Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SoLUNUM SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SoLUNUM SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 soLUNUM SİSTEMİ

2 Neler Öğreneceğiz??? Nasıl nefes alıp veriyoruz?
Soluk alıp verirken kullandığımız organlar neler? Akciğerin görevleri nelerdir?

3 SOLUNUM SİSTEMİ ORGANLARI
BURUN YUTAK GIRTLAK SOLUK BORUSU AKCİĞER BRONŞ

4 SOLUK ALIP - VERME

5 BURUN Solunum ve koklama görevlerini yerine getirir. Dışarıdan solunan hava, burada temizlenir, nemlendirilir ve ısıtılır. Burnumuzun içinde tüyler ve sıvılar vardır. Bu tüyler, havayı akciğerimize uygun duruma getirir. Onlar sayesinde, solunum yoluyla vücudumuza yabancı maddelerin girişi engellenmiş olur. Bu nedenle soluk alırken burnumuzu kullanmalıyız.

6 YUTAK Ağız boşluğunda soluk ve yemek borularının birleştiği yerdedir. Yutak hem soluk borusuna hem de yemek borusuna bağlıdır. Soluk borusu 10 – 12cm uzunluğunda ve yaklaşık 2 cm çapındadır. Soluk borusunun içinde ince bir tabaka vardır. Bu tabakanın görevi, yabancı maddelerin girişini engellemek ve nem sağlamaktır.

7 GIRTLAK   Soluk borusunun başlangıcına gırtlak denir. Burundan sonra yutağa gelen hava gırtlağa geçer. Gırtlağın içinde ses telleri vardır. Ses telleri konuşmamızı sağlar.

8 SOLUK BORUSU Soluk alıp vermede temiz ve kirli havanın içinden geçtiği borudur. Ağız ve burundan alınan havayı akciğerlere iletir. Akciğerlerden gelen kirli havanın dışarı atılmasını sağlar. Sonuç olarak, soluk borusu akciğerler ile ağız ve burun arasında köprü görevini üstlenir.

9

10 BRONŞLAR Soluk borusu akciğerlerle birleşirken iki kola ayrılır. Bu iki kola BRONŞ denir. Bronşlar, soluk borusundan gelen havanın bronşçuklara iletilmesini sağlar.Bronşçuklardan alveollere iletilir.

11

12 AKCİĞER Göğüs kafesinin içinde sağda ve solda olmak üzere iki tanedir. Sağ taraf üç sol taraf iki bölmedir. Sol tarafın iki bölmeli olmasının sebebi, akciğerlerimizin  hemen altında kalbin bulunmasıdır. Akciğerlerimizin hemen altında düz kaslardan oluşmuş bir yapı olan diyafram kası bulunur.

13

14

15 Yanda verilen boşluklara aşağıdaki yapıları yerleştiriniz.
Sinüsler Yanda verilen boşluklara aşağıdaki yapıları yerleştiriniz. Burun Nefes borusu Sağ akciğer Sol akciğer Kalp Sinüsler Sağ akciğer Sol akciğer Diyafram Nefes borusu Burun Bronş Bronşçuk Bronş Kalp Bronşçuk Diyafram

16 Şimdi kendimizi değerlendirelim..
Akciğerlerimizin hemen altında düz kaslardan oluşmuş bir yapı olan diyafram kası bulunur. Doğru Yanlış

17 Biraz daha düşünnn  Soruya geri dön

18 Tebrikleeeerrr  Aynen devam et sonraki soruya geçmek için tıkla

19 Bronşlar, soluk borusundan gelen havanın bronşçuklara iletilmesini sağlar.Bronşçuklardan da bronşlara geri iletilir. Doğru Yanlış

20 Biraz daha düşünnn  Bulamadın mı? Soruya geri dön

21 Tebrikleeeerrr 

22 Soluk borusu akciğerlerle birleşirken iki kola ayrılır
Soluk borusu akciğerlerle birleşirken iki kola ayrılır. Bu iki kola BRONŞ denir. Bronşlar, soluk borusundan gelen havanın bronşçuklara iletilmesini sağlar.Bronşçuklardan alveollere iletilir.

23 GRUP GÜNEŞ Gözde Kolay İpek Çiftçi Büşra Eroğlu


"SoLUNUM SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları