Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TC AFYOMKARAHİSAR VALİLİĞİ MARAŞAL FEVZİ ÇALMAK İLKÖĞRETİMOKULU DERS:TÜRKÇE ÖĞRETMEN:ŞÜKRÜ ŞİMŞEK PROJE:2.DÖNEM 1.RROJE ÖDEVİ KONU:SLAYT ŞEKLİNDE SORU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TC AFYOMKARAHİSAR VALİLİĞİ MARAŞAL FEVZİ ÇALMAK İLKÖĞRETİMOKULU DERS:TÜRKÇE ÖĞRETMEN:ŞÜKRÜ ŞİMŞEK PROJE:2.DÖNEM 1.RROJE ÖDEVİ KONU:SLAYT ŞEKLİNDE SORU."— Sunum transkripti:

1 TC AFYOMKARAHİSAR VALİLİĞİ MARAŞAL FEVZİ ÇALMAK İLKÖĞRETİMOKULU DERS:TÜRKÇE ÖĞRETMEN:ŞÜKRÜ ŞİMŞEK PROJE:2.DÖNEM 1.RROJE ÖDEVİ KONU:SLAYT ŞEKLİNDE SORU OLUŞTURMA ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:NAZLI GÜLTEKİNJ SINIF:7/A NUMARA: /2011 AFYONKARAHİSAR

2 SORU1:Bir kip ekinin başka bir kip yerine (başka bir kip ekini anlamına gelecek şekilde)kullanılmasına fiil kiplerinde anlam kayması denir.Bu olay haber kiplerinde olursa buna zaman kayması da denir. Aşağıdakilerden hangisi bu olaya (kurala) örnek olarak gösterilebilir? A)Günlük yayın akışını ben belirliyorum. B)Burada,ben de sizinle aynı işi yapabilirim. C)Bizce,polis derhal bu işe el atmalı. D)Yolcular Üsküdar İskelesine tam zamanında gelmişler.

3 CEVAP:A

4 SORU2:Aşağıdakilerden hangisinde anlam kayması yoktur?
A)Olanları anlatmak için oraya geliyorum. B)Boş derslerde bile test çözüyor. C)Yarın erkenden iş yerine gelirsin D)Ovaları seyrediyorum bulutların arasından.

5 CEVAP:D

6 SORU3:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır?
A)Akşamları kitap okurum. B)Yarın arkadaşlarla sinemaya gideceğiz. C)Dün,tarlada çok yorulduk. D)Betül,geceleri gazete okuyor.

7 CEVAP:D

8 SORU4:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması yoktur?
A)Çocuk odaya girer,sandığı açar. B)Yarın erkenden yayın evine gidiyorum. C)Birden aklıma deniz kenarındaki evimiz geliyor,ağlamaya başlıyorum. D)Hep ağlatırsın zaten.

9 CEVAP:D

10 SORU5: 1.Emre,fakülteyi bitirince hemen işe girdi. 2.Kardeşim her yıl taktir belgesi alıyor. 3.Kapıyı çalan Emrah olacak. 4.Fatih,İstanbul’u almaya karar verir. Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde anlam kayması yoktur? A) B) C) D)4

11 CEVAP:A

12 SORU6:Okulda girdikleri sınav hakkında konuşan aşağıdaki öğrencilerin hangisinin bir anlam kayması vardır? A)Bu sınava hiç çalışmamıştım. B)Bu sınavdan da yüz alsam. C)Sınavım hiç iyi geçmedi. D)Hilal boş kağıdı verip çıkmış.

13 CEVAP:B

14 A)İki gün önce buraya geliyor,geziyor,bize haber vermiyor.
SORU7: Biçimce:Şimdiki zaman-Anlamca:Geçmiş zaman Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yukarıdaki anlam özelliklerini göstermektedir? A)İki gün önce buraya geliyor,geziyor,bize haber vermiyor. B)Dün akşam nerede olduğunu bana soruyor. C)Bir hafta sonra Almanya’ya gidiyor. D)Odasına çıktı ders çalışıyor.

15 CEVAP:A

16 SORU8:Aşağıdakilerden hangisinde gelecek zaman kipi emir kipi yerine kullanılmıştır?
A)Dedem 1925’te İstanbul’a gelir ve yerleşir? B)Bundan sonra akşamları dışarı çıkmayacaksın. C)Bu teklifini daha sonra değerlendiririz. D)Yarın Kayseri’ye gidiyorum.

17 CEVAP:B

18 SORU9:Aşağıdakilerden hangisinde geniş zaman yerinde kullanılmıştır?
A)Bu gösteriye en az bin öğrenci katılır? B)Daha ne istersin bilmem ki? C)Bu elbiseyi gördük,diğerini getirin. D)Denize düşen yılana sarılır

19 CEVAP: B

20 SORU10: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir kip,başka bir kipin yerine kullanılmıştır?
Öyle bir konuştu ki herkes azı açık dinledi. Kapının önünde bekleyenleri içeri almayın Hasta hasta yola çıkmana bir anlam veremiyorum. Yüz metre ileride karşınıza çıkar.

21 CEVAP:D

22 SORU11: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem birden fazla kip eki almıştır?
Rüzgarın hiç eksik olmadığı dar ve loş bir sokaktı burası. Yangın yarım saatten beri devam ediyordu. Bahçedeki ağaçlardan toplanan eriklerden getirdiler önümüze. Çok yaşayandan sorma,çok gezenden sor.

23 CEVAP:B

24 SORU12:Aşağıdakilerin hangisinde ek fiile çekimlenen ismin kip özelliği yanlış verilmiştir?
A)Anne olmak kolay değil.(Geniş zaman) B)Köşedeki pencere varla yok arasıydı(Görülen geçmiş zaman) C)Suçlu yine o adamsa.(Şart) D)Bizim öğretmenimiz çok sabırlıdır.(görülen geçmiş zaman)

25 CEVAP:D

26 SORU13:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip eki eylemin gerçekleşmesi şarta bağlanmıştır?
A)Sabahın dördünde yazı makinemin başına geçtim B)Annen gelir,sana o zaman izin veririm. C)Hepsi birden saate baktılar. D)Faks çekerseniz cevap veririz.

27 CEVAP:D

28 SORU14:Aşağıdaki.cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük kılış(iş) fiilidir?
A)Yıllardır görmediğim arkadaşım yarın geliyor B)Ani hava değişimleri yüzünden hastalandım. C)Yere düşen adama elini uzattı. D)Hava birdenbire karardı.

29 CEVAP:C

30 SORU15:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş(kılış)fiili kullanılmamıştır)
A)Bu ayda tüm ekinler sararır. B)Öğretmenimin önerdiği kitabı iki gün önce okudum. C)Anahtarları çekmecesinde unutmuş,babam. D)Tüm ihtiyaç sahiplerine kömür dağıttılar.

31 CEVAP:A

32 SORU16:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemi oluş bildirmektedir?
A)Kardeşimi babaannem büyütmüş yıllar önce B)Bahçedeki kiraz ağacının dalları uzamış. C)Gereksiz eşyaları depoya taşımıştık. D)Her sabah ormana gidip koşarım.

33 CEVAP:B

34 SORU17:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili bulunmaktadır?
A)İki saat önce il dışına gitti. B)Dolaptaki sebze ve meyveler donmuştu. C)Özellikle vitrindeki kıyafeti istiyordu. D)Toplantıda işçilerin sorunları da görüşüldü.

35 CEVAP:B

36 SORU18:Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlam özelliği diğerlerinden farklıdır?
A)Kutlandı B)Ayırdık C)Gelmişti D)Gidiyordu

37 CEVAP:B

38 SORU19: Aşağıdaki cümlelerde bırakılan boşluklardan hangisine kılış(iş) fiili yazılamaz?
A)Karşımızdan itfaiye arabası geniş caddeyi sulayarak ………. B)Önce onları ………. C)Kışladan erlerin ayak seslerini ………. D)Yapılmaması gerekenleri ……….. da,büyükler,yapılması gerekenleri hiç bilmiyorlardı.

39 CEVAP:A

40 SORU20:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iş bildirir?
A)Lokomotifin arkasına iki vagon daha eklediler. B)Yargılandığım bütün davalardan aklandım. C)Arabanın aküsü yine boşalmış. D)Yangın bitişikteki binaya da sıçramış

41 SORU21:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem olan fiilin kipinde anlam kayması yoktur?
A)Bazı günler iş çıkışında arkadaşlarla buluşuyoruz. B)Masasına oturmuş harıl harıl ders çalışıyor. C)Hep söz veriyor ama gelmiyorsun. D)Derginin yeni sayısı yarın çıkıyor.

42 CEVAP:B

43 SORU22:Hangi cümlenin yükleminde şimdiki zaman eki, gelecek zaman yerine kullanılmıştır? A) Her gün çıkmadan önce temizlik yapıyorum. B) Dedem sabahları erken kalkıyor. C) Şiir okuma yarışması törenden sonra başlıyor. D) Çiçekler ne güzel kokuyor. Cevap: C

44 CEVAP: C

45 SORU23: “ Ben sana mecburum bilemezsin
SORU23: “ Ben sana mecburum bilemezsin. ” dizesindeki fiil olan sözcük için aşağıdaki yargıların hangisi doğrudur? A) haber kipi – geniş zaman – olumsuz – II. tekil kişi B) haber kipi – gelecek zaman – olumsuz – III. tekil kişi C) dilek kipi – istek – olumsuz – II. tekil kişi D) haber kipi – geniş zaman – olumsuz – I. tekil kişi

46 CEVAP:A

47 SORU24:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması yoktur?
A)Tatilimi genellikle İzmir’de geçiriyorum. B)Okula gitmek için hazırlanıyor. C)Sen hiçbir sözünü tutmuyorsun. D)Bugün arkadaşlar bize geliyor.

48 CEVAP:B

49 SORU25:Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerin hangisinin kipinde zaman kayması vardır?
A)İnsanları hiçbir zaman kırmam. B)Kimseyi haksız yere suçlamayalım. C)Doğayı ve yaşamayı çok seviyorum. D)Ülkemizin yarınları güzel olacak.

50 CEVAP:C

51 SORU26:Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerin hangisinin yükleminde zaman kayması yoktur?
A)Yarın arkadaşlarla maça gidiyoruz. B)Babam her gün kitap okuyor. C)Şimdi,güzel anıları düşünüyorum. D)Cumhuriyet 1923’te kuruluyor.

52 CEVAP:C

53 SORU27:Hangi cümlenin yükleminde şimdiki zaman gelecek zaman yerine kullanılmıştır?
A)Her sabah yürüyüşe çıkıyorum. B)Valimiz,yarın okulumuza geliyor. C)Her yıl tatilde yaylaya gidiyoruz. D)Gençler,başarıya ulaşmak için çalışıyor.

54 CEVAP:B

55 SORU28:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili eylem durum fiili değildir?
A)Otobüsü kaçırınca derse geç kaldı. B)Erzurum’da kışlar çok sert geçer. C)Çocuğun ateşi sabaha karşı düştü. D)Hediye ettiğim kalemi kaybetmiş.

56 CEVAP:D

57 SORU29:İlk defa seyrettim bir eylül sonu
Bir bir düşen yaprakların kopuşunu Kimi hasretle döne döne iniyor Kimi gecikmek ister gibi salınıyor Bu dizelerde aşağıdaki kiplerden hangisinin örneği yoktur? A)Duyulan geçmiş zaman B)Şimdiki zaman C)Bilinen geçmiş zaman D)Geniş zaman

58 CEVAP:A

59 SORU30:Aşağıdaki zaman ve anlam kaymasına uğramış fiillerle kurulan cümlelerden hangisi,anlam olarak yanında belirtilen zamanı ifade etmektedir? A)Büyük ihtimalle bu yaz,tatile Trabzon’a gideriz.-geniş zaman B)Başka bir fotoğrafta babamla masa başında kiraz yiyoruz C)Her sabah güneşin doğuşunu izliyorum-şimdiki zaman D)Yazar,okuduğum bu kitapta doğduğu kasabayı ayrıntılı olarak anlatır-gelecek zaman

60 CEVAP:B


"TC AFYOMKARAHİSAR VALİLİĞİ MARAŞAL FEVZİ ÇALMAK İLKÖĞRETİMOKULU DERS:TÜRKÇE ÖĞRETMEN:ŞÜKRÜ ŞİMŞEK PROJE:2.DÖNEM 1.RROJE ÖDEVİ KONU:SLAYT ŞEKLİNDE SORU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları