Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İzmir Kent Konseyi Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu 2014

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İzmir Kent Konseyi Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu 2014"— Sunum transkripti:

1 İzmir Kent Konseyi Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu 2014
22 Eylül 2014’te İzmir’de Dünya Otomobilsiz Kentler Günü Yapılmasına Dair Öneri İzmir Kent Konseyi Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu 2014

2 Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedir
Avrupa Hareketlilik Haftası nedir Dünya üzerindeki uygulama örnekleri Türkiye’deki uygulama örnekleri İKK Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu olarak aklımıza gelenler Nasıl bir destek bekliyoruz? Etkinliğe nasıl destek verebilirsiniz?

3 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Günü, özel otomobillerin mümkün olduğunca az kullanılarak, toplu ulaşımın, bisikletli ulaşımın ve yaya olarak ulaşımın ön planda olması gerektiğini hatırlatmak üzere düzenlenen bir etkinliktir.

4 Dünya Otomobilsiz Kentler Günü sayesinde, bir günlüğüne,
Çevresel sorunlara karşı duyarlılığımızı ortaya koyabiliriz Belli alanlarda motorlu araç trafiği kısıtlandığında kent merkezlerinin daha farklı görünebileceğini vurgulayabiliriz Sürdürülebilir ulaşım biçimlerinin kullanımını teşvik edebiliriz Seçtiğimiz ulaşım araçlarının çevreye etkileri konusunda farkındalığımızı arttırabiliriz. FROM THE CAR-FREE DAY ... Former European Commissioner for Environment, Margot Wallström, established the Car-Free Day as a European initiative in the year It serves as an opportunity for participating cities to show how environmental issues concern them. For one day, i.e. 22 September, local authorities can present their urban centres in a different light and implement key actions aiming at restricting motorised traffic in certain areas, encouraging the use of sustainable modes of transport and raising awareness on the environmental impact of citizens’ modal choices. Bu etkinlik, katılımcı kentlere, çevre ile ilgili konuların kendilerini ne denli ilgilendirdiğini göstermeleri bakımından bir fırsattır. Yerel yönetimler bir gün boyunca - her 22 Eylül - kent merkezlerini değişik bir ışık altında sergileyebilir ve belirli bölgelerde motorize trafiği kısıtlamayı, sürdürülebilir ulaşım biçimlerinin kullanımını teşvik etmeyi ve yurttaşların biçimsel tercihlerinin çevresel etkileri konusundaki bilinçliliklerini arttırmayı amaçlayan önemli eylemleri tatbik edebilirler. --- Bu yıl 13. sü kutlanan Avrupa Hareketlilik haftası Eylül tarihlerinde gerçekleşti. Nedir bu haftanın özü? “Otomobilsiz Gün”  İspanya‘da 1994 yılında düzenlenen ve kentlerin otomobillere göre şekillenmesinin yol açtığı problemlere dikkat çekmeyi amaçlayan konferans ile gündeme gelmiş daha sonra 22 Eylül 1998 de Fransa’da bir kampanya olarak başlatılmış, 2000 yılında ise Avrupa Komisyonu tarafından benimsenmiştir. Böylece, eylül ayının 3. Haftası Avrupa Hareketlilik Haftası, Haftanın son günü olan Pazar günü de “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Daha sağlıklı, daha insani ve daha yaşanabilir kentler için duyarlılık oluşturmak, bunları tehdit eden gelişmelere dikkat çekmek, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelimi teşvik etmek, tüketim güdülerini frenlemek, ayrı bir enerji gerektirmeyen insan gücü ile yönlendirilebilen taşıma araçlarını yaygınlaştırmak bu güne özgü amaçlar olarak saptanmış. Her yıl farklı bir temayı öne çıkaran etkinliğin bu yıl ki teması “Temiz hava için sıra sizde!” olarak belirlenmiş.

5 Süslü Kadınlar Bisiklet Turu – 2013, İzmir

6 2013, Budapeşte (Macaristan)
2013’teki Avrupa Hareketlilik Haftası’na katılan Budapeşte, yeni bir metro hattı açarak toplu taşıma sistemini genişletmiş; 150 tane çevre dostu otobüs satın almış; hafta boyunca toplu taşımayı kullananlara ve bisikletlilere bedava kahvaltı ve yolculukları sırasında okuyabilecekleri kitaplar dağıtılmış. The three finalists for the European Mobility Week Award 2013 – Budapest (Hungary), Ljubljana (Slovenia) and Östersund (Sweden) – have been profiled, highlighting their achievements during the week. Budapest, who won the award in 2008, is continuing to expand its public transportation system with a new metro line and the acquisition of 150 environmentally friendly buses. During EMW 2013, cyclists and riders on public transport were provided with free breakfasts and books to read while they traveled.

7 2013, Ljubljana (Slovenya) 29 ilkokul ve 16 anaokulunda hava kalitesi ve güvenli ulaşım konularında farkındalığı arttırmak üzere 250’den fazla etkinlik gerçekleştirmiş Arabasız Gün yapıldıktan sonra, şehrin merkezindeki bir bulvar yaya alanı olarak düzenlenmiş. Ljubljana, who also previously won the award in 2003, confirmed its commitment to sustainable mobility by engaging 29 primary schools and 16 nurseries in more than 250 events to increase awareness about air quality and safe transport. One of the main boulevards of the city will also be redeveloped as a pedestrian zone after it was used as the main setting for ‘In Town Without My Car!’ in Ljubljana.

8 2013, Östersund (İsveç) Östersund’da şehir içi otobüsler yaratıcı bir uygulamayla, yeni insanlarla tanışma ve hızlı çöpçatanlık alanları olarak kullanılmış. İnternet üzerindeki seyahat rehberlerini güncelleyerek farklı güzergahları ve ulaşım seçeneklerini eklemiş ve A noktasından B noktasına ulaşmanın maliyeti, harcanan emisyon ve kalori miktarı eklenmiş. Östersund made creative use of the city’s buses, making them into spaces for meeting new people and speed dating. It also improved its online journey planner showing different routes and transport possibilities, as well as information on costs, emissions, and calories used in getting from A to B.

9 1950’lerden beri, Eylemler, kitap basımı, dergiler, makaleler, konferanslar, çalıştaylar, internetin yaygınlaşmasıyla e-posta grupları, forumlar ve web siteleri, sivil toplum örgütleri, organizasyonlar, yerel yönetimler, Çevre Bakanlıkları, Avrupa Komisyonu, Birleşmiş Milletler

10 22 Eylül 1998, Hürriyet Gazetesi
Fransa'da 35 kentte araç yasak Fransa'da ilk defa bugün 35 büyük kent merkezi otomobillere yasaklanıyor. Çevre ve Ulaşım Bakanlıklarının belediyelerle ortaklaşa düzenledikleri ‘Arabasız Gün’ uygulamasıyla halkın otomobillerin yarattığı hava kirliliğine karşı bilinçlendirilmesi ve toplu ulaşım araçlarının kullanımının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Özellikle başkent Paris ve Strasbourg Belediyelerinin haftalardır üzerinde çalıştıkları projeye göre, kent merkezlerine özel araçlarıyla gelmeyenlerin çoğu toplu ulaşım araçlarıyla ücretsiz taşınacak. Uzak yoldan gelenler için kent girişlerinde özel ücretsiz park yerleri kurulacak. Kent içinde araba ile dolaşmak isteyenlere çok ucuz fiyata elektrikli araç kiralanacak. (Aslında 34 kent) Fransa'da 35 kentte araç yasak Fransa'da ilk defa bugün 35 büyük kent merkezi otomobillere yasaklanıyor. Çevre ve Ulaşım Bakanlıklarının belediyelerle ortaklaşa düzenledikleri ‘Arabasız Gün’ uygulamasıyla halkın otomobillerin yarattığı hava kirliliğine karşı bilinçlendirilmesi ve toplu ulaşım araçlarının kullanımının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Özellikle başkent Paris ve Strasbourg Belediyelerinin haftalardır üzerinde çalıştıkları projeye göre, kent merkezlerine özel araçlarıyla gelmeyenlerin çoğu toplu ulaşım araçlarıyla ücretsiz taşınacak. Uzak yoldan gelenler için kent girişlerinde özel ücretsiz park yerleri kurulacak. Kent içinde araba ile dolaşmak isteyenlere çok ucuz fiyata elektrikli araç kiralanacak.

11 22 Eylül 1999, Hürriyet Gazetesi
Fransa’da, hava kirliliğiyle mücadele çerçevesinde ilk defa geçen yıl yapılan, "Arabasız Gün" uygulaması, bugün 66 şehir merkezinde bir kez daha yapıldı Fransa Çevre Bakanlığı’nın girişimiyle yapılan uygulamada, ülke genelinde 66 kentte şehir merkezlerine otomobille girilmesi yasaklandı. Fransa’da geçen yıl 34 kentte yapılan "Arabasız Gün" uygulamasına katılan kentlerin sayısının, bu yıl neredeyse iki misline çıktığı dikkati çekti. Fransa’da geçen yıl yapılan "Arabasız Gün" uygulaması, bir gün içinde şehir merkezlerinde hava kirliliğinin yüzde 30 ile 50 arasında düşmesine yol açmıştı. Aynı uygulama, kent merkezlerindeki ses kirlenmesinin de yüzde 75 civarında azalmasına neden olmuştu. Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde 85’i, yılda bir gün Arabasız Gün uygulamasına destek veriyor. Araştırmaya göre, halkın yüzde 56’sı ise daha ileri giderek bu uygulamanın haftada 1 gün yapılmasından yana. Araştırma sonuçları göre, Fransa’da halkın yüzde 64’ü, kent içindeki otomobillerin, artık yaşamı dayanılmaz hale getirdiğini düşünüyor. 22 Eylül 1999 FRANSA ARABASIZ BİR GÜN GEÇİRDİ    Fransa’da, hava kirliliğiyle mücadele çerçevesinde ilk defa geçen yıl yapılan, "Arabasız Gün" uygulaması, bugün 66 şehir merkezinde bir kez daha yapıldı Fransa Çevre Bakanlığı’nın girişimiyle yapılan uygulamada, ülke genelinde 66 kentte şehir merkezlerine otomobille girilmesi yasaklandı. Fransa’da geçen yıl 34 kentte yapılan "Arabasız Gün" uygulamasına katılan kentlerin sayısının, bu yıl neredeyse iki misline çıktığı dikkati çekti. Fransa’da geçen yıl yapılan "Arabasız Gün" uygulaması, bir gün içinde şehir merkezlerinde hava kirliliğinin yüzde 30 ile 50 arasında düşmesine yol açmıştı. Aynı uygulama, kent merkezlerindeki ses kirlenmesinin de yüzde 75 civarında azalmasına neden olmuştu. Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde 85’i, yılda bir gün Arabasız Gün uygulamasına destek veriyor. Araştırmaya göre, halkın yüzde 56’sı ise daha ileri giderek bu uygulamanın haftada 1 gün yapılmasından yana. Araştırma sonuçları göre, Fransa’da halkın yüzde 64’ü, kent içindeki otomobillerin, artık yaşamı dayanılmaz hale getirdiğini düşünüyor.

12 2000, Lüleburgaz Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde, belediyenin düzenlediği “Otomobilsiz Gün” kampanyası kapsamında, aralarında Belediye Başkanı Emin Halebak’ın da yer aldığı 200 kişi bisikletle şehir turu attı. ….. Numaralandırılan bisikletçilerden, kura ile belirlenen 50’sine fotoğraf makinesi, 3’üne de bisiklet armağan edildi. Güncelleme: 14:21 TS 22 Eyl., 2000 Kırklareli AA Lüleburgaz’da otomobilsiz gün Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde her yıl 22 Eylül tarihinde düzenlenen, “Otomobilsiz Gün” etkinlikleri, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde de gerçekleştirildi. Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde, belediyenin düzenlediği “Otomobilsiz Gün” kampanyası kapsamında, aralarında Belediye Başkanı Emin Halebak’ın da yer aldığı 200 kişi bisikletle şehir turu attı. AB ülkelerinde her yıl 22 Eylül’de düzenlenen, “Otomobilsiz Gün” etkinliklerine bu yıl ilk kez katılan Lüleburgaz Belediyesi’nce düzenlenen etkinlikler kapsamında, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan 200 kadar çocuk, genç ve yetişkin, Belediye Başkanı Halebak’ın da katılımıyla bisikletle şehir turu attılar. İstanbul, Fatih ve Turgutbey caddelerini bisikletle dolaşan grup, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Numaralandırılan bisikletçilerden, kura ile belirlenen 50’sine fotoğraf makinesi, 3’üne de bisiklet armağan edildi.        Bu arada, Lüleburgaz’daki etkinliğe katılan merkezi İstanbul’da bulunan Bisiklet Sevenler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, 8 bin üyeleri bulunduğunu belirterek, “Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Lüleburgaz Belediyesi’ni yaptığı bu etkinlikten dolayı kutluyoruz. Lüleburgaz Belediyesi’nden bisiklet yolu yapmasını istiyoruz” dedi. Lüleburgaz’da “Otomobilsiz Gün” etkinlikleri kapsamında öğleden önce de çeşitli etkinlikler yapılmıştı. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu bugün araçlarını kullanmadılar.   bc.com/news/31530.asp

13 2001, Çanakkale Belediye ve Yerel Gündem 21 Sarma Bisiklet Grubu, Çanakkale Valiliği önünden pedal basarak şehir turu attı. Otomobilsiz Kent Günü'ne onlarca Çanakkaleli katıldı. …. …. Şehir turundan önce Otomobilsiz Kent Günü'nün önemine ilişkin açıklamada bulunan İl Çevre Müdürü ….. Belediye ve Yerel Gündem 21 Sarma Bisiklet Grubu, Çanakkale Valiliği önünden pedal basarak şehir turu attı. Otomobilsiz Kent Günü'ne onlarca Çanakkaleli katıldı. Amaç kirliliği ve ulaşımı sorgulamak Bugün saat 11:00'de valilik binası önünden başlayan etkinliğe katılan bisikletli Çanakkaleliler şehir turu yaptı. Şehir turundan önce Otomobilsiz Kent Günü'nün önemine ilişkin açıklamada bulunan İl Çevre Müdürü İbrahim Deniz etkinlik hakkında şu bilgileri verdi: * Geçtiğimiz yıl, Fransa Sınır Düzenleme ve Çevre Bakanlığı tarafından düzenlenen ve başta Roma, Londra, Kopenhag, Atina ve Madrid olmak üzere 800 Avrupa kenti katılımıyla gerçekleştirilen Otomobilsiz Kent Günü bu yıl tüm dünyada kutlanıyor. * Bu girişim Avrupa genelinde 70 milyon kadar kentlinin, yeni kent içi ulaşım yöntemlerini denemeleri ve esas olarak, otomobillerin kent içinde işgal ettiği alan üzerinde düşünmeleri için bir fırsat yaratmıştır. * Etkinliğin amacı, hava kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir ulaşımın önemi konusunda Çanakkalelileri yeniden düşünmeye teşvik etmek ve özellikle kentlerde ulaşım tarzının sorgulanmasına bir katkıda bulunmak.(YÖ/NU)

14 2002, Ankara Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubeleri, 2002 ÇAĞDAŞ KENTLEŞME YOLUNDA BİR ADIM DAHA ATALIM YAYA OLARAK ! 81 İlde kentliler yürüyor Ankaralılar! "AVRUPA Otomobilsiz Kent Günü" İçin 22 Eylül'de Tunalıhilmi Caddesi'nde HEP BİRLİKTE yürüyelim. Dünyada ve Türkiye'de sayıları ve kullanımı sürekli artan otomobiller, bireysel ulaşıma yönelik kolaylık sağlamakla birlikte, insan ve kent yaşamında, fiziksel, çevresel, ekonomik ve sosyal yönden olumsuz değişimlere de yol açmıştır. Ülkemiz kentlerinde otomobil sayısının artışına paralel olarak giderek artan trafik tıkanıklığı, hava / gürültü kirliliği ve kazalar, otomobilin gündelik yaşamı kriz derecesinde etkileyen yönleri olarak her geçen gün daha fazla ağırlığını hissettirmektedir. Kaynak ve enerji yoğun kullanım özellikleriyle küresel ölçekteki çevre kirliliğine yaptığı katkıların yanında, kent planlaması ve ulaşım çözümlerinde karayolu taşımacılığını ve otomobil sahipliliğini özendiren / önemseyen yaklaşımların benimsenmesi, şehirlerarası ulaşımı, kent içi ulaşımı ve gündelik yaşamı daha zor ve pahalı hale getirmekte, kısıtlı kamu kaynaklarının uzun vadede verimsiz olarak kullanımına yol açmaktadır. Otomobil sayısı arttıkça yeni yollar açmak ise teknik olarak ve kamu kaynakları açısından olanaksızdır. GERİYE TEK ÇÖZÜM KALIYOR: TOPLUTAŞIM! Toplutaşım, kentlerin mekansal olanaklarının, belediye kaynaklarının sınırlılığı ve artan nüfus gerçekliğinde kent ulaşımında ucuz, verimli ve akılcı tek çözümdür. Fransa'nın öncülüğünde 1998 yılında başlatılan "Kentte Arabamsız" kampanyasıyla her yıl 22 Eylülde, "Otomobilsiz Kent Günü" olarak pek çok dünya ülkesinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Kampanyanın ana hedefi, bir yandan, halkı yoğun otomobil ulaşımının neden olduğu sorunlar ve toplu taşımacılık konusunda duyarlı kılmak, diğer yandan da merkezi ve yerel yönetimlerin dikkatini alternatif ulaşım olanakları üzerine çekmektir. Kampanya çerçevesinde 22 Eylül'de pek çok Avrupa ülkesi kentinde, kent merkezleri toplu taşım araçları dışındaki taşıtlara kapatılmakta, toplu taşıma araçları için ek güzergahlar belirlenmekte ve bisiklet yolları genişletilmektedir. TMMOB Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubeleri, "Otomobilsiz Kent Günü" nün Tüm Ankaralıların etkin ve geniş bir katılımıyla kutlanabilmesi için çeşitli girişimlerde bulunmuştur; 22 Eylül Pazar günü saat arasında Tunalı Hilmi Caddesi'nde yaya, kay kay ve bisikletlilerin katılımı ile günün amacına yönelik döviz ve pankartlar taşıyarak yürümek üzere, ŞPO Ankara Şubesi, Ankara Valiliği'ne Tunalı Hilmi Caddesi'nin belirtilen gün ve saatte trafiğe kapatılması için başvuruda bulunmuştur. Çankaya Belediyesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubelerinin ortak girişimleri ile Kuğulu Park'ta saat 14.00'de bir konser programı düzenlenmiştir. Dünyanın pek çok bölgesinde ve Avrupa'da olduğu gibi Ankara'da da "Otomobilsiz Kent Günü" nde; Tüm Ankaralıları 22 Eylül Pazar günü otomobil kullanmamaya 22 Eylül Pazar günü saat 13: :00 saatleri arasında Kay kay, paten ve bisikletleriyle birlikte Tunalı Hilmi Caddesi'nde bu duyarlılığımızı paylaşmaya ve Saat 14.00'de başlayacak olan Kuğulu Park'taki konsere davet ediyoruz. Basın ve kamuoyuna saygılarımızla, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubeleri

15 2002, Erzurum Öğrenciler otomobilsiz kent için yürüdüler Otomobilsiz Kent Günü etkinlikleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim okulu öğrencileri ile izciler, çevre konulu pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı’nın önünden yürüyüşe başlayan öğrenciler, yürüyüşlerini Hastaneler Caddesi’ndeki Çevre İl Müdürlüğü binası önünde tamamladılar. Yaklaşık 80 ilköğretim okulu öğrencisi ile Türkiye İzcilik Federasyonu’na bağlı izcilerin katılımı ile başlayan toplu yürüyüş sırasında öğrenciler çevre marşları söylediler. Öğrenciler otomobilsiz kent için yürüdüler Otomobilsiz Kent Günü etkinlikleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim okulu öğrencileri ile izciler, çevre konulu pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı’nın önünden yürüyüşe başlayan öğrenciler, yürüyüşlerini Hastaneler Caddesi’ndeki Çevre İl Müdürlüğü binası önünde tamamladılar. Yaklaşık 80 ilköğretim okulu öğrencisi ile Türkiye İzcilik Federasyonu’na bağlı izcilerin katılımı ile başlayan toplu yürüyüş sırasında öğrenciler çevre marşları söylediler. ‘Temiz bir dünya için el ele’, ‘Çocuklar bir gün gelip büyüyecek, temiz bir çevreyi nasıl özleyecek’ pankartlarını taşıyan öğrencilerin yürüyüşü sırasında polis yol ve çevre güvenliğini sağladı. Çevre İl Müdür Vekili Muhittin Taşçı, geçen yıl Türkiye’de kutlanmaya başlanan, Otomobilsiz Kent Günü’nde asıl amacın, toplumun stresten uzak, gürültüsüz ve temiz bir ortamda yaşamasını sağlamak olduğunu kaydetti. Bu arada öğrencilerin ‘Otomobilsiz Kent Günü’ yürüyüşü sırasında kortejin arkasından gelen ve diğer şeritte seyretmekte olan araçlar dikkat çekti. Orhan Yıldırım, Erzurum

16 (Avrupa Yeşil Hareket Haftası)
2002’den itibaren de her yıl Eylül arası Avrupa Hareketlilik Haftası olarak kutlanmaya başlandı. Avrupa Komisyonu Çevre ve Ulaşım Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenleniyor (Avrupa Yeşil Hareket Haftası) About European Mobility Week is an annual campaign on sustainable urban mobility, organised with the support of the Directorates-General for the Environment and Transport of the European Commission. The aim of the campaign, which runs from 16 to 22 September every year, is to encourage European local authorities to introduce and promote sustainable transport measures and to invite their citizens to try out alternatives to car use. The Week culminates in the ‘In Town Without My Car!’ event, which has been running since 2000, and sees participating towns and cities set aside one or several areas solely for pedestrians, cyclists and public transport for the entire day. Since its introduction in 2002, the impact of European Mobility Week has steadily grown, both across Europe and around the world. In recent years, the campaign has spread to countries such as Argentina, Japan, Taiwan, Brazil, Canada and Vietnam. In 2013, 1,931 cities from 47 countries officially registered for the campaign. A  total of 8,623 permanent  measures  have been  implemented,  mainly  focusing  on  infrastructure  for cycling  and  walking,  traffic  calming,  improving transport  accessibility  and  raising  awareness about sustainable travel behaviour. The campaign represents an opportunity for participating cities and towns to demonstrate the importance of sustainable urban mobility and is a unique chance for local authorities to test their transport policies and present them to citizens. Organisation The European Mobility Week Campaign is based on a partnership between the European Coordination (three networks of local authorities), the National coordinators (representatives from national ministries and agencies), the Associated partners (European and international associations and organisations) and the European Commission. To view the full list of each, please click on the headings below.

17

18 Avrupa Birliği Komisyonu’nun şartlarına göre, Avrupa Hareketlilik Haftası’nda aşağıdaki temalardan en az ikisi ve 22 Eylül “Otomobilsiz Kent Günü!” düzenlenmesi beklenmektedir. 16 Eylül: Toplu Ulaşım Günü 18 Eylül: Bisiklet Günü 20 Eylül: Yaşayan Sokaklar / Yeşil Yollar Günü Bunların yanı sıra şu 4 tema da önerilmektedir: Sorumlu Araba Kullanma Günü Çevreye Duyarlı Ulaşım Günü Eğlence / Alışveriş Yeşil Hareket ve Sağlık

19 2003, İzmir Avrupa Yeşil Hareket Haftası içerisinde İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 20 Eylül 2003 Cumartesi günü saat 10.30'da Güzelbahçe kıyı bandında Güzelbahçe Kültür ve Çevre Güzelleştirme Derneği (GÜLDER), Ege Gençlik ve İzcilik Kulübü üyeleri ve vatandaşların katılımıyla kıyı temizliği kampanyası gerçekleştirilecek. 21 Eylül 2003 Pazar günü, Bisiklet Kullanım Günü ve Otomobilsiz Kent Günü'nün birlikte kutlanacağı bisiklet gezisi saat 10.00'da Konak Saat Kulesi önünden başlayacak. Bisiklet severler, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nı izleyerek, bisiklet turunu İnciraltı Rekreasyon Alanı'nda noktalayacak. Avrupa Yeşil Hareket Haftası kutlanıyor "Avrupa Yeşil Hareket Haftası" , pek çok Avrupa ülkesi ile birlikte ülkemizde de Eylül 2003 tarihleri arasında etkinliklerle kutlanıyor. Hafta içerisinde 18 Eylül "Bisiklet Kullanım Günü", 20 Eylül "Yeşil Alanlar ve Çocuklar Günü", 22 Eylül "Otomobilsiz Kent Günü" olarak kutlanacak. İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 20 Eylül 2003 Cumartesi günü saat 10.30'da Güzelbahçe kıyı bandında Güzelbahçe Kültür ve Çevre Güzelleştirme Derneği (GÜLDER), Ege Gençlik ve İzcilik Kulübü üyeleri ve vatandaşların katılımıyla kıyı temizliği kampanyası gerçekleştirilecek. 21 Eylül 2003 Pazar günü, Bisiklet Kullanım Günü ve Otomobilsiz Kent Günü'nün birlikte kutlanacağı bisiklet gezisi saat 10.00'da Konak Saat Kulesi önünden başlayacak. Bisiklet severler, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nı izleyerek, bisiklet turunu İnciraltı Rekreasyon Alanı'nda noktalayacak. (Ege Ajans) Tarih: 0/9/2003

20 2003, Adana Otomobilsiz Kent Günü, Adana'da düzenlenen törenle kutlandı Otomobilsiz Kent Günü dolayısıyla Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Atatürk Parkı'nda tören düzenlendi. Adana Vali Vekili Nevzat Ergün'ün katıldığı törende konuşan Çevre ve Orman Müdür Vekili Nebi Erol Metin, …. Atatürk Parkı'nda düzenlenen etkinliğin ardından törene katılanlar Adana Büyükşehir Belediyesi Bando Ekibi eşliğinde Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçti. Yürüyüşe öğrenciler ellerindeki "Çevreyi yalnız bir gün değil her gün hatırlayalım" yazılı pankartlarla katılırken bir grup sporcu da yürüyüşe bisikletleriyle eşlik etti. Yürüyüş Büyükşehir Belediyesi önünde sona erdi.

21 2004, Ankara Şehir Plancıları Odası'nın Sakarya Caddesi'nde düzenlediği etkinlikler, Çankaya Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileriyle başladı. Yürüyüşe katılacak öğretmen ve öğrencilerden oluşan kortej, Anıttepe Anıtpark'ta toplandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Haluk Özder, …. Daha sonra oluşturulan kortej, Anıtpark'tan yürüyüşe geçerek, M. Fevzi Çakmak Caddesi ve Tandoğan istikametinden devam ederek, Ankara Garı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe, bisikletli gençler, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Kortejde midilli atlar ve bir fayton da yer aldı. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Serdar Karaduman, yaptığı konuşmada, …. 22 Eylül 2004 Başkent'te "Otomobilsiz kent günü" Ankara Kentlerde yoğun otomobil kullanımının yol açtığı zararlara dikkati çekmek için bütün Avrupa'da çeşitli kampanyalar düzenlenerek halkın uyarıldığı “Otomobilsiz kent günü” Başkent'te de gerçekleştirildi. Şehir Plancıları Odası'nın Sakarya Caddesi'nde düzenlediği etkinlikler, Çankaya Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileriyle başladı. Yürüyüşe katılacak öğretmen ve öğrencilerden oluşan kortej, Anıttepe Anıtpark'ta toplandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Haluk Özder, kentlerde ulaşımın yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Daha temiz bir çevre hedeflediklerini ifade eden Özder, öğrencilere hitaben, “Sizin temiz bir çevre için sorumluluklarınızı yerine getirdiğinize inanıyorum” dedi. Daha sonra oluşturulan kortej, Anıtpark'tan yürüyüşe geçerek, M. Fevzi Çakmak Caddesi ve Tandoğan istikametinden devam ederek, Ankara Garı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe, bisikletli gençler, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Kortejde midilli atlar ve bir fayton da yer aldı. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Serdar Karaduman, yaptığı konuşmada, kentlerde otomobil ulaşımına yönelik yatırımların toplumsal ve ekonomik maliyetler oluşturduğunu belirterek, bu yatırımların kentlerde insanların değil, araçların taşınmasına hizmet ettiğini bildirdi. 125 otomobilin taşıdığı insanı 1 tramvay dizisi ya da 3 otobüsün rahatlıkla taşıdığına dikkati çeken Karaduman, bir otomobilin taşınan yolcuyla kıyaslandığında otobüsten 125 kat fazla hava kirliliği yarattığını ifade etti. “Otomobilsiz Kent Günü” kampanyasının ana hedefinin, kentlileri yoğun otomobil kullanımının neden olduğu sorunlar ve toplu taşımacılık konusunda duyarlı kılmak olduğunu ifade eden Karaduman, merkezi ve yerel yönetimlerin dikkatini alternatif ulaşım olanakları üzerine çekmeyi amaçladıklarını anlattı. Karaduman, pek çok Avrupalı'nın bugün otomobilsiz bir gün geçirdiğini ifade ederek, “Avrupa kentleri bugün toplu taşım dışındaki araçlara sokaklarını kapatıyor. Toplu taşım için ek güzergahlar belirleniyor. Bisiklet yolları genişletiliyor ve insanlar kentlerinde sessiz ve temiz bir gün geçiriyor” diye konuştu. Başkent'te trafik sorununun çözümü ve temiz bir hava için toplu taşıma sistemlerine öncelik verilmesi gereğine işaret eden Karaduman, otomobil kullanımını özendiren katlı kavşak, yol genişletme gibi yatırımlardan vazgeçilmesini istedi.

22 2005 'Otomobilsiz gün de ne?' 23/09/2005 AA - ANKARA - Dünyanın 36 ülkesindeki 1038 kentte dün kutlanan 'Uluslararası Otomobilsiz Kent Günü'ne, bu yıl Türkiye'den katılan kent çıkmadı. Şehir Plancıları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası'nın Ankara şubelerinin dün yaptığı ortak açıklamada, ….. 'Otomobilsiz gün de ne?' 23/09/2005 (157 kişi okudu) AA - ANKARA - Dünyanın 36 ülkesindeki 1038 kentte dün kutlanan 'Uluslararası Otomobilsiz Kent Günü'ne, bu yıl Türkiye'den katılan kent çıkmadı. Şehir Plancıları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası'nın Ankara şubelerinin dün yaptığı ortak açıklamada, 1999'dan bu yana 22 Eylül'de düzenlenen etkinlik ile, yoğun otomobil kullanımının neden olduğu çevresel ve mekânsal sorunlara karşı duyarlılığı artırmak ve toplu taşımanın geliştirilmesi için toplumsal bilincin yükseltilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Açıklamada dünyadaki hava kirliliğinin yüzde 50'sinin motorlu araçlardan kaynaklandığı vurgulandı.

23 2005, Çanakkale 22 Eylül Dünya Araçsız Günü, Çanakkale'de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler Morrabin Parkı önünde başladı. Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek ve engellilerin katıldığı yürüyüşe vatandaşlar bisikletleri ve engelli sandalyeleri ile katıldı. Temsili olarak bezden yapılan özel otomobil maketinin içine giren gençler de yürüyüş sırasında araçların çevreye verdiği zararları gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam eden yürüyüş sonunda düzenleme kurulu adına bir konuşma yapan Ayşegül Başaran, …. Yapılan konuşmanın ardından 48 yıldır Çanakkale'de bisiklete binen Sakatlar Derneği Başkanı Mehmet Emin Özel'e bir plaket ve hediye olarak bisiklet verildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinlik bisiklet akrobasi gösterisi ile sona ererken, katılımcılar daha sonra bisikletleri ile toplu olarak şehir gezisi yaptı. Otomobilsiz bir gün Yazı Boyutu 22 Eylül Dünya Araçsız Günü, Çanakkale'de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler Morrabin Parkı önünde başladı. Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek ve engellilerin katıldığı yürüyüşe vatandaşlar bisikletleri ve engelli sandalyeleri ile katıldı. Temsili olarak bezden yapılan özel otomobil maketinin içine giren gençler de yürüyüş sırasında araçların çevreye verdiği zararları gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam eden yürüyüş sonunda düzenleme kurulu adına bir konuşma yapan Ayşegül Başaran, 22 Eylül Dünya Araçsız Günü'nün önemine değinerek, "Bir yanda doğayı kirleten, döviz israfına sebep olan, trafik karmaşasını ortaya çıkaran, kazalarda çok sayıda insanın yok olmasına sebep olan otomobil; diğer tarafta doğa dostu, petrol tüketmeyen, park sorunu olmayan, insan ömrünü sağlıklı kılan bisiklet. Dolayısıyla bisiklet çok önemlidir. Bu nedenle kent içi alternatif ulaşım aracı olan bisiklet ve bisiklet yolları, yerel yönetimlerin her şeyden fazla önem vermesi gerekin bir politika olmalıdır" dedi. Yapılan konuşmanın ardından 48 yıldır Çanakkale'de bisiklete binen Sakatlar Derneği Başkanı Mehmet Emin Özel'e bir plaket ve hediye olarak bisiklet verildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinlik bisiklet akrobasi gösterisi ile sona ererken, katılımcılar daha sonra bisikletleri ile toplu olarak şehir gezisi yaptı. Hesaplarınız İçin Aylık Ücret Ödemeyin. Hemen Tıklayın! İHA Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 00:42:42 Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 11:27:5

24 Otomobilsiz Kent Günü Bisiklet Turu –2006, İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Bisiklet Sevenler Derneği, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Bisiklet Sevenler Derneği, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü

25 Sokak Bizim Derneği “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” Şubat 2007, İstanbul
Ayda Bir Sokak Bizim Ayda Bir Gün Sokak Bizim  10 Share Hepimiz evimizden iş yerimize, okulumuza, alışverişe giderken hem yaya olarak, hem bir toplu taşıma aracındayken, hem de arabamızı kullanırken ulaşım sorunlarıyla iç içe yaşıyoruz. Toplu taşıma araçlarının ve sisteminin yetersizliği sebebiyle kapılardan taşan insanlarla dolu otobüslerle bir yerden bir yere ulaşabilmeye çabalıyoruz.  Özellikle de yaya olarak bir yere ulaşmaya çalıştığımızda gerek arabaların kaldırımlarda park etmesi, gerekse alt yapıdaki eksiklikler ve en çok da yaya güvenliği odaklı politikaların olmayışı yüzünden zorluklarla karşılaşıyoruz. Dahası şehir yaşantısının önemli bir parçası ve ortak kullanım alanı olan sokaklar gün geçtikçe insan odaklı olmaktan uzaklaşıyor, sokaklara insanlar yerine otomobillerin hakim olduğu görülüyor, bu nedenle de sokaklar asıl işlevi olan insan etkileşim alanları olmaktan çıkıyor. Bunun yanı sıra trafik kazaları da gittikçe ciddi boyutlara ulaşıyor. Ve hepimizin içinde bulunduğu bu sorunlara yerel yönetim ve sivil toplumdan çok az duyarlılık gösteriliyor, çözümler üretilmiyor. Halbuki ulaşımdaki bu sorunlar çözümsüz değil! Ulaşımdaki problemlerden yola çıkarak bu sorunlara dikkat çekmek, bu konuda toplumsal bir farkındalık yaratmak ve sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak ulaşımda alternatif çözümler üretmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Ayda Bir Gün Sokak Bizim”, 2007 yılında pilot proje olarak başladı. İnsanların sokaklardaki bu sorunları fark etmesini ve çözüm geliştirilebilieceğini görmesini sağlamak amacıyla düzenlemeye başladığımız etkinliği, 2007 senesinde Şişli belediyesi sınırları içerisindeki Abdi İpekçi Caddesi, Atiye Sokak, Kurtuluş Türkbeyi Sokak ve Halit Rıfat Paşa olmak üzere dört farklı sokakta gerçekleştirdik. “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinliği boyunca belirlenen saatler arasında sokak araç trafiğine kapatılarak yayaların, bisikletlilerin, engellilerin kullanımına açılıyor. Böylece sokak sakinlerine evlerinin önünde rahatça yürüyebilme, bisiklete binebilme, oyun oynayabilme, spor ve piknik yapabilme imkanları doğuyor. Ayrıca gün boyunca çocuklara yönelik trafik eğitimi ve resim atölyesi, her yaştan katılımcı için de müzik dinletileri,tiyatro gösterileri, pilates ve yoga gibi aktiviteler de düzenleniyor. İnsanlar bir günlüğüne de olsa gönüllerince kullanabilecekleri, güvenli ve yaşanabilir bir sokağa sahip oluyorlar. Yani “O sokakta arabalar olmasaydı nasıl bir yaşam alanı oluşabilirdi?” sorusuna cevap bulunuyor. 2007’deki “Towards World Carfree Cities” konferansından sonra 2008’e kadar ara verilen etkinliklerin 2008’in sonlarına doğru tekrar başlatılması gündeme geldi ve Sokak Bizim Ekibi’nin öncülüğünde “Ayda Bir Gün Sokak Bizim Platformu” kuruldu. Bu platform çatısı altında Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, Bisikletliler Derneği, Yaya Derneği, Alternatif Yaşam Derneği, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği gibi pek çok sivil toplum kuruluşu etkinliklere katıldı senesi boyunca Caddebostan, Kuzguncuk, Fatih, Cihangir, Etiler’de, 2010 yılında ise Zeytinburnu, Anadolu Hisarı gibi İstanbul’un bir çok farklı semtinde etkinlikler düzenledik. “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinliğini gerçekleştirdiğimiz sokaklardan Şişli’deki Abdi ipekçi Caddesi, Atiye Sokak ve Kadıköy Caddebostan’daki İskele Sokak’ta etkinlikten bir süre sonra belediye tarafından kalıcı düzenlemeler yapılmıştır. Abdi ipekçi Caddesi ve  İskele Sokak’ta trafik yavaşlatılmış, kaldırımlar genişletilmiş, peyzaj düzenlemesi yenilenmiş ve yaya dostu sokaklar yaratılmıştır. Atiye Sokak ise tamamen araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılmış, peyzaj düzenlemesi ile bambaşka bir görünüme kavuşmuştur. Bu başarılı değişim süreçleri “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinliklerinin yarattığı etkinin başarısını göstermektedir. - See more at:

26 Sokak Bizim Derneği Ayda Bir Gün Sokak Bizim, İstanbul
“Ayda Bir Gün Sokak Bizim”, 2007 yılında pilot proje olarak başladı. İnsanların sokaklardaki bu sorunları fark etmesini ve çözüm geliştirilebileceğini görmesini sağlamak amacıyla düzenlemeye başladığımız etkinliği, 2007 senesinde Şişli belediyesi sınırları içerisindeki Abdi İpekçi Caddesi, Atiye Sokak, Kurtuluş Türkbeyi Sokak ve Halit Rıfat Paşa olmak üzere dört farklı sokakta gerçekleştirdik.

27 Sokak Bizim Derneği Ayda Bir Gün Sokak Bizim, İstanbul
Etkinlik boyunca belirlenen saatler arasında sokak araç trafiğine kapatılarak yayaların, bisikletlilerin, engellilerin kullanımına açılıyor. Böylece sokak sakinlerine evlerinin önünde rahatça yürüyebilme, bisiklete binebilme, oyun oynayabilme, spor ve piknik yapabilme imkanları doğuyor. Ayrıca gün boyunca çocuklara yönelik trafik eğitimi ve resim atölyesi, her yaştan katılımcı için de müzik dinletileri,tiyatro gösterileri, pilates ve yoga gibi aktiviteler de düzenleniyor.

28 Otomobilsiz Şehirlere Doğru Konferansı - 7, Ağustos 2007, İstanbul
Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı  (World Carfree Network) 27-31 Ağustos 2007, İstanbul

29 Otomobilsiz Şehirlere Doğru Konferansı - 7, Ağustos 2007, İstanbul
World Carfree Network, otomobil kullanımına alternatif olarak, sağlıklı çevre ve toplum için yürüme, bisiklet ve toplu taşımı destekleyen, şehirlerde daha az otomobil kullanımını hedef alan kişi, kurum ve grupların ortak hareket etmesini amaçlayan uluslararası bir ağdır. Bu seneki konferansın teması “İklim Değişikliğinde Yaşanabilir Bir Gelecek Kurmak” olarak belirlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr.  Kevser Üstündağ, gerçekleştirdiği “İnsan Merkezli Ulaşım” çalışmaları kapsamında World Carfree Network ile bağlantıya geçerek, Network’un düzenlediği “Towards World Carfree Cities” konferansının 2007 senesinde Türkiye’de yapılmasını sağlayarak organizasyonunu üstlendi. Organizasyon aşamasında, içinde Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği başkanı Yeşim Ayöz’ün de bulunduğu ve çoğu gönüllü öğrencilerden oluşan bir ekip bir araya geldi. 7. Dünya Carfree Konferansı Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı  (World Carfree Network), otomobil kullanımına alternatif olarak, sağlıklı çevre ve toplum için yürüme, bisiklet ve toplu taşımı destekleyen, şehirlerde daha az otomobil kullanımını hedef alan kişi, kurum ve grupların ortak hareket etmesini amaçlayan uluslararası bir ağdır. Her yıl farklı uygulamaların paylaşılması ve sonuçlarının tartışılması için, Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı içinde yer alan farklı ülkelerden organizasyonların bir araya geldiği konferansların yedincisi Ağustos 2007 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenmiştir. Konferansın teması “İklim Değişikliğinde Yaşanabilir Bir Gelecek Kurmak” olarak belirlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr.  Kevser Üstündağ, gerçekleştirdiği “İnsan Merkezli Ulaşım” çalışmaları kapsamında World Carfree Network ile bağlantıya geçerek, Network’un düzenlediği “Towards World Carfree Cities” konferansının 2007 senesinde Türkiye’de yapılmasını sağlayarak organizasyonunu üstlendi. Organizasyon aşamasında, içinde Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği başkanı Yeşim Ayöz’ün de bulunduğu ve çoğu gönüllü öğrencilerden oluşan bir ekip olarak biraraya geldik. Konferans, uluslararası deneyimleri paylaşmak, uygulayıcıların karşılaştıkları sorunları ortaya koymak, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm toplumda iş birliğini ile gerçekleştirildi. Türkiye’de özel araç kullanımından kaynaklanan ve çevre kirliliğinin en önemli göstergesi olan sera gazı emisyonları oranı, 1990 yılından bu yana hızla artarak tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. İstanbul’da otomobil sahipliğinin Türkiye otomobil sahipliği içindeki oranının önemli bir paya sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, otomobile bağımlı olan kent içi ulaşımda toplu taşım, yürüme, bisiklet gibi alternatif çözümlerle yeni bir yapılanmayı gerektirmektedir. Konferansta, özelde İstanbul’un, genelde dünya deneyimlerinin tartışıldığı, insan hareketliliğini merkeze alan, bütünleşik bir ulaşım sisteminin hayata geçirilmesine yönelik çözümler üzerine oturumlar, workshoplar ve etkinlikler gerçekleştirdi. Konferansta, küresel iklim değişikliğine dikkat çekilerek; gelecekte daha iyi yaşanabilir bir çevre için daha az otomobilin kullanıldığı, günlük ihtiyaçların yürüme mesafeleri içinde yer aldığı, farklı ulaşım türlerinin verimli kullanıldığı, toplumun her kesiminin ulaşım imkanlarından eşit şekilde yararlandığı, toplu taşım, bisiklet ve yaya bütünleşmesinin sağlandığı şehirlerin nasıl kurgulanacağı tartışıldı. Konferansın bir ürünü olarak ”Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinlikleri pilot proje olarak gerçekleştirilmeye başlandı ve Şişli’de dört farklı sokakta uygulandı. Bu projenin başarısı, Sokak Bizim Derneği’nin kurulmasının temellerini attı.

30 Sokak Bizim Derneği Ayda Bir Gün Sokak Bizim, İstanbul
2007’deki “Towards World Carfree Cities” konferansından sonra 2008’e kadar ara verilen etkinliklerin 2008’in sonlarına doğru tekrar başlatılması gündeme geldi ve Sokak Bizim Ekibi’nin öncülüğünde “Ayda Bir Gün Sokak Bizim Platformu” kuruldu. Bu platform çatısı altında Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, Bisikletliler Derneği, Yaya Derneği, Alternatif Yaşam Derneği, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği gibi pek çok sivil toplum kuruluşu etkinliklere katıldı.

31 2007, Çin Çin'de trafik, çevre ve hava kirliliğini azaltmak amacıyla yüzden fazla şehirde yapılan "arabasız gün" etkinliği işe yaramadı. Başkent Pekin'de bugün hafta sonu olmasına rağmen trafik sıkışıklığı dikkat çekti. Bugün başlayan etkinlik nedeniyle halkın araba yerine toplu taşıma araçlarını kullanması istenmişti. Pekin'de taksi sürücülerinden bisiklet sürücülerine kadar hemen herkes etkinliğe katılımın çok olmadığını ve her zamanki gibi trafiğin aynı seviyede kaldığını belirtiyor. Benzer görüntüler Şanghay ve Wuhan gibi diğer endüstri ve sanayi şehirlerinde de aynıydı. Etkinliğe katılan şehirlerde bugün ve saatleri arasında bazı bölgeler ya da tüm kent, arabasız bölge olarak belirlendi. Yolların bazıları sadece yaya, bisiklet veya taksilere ayrıldı. Çin'de 'arabasız gün' etkinliği işe yaramadı Çin'de trafik, çevre ve hava kirliliğini azaltmak amacıyla yüzden fazla şehirde yapılan "arabasız gün" etkinliği işe yaramadı. Başkent Pekin'de bugün hafta sonu olmasına rağmen trafik sıkışıklığı dikkat çekti. Bugün başlayan etkinlik nedeniyle halkın araba yerine toplu taşıma araçlarını kullanması istenmişti. İlk kez Avrupa'da başlayan söz konusu uygulamayı binden fazla Avrupa kenti uygulamaya devam ediyor. Pekin'de taksi sürücülerinden bisiklet sürücülerine kadar hemen herkes etkinliğe katılımın çok olmadığını ve her zamanki gibi trafiğin aynı seviyede kaldığını belirtiyor. Benzer görüntüler Şanghay ve Wuhan gibi diğer endüstri ve sanayi şehirlerinde de aynıydı Pekin Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Pekin yönetimi, hava kirliliği ve trafik sorununa çözüm bulmak için çeşitli yollara başvuruyor. Yönetim, enerji tasarrufu ve trafik sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan bu tür etkinliklerle halkı toplu taşıma araçları ile bisikletleri kullanmaya ve yürümeye teşvik ediyor Eylül günleri arasında ilk olarak Çin kentlerinde ilk defa toplu "taşıma aracı haftası" ve "arabasız gün" etkinliği düzenledi. Etkinlikte halka öncülük yapmak için belediye yetkililerinden işe giderken ve işten dönerken toplu taşıma araçları veya bisiklet kullanması istendi. Etkinliğe katılan şehirlerde bugün ve saatleri arasında bazı bölgeler ya da tüm kent, arabasız bölge olarak belirlendi. Yolların bazıları sadece yaya, bisiklet veya taksilere ayrıldı. Olimpiyatlar nedeniyle şehirdeki trafik ve hava kirliliği sorununa çözüm bulmak isteyen Pekin, daha önce tek-çift plaka uygulaması yapmış ve bunda da başarılı olmuştu. Yaklaşık 1,3 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de özel otomobillerin sayısı yaklaşık 33 milyon ve bu sayı yılda yüzde 20 oranında artıyor. Ülkede ulaşımdaki enerji tüketimi, toplam enerji tüketiminin yüzde 20'sini oluşturuyor. Araç üretimi ise Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 32.7 artış gösterdi. Şehirlerdeki hava kirliliğinin yüzde 79'una araba egzozlarından çıkan gazlar neden oluyor.

32 Otomobilsiz Kent Günü Bisiklet Turu –2008, İzmir
Avrupa Ulaşımda Değişim ve Hareketlilik Haftası (European Mobility Week) kapsamında, İzmir Bisiklet Derneği’nin organizasyonudur Pedallar çevre için dönecek 18 Eylül 2008 A.A İzmir Bisiklet Derneği üyeleri, “Herkes için Temiz Hava, Avrupa Ulaşımda Değişim ve Hareketlilik Haftası” (European Mobility Week) kapsamında, bugün ve yarın akşam şehir içi trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda pedal çevirerek, çevrenin önemine dikkati çekecek. İzmir Bisiklet Derneği'nden aldığı bilgiye göre, Avrupa'da her yıl Eylül arasında düzenlenen “Herkes için Temiz Hava Avrupa Ulaşımda Değişim ve Hareketlilik Haftası”, İzmir'de de çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu yıl European Mobility Week'in Avrupa'daki 2 binden fazla şehirde kutlanacağı, bu şehirler arasında her yıl yapılan değerlendirmeyle şehir içi ulaşımda entegre çözümler üreten ve daha çevreci yaklaşımlar sergileyen belediyelerin ödüllendirildiği belirtildi. Bu yıl Hırvatistan'ın Koprivnica şehrinin büyük ödüle layık görüldüğü hatırlatıldı. İzmir Bisiklet Derneği'nin de bu haftanın önemini vurgulamak, kamuoyunda farkındalık yaratmak ve halkı bilgilendirmek için bir dizi faaliyet gerçekleştireceği kaydedildi. Bunlar arasında, otomobilsiz kent günü bisiklet turu, bisiklet gruplarının şehir içi belirli güzergahlarda yol alması, seminer, söyleşi, afiş ve broşür dağıtımı gibi etkinlikler bulunduğu ifade edildi. İzmir Bisiklet Derneği üyelerinin, bugün ve yarın saat 18.00'de başlayacak turda, şehir içi trafiğin yoğun olduğu güzergahta pedal çevirerek, bisiklet haftasının önemini anlatan pankart ve afişler taşıyıp, çevreye dikkati çekeceği kaydedildi.

33 2008, Antalya 22 EYLÜL DÜNYA OTOMOBİLSİZ KENT GÜNÜ BASIN BİLDİRGESİ “ Dünya Otomobilsiz Kent Günü Yaklaşırken Antalya Kent Merkezinde Ulaşabilme!..Çilesi ” TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI 22 EYLÜL DÜNYA OTOMOBİLSİZ KENT GÜNÜ BASIN BİLDİRGESİ Yayına Giriş Tarihi: Güncellenme Zamanı: :57:10 Yayınlayan Birim: ANTALYA     “ Dünya Otomobilsiz Kent Günü Yaklaşırken Antalya Kent Merkezinde Ulaşabilme!..Çilesi ”   " Dünya Otomobilsiz Kent Günü Yaklaşırken Antalya Kent Merkezinde Ulaşabilme!..Çilesi " Sanayi devrimi sonrası, kentleri dönüştüren en önemli ulaşım aracı otomobillerdir. Kentlerin şekillenmesinde otomobil hareketliliği esas alınmış, kentlerin gerçek plancıları otomobiller olmuştur. Bu kapsamda, yürümenin en ucuz, konforlu, rahat ve sağlıklı bir ulaşım türü olduğu; bisikletin kentin ulaşım sisteminin bir parçası olması gerektiği göz ardı edilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yürütülen raylı sistem çalışmaları kapsamında trafiğe kapatılan ve değiştirilen yol güzergahları nedeniyle Antalyalılar otomobilleri ile bir noktadan diğer bir noktaya ulaşabilmeye çalışmaktadır. Kamu kaynakları toplumun uzun süreli yararına olmayan, kent yaşamını olumsuz etkileyen yanlış yatırımlara aktarılmakta, kamu yatırımları ne yazık ki toplu taşıma sistemleri yerine Antalya‘da da olduğu gibi öncelikle otomobillerin kullanımında bulunan yol ve kavşaklara aktarılmakta, bununla da sadece trafiğin rahatlatılması hedeflenmektedir. Kent nüfusu arttıkça özel otomobil sayısı da artmakta ve kent planlarında nüfus ile birlikte artan yaya sayısı yerine özel otomobil sayısı dikkate alınmakta, ona göre çözümler geliştirilmektedir. Oysa kent içinde hızlanan trafik nedeniyle bu durum otomobil kullanımını daha da teşvik etmekte, buna bağlı olarak araç trafiği artmakta, yeni kavşaklar gündeme gelmektedir. Ancak, günübirlik kararlarla plansız şekillenen ulaşım sistemi hiçbir sorunu çözememekte, kentlerdeki yaya dolaşımı kısıtlanmakta, kent merkezlerindeki hava kirliliği, otopark sorunları, ulaşım maliyetleri, gürültü sorunları hızla artmaktadır. Şehirlerde hızla artan özel otomobil kullanımı nedeniyle oluşan trafik sıkışıklığı, hava ve görsel kirlilik, gürültü ve kazalar günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Kentler otomobiller tarafından işgal edilmiştir ve kent merkezlerinde artık yürümek, bisiklet ve toplu taşıma araçlarını kullanmak için koşullar kısıtlanmıştır. Kentsel yaşamda, otomobil sayısı arttıkça yayalar zarar görmektedir. Araç trafiğinin düzenlenmesi için getirilen yaya kaldırımlarının daraltılması, kaldırımların otomobiller tarafından işgal edilmesi, köprülü kavşaklar, yaya üst ve alt geçitleri gibi her türlü uygulamalar yayaların aleyhine olmaktadır. Yayalara caddeden yürümekten başka bir seçenek kalmamaktadır. Oysa yayalık, diğer insanlara ve çevreye hiçbir zararı olmayan, insanın kendi sağlığına da katkıda bulunan bir ulaşım biçimidir. Yürümek, nefes almak, sağlıklı yaşamak için artık kentler terk edilmekte, buda kent mekanlarının yaşam kalitesini düşürmektedir. Kentlerin yeniden medeniyetin merkezi mekanlar olabilmesi için, kent merkezinde insanı temel alan sağlıklı kent mekanlarının acilen oluşturulması gerekmektedir. Kentlerin otomobillere göre şekillenmesi, otomobil kullanımının hızla artarak yaya ve toplu taşıma araçlarının göz ardı edilmesi sorunlarının çözümü için başlatılan çalışmalar kapsamında İspanya‘da 1994 yılında düzenlenen konferans ile gündeme gelen "Otomobilsiz Gün" etkinliğinin ardından 22 Eylül 1998 tarihinde Fransa‘da "Kentte Arabamsız" kampanyası başlatılmıştır. 2000 yılında bu etkinlik Avrupa Komisyonu tarafından ortak bir etkinlik günü olarak kabul edilmiş ve 22 Eylül Dünyanın pek çok kentinde "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu günde ortak amaç, insanlara daha az otomobille de ulaşımın sağlanabileceğini göstermektir. Ancak Antalya kentinde 1950‘lerden itibaren başlayan hızlı nüfus artışı nedeniyle kent merkezindeki mevcut tek ve iki katlı yapılar yıkılarak yerlerine daha yüksek katlı ve yoğunlukta yapılar yapılmıştır. Yapı bazındaki bu hızlı büyümeye karşın, eskinin ulaşım sisteminde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş, sonuç da kent içindeki ulaşım sistemi bugünkü Antalya için yetersiz kalmıştır. Antalya kenti, gerek iklimi, gerek topografyası, gerekse de tek merkez çevresinde gelişen kent makroformuyla bir noktadan diğer bir noktaya yaya, bisiklet yada düzenlenecek toplu taşıma sistemi ile kısa sürede ulaşılması çok rahat kentlerden birisidir. ANTALYA KENT MERKEZİNDE ULAŞIM Antalya‘da da ulaşım sisteminin çözümü araç sisteminin çözümüne bağlı görülmüş, ulaşım master planı tamamlanmadan, her zaman gündemde olan raylı sistemden önce kentin doğusu ve batısındaki araç akışı alt geçitlerle sağlanmaya çalışılmıştır. Ancak yapılan alt geçitler, kent içinden transit geçen bir yolun oluşmasına, hızla akan trafiğin duraksadığı ışıklarda yeni kavşak yapımı önerilerinin getirilmesine, dolayısıyla yeni sorunların oluşmasına neden olmuştur. Dünya ortalamasında bin kişiye 105 otomobil düşerken, bu sayı Antalya‘da ortalamanın üzerinde 139 otomobil şeklindedir. Yani Antalya‘da yaklaşık her 14 kişiden birinin otomobili bulunmaktadır. Kentte, toplu taşıma sistemini halk otobüsleri, minibüsler ve tramvay oluşturmaktadır. Ancak özellikle minibüsler kent trafiğinin yoğunluğunu daha da arttırmaktadır.   Yaya ulaşımı ise kent merkezinde yapılan yayalaştırmalar ile arttırılmaya çalışılmıştır. Ancak bunların mevcut ulaşım sistemi çözümlenmeden uygulanması, ulaşımı daha da zorlaştırmıştır.   Ayrıca, kent merkezinde yayalaştırma ile trafik yoğunluğu azaltılmaya çalışılmaktayken yapılan yeni iş merkezleri ve bunların yeraltındaki otoparklarına otomobil giriş çıkışının başlaması sonrasında Antalya‘yı yeni trafik sorunları beklemektedir. Diğer yandan Antalya‘nın yıllardır beklediği raylı sisteme başlanması sevindiricidir. Tüm büyük kentlerde bu tür sistemlerin inşası sırasında kapanan yollar nedeniyle ulaşım sisteminde sorunlarla karşılaşılması son derece doğaldır. Ancak, bu sorunların önceden çözümlenmesi ve kentlinin değişen güzergahlara alıştırılması bu tür uygulamaların günübirlik çözümler yerine bir ulaşım master planına bağlı olarak gerçekleştirilmesi ile mümkündür. Kent merkezindeki yaya yollarının dışında kentin diğer kısımlarında yaya kullanımına ait olan kaldırımların genişlikleri, yükseklikleri, bağlantıları da yetersizdir. •-         Antalya kent merkezindeki raylı sistem çalışmaları nedeniyle yaşanan trafik sıkışıklığı fırsatından yararlanarak yerel yönetimlerce 22 Eylül tarihinde "Otomobilsiz Kent Günü" etkinlikleri düzenlenmeli, var olan toplu taşıma imkanları, bisiklet, bir yerden diğerine yürüyerek ulaşma seçenekleri Antalyalılara hatırlatılmalı ve bu kullanımlar özendirilerek kamu bilinci oluşması sağlanmalıdır. ANTALYA KENTİNİN ULAŞIM SİSTEMİNİN DÜZENLENMESİNDE  YAPILMASI GEREKENLER ŞUNLARDIR.. •-         Bu etkinlikler kapsamında Antalyalılar, sadece yayaların, bisikletlilerin, toplu taşıma araçlarının da kullanılarak ulaşımın bu şekilde sağlanabileceğini, kimi noktalara otomobil ile gidilen süreçten daha kısa sürede gidilebileceğini görmelidirler. •-         Antalya‘nın sürekli gündeminde tutulan, ulaşım master planı kamuoyu ile paylaşılmalı, ulaşım politikalarında yaya, toplu taşıma önceliği esas alınmalıdır. •-         Özürlüler, yaşlılar ve çocuklar için yolların güvenliği sağlanmalıdır. •-         Kentin tek hakimi araçlar olarak düşünülmemeli, yaya ulaşımı ve yaya güvenliği de yapılan her düzenlemede dikkate alınmalıdır. •-         Katlı kavşak ve yol genişletme çalışmaları yerine raylı sistem güzergahları arttırılmalı ve uygulanmalıdır. •-         Trafik düzenlemesi yapılan yollarda ve kavşaklarda trafik sayımları yapılmalı, yönlendirmeler bu sayım sonuçlarına ve yolların fiziki altyapısına uygun olarak yapılmalıdır. •-         Bisiklet kullanımın teşvik edici bisiklet yolları düzenlenmelidir. •-         Toplu taşıma araçlarının durakları belirlenmeli, durak dışında yolcu alınması ve indirilmesi engellenmelidir. •-         Mevcut toplu taşıma sisteminin konforu arttırılmalı, Antalya‘da toplu taşıma aracı olarak seçilen araçların, özürlü, hasta ve yaşlıların kullanabileceği standartlara uygun hale gelmesi sağlanmalıdır. •-         Kaldırım genişlik ve yükseklikleri çağdaş kent tasarımlarına ve standartlara uygun hale getirilmeli, kaldırımların otomobiller tarafından işgali ve motosikletliler tarafından kullanımı engellenmelidir. •-         Kentteki etkinlikler, güzergah kullanım yoğunluğu ve saatleri dikkate alınarak toplu taşıma araçlarının zamanlaması düzenlenmeli, her çağdaş kentte olduğu gibi duraklarda toplu taşıma araçlarının duraklara varış zamanlarını gösteren bilgiler yer almalıdır. •-         Akdeniz Üniversitesi kampusundan kente ve kentten kampusa bağlantıyı sağlayan toplu taşıma araçlarının sayısı arttırılmalı,  güzergahları kısaltılmalıdır. ANTALYA ŞUBESİ TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI

34 2009, Çankırı http://www.naturalhaber.com/haber_detay.asp?haberID=2341
Çankırı'da Otomobilsiz Kent Günü 01Ekim2009, 22:08 Yeşil Gündem Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle her yıl Eylül tarihleri arasında yapılan bisiklet turu, bu yıl anılan tarihler arasında okulların kapalı olması nedeniyle dün yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde saat 14.00’de hazır olan yaklaşık 100 bisikletli öğrenci, İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Erhan Demircioğlu’nun konuşması sonrasında start aldı. Tur öncesinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından bay ve bayan bisikletçilere tişört ve şapka dağıtımı yapıldı. İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Erhan Demircioğlu, hayatı kolaylaştırmak için yapılanların insan için olduğunu vurgulayarak, “Hızla artan dünya nüfusu plansız sanayileşme, sağlıksız kentleşme, bölgesel savaşlar, doğal kaynakların bilinçsizce aşırı tüketimi ile ortaya çıkan çevre sorunları yerel ve bölgesel sınırları aşarak küresel hale gelmiştir. Böylelikle tüm ülkelerin bu sorunlara karşı ortak önlemler alma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede alınan önemli kararlardan biri olan Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası 1999 yılından itibaren Avrupa’nın bir çok kentinde Belediyelerin öncülüğünde; ülkemizde de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilimizde 2002 yılından buyana kutlanmaktadır. Büyük yollar, modern sanayi tesisleri yapılırken ne yazık ki bunları işletecek ve bunları, hayatı kolaylaştırmak için kullanılacak olan İNSAN unutulmuştur. İnsanlar trafikte egzoz ve baca gazı dumanlarında, organize sanayi bölgelerinde (OSB) ve yüksek binaların içinde unutulmuş ve boğulmuştur.” diyerek “Bütün amacımız daha rahat, huzurlu ve yaşanabilir bir DÜNYA!”, “Egzoz kirliliğine son, otomobilsiz kent günü”, “Çevreci otomobil bisiklete merhaba” sözlerini söyledi. Açıklama sonrasında 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Teknik Lise-Endüstri Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi, Kız Meslek Lisesi öğrencilerinden hazır bulunan yaklaşık 100 öğrenci start alarak pedal çevirdiler. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünden başlayan bisiklet turu İsmet İnönü İlköğretim Okulu önünden geçip, Vali Konutu önü aşiyan dönüşünden Ankara yoluna dönüldü, Büyük Otel önünden Kucaklama Taşından dönüp İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde son buldu. 1 Ekim 2009

35 2009, İstanbul İSPARK, tüm dünyada düzenlenen ‘CAR FREE DAY - Otomobilsiz Gün’ etkinlikleri kapsamında; çevre bilincini geliştirmek, kent içi ulaşımda ekolojik, ekonomik, psikolojik ve doğal yaşama en uygun olan bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla 5 otoparkında bisiklet park alanları açtı. Çalışmalarını devam ettiren İSPARK, kent genelinde 21 bisiklet parkını da İstanbulluların hizmetine sundu. Sağlıklı yaşam için pedal çevirin İSPARK, tüm dünyada düzenlenen ‘CAR FREE DAY - Otomobilsiz Gün’ etkinlikleri kapsamında; çevre bilincini geliştirmek, kent içi ulaşımda ekolojik, ekonomik, psikolojik ve doğal yaşama en uygun olan bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla 5 otoparkında bisiklet park alanları açtı. , Cuma Küresel ısınma’ dünyanın ekolojik dengesini olumsuz etkilerken, çevre bilincine sahip birey ve topluluklar artık attıkları her adıma dikkat etmeyi görev sayıyor. Kuruluşundan bu yana, ciddi çevre sorunlarına yol açan ‘trafik’ konusunda özenli çalışmalar yürüten İSPARK, sosyal sorumluluk kapsamında gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede hayata merhaba demesine katkı sağlamayı hedefliyor İstanbul’da bisiklet severlerin bisikletlerini güvenle park edebilecekleri parkların sayısı giderek artıyor. İSPARK, tüm dünyada düzenlenen ‘CAR FREE DAY - Otomobilsiz Gün’ etkinlikleri kapsamında; çevre bilincini geliştirmek, kent içi ulaşımda ekolojik, ekonomik, psikolojik ve doğal yaşama en uygun olan bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla 5 otoparkında bisiklet park alanları açtı. Çalışmalarını devam ettiren İSPARK, kent genelinde 21 bisiklet parkını da İstanbulluların hizmetine sundu. Kentte halen 26 noktadaki 44 ünitede Bisiklet Parklar mevcut. İSPARK özellikle kısa mesafelerde otomobile binmek yerine sağlıklı bir yaşam için İstanbulluları pedal çevirmeye teşvik ediyor. İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci ‘’Sürdürülebilir sosyal sorumluluk çalışmaları yaparak daha yaşanılabilir bir kent için Bisiklet Parkları vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Hep birlikte gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşamasına katkı sağlamak durumundayız ‘’ dedi. Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde insanları bisiklet kullanmaya özendirilip, çevre kirliliği ve trafik keşmekeşinin önüne geçerek daha yaşanılır daha temiz bir çevre için İSPARK ‘ın hayata geçirdiği kent genelindeki Bisiklet Parklar: BOSTANCI AÇIK KARTAL İDO KADIKÖY AÇIK BOSTANCI GÜNAYDIN ÜSKÜDAR KATOTOPARKI ÜSKÜDAR TANZİM KADIKÖY NİKAH DAİRESİ KADIKÖY YENİ SALI PAZARI KARTAL DRAGOS İBB.TESİS ÖNÜ KALAMIŞ TURİNG BOSTANCI CEP MALTEPE İDO MERTER P+R YENİKAPI İDO EMİNÖNÜ İDO BEŞİKTAŞ İDO ORTAKÖY İDO GALATASARAY ÜNV.ÖNÜ KABATAŞ İDO BEŞİKTAŞ İNÖNÜ STADI ÖNÜ KARAKÖY İDO İNCİRLİ METROBÜS FLORYA GÜNEŞLİ 1 BAKIRKÖY KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE YANI TOPKAPI TRAFİK EĞİTİM PAR

36 “Ayda Bir Gün Sokak Bizim Platformu” İstanbul
2009 senesi boyunca Caddebostan, Kuzguncuk, Fatih, Cihangir, Etiler’de, 2010 yılında ise Zeytinburnu, Anadolu Hisarı gibi İstanbul’un bir çok farklı semtinde etkinlikler düzenledik. “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinliğini gerçekleştirdiğimiz sokaklardan Şişli’deki Abdi ipekçi Caddesi, Atiye Sokak ve Kadıköy Caddebostan’daki İskele Sokak’ta etkinlikten bir süre sonra belediye tarafından kalıcı düzenlemeler yapılmıştır. Abdi ipekçi Caddesi ve  İskele Sokak’ta trafik yavaşlatılmış, kaldırımlar genişletilmiş, peyzaj düzenlemesi yenilenmiş ve yaya dostu sokaklar yaratılmıştır. Atiye Sokak ise tamamen araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılmış, peyzaj düzenlemesi ile bambaşka bir görünüme kavuşmuştur. İstanbul sokaklarında ilginç uygulama Trafik kazalarına dikkat çekmek, İstanbul'un trafik problemine çözüm bulmak, otomobilsiz bir hayata şehir halkını davet etmek için, artık her ayın 3. pazar günü İstanbul'un bir sokağı trafiğe kapatılacak. "Ayda Bir Gün Sokak Bizim" etkinliği için Şişli'den sonra şimdi de Kadıköy'ün Caddebostan İskele Sokağı 24 Mayıs 2009 Pazar günü saat ile arasında araç trafiğine kapatılarak, yayalara açıldı. Sokak Bizim Platformu tarafından organize edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği "Ayda Bir Gün Sokak Bizim" etkinliği, Alternatif Yaşam Derneği, Barışa Pedal,Bisikletliler Derneği, Omurilik Felçliler Derneği, Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Yaya Derneği katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik içerisinde Plates Eğitmeni Sem Tutal sokakta toplu egzersiz yaptırdı, Ressam Dilek Demirci sokakta çocuklarla birlikte resim atölyesi oluşturdu ve 50 metrelik bir resim yaptılar. Araç trafiğine kapalı olan Caddebostan İskele Sokak, gün boyu top oynayan,bisiklete binen ve sokakta piknik yapanlara ev sahipliği yaptı. İlk olarak 2006 yılında "Otomobilsiz Şehirler Günü"nde Beşiktaş'ta gerçekleştirilen ve 24 Mayıs 2009 tarihinden itibaren, her ay farklı bir sokağın kapatılmasıyla sürdürülecek olan etkinliğin dikkat çekmek istediği konular, Sokak Bizim Platformu tarafından şöyle açıklandı: "Toplu taşıma araçlarının, yürümenin ve bisiklet kullanımının otomobillere alternatif ulaşım yolları olduğunu göstermek istiyoruz. Kentte yaşayan her bireyi,trafik kazaları ve otomobillerle istila edilmiş bir şehirde yaşamanın zorlukları ile başa çıkmak, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için otomobillerden bağımsız bir yaşama davet ediyoruz. Şehrimizin, mahallemizin sokaklarını otomobillerden geri istemek ve sokağı eskisi gibi kullanarak top oynamak, bisiklete binmek için, kaldırımlar ve yol kenarlarında güvenli yürümek, engellilerin rahatlıkla sokağı kullanabilmeleri için ve de trafik azaları ile mücadelenin en etkin yöntemi olduğu için bu etkinliği düzenliyoruz." Etkinliğin çevreci boyutuna vurgu yapan Sokak Bizim Platformu'nun açıklamasında, "Otomobil merkezli ulaşım sistemlerinin kent yaşamı ve çevre açısından çok önemli zararları var. Çevre riskleri açısından akıldığında, dünyada petrol tüketiminin yüzde 48'i ulaşım sektöründen ve sera etkisini doğuran gazlar arasında yer alan karbondioksit emisyonunun ise, en az yüzde 28'i ulaşım araçlarından kaynaklanmaktadır. Ulaşım araçlarından kaynaklanan emisyonun içinde, sadece kara yolu ulaşımının payı üzde 84 dolayındadır. Kaza riskleri açısından bakıldığında ise, trafik kazalarının %54'ü otomobillerin karıştığı kazalardır" denildi.Trafik kazalarının, kayıpların, yaralanmaların, kalıcı sakatlıkların. İstanbul trafiğinde yaşanan sıkışıklık, boşa geçen saatler, stres, egzoz dumanı, enzin ve para sarfiyatının. Sokakların engelliler ve yayalar için yürünemez, kullanılamaz hale gelmesinin. Bisikletin ulaşım aracı olarak kullanamamasının çözümünü bulmak, karar vericilere bu çözüm önerilerini ulaştırmak ve verilen sözlerin takipçisi olmak, kenti, mahalleleri, sokakları yaşanılır kılmak için Sokak Bizim Platformu, artık her ayın 3. pazarı "Ayda bir gün sokak bizim" diyecek. *Bir sonraki sokak 21 Haziran 2009 Kuzguncuk Yenigün sokak.

37 2010, Antakya Antakya Çevre Koruma Derneği, Basın Açıklaması “YEŞİL HAREKETLİLİK HAFTASI VE OTOMOBİLSİZ KENT GÜNÜ” Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Selda Asker, ''toplum yararı, kamu yararı'' diyerek yeri geldiğinde yeşil alanların bile yerlerini caddelere bıraktığını bildirdi. ''YEŞİL HAREKETLİLİK HAFTASI VE OTOMOBİLSİZ KENT GÜNÜ'' AÇKD BAŞKANI ASKER: ''TOPLUM VE KAMU YARARI DİYEREK YERİ GELDİĞİNDE YEŞİL ALANLAR BİLE YERLERİNİ CADDELERE BIRAKIYOR'' Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Selda Asker, ''toplum yararı, kamu yararı'' diyerek yeri geldiğinde yeşil alanların bile yerlerini caddelere bıraktığını bildirdi. Asker, ''16-22 Eylül Avrupa Yeşil Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada özellikle son yıllarda sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, plansız şehirleşme, hızlı nüfus artışı ve sınırlı olan doğal kaynakların aşırı ve bilinçsizce tüketilmesi sonucu çevre sorunlarının artmasına dikkati çekmek adına önemli bir hafta olduğunu ifade etti. Çevre kirliliğinin sınır tanımaz özellikte olmasının küresel bir sorun haline geldiğini belirten Asker, şöyle devam etti: ''Günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm dünyada olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlamasıyla birlikte konunun önemi bir kat daha artmıştır. İnsanların özel araçlardan ziyade toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri, yakın gidilebilecekleri mesafelere araçsız olarak yürüyerek gitmeleri ve bisiklet kullanmaları dünyayı daha yaşanabilir kılmak için ciddi önem taşımaktadır. Günümüzde şehirler planlanırken, ne yazık ki araç öncelikli planlanmaktadır. 'Toplum yararı, kamu yararı' diyerek yeri geldiğinde yeşil alanlar bile yerlerini caddelere bırakıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ferah kent merkezleri tasarlamak yerine, taşıt öncelikli bir planlama anlayışı hakim olduğu sürece bu kadar otomobil bağımlısı bir toplumda, doğal olarak da planlamalar, araç ulaşım ağından başlamaktadır. Öncelikle bu zihniyetin değişmesi lazım Tarih:

38 2010, Rusya Rusya’da otomobilsiz gün kutlandı, ancak trafik yine felç … Rus politikacılar işe metro ile giderken, bazıları da bisiklete binmeyi tercih etti. Yağmurlu bir güne uyanan başkentte araçları ile yola çıkan halk, şehir merkezini kilitledi. Dünya Otomobilsiz Günü vesilesiyle bazı siyasiler de araba kullanmaktan vazgeçerken, televizyonlarda renkli görüntüler de oluştu: Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski işe gitmek için metroya indi. Jirinovski’ye göre metroda vatandaşlarla yolculuk sırasında hal hatır sormanın, dertlerine kulak asmanın çok faydası var. Moskova Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Yuri Roslyak da bugün metrodan yararlanacağını belirtti. Belediye Başkanı’nın başka Birinci Yardımcısı Pyotr Biryukov ise evi yakın olduğu için işe yayan gideceğini anlattı. Rus muhalif Yabloko (Elma) Partisi lideri Sergey Mitrohin de parti binasına gitmek üzere bisiklete atladı. İçişleri Bakanlığı Trafik Dairesi eski Başkanı Sergey Kazantsev ve başka polis meslektaşları otobüse bineceklerini kaydetti. Ama Moskova’da “kutlanan” Dünya Otomobilsiz Günü, başkentin çilesi sayılan trafik sorununa az faydası dokundu. Moskova Belediyesi Ekoloji Masa yetkilileri, hava kirliliğinde fazla bir değişikliğin olmadığını da anlattı. Rusya’da otomobilsiz gün kutlandı, ancak trafik yine felç 22 Eylül 2010, 14:44 Diğer ülkelerde olduğu gibi, Rusya’da da Dünya Otomobilsiz Günü “kutlandı”. Bazı Rus politikacılar işe metro ile giderken, bazıları da bisiklete binmeyi tercih etti. Yağmurlu bir güne uyanan başkentte araçları ile yola çıkan halk, şehir merkezini kilitledi. Dünya Otomobilsiz Günü, Rusya’da “renkli” şekilde kutlandı. Rusya Federasyonu’nda bu yıl üçüncüsü düzenlenen otomobile binmeme günü, renkli ve “siyasi” manzaralara sahne oldu. Rus televizyon mikrofonlarına konuşan Rus siyasi yetkililer, amaçlarının sokakların arabalardan boşaltılması ve başkentin çevre temizliliğine katkı sağlamak olduğunu belirtti. Jirinovski metroda Dünya Otomobilsiz Günü vesilesiyle bazı siyasiler de araba kullanmaktan vazgeçerken, televizyonlarda renkli görüntüler de oluştu: Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski işe gitmek için metroya indi. Jirinovski’ye göre metroda vatandaşlarla yolculuk sırasında hal hatır sormanın, dertlerine kulak asmanın çok faydası var. Moskova Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Yuri Roslyak da bugün metrodan yararlanacağını belirtti. Belediye Başkanı’nın başka Birinci Yardımcısı Pyotr Biryukov ise evi yakın olduğu için işe yayan gideceğini anlattı. Rus muhalif Yabloko (Elma) Partisi lideri Sergey Mitrohin de parti binasına gitmek üzere bisiklete atladı. İçişleri Bakanlığı Trafik Dairesi eski Başkanı Sergey Kazantsev ve başka polis meslektaşları otobüse bineceklerini kaydetti. Rus sosyoloji uzmanları, Otomobilsiz Günü’nün artık giderek vatandaşları bilinçlendirdiğine inanıyor. Bin 800 şoför arasında yapılan anket araştırmasında, araba kullanan vatandaşların yüzde 28’i eyleme katılacağını belirtirken, bu rakamın geçen yılla kıyaslamada yüzde altı olarak fazla olduğu da belirtildi. Ama Moskova’da “kutlanan” Dünya Otomobilsiz Günü, başkentin çilesi sayılan trafik sorununa az faydası dokundu. Moskova Belediyesi Ekoloji Masa yetkilileri, hava kirliliğinde fazla bir değişikliğin olmadığını de anlattı. Bugün Moskova’da yaklaşık dört milyon araba bulunuyor. Dolayısıyla başkentte olması gereken oksijen eksik. Yüzde 21 yerine, 17 oranında kalıyor. Dünya Otomobilsiz Günü ilk olarak 1998 yılında Fransa’da başlatıldı. Bugün dünyanın iki bin kenti geleneksel hale dönüştürülen bu eyleme katılıyor. Fuad Seferov, Moskova, Cihan - See more at:

39 2011, Trabzon TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI TRABZON ŞUBESİ basın açıklaması …… 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kent Günü‘nde çeşitli etkinlikler düzenlenerek, var olan toplu taşıma imkânları, bisiklet kullanımı gibi kullanımlar özendirilerek kamu bilinci oluşturulmalı, Trabzon‘un ulaşım politikalarında yaya, toplu taşıma önceliği esas alınmalı, Engelliler, yaşlılar ve çocuklar için yolların güvenliği, erişebilirliği, konforu düşünülmeli, Bisiklet kullanımını teşvik edici bisiklet yolları düzenlenmeli, Trafik yönlendirilmesi yapılan yollarda ve kavşaklarda trafik sayımları yapılmalı, yönlendirmeler bu sayım sonuçlarına ve yollarlın fiziksel altyapısına uygun olarak yapılmalı, Kaldırımlar genişlik ve yükseklikleri çağdaş kent tasarımlarına ve standartlarına uygun hale getirilmeli, kaldırımların otomobiller tarafından işgali engellenmeli, Yol boyu araç park yerleri yerine, toplu otoparkların düzenlenmesi, Merdivenlere alternatif düşük eğimde rampalar düzenlenmeli, Toplu taşıma olarak seçilen araçların çocuk, yaşlı ve engelli insanların rahatlıkla kullanabileceği alanlar olarak tasarlanmalıdır. 22 EYLÜL 2011 DÜNYA OTOMOBİLSİZ GÜNÜ VE TRAFİK BUNALIMI HABER Yayına Giriş Tarihi: Güncellenme Zamanı: :10:01 Yayınlayan Birim: TRABZON    "22 Eylül 2011 Dünya Otomobilsiz Günü" çevre duyarlılığı temelinde ortaya çıkmış, kentlerin ve toplumsal yaşamın gürültüsüz, stressiz ve egzoz dumanları olmayan bir dünyada yaşamayı amaçlayan bir gündür. Şehir Plancıları; kentlerde geniş yaya yolları, bisiklet yolları tasarlayarak, özellikle çocuk, yaşlı ve engelli insanlarımızın kentteki birçok işlev alanlarına kolaylıkla ulaşabildiği, toplu taşım araçlarının sıklıkla kullanıldığı mekânlar yaratarak, özel araçların kullanımında birtakım kısıtlamalara gidildiği, toplu otoparkların düzenlendiği, bir kentin tasarlanması anlayışı ile planlama çalışmalarına önem veriyoruz. Trafik bunalımının en çok yaşandığı mekânlar kent meydanları ve meydanlara bağlı bulunan yol güzergâhlarıdır. Bilindiği üzere meydanlar ana ulaşım arterlerinin kesişmesi sonucu oluşur ve hareketlilik bu odak noktaya yani meydanlara doğru olmaktadır. Kent merkezleri ve etrafındaki yerleşmelere gitmek isteyen kentliler ulaşım planlaması eksikliğinden kaynaklı sorunlar nedeniyle, kentte "Trafik Bunalımı" yaşanmaktadır.    TRABZON KENTİNDE ULAŞIM Kentsel yaşamda, otomobil sayısı arttıkça yayalar zarar görmekte ve bundan en çok etkilenenler ise engelli vatandaşlarımız olmaktadır. Araç trafiğinin düzenlenmesi için getirilen kaldırımların otomobiller tarafından işgal edilmesi ise yayaların kendilerini caddeye atmaktan başka bir seçeneği kalmamaktadır. Oysa yaya ulaşımı, diğer insanlara ve çevreye zararı olmayan, insanın kendi sağlığına da katkıda bulunan bir ulaşım biçimi olduğu unutulmamalıdır. Trabzon Kenti Örneği‘nde olduğu gibi meydanlarda yayalaştırma çalışmaları ortaya çıkmaktadır. Yayalaştırma çalışmaları yapılırken, kentteki eski ulaşım arterlerinin yeni yol güzergâhı analiz araştırmaları yapılmalı, toplu otopark alanları tasarlanmalıdır. TRABZON KENTİNİN ULAŞIM SİSTEMİNİN DÜZENLEMESİNDE YAPILMASI GEREKENLER ŞUNLARDIR 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kent Günü‘nde çeşitli etkinlikler düzenlenerek, var olan toplu taşıma imkânları, bisiklet kullanımı gibi kullanımlar özendirilerek kamu bilinci oluşturulmalı, Trabzon‘un ulaşım politikalarında yaya, toplu taşıma önceliği esas alınmalı, Engelliler, yaşlılar ve çocuklar için yolların güvenliği, erişebilirliği, konforu düşünülmeli, Bisiklet kullanımını teşvik edici bisiklet yolları düzenlenmeli, Trafik yönlendirilmesi yapılan yollarda ve kavşaklarda trafik sayımları yapılmalı, yönlendirmeler bu sayım sonuçlarına ve yollarlın fiziksel altyapısına uygun olarak yapılmalı, Kaldırımlar genişlik ve yükseklikleri çağdaş kent tasarımlarına ve standartlarına uygun hale getirilmeli, kaldırımların otomobiller tarafından işgali engellenmeli, Yol boyu araç park yerleri yerine, toplu otoparkların düzenlenmesi, Merdivenlere alternatif düşük eğimde rampalar düzenlenmeli, Toplu taşıma olarak seçilen araçların çocuk, yaşlı ve engelli insanların rahatlıkla kullanabileceği alanlar olarak tasarlanmalıdır. TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI             TRABZON ŞUBESİ

40 2011, Belçika Belçika arabasız günleri sevdi
Belçika'da birkaç yıl önce Brüksel'de başlayan 'arabasız günler' uygulaması diğer şehirlere de ilham kaynağı oldu. Başkent Brüksel olmak üzere Gent, Anvers, Brugge gibi büyük şehirlerin de olduğu 33 yerleşim yerinde özel araçlara trafik dün yasaktı. Sadece toplu taşıma araçları, taksi ve özel izinle görevli araçların kent merkezine girmesine onay verildi. Havanın güzel olmasını fırsat bilen yaya ve bisiklet sürücüleri kendilerini boş caddelere attı. Sabah 10 ile akşam 6 saatleri arasında geçerli olan şehir merkezlerindeki motorlu taşıt yasağı her yıl daha fazla belediyenin katılımıyla gerçekleşiyor. Önceden duyurulan Pazar günlerinde gerçekleştirilen 'arabasız gün'ler halkı toplu taşıma araçlarına yönlendirirken, kent merkezlerinde otomobilsizliğin avantajları gösterilmeye çalışılıyor. Belçika arabasız günleri sevdi Belçika'da birkaç yıl önce Brüksel'de başlayan 'arabasız günler' uygulaması diğer şehirlere de ilham kaynağı oldu. | 19 EYLÜL 2011, 23:50 AKTÜEL HABERİ YAZDIR Başkent Brüksel olmak üzere Gent, Anvers, Brugge gibi büyük şehirlerin de olduğu 33 yerleşim yerinde özel araçlara trafik dün yasaktı. Sadece toplu taşıma araçları, taksi ve özel izinle görevli araçların kent merkezine girmesine onay verildi. Havanın güzel olmasını fırsat bilen yaya ve bisiklet sürücüleri kendilerini boş caddelere attı. Sabah 10 ile akşam 6 saatleri arasında geçerli olan şehir merkezlerindeki motorlu taşıt yasağı her yıl daha fazla belediyenin katılımıyla gerçekleşiyor. Önceden duyurulan Pazar günlerinde gerçekleştirilen 'arabasız gün'ler halkı toplu taşıma araçlarına yönlendirirken, kent merkezlerinde otomobilsizliğin avantajları gösterilmeye çalışılıyor.

41 2012, Nevşehir 2012 Avrupa Hareketlilik Haftası’nda bu yıl için oluşturulan “ Doğru Yönde Hareket ” teması kapsamında Yıldızlar Bisiklet Yarışması düzenlenmektedir. Avrupa Hareketlilik Haftası Yıldızlar Bisiklet Yarışması Avrupa’da her yıl Eylül tarihleri Avrupa Hareketlilik Haftası olarak kutlanmaktadır Avrupa Hareketlilik Haftası’nda bu yıl için oluşturulan “ Doğru Yönde Hareket ” teması kapsamında Yıldızlar Bisiklet Yarışması düzenlenmektedir. Avrupa’da her yıl Eylül tarihleri Avrupa Hareketlilik Haftası olarak kutlanmaktadır Avrupa Hareketlilik Haftası’nda bu yıl için oluşturulan “ Doğru Yönde Hareket ” teması kapsamında Bisiklet il temsilcisi ve Nevşehir belediyesi gençlik ve spor kulübü antrenörü Sedat yılmazın organize ettiği yarışa  İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün destekleri ile Yıldızlar Bisiklet Yarışması 21 Eylül Cuma 2012 saat 16:00 da başlayacaktır. Yarışma Nevşehir Turizm Otelcilik Lisesinin önünden başlayıp Göre Belediyesinin önünden dönülerek aynı istikamette ilerleyip adliye önünde sona erecektir. Parkurun uzunluğu 12 Km dir.Nevşehir’de 5 bisiklet takımı katılacak olup toplam 40 sporcu start alacaktır. Nevşehir belediyesi gençlik ve spor kulübünden 5 sporcu yarışmaya katılacaktır.

42 2012, Aydın 2012 yılı Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Aydın Belediyesi tarafından tesis edilen “Bisiklet ve Trafik Pisti” gerçekleştirilen tören ile açıldı. Aydın Belediyesi’nin Bisiklet Ve Trafik Pisti Açıldı Onur ERKMEN 1 Ekim 2012, Pazartesi 2012 yılı Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Aydın Belediyesi tarafından tesis edilen “Bisiklet ve Trafik Pisti” gerçekleştirilen tören ile açıldı. Açılış törenine Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Olkaç, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, bisikletseverler ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Olkaç, “Bisiklet hem ulaşım hem de sağlık açısından çok fayda sağlıyor. Açtığımız pistin bisiklet kullanımını artırma adına da önemli bir etkisi olacaktır. Öğrenciler trafik derslerini rahatlıkla bu pistte gerçekleştirebilecek böylece çocuklarımızın eğitimine de katkılar sunacaktır. Böyle bir pisti Aydın’a kazandırdığımız ve halkımızın hizmetine sunduğumuz için çok mutluyuz” diye konuştu. Bisiklet severler Türkiye’de AB standartlarında dördüncüsü açılan “Bisiklet ve Trafik Pistini” Aydın’a kazandıran Aydın Belediyesi ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ettiler.

43 2012, Kayseri 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası Kutlanacak 06 Eylül 2012 Avrupa Hareketlilik Haftası​, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle Eylül tarihleri arasında kutlanacaktır. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında ilk olarak 2001 yılında “Otomobilsiz Kent Günü” adı altında çeşitli etkinlikler yapılmış olup, o tarihten bu yana Eylül tarihleri arasında toplu ulaşımın önemi, otomobilsiz yaşam, bisiklet kullanımının önemi, yaşanabilir çevre, gürültü kirliliği ile mücadele, karbon emisyon oranlarının azaltılmasına yönelik temalarının öne çıkartıldığı etkinliklerle kutlanmaktadır. Avrupa Hareketlilik Haftası daha temiz, daha sağlıklı bir kent özlemini dile getirerek, gürültü, yok olan yeşil alanlar, sürdürülebilir ulaşım modelleri, çevre koşullarının çocukların psikolojileri üzerine etkisi, temiz şehir, çevre sağlığı, yeni bir otomobil kullanım kültürü konularını kapsamaktadır. Bu haftanın genel amacı, artan motorlu araç trafiğinin kentsel alanda yol açtığı kirliliğe karşı vatandaşların bilinçlendirilmesini teşvik etmektir. Aslında bu kampanya sadece atmosferin kirlenmesi ve gürültü kirliliğiyle mücadele etmeyi değil; aynı zamanda kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesini de hedeflemektedir.  16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden Müdür Yardımcısı Sayın Sibel LİVDUMLU ve Sayın Ömer KURTYEMEZ Vali Yardımcısı ve İl AB Daimi Temas Noktası Sayın İbrahim Halil ÇOMAKTEKİN'i makamında ziyaret etti. Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri hakkında bilgilendirme yapan Sayın LİVDUMLU, "Halkımızın bilinçlenmesi için yapılan bu etkinliklere tüm halkımız davetlidir" dedi.  16 Eylül 2012 Etkinlik Programı: 8:30 Sinema Onay önünden Hacılar Kapıya hareket (Otobüsler ücretsizdir.) 10:00 Hacılar Kapıda Açılış Konuşması, Bisiklet Akrobasi gösterisi ve Teleferik gezisi 11:00 Dağ Bisikletleri ile, Hacılar Kapı Alt ve Üst İstasyon-5 ve 7 numaralı pistler-Hisarcık Kapı-Tekir Bölge (12Km m tırmanış.) Yol Bisikletleri ile, Hacılar Kapı Alt İstasyon - Asfalt Yol - Tekir Bölge (15 Km m. tırmanış) 13:30 Tekir Bölge Öğle Yemeği (Sucuk ekmek - Ayran), Müzük Dinletisi, Sürpriz Hediyeler 15:00 Tekir Bölge Program Sonu Bilgi için:

44 2012, Çankırı http://www.cankiri.gov.tr/index.php/post/view?id=1641
16 – 22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü Etkinliği yapıldı Çankırı’da "Avrupa Hareketlilik Haftası" programı kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bisiklet yürüyüşü yapıldı Otomobilsiz Kent Günü Etkinliğine Vali Vekili Ahmet Atılkan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Yeğin, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Organize edilen bisiklet turu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünden başladı. Çankırı Lisesi kavşağından sola dönülerek Ankara yoluna devam edilerek, Büyük Otel kavşağından ve Kucaklama Taşından dönülüp, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde son buldu. Vali Vekili Ahmet Atılkan, motosiklet kullanan gençlerimizden bazılarının motosiklet egzozundaki susturucuları çıkarttıkları için gürültü ve çevre kirliliğine sebep olduklarını, bu konuda vatandaşlarımızın ve gençlerimizin daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti. Ardından yapılan basın açıklamasında; “Dünyada özellikle son yıllarda sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, plansız şehirleşme, hızlı nüfus artışı ve sınırlı olan doğal kaynakların aşırı ve bilinçsizce tüketilmesi çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Çevre kirliliğinin sınır tanımaz özellikte olması da onu küresel bir sorun haline getirmiştir. Günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm dünyada olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlanmasıyla birlikte konunun önemi bir kat daha artmıştır. Böylelikle tüm ülkelerin bu sorunlara karşı ortak önlemler alma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede alınan önemli kararlardan biri olan Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası ve “Otomobilsiz Kent Günü” 1999 yılından itibaren Avrupa ülkelerinde 2002 yılından bu yana ise ülkemizde kutlanmaya başlanmıştır. “Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü” kutlamaları çerçevesinde verilmek istenen mesajlar sadece bir gün değil, bir hafta değil, sürekli hatırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu bağlamda yaşadığımız alanlarda, egzoz kirliliği, gürültü kirliliği, su ve toprak kirliliği yapmamalıyız. Özel araçlardan daha ziyade toplu taşıma araçlarını tercih etmeliyiz, yakın mesafelere yürüyerek veya bisiklet kullanarak gitmeliyiz. Şehrimizi daha yaşanabilir hale getirmek için yol boyu ağaçlandırmasına, orta refüj yeşillendirmesine, park ve bahçe düzenlemelerine özen göstermeli, çimlendirme ve çiçeklendirme çalışmalarını sürekli yapmalıyız. Ayrıca yayalar ve bisikletliler için güvenli ulaşım güzergâhları sağlamalı, bisiklet kullanımını özendirmeliyiz. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yeşil alanları ve canlıları korumalıyız. Egzoz kirliliği ve gürültü kirliliği yapmamalıyız” denilerek etkinlik sona erdi.

45 2012, Brüksel, Belçika ….19 belediyeyi kapsayan "Arabasız Gün" Kentin birçok büyük park yerinde otomobil park alanları gibi yerler başkentlilere bedava hizmet verirken, Brüksel belediyesi de geziler, oyunlar, spor, müzik, sergi, sanat gibi etkinlikler düzenliyor. Bunlardan biri de, Cinquentenaire Parkı'ndan başlayan ve Beursschouwburg'da sonuçlanan bisikletli gezi etkinliği oldu. Brüksel Toplu Taşıma Şirketi (STIB) bugüne özel olarak yolcularını ücretsiz taşırken, polis ekipleri kentin işlek caddelerinde hız sınırını aşan veya izinsiz trafiğe çıkan arabalara cezai işlem uygulamak üzere görev yapıyor kilometrelik alanın araç trafiğine kapatıldığı başkentte, araçların ancak özel izinle ve geçerli nedenlerle şehir trafiğine çıkmasına müsaade ediliyor. Bunun dışında sadece toplu taşıma araçları, ambulanslar ve itfaiyelere saatte 30 km'yi geçmemek üzere kent merkezinde hareket etme izni veriliyor. Brükselliler Arabasız Günün keyfini çıkartıyor Belçika'nın başkenti Brüksel'de 160 kilometrelik alanının motorlu araçlara kapatılarak tüm yolların yaya ve bisiklet geçişine açılması üzerine, başkentliler arabasız sokakları doldurdu. Belçika'da başkenti Brüksel'de her yıl eylül ayının ikinci pazar günü düzenlenen ve 19 belediyeyi kapsayan "Arabasız Gün" bu yıl da renkli görüntülere konu oluyor. Vatandaşlar tek başına, aileleri ya da gruplar halinde Brüksel sokaklarının boşalmasından yararlanırken, her yaştan vatandaşın caddelerde bisikletlerle dolaştığı görülüyor. FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN Kentin birçok büyük park yerinde otomobil park alanları gibi yerler başkentlilere bedava hizmet verirken, Brüksel belediyesi de geziler, oyunlar, spor, müzik, sergi, sanat gibi etkinlikler düzenliyor. Bunlardan biri de, Cinquentenaire Parkı'ndan başlayan ve Beursschouwburg'da sonuçlanan bisikletli gezi etkinliği oldu. Brüksel Toplu Taşıma Şirketi (STIB) bugüne özel olarak yolcularını ücretsiz taşırken, polis ekipleri kentin işlek caddelerinde hız sınırını aşan veya izinsiz trafiğe çıkan arabalara cezai işlem uygulamak üzere görev yapıyor kilometrelik alanın araç trafiğine kapatıldığı başkentte, araçların ancak özel izinle ve geçerli nedenlerle şehir trafiğine çıkmasına müsaade ediliyor. Bunun dışında sadece toplu taşıma araçları, ambulanslar ve itfaiyelere saatte 30 km'yi geçmemek üzere kent merkezinde hareket etme izni veriliyor.

46 2013, Çankırı http://www.haber18.com/cankiri_haber.asp?haberID=1005
Çankırı'da Bisiklet Turu Attılar Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü Kutlandı Google Reklamları Haberin Devamı: 16–22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü etkinlikleri çerçevesinde şehir merkezinde bisiklet turu gerçekleştirildi. Vali Vahdettin Özcan'ın start verdiği bisiklet turuna çok sayıda öğrenci katıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Öcal Özdemir yaptığı konuşmasında, "Dünyada özellikle son yıllarda sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, plansız şehirleşme, hızlı nüfus artışı ve sınırlı olan doğal kaynakların aşırı ve bilinçsizce tüketilmesi çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm dünyada olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlanmasıyla birlikte konunun önemi bir kat daha artmıştır. Böylelikle tüm ülkelerin bu sorunlara karşı ortak önlemler alma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. “16 – 22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü” 1999 yılından itibaren Avrupa ülkelerinde, 2002 yılından bu yana ise ülkemizde kutlanmaya başlanmıştır. "Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü" kutlamaları çerçevesinde verilmek istenen mesajlar sadece bir gün değil, bir hafta değil, sürekli hatırlanmalı ve uygulanmalıdır. Yaşadığımız alanlarda, egzoz kirliliği, gürültü kirliliği, su ve toprak kirliliği yapmamalıyız" diyen Özdemir konuşmasının sonunda şunları dile getirdi: "Özel araçlardan daha ziyade toplu taşıma araçlarını tercih etmeliyiz, yakın mesafelere yürüyerek veya bisiklet kullanarak gitmeliyiz. Şehrimizi daha yaşanabilir hale getirmek için yol boyu ağaçlandırmasına, orta refüj yeşillendirmesine, park ve bahçe düzenlemelerine özen göstermeli, çimlendirme ve çiçeklendirme çalışmalarını sürekli yapmalıyız. Ayrıca yayalar ve bisikletliler için güvenli ulaşım güzergâhları sağlamalı, bisiklet kullanımını özendirmeliyiz. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yeşil alanları ve canlıları korumalıyız. Egzoz kirliliği ve gürültü kirliliği yapmamalıyız" dedi.

47 2013, Hatay Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğünden, yapılan yazılı açıklamada, her yıl Eylül tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Hareketlilik haftasıyla ilgili bilgiler verildi. Avrupa Hareketlilik Haftası ulusal koordinatörü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu hafta bağlamında; Hatay halkından; Özel araç kullanmak yerine araç paylaşımı yapmalarını, Yürümeyi, bisikleti, toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmelerini, Ebeveynlerin, çocukları için evlerine en yakın okulu tercih etmelerini, okula eğer mümkünse yürüme veya bisikletle gitmelerini sağlamalarını, Çocukların toplu taşıma araçlarına aşina olmalarının sağlamalarını, 11. AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI KAMPANYASI “THE EUROPEAN MOBİLİTY WEEK” Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğünden, yapılan yazılı açıklamada, her yıl Eylül tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Hareketlilik haftasıyla ilgili bilgiler verildi. Konu ile yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi. Avrupa Hareketlilik Haftası Dünyada en yaygın sürdürülebilir hareketlilik kampanyasıdır. İlk uygulanmaya konulduğu 2002 yılından bu güne Avrupa Hareketlilik Haftası’nın etkisi Avrupa ve tüm dünyada giderek artmaktadır. Avrupa Hareketlilik haftası her yıl Eylül tarihleri arasında düzenlenmektedir. Kampanyanın amacı; başta Avrupa olmak üzere yerel otoritelerin sürdürülebilir ulaşım tedbirlerini almaları konusunda; vatandaşları ise toplu taşıma araçlarını, bisikleti, yürüyüşü ve yeşil enerjili araçları kullanmaları konusunda teşvik etmek; otomobil dışı ulaşım alternatifleri yaygınlaştırıp gerekli yeni altyapı yatırımlarını gerçekleştirmeye yönlendirmektir. Avrupa Hareketlilik Haftası için her yıl Sürdürülebilir Hareketlilikle ilgili farklı bir gündem belirlenmektedir. 2013 yılının teması “Sürdürülebilir Şehir Hareketlilik Planı”na odaklı “Temiz Hava Senin Hareketin”dir. Şehirlerde giderek artan hareketlilik (insan ve mal için) ihtiyacına paralel olarak kirletici gaz, toz ve buhar emisyon değerleri ve bu emisyonları azaltma ihtiyacı artmaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden bu sorundan dolayı şehirlerin yenileşimci yaklaşımlar geliştirmesi gerekmektedir. Bu ihtiyaçtan hareketle şehirlerin hareketlilik ihtiyaçlarını karşılayacak, çevreyi koruyacak ve şehirlerin yaşanabilir yerler olmasını sağlayacak yeni bir vizyona ihtiyaç duyulmaktadır. Yukarıda dile getirilen vizyona erişmek üzere yerel otoriteler tarafından “Sürdürülebilir Şehir Hareketlilik Planları”nın çevre kalitesi, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitlik konuları arasında denge kurulacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanacak planlarla; Yüksek kalite ve daha çekici şehir çevresini oluşturulması, Herkes için daha iyi erişilebilirlik imkanlarının sunulması, İleri emniyet ve güvenlik tedbirlerinin sağlanması, Hava ve gürültü kirliliğinin azaltılması, Düşük sera gazı emisyonu ve düşük enerji tüketiminin teşvik edilmesi, Daha etkili ve maliyet etkin insan ve madde ulaşımı alt yapısının oluşturulması hedeflerinin gerçekleştirilmesi amaçlanmalıdır. Avrupa Hareketlilik Haftası ulusal koordinatörü olan Çevre  ve Şehircilik Bakanlığı bu hafta bağlamında; Hatay halkından; Özel araç kullanmak yerine araç paylaşımı yapmalarını, Yürümeyi, bisikleti, toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmelerini, Ebeveynlerin, çocukları için evlerine en yakın okulu tercih etmelerini, okula eğer mümkünse yürüme veya bisikletle gitmelerini sağlamalarını, Çocukların toplu taşıma araçlarına aşina olmalarının sağlamalarını, Yerel Yönetimlerden; Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planını hazırlamalarını, Ulaşım ve taşımada özel araçlar yerine alternatif yolları teşvik etmeleri, Ulaşımda yürümenin teşvik edilmesi için belli bölgelere araba girişi ve parkının engellemelerini, Düşük emisyon bölgeleri oluşturmalarını, Toplu taşımanın yüksek kalitede, yeterli sıklıkta, güvenilir, dakik ve temiz olması konusunda yatırımlar yapmalarını, Yayaların ve bisikletlerin güvenle ve kısa yoldan hareket edecekleri altyapılar oluşturmalarını, Vatandaşların otomobil kullanımını azaltıcı teşvik edici kampanyalar düzenlemelerini, önermektedir" denildi.  

48 Yerel Yönetimlerden; Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planını hazırlamalarını, Ulaşım ve taşımada özel araçlar yerine alternatif yolları teşvik etmeleri, Ulaşımda yürümenin teşvik edilmesi için belli bölgelere araba girişi ve parkının engellemelerini, Düşük emisyon bölgeleri oluşturmalarını, Toplu taşımanın yüksek kalitede, yeterli sıklıkta, güvenilir, dakik ve temiz olması konusunda yatırımlar yapmalarını, Yayaların ve bisikletlerin güvenle ve kısa yoldan hareket edecekleri altyapılar oluşturmalarını, Vatandaşların otomobil kullanımını azaltıcı teşvik edici kampanyalar düzenlemelerini, önermektedir" denildi.

49 2013, Iğdır Iğdır'da Avrupa Hareketlilik Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor 22 Eylül : Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan Avrupa Hareketlilik Haftası münasebetiyle Vali Yolu caddesinde, konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak gayesi ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürüyüş düzenlendi. Ayda 8500 TL Ek Gelir İçin Tıklayın! 5.000 TL Kredi Al, Ayda 120 TL Taksitle Öde! Hemen Başvur! 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan Avrupa Hareketlilik Haftası münasebetiyle Cuma günü saat 09:30-10:30 arasında Vali Yolu caddesinde, konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak gayesi ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürüyüş düzenlendi. Söz konusu yürüyüşe Valimiz Sayın Ahmet Pek, kurum müdürleri, memurlar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlarla birlikte yürüyüş yapan Valimiz, yürüyüş yolunun sonunda katılımcılara hitaben yaptığı konuşmalarında"2002 yılından bu yana Eylül tarihleri arasında Avrupa Hareketlilik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bizler de bu vesileyle 20 dakikalık kısa bir yürüyüş gerçekleştirdik. Daha önceleri çok az şehirde uygulanmakta olan bu etkinlikler zamanla bir çok şehrimizde hareketliliğe dönüştü. Buradaki amaç; konuya dikkat çekerek farkındalık oluşturmaktır. İlde hava sirkülasyonun olmaması sebebiyle diğer şehirlere nazaran daha çok hava kirliliği mevcut. Bu bakımdan hareketliliğe en çok ihtiyacı olan şehirlerden birisi de burasıdır. Şehir yaşantısı kirli hava dolayısıyla insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra yaşamımızdaki hareketsizlik, kısa mesafelere araçlarla gitmek ve özellikle ilimizdeki park alanını azlığı ile bisiklet yollarının eksikliği de hareketi kısıtlayan olumsuz faktörlerdir. İlimizde bisiklet kullanımı oldukça fazladır. Buna nazaran bisiklet yolumuz hiç yok. Oyun alanlarımız da aynı şekilde ihtiyaca cevap verememekte. Ben etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Çevre Şehircilik İl Müdürümüze ve katılımcılara teşekkür ederim. Bu haftanın amacı doğrultusunda verimli geçmesini ve halkımızın konuya duyarlılık göstermesine vesile olmasını temenni ederim." dedi. 2013 yılı için oluşturulan "Temiz Hava –Senin Hareketin" teması kapsamında yapılacak aktivitelerle; kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıdığı bilinen, trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılmasının sağlanabilmesi için, araç park probleminin, motorlu araçlardan kaynaklanan trafiğin, gürültünün ve trafik stresinin azaltılması ve aynı zamanda fiziksel hareketliliğin arttırılması amaçlanmaktadır. Etkinlik sonunda çay bahçesinde, aktiviteye katılanlarla çay içildi ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirildi.

50 2013, Malatya Malatya'da "Avrupa Hareketlilik Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlenen bisiklet turunda, güzergah üzerindeki bisiklet yolunun araç parkı nedeniyle kapatılmış olduğu görülürken, bu durum "Günün Şakası" diye nitelendirildi. TEMA Vakfı'nın konuya ilişkin basın bülteni şöyle: "Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü tarafından Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Bisiklet Turu’na Malaya Bisiklet Topluluğu (MBT) ve TEMA Vakfı İl Temsilciliği  bir grup gönüllü üye ile katılım sağlamıştır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinliğe kurum personelinin ilgi göstermemesi üzüntü ile karşılanmıştır. "Bu Günün Şakası!.." Malatya'da "Avrupa Hareketlilik Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlenen bisiklet turunda, güzergah üzerindeki bisiklet yolunun araç parkı nedeniyle kapatılmış olduğu görülürken, bu durum "Günün Şakası" diye nitelendirildi. TEMA Vakfı'nın konuya ilişkin basın bülteni şöyle: "Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü tarafından Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Bisiklet Turu’na Malaya Bisiklet Topluluğu (MBT) ve TEMA Vakfı İl Temsilciliği  bir grup gönüllü üye ile katılım sağlamıştır. "Avrupa Hareketlilik Haftası Eylül tarihleri arasında 1999 tarihinden bu yana Avrupa Ülkelerinin birçok şehrinde, 2002 yılından bu yana ise ülkemizde  kutlanmaktadır yılında da Avrupa Hareketlilik Haftası ilimizde “Temiz Hava-Senin Hareketin” teması kapsamında kutlanmıştır. TEMA Vakfı bu etkinlikle; Kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıdığı bilinen, trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılmasının sağlanabilmesi için hava kirliliğinin, araç park probleminin, motorlu araçlardan kaynaklanan trafiğin, gürültünün ve trafik stresinin azaltılması ve aynı zamanda fiziksel hareketliliğin artırılmasını amaçlanmaktadır. “Temiz Hava-Senin Hareketin” sloganı çerçevesinde düzenlenen bisiklet turu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önündeki fotoğraf çekiminden sonra Trafik Şube Müdürlüğü’nün aldığı emniyet tedbirleri ile Saat: 14.00’da Fatih Lisesi önünden başlamış Anadolu Lisesi kavşağından yapılan dönüş ile MUKO Bisiklet Evi önünde sonlandırılmıştır. Etkinlik sonrası Bisiklet Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Mustafa Ekici ve TEMA İl Temsilcisi İzzet Berktaş tarafından yapılan açıklamada; iklim değişikliğinin etmenlerinden biri olan egzoz emisyonuna, ilimizdeki trafik yoğunluğuna ve bunun yarattığı strese dikkat çekerek ilimizde bisikletin bir ulaşım aracı olarak yaygınlaşması ive bisiklet yollarının açılması-geliştirilmesi için çaba sarf ettiklerini bildirmişlerdir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinliğe kurum personelinin ilgi göstermemesi üzüntü ile karşılanmıştır. Giriş ve çıkışlardaki (rampa)  bir dizi eksikliğine yer yer bozulmuş olmasına rağmen şehrimizin yegane bisiklet yolu olan Elazığ yönündeki bisiklet yolununun girişine bir aracın park ederek kapatmış olması etkinliğe katılanlar tarafından “Günün Şakası” olarak değerlendirilmiştir." 22 Eylül 2013, Pazar | Bülten

51 2013, Bisikletliler Derneği, İstanbul

52 Süslü Kadınlar Bisiklet Turu – 2013, İzmir

53 Avrupa Hareketlilik Haftası El Kitabı’nda yer alan öneriler
1- Arabasız alanlar Arabasız alanın seçimi Bariyerler ve kontrol noktaları Özel izin verileceklerin listesi Bölge sakinleri Arabasız alanlara yapılacak teslimatlar 2- Farklı ulaşım seçenekleri Toplu taşıma Temiz araçlar Bisikletler

54 Avrupa Hareketlilik Haftası El Kitabı’nda yer alan öneriler -
3- Otoparklar “Arabanı park et toplu ulaşımla git” alanları Kolaylık sağlayıcıların arabalarını park edecekleri yerler Bölge sakinlerinin arabalarını park edecekleri yerler 4- Girişimin değerlendirmesi Hava kalitesi Gürültü Trafik akışı ve toplu ulaşımın kullanılırlığı Halkın düşünceleri ve diğer gözlemler

55 Avrupa Hareketlilik Haftası El Kitabı’nda yer alan öneriler - iletişim
1) Halkın bilgilendirmesi Bilgilendirme mektupları Bilgilendirme belgeleri Diğer yöntemler 2) Yerel yönetimin içindeki iletişim Yerel yönetim çalışanlarının seferber edilmesi İç ulaşım planı

56 Her yıl farklı bir temayı öne çıkaran Avrupa Hareketlilik Haftası’nın bu seneki teması “Bizlerin sokağı, bizlerin seçimi” olarak belirlendi. 2013: Clean air - It's your move! 2012: Moving in the right direction 2011: Alternative Mobility 2010: Travel Smarter, Live Better 2009: Improving City Climates 2008: Clean Air for All 2007: Streets for People 2006: Climate Change 2005: Clever Commuting 2004: Safe Streets for Children 2003: Accessibility 2002: Public Transport, Cycling and Living Streets/Greenways The 2014 edition of European Mobility Week will be held under the slogan “Our Streets, Our Choice”, reflecting the power of citizens to decide how they use urban space. For decades city planners in Europe have prioritised private vehicles – a mode of transport that takes up a great deal of land, is expensive to run and emits harmful fumes – to the detriment of other transport forms. Cyclists are often pushed to the sides of streets, afforded only a small, painted strip to cycle on, while pedestrians must make do with narrow pathways. Public transport, too, has taken a back seat to the dominance of the motor car. As a result our cities have become more congested, more polluted, and louder, with less space available for recreation and leisure. Quality of life is lowered by systemic congestion, which causes noise and air pollution, poorer citizen health, environmental degradation and a loss of economic productivity. Traditionally, the perceived solution to traffic congestion has been to simply widen roads. Studies show, however, that this exacerbates the problem, with more people opting to drive as a result. This year’s campaign focuses on reallocating our urban areas to be more pleasant and liveable, and by doing so, creating a better quality of life for all inhabitants. Through using more sustainable transport options and reducing our dependence on the car, we can reclaim our streets and create cities that are fit for people.

57 2014 İzmir için hayalimiz


"İzmir Kent Konseyi Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu 2014" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları