Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKİRDAĞ BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKİRDAĞ BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 TEKİRDAĞ BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI JEOFİZİK MÜHENDİSİ NİHAL ÖZDAĞ USTA

2 İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR? İşyerinde tehlikelerden, korunmak ve daha iyi bir iş ortamı oluşturmak için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. İş güvenliği varlığından çok yokluğu ile tanımlanır ve ölçülür. Yaşamınızı koruyunuz GİDEN GERİ GELMEZ!!!!!!

3 Her gün 171 iş kazasından 6 kişinin sakat kalması
4 kişinin hayatını kaybetmesi Dünyada en fazla iş kazası olan ülkeler arasında Türkiye üçüncü sırada yer alırken, AB ülkeleri arasında ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer almaktadır.

4 Kazaların Oluş Nedenleri
İŞ KAZASI = EMNİYETSİZ DURUM X EMNİYETSİZ DAVRANIŞ DALGIN, ACELECİ, TEDBİRSİZ, İHMALKAR, DİKKATSİZ DAVRANMAMALI, ŞAKALAŞMALARDAN UZAK DURMALIYIZ, SAĞ DUYULU OLMALIYIZ

5 ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (İLO) TARAFINDAN HAZIRLANAN “GÜVENLİK KÜLTÜRÜ RAPORU”NA GÖRE
İŞ KAZALARI

6 Genel İş Güvenliği Kuralları
Tüm ikaz işaretlerine UYUN! Tüm iş güvenliği prosedürlerini UYGULAYIN! Tehlikeli yöntemlerden KAÇININ! Şakalaşmaktan UZAK DURUN! Sağduyunuzu KULLANIN!

7 SORUMLULUKLAR DEVLET İŞÇİ İŞVEREN YASALAR ÇIKARMAK DENETLEMEK
İŞ GÜVENLİĞİ KURAL VE TALİMATLARINA UYGUN ÇALIŞMAK İŞÇİ İŞVEREN EMNİYETSİZ DURUMLARI GİDERMEK

8 DENETİM NOKSANLIĞI

9 SİZCE EMNİYETSİZ DURUM NEDİR?
9

10 İş makineleri ile çalışmada çalışma alanın etrafının çevrilmesi gerekirdi.
10

11

12 SİZCE EMNİYETSİZ DAVRANIŞ NEDİR? 12

13 İş makineleri ile çalışmada çalışma alanı etrafında durulmaması gerekirdi.
13

14 İş Makinesi Kepçesi Altında Kalan İşçi Ağır Yaralandı.
28 Ağustos :20

15 KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELER
1. Yapılan işe uygun koruyucu malzemeler kullanılmalıdır. 2. Fransızca "Conformité Européenne" kelimelerinin kısaltması olan CE İşareti "Avrupa'ya Uygunluk" anlamına gelen, ürünün güvenli olduğunu gösteren bir işarettir.  3.Uyumlaştırılmış ulusal standartlara uygun KKM (Kişisel koruyucu malzemeler) tercih edilmelidir. 4. Ergonomi koşullarını sağlamalıdır. 5. KKM kullanım kılavuzu okunmalıdır. 6.Sağlam ve kuru olmasına özen gösterilmelidir.

16 GÖZ VE YÜZ KORUYUCULARI
Uçuşan parçalara, tehlikeli ışınlara ve kimyasallara karşı korunmak için yapılan işe uygun gözlükler ve yüz siperleri kullanılmalıdır.

17 SİZCE HATALI DAVRANIŞ NEDİR? 17

18 Yakıt tankı yanında kaynak yapılması gerekiyorsa deponun boş, temizlenmiş ve havalandırılmış olmasına dikkat edilmesi gerekirdi. 18

19 Belediye işçisinin kopan eli yerine dikildi 12 şubat 2013 Geçirdiği kazayı anlatan Manisa Belediyesi personeli Metin Demir, marangozhanede çalışırken ayağının kayması sonucu bıçkı makinesinin üzerine düştüğünü ve elinin bilek kısmından koptuğunu söyledi.

20 EL, KOL KORUYUCULARI Elektrik çarpmalarına, sıcak parçalara, sivri ve kesicilere, kimyasal maddelere karşı korunmak için , yapılan işe uygun eldiven kullanılmalıdır.

21 BAŞ KORUYUCULARI Baret mi? O da ne canım? Darbe tesirlerine ve elektrik çarpmalarına karşı korunmak için yapılan işe uygun baret kullanılmalıdır.

22 AYAK KORUYUCULARI Yüksekten düşen parçalara, darbelere, kimyasal maddelere, elektrik çarpmalarına, kaymalara karşı korunmak için yapılan işe uygun koruyucu ayakkabılar kullanılmalıdır.

23 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Birimi'nde görevli 2 işçinin ölümü
06 Aralık İstanbul Eminönü'nde, kanalizasyon çalışmasında metan gazı zehirlenmesi sonucu iki belediye işçisi hayatını kaybetti, üç işçide hastaneye kaldırıldı. Muğla'nın Milas İlçesi Güllük Beldesi'ndeki Arıtma tesisinde facia: 7 işçi öldü 17 Haziran :52 Atık su terfi istasyonunda metan gazından zehirlenen 7 kişi hayatını kaybetti.

24 TEHLİKELİ ÇALIŞMALARA FIRSAT VERİLMEMELi
Yeraltı çalışmalarında, zehirli ve boğucu gazın bulunma ihtimalini göz önünde bulundurarak gaz dedektörü ile ölçümler yapılmadan kuyulara kesinlikle girilmemeli, sorumlular tarafından gerekli tedbirler alındıktan sonra temiz hava beslemeli maskeler ile çalışmaya devam edilmelidir,

25 SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI
Toz, gaz ve dumana karşı zehirlenmelere veya akciğer hastalıklarına sebebiyet vermemek amacıyla yapılan işe uygun solum sistemi koruyucuları kullanılmalıdır.

26 KULAK KORUYUCULARI 80 desibel ve üzerinde çalışılan gürültülü ortamlarda işitme kayıplarını engellemek amacıyla kulak koruyucuları kullanılmalıdır.

27 Belediye işçisinin hazin ölümü
27 mart 2012 saat 13.31 İskenderun ilçesine bağlı Karayılan Belediyesi'nde görevli 38 yaşındaki işçi, karayolunda refüjde çalışma yaptığı sırada kamyonun altında kaldı, yaşamını yitirdi.

28 GÖVDE VE KARIN BÖLGESİ KORUYUCULARI
kesilmeye, ısıya, gaz ve kimyasallara karşı korunmak için yelek, ceket, önlük gibi koruyucu giysiler kullanılmalıdır.

29 Göçük altında kalan belediye işçisi öldü
21 kasım 2012 İş makinesiyle kazılan yaklaşık 2,5 metre derinliğindeki çukura inen Çiftlikköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nde görevli Veysel Şaffak (40) kanalizasyon borularının bağlantılarını kontrol ettiği sırada, zeminin gevşek olması nedeniyle göçük meydana geldi. Hafriyat atıklarının altında kalan Şaffak, kurtarılamadı.

30 1,5 metreden daha derin kazılar şevli yapılmalı, kazı şevsiz yapıldığı takdirde iksa ( tahkimat ) çalışmaları yapılmalıdır. Yağışlı havalarda, ıslak zeminlerde çalışma yapılmamalıdır.

31 Kuyu bakımı yaptıkları sırada elektrik akımına kapılan 1 kişi hayatını kaybetti.
13 Nisan 2009 / 12:24

32 Yeraltı çalışmalarında; elektrik kabloları, gaz boruları, su yolları, kanalizasyon ve benzeri tesisatın bulunup bulunmadığı önceden araştırılmalı, tesisata rastlanılması durumunda, kazı işlemini derhal durdurarak ilgililere haber verilmeli,

33 İnşaat işçisi 36 yaşındaki Naci Özkan, Alsancak'ta bir inşaattan düşerek yaşamını yitirdi. 

34 Düşmeye karşı korunma Lağım, tünel gibi Kapalı alan çalışmalarında güvenlik kemeri ve tripod kullanılmalıdır.

35 Güvenlik kemerinin şok absorbesi nereye takılı bakın da şaşmayın!
VÜCUT KORUYUCULARI Güvenlik kemerinin şok absorbesi nereye takılı bakın da şaşmayın! .

36 Vallahi pes! Ne diyeyim bilemedim!

37 TEMİZLİK VE DÜZEN KURALLARINA ÖNEM VERİLMELİ
Bir iş yerinde temizlik ve düzen iş kazalarının çoğunu önleyen çalışanların moralini yükselten, işin verimini arttıran önemli bir etkendir Düzenin, temizliğin yeterli ve devamlı olması için plân ve program dahilinde günlük çalışmaların takip ve kontrolleri yapılmalıdır.

38 kayma ve düşmeye sebebiyet vermemek için zemin daima temiz ve kuru tutulmalıdır.
38

39 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Anlık zorlanmalar omurgada hasara yol açabilir.

40 YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA YÖNTEMLERİNİ BİLMELİYİZ
Doğru Kaldırma Yanlış Kaldırma

41 Ağırlığı 25 kg’dan fazla olan parçaların kaldırma araçları ile taşınması gerekirdi.

42 ÇALIŞANIN ÇALIŞMAKDAN KAÇINMA HAKKI
6331 sayılı kanunun 13 maddesi gereği Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

43 Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

44 Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.

45 Çöplerin altında kalan temizlik işçisi öldü
4 mart 2013 saat 23.30 Osmaniye Belediyesi'nin temizlik şirketinde çalışan 2 çocuk babası, 34 yaşındaki Bahtiyar Zorlu, çöp toplama kamyonunda meydana gelen arızayı gidermek için aracın kasasına çıktı. Bu sırada dengesini kaybederek düşen ve Kamyonun döktüğü çöpün altında kalan Bahtiyar Zorlu hayatını kaybetti.

46 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI
Eğitimli ve görevli olmadığınız makineyi kullanmayınız, Makineleri kullanmadığınız durumlarda elektrik ile bağlantılarını kesiniz, Dönen, kesen kısımları olan makinelerde çalışırken uzun, sarkık elbise giymeyiniz, bileklik, yüzük vb. takmayınız, Makinede bulunan koruyucuları çıkartmayınız, Makinelere temizlik ve bakım yapacağınız durumlarda iş kazalarına sebep vermemek için elektrik bağlantılarını kesiniz, Makinelerin periyodik bakımları yapınız, Tehlikeli durumlarda hemen acil stop butonuna basınız,

47 ERGONOMİK TASARIMDAN BEKLENTİLER
Ergonomi, yaşamın insana uygun hale getirilmesidir. ERGONOMİK TASARIMDAN BEKLENTİLER Mobilya El araçları ekipmanlar İşin gereklilikleri İşyeri çevresi İnsan ölçüleri Yetenekleri Kısıtlılıkları Beklentileri UYUMLULUK

48 OFİSTE ERGONOMİ Oturma yerinin yüksekliği ayarlanabilir, Sırt desteği bele uygun ve esnek olmalıdır.

49 El bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (klavye kullanan kişilerde, ilk üç parmakta karıncalanma hissi, ilerlemiş vakalarda kas erimesi ve his kaybı) karpal tünel sendromu görülebilir. Bileğimizin nötral duruşunu bozmayacak şekilde , aşırı zorlamalardan kaçınmalıyız. 49

50 DOĞAL DURUŞUNU KORU Boyun düz Omuzlar gevşek Dirsekler yanda
Bilekler nötral Sırtta S eğrisi

51 Gözler kısa sürelerle dinlendirilmelidir.
AYDINLATMA VE PARLAMA Ekranda kullanıcıyı rahatsız edebilecek yansıma ve parlamalar olmamalıdır. Gözler kısa sürelerle dinlendirilmelidir. Egzersiz ve doğru oturma tekniklerine önem verilmelidir.

52 GÖZ MUAYENESİ Sekiz saatlik Ekranlı Araçlarla çalışma esnasında; ekran, klavye ve döküman arasında yaklaşık göz hareketi yapılmaktadır. Bunun neticesinde göz sıvısı kurumakta, gözde yanma ve sulanma meydana gelmektedir.

53 Gözlerin Korunması Ekranlı araçlarla çalışmalarda gözlerin korunması için uyulacak hususlar aşağıda belirtilmiştir: - Ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce, - Risk değerlendirmesi sonuçlarına göre düzenli aralıklarla, - Ekranlı araçlarla çalışmalardan kaynaklanacak görme zorluğu yaşandığında, Göz muayeneleri yapılır. Bu madde uyarınca alınacak önlemler çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmeyecektir.

54 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Gerek ayakta yapılan çalışmalarda, gerekse de oturarak yapılan çalışmalarda omurganın nötral pozisyonu olan “S” şeklini korumak önemlidir. 54

55 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Günlük rutin işlerde bile omurganın “S” biçimini koruması basit temel hareketler ile sağlanabilir. 55

56 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Doğal duruşu korumak için yükleme noktası kişinin ölçülerine göre ayarlanmalıdır. Bunun için ayarlanabilir sehpalar kullanılabilir. 56

57 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Mümkün olmayan durumlar için ise değişik çözümler izlenebilir. Önemli olan nokta işyerinizin kişilere uygun hale getirilmesidir. 57

58 Bilgisayar ve Sandalye Egzersizleri
Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı, Bilek, Diz ve Dirsek Kireçlenmesi, Disk kayması, Omuz ve Boyun Tutulmalarına karşı korunmak için, Resimde görmüş olduğunuz hareketleri her iki saatta bir kez mutlaka yapınız.Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

59 Baş ve Boyun Egzersizleri
Boynunuzu beşer kez sağa sola öne ve arkaya doğru hareket ettiriniz Başlangıçta kendinizi zorlamayınız. Gün geçtikçe ve Boyun kaslarınız güçlendikçe zaten hareket mesafesi artacaktır.

60 Bilgisayar ve Sandalye Egzersizleri

61 EGZERSİZ 1 2 3 4 5 6 7

62 İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI SİZİN İÇİN KONMUŞTUR!
Ooff ayağım!! KEŞKE uysaydım iş güvenliği kurallarına Bütün iş güvenliği kurallarına uydum ve sağ salim evime geri dönebildim

63 TEŞEKKÜRLER


"TEKİRDAĞ BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları