çok önemlidir. Genel olarak bu hususları şöyle açıklayabiliriz. 1. İman: Manevi hayatın gelişmesi yolunda en önemli husus inançlı bir nesil yetiştirmektir. Bu gün gençlerimizin yaratılış gayesi hususunda çok eksikliklerinin bulunduğunu görüyoruz. ‘‘Ben niçin yaratıldım, neden bu dünyaya geldim’’ sorusunun cevabını Kur’an-ı Kerim’den öğreneceklerdir.

29 وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Yüce Rabbimiz insanın yaratılış gayesi ile ilgili şöyle buyurmaktadır. وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Sûresi-Ayet:56) Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’de bu hususla ilgili şöyle buyurmuştur. “Kalbinde buğday, arpa ve zerre ölçüsü iman olduğu halde Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed (sav) O’nun elçisidir diyen kimse cehennemden çıkar.” (Buharî, İman, 33; Tirmizî, Cehennem, 9; İbn Mâce, Zühd, 37)

30 2. İbadet: İman ilkelerinden sonra bir başka önemli husus ise, ibadetlerdir. İbadetlerin başında ise NAMAZ gelmektedir. Çünkü namazın önemini Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bizlere şöyle bildirmektedir. اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.” (Ankebut Sûresi-Ayet 45)

31 Peygamber Efendimiz (S.A.V) Hadis-i Şeriflerinde;
“Namaz dinin direğidir” (Tirmizî, İman, 8) buyurmaktadır. Kendimiz kıldığımız gibi gençlerimize de namaz kılma alışkanlığını kazandırmalı, bu hususta elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız. Yine Efendimiz (A.S.) diğer bir hadislerinde; مروا أولادكم بالصلاة وهم أبناء سبع واضربوهم عليها وهم أبناء عشر، وفرقوا بينهم في المضاجع ‘‘Çocuklarınız yedi yaşına geldikleri zaman onlara namazı emredin (onları namaza alıştırın)…” buyurmaktadır.’’ Ebu Davut, Salat, 26

32 3. Ahlâk: Gençlerimizin hayatına aktarmamız gereken bir başka önemli husus ise ahlaki ilkelerdir. Ahlaksızlık bir insan için en büyük yıkımdır. Bu yıkım hem maddi alanda, hem bedeni alanda, hem de manevi alanda gerçekleşmektedir. İslam Dini en güzel ahlaki prensipleri ortaya koyan bir dindir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz tarafından bizlere miras bırakılan başlıca güzel ahlaki ilkeler şunlardır: Doğruluk, sözünde durmak, temizlik, cömertlik, sabır, tevazu, iffet ve haya, tevekkül, kanaat etmek, şükür, çalışma, şefkat, cesaret, nezaket, vefa, hoşgörülü olmak, güler yüzlü, güzel sözlü olmak, sadelik.

33 Güzel ahlakın yanında birde kötü huy ve davranışlar vardır. Bunlar;
Yalan, iftira, gıybet, kötü zan, alay etme, iki yüzlülük, sözünde durmama, gösteriş, haset, kin, düşmanlık, öfke, kibir, cimrilik, nemelazımcılık vb. İşte gençlerimize güzel ahlaklı olmaları, kötü huy ve davranışlardan uzak durmaları için de gayretli olmak zorundayız. Onların maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarını karşılamak hususu bize emredilmiştir.

34 كلكم راع وكلكم مسئول عن رعيته
Peygamber Efendimiz (S.A.V) Hadis-i Şeriflerinde; كلكم راع وكلكم مسئول عن رعيته “Hepiniz çobansınız ve güttüğünüz sürüden mesulsünüz” buyurmaktadır. Ebu Davut, İmaret 1, 13 Yine konunun önemine binaen; " إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث : علم ينتفع به ، وصدقة جارية ، وولد صالح يدعو له ‘‘İnsan ölünce üç şey hariç ameli kesilir. 1. Faydalı ilim bırakan, 2. Sadaka-i cariyede bulunan 3. Salih bir evlat bırakan’’ buyurulmuştur. Müslim Vasiyyet 14

35 مَا نَحَلَ وَالِدٌ وَلَدًا مِنْ نَحْلٍ أَفْضَلَ مِنْ أدَبٍ حَسَنٍ
Yine Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir başka hadis-i Şeriflerinde;  مَا نَحَلَ وَالِدٌ وَلَدًا مِنْ نَحْلٍ أَفْضَلَ مِنْ أدَبٍ حَسَنٍ “Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez’’ buyurulmuştur. Tirmizi, Birr, 33 Görüldüğü üzere gençlerimize gerekli bilgileri vermek, onları dünya ve ahiret yolculuğuna hazırlamak bizim görevimizdir. Aksi takdirde çok kötü olaylara, karşılaşmaktan büyük üzüntü duyduğumuz hususlara şahit olmaktayız.

36 GENÇLİK VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Günümüzde; sigara kullanımı, alkol tüketimi, fuhuşun yaygınlaşması, uyuşturucu maddelerin kullanımı ve kumar oynama gibi zararlı alışkanlıklara en çok müptela olanların başında gençler gelmektedir. Ne yazık ki hemen her gün gazetelerde bununla ilgili haberlerle karşılaşmaktayız.

37

38

39

40 Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor;
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ ‘‘Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan (İbadetten) alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?’’ (Mâide Sûresi Ayet:91)

41 Yine bir başka ayet-i kerîmede;
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ ‘‘Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr Sûresi Ayet:18)

42 Yine bir başka ayet-i kerîmede;
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَا الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ ‘‘Ey insanlar! Şüphesiz Allah’ın vaadi gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. Sakın çok aldatıcı (Şeytan) Allah hakkında sizi aldatmasın.” (Fatır Sûresi Ayet:5)

43 ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ
‘‘Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz” (Tekasür Sûresi Ayet:8) Hesabın sorulacağı o güne hazırlanmanın en önemli şartı gençlerimize sahip çıkmak vs. vs. ……….. …………


"Hendek Merkez Yeni Mahalle" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları