Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!"— Sunum transkripti:

1

2 Akşehir Gölü

3 PROBLEM ?

4 Dünya Isınıyor!

5 KÜRESEL ISINMA Hazırlayan: Dr. Mustafa BATUR
Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü-Urla/İZMİR Sunu Seviye: İlköğretim

6 KÜRESEL ISINMA NEDİR? Atmosferdeki ortalama hava sıcaklığının sera gazaları nedeniyle sürekli olarak artmasıdır.

7 NEDEN ÖNEMLİDİR? Son 100 yıldaki sıcaklık artışı normalin üzerindedir.
Sürekli artan bir eğilimde ve uzun süreli olması dünyadaki canlıların dengesini bozar. Yaşamı olumsuz etkiler… (İnsan vücudundaki sıcaklığın artmasının hücrelerin çalışmasını engellemesi gibi.) Önlem alınmazsa yaklaşık 100 yıl sonra dünyanın yaşanmaz hale geleceği tahmin edilmektedir.

8 GÖSTERGELER Son 150 yılda dünya ortalama sıcaklığının civarında ye yükseldiği hesaplanmıştır. Birçok bölgede kuraklık…

9 Orman yangınları artıyor!

10 Kutuplardaki buzullar eriyor!

11 Dağlardaki karlar eriyor!

12 Sular çekiliyor!

13 KÜRESEL ISINMANIN NEDENİ?
Atmosferdeki sera gazlarındaki (karbondioksit, metan vb.) artıştır. Bu gazlar atmosferi kapladığında güneş ışınlarının yansımasını engelleyerek dünyanın ısınmasına yol açarlar. (örneğin siyah renk bir elbise ışığı yansıtmadığından daha çok ısınır ve yazın siyah renk giymeyi tercih etmeyiz).

14

15 SERA GAZLARINDAKİ ARTIŞ NEDENLERİ
Fabrika bacalarından çıkan gazlar. İnsanların yaktıkları odun, kömür, vs… Araçların çıkardığı egzoz gazları… Diğer sanayi atıkları…

16 KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI?
Göller çöl olur. Akarsular kurur. Aşırı sıcaktan insanların sağlığı bozulur. Buzullar erir. Deniz seviyesi yükselir ve bazı bölgeleri su basar. Yağışlar azalır. Tarımsal ürünler üretilemez kıtlık doğar. İnsanlar içmek için su bulmakta zorlanır. İklim değişikliği nedeniyle hayvan ve bitki türleri yok olur.

17 Sıcaktan etkilenen ve uyuyamayan bir kutup ayısı.

18 Fırtınalar çoğalır…

19 KARBONDİOKSİT Zehirli gaz olarak da bildiğimiz bu gaz havadaki zehirli gazlar içinde en fazla olandır. Bu nedenle küresel ısınmaya neden olan en önemli gazdır.

20 HİÇ Mİ ŞANSIMIZ YOK? Karbondioksit fotosentez yoluyla ayrıştırılabilir. Ayrışmadan oksijen (temiz hava) karbon (yakıt) ortaya çıkar.

21 ŞANSIMIZ NEDİR? Ormanlar ve diğer yeşil bitkiler fotosentez yaparak karbondioksiti oksijene, oduna ve hatta petrole dönüştürür. İnsanlar ormanların ürettiği bu ürünleri kullanarak yaşamlarını sürdürürler.

22 ORMANLAR KARBONDİOKSİTİ OKSİJENE ÇEVİRİR

23 KÜRESEL ISINMAYI ENGELLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Ormanları korumalıyız. Tüm yeşil bitkilere, bahçemizdeki ağaçlara zarar verenleri uyarmalıyız. Çevremizi temiz tutmalıyız, çünkü her çöp mutlaka doğaya zarar verir. Enerji tasarrufu yapmalıyız. Gereksiz yanan bir ışığı söndürünüz. Suyu ihtiyaçtan fazla kullanmayınız. Böylece orman kaynaklarını daha az kullanmış olacağız. Mutlaka BİR AĞAÇ DİKMELİYİZ.

24 ORMANLAR YAŞAMIN KAYNAĞIDIR

25 HAYVANLARIN MUTLULUĞU İNSANLRIN YAPTIKLARINA BAĞLI

26

27

28

29

30

31

32 TEŞEKKÜRLER www.efri.gov.tr


"Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları