Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL DONANIM (HARDWARE)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL DONANIM (HARDWARE)"— Sunum transkripti:

1 TEMEL DONANIM (HARDWARE)

2 Bilgisayar Nedir? Hesaplamak anlamına gelen “Compute” kelimesinden türemiş olan Computer (Bilgisayar), hesaplayıcı demektir.

3 Bilgisayar Nedir? Kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen, sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir.

4 Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın çalışma şeklini bir şema halinde gösterecek olursak: GİRİŞ İŞLEM ÇIKIŞ BELLEK

5 Donanım Nedir? Bilgisayarın elle tutulabilen, gözle görülen bilen bütün elektronik aksamına donanım (hardware) adı verilir.

6 Bilgisayarın Bileşenleri Nedir?
ANA BELLEK MAIN MEMORY RAM ve ROM INPUT UNIT Giriş Birimi Klavye Tarayıcı Barkot Okuyucu Mikrofon Sabit Sürücü Disket Sürücü CD Sürücü DVD Sürücü Taşınabilir Bellek MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ CPU ÇIKIŞ BİRİMİ OUTPUT UNIT Ekran Yazıcı Hoparlör Çizici (YARDIMCI BELLEK) AUXILARY MEMORY (Sabit Sürücü, Disket Sürücü, CD Sürücü, DVD Sürücü, Taşınabilir Bellek)

7 Bellek Nedir? Bilgisayardaki bilgilerin saklanması amacıyla kullanılan birimlerdir

8 Bellek Kapasitesi Nedir?
Bit: 0 (yanlış) ya da 1 (doğru) Byte: 8 adet bit demektir. Ayrıca, 1 Byte 1 karakterdir. 1 Byte = 8 Bit 1 KiloByte = 1024 1 MegaByte = 1024 KB 1 GigaByte = 1024 MB 1 TetraByte = 1024 GB

9 Ana Bellek Nedir? Programların üzerine yüklenip çalıştırıldığı, tüm işlemlerin yapıldığı, bilgisayarın temel hafızasını oluşturan birimlerdir. ROM ve RAM olmak üzere iki çeşit bellek türü vardır.

10 ROM (Read Only Memory) Nedir?
ROM bellekteki bilgiler elektrik kesildiğinde silinmez. ROM bellekte işlemcinin ana kart üzerinde bulunan aygıtları tanımasını sağlayan bilgiler ve ilk açılışta neler yapması gerektiğini söyleyen BIOS adı verilen bir program vardır. Bilgisayar ilk açıldığında bu bilgilere göre işlem başlar. RAM belleğe göre daha küçük kapasiteye sahiptir.

11 RAM (Random Access Memory) Nedir?
Hem yazılabilir hem okunabilir bellek türüdür. Bilgisayarın yaptığı her türlü işlemle ilgili bilgileri geçici olarak sakladığı bellektir. Bilgiler RAM bellekte bilgisayar açık kaldığı sürece saklanır. Elektrik kesildiğinde RAM bellek üzerindeki tüm bilgiler silinir. RAM bellek bilgisayarın hızlı bir şekilde işlem yapabilme kabiliyetini önemli ölçüde etkileyen bir bileşendir.

12 Disket Sürücü (Floppy Disc) Nedir?
Disket sürücü verileri manyetik ortamda (diskler) saklar. Demir tozlarının manyetik ortamlarda desen oluşturması ilkesine dayanarak çalışırlar.

13 Sabit Sürücü (Hard Disc Drive) Nedir?
Disketlere göre daha fazla bilginin saklanabildiği, ayrıca okuma ve yazma hızının disketlere göre daha hızlı oluğu manyetik kayıt ortamıdır. Sabit sürücülerin en önemli parametreleri kapasiteleri ile erişim süreleridir. Erişim süresi ne kadar düşük olursa bilgilerimiz o kadar hızlı bir şekilde sabit diskten alınır ya da sabit diske yüklenir.

14 CD Sürücü Nedir? Kapasiteleri 650–700 MB arasında olan optik sürücülerdir. Lazer ışınının düzgün ve düzgün olmayan bir noktadan farklı açılardan yansıması ilkesiyle çalışırlar.

15 CD Sürücü Türleri Nedir?
İki tür CD sürücü vardır: CD Okuyucularda CD üzerindeki bilgiler sadece okunur. CD yazıcılarda CD üzerindeki bilgiler hem okunur hem de CD üzerine bilgi yazılabilir.

16 CD Yazıcı Ortamları Nedir?
CD Yazıcılar, CD-R (silinemez) ve CD-RW (silinebilir) ortamlara kayıt yapabilirler.

17 DVD (Digital Versatile Disc) Sürücü Nedir?
Kapasiteleri yaklaşık 4GB olan optik sürücülerdir. DVD okuyucularda DVD üzerindeki bilgiler sadece okunabilir. DVD yazıcılarda DVD üzerindeki bilgiler hem okunur hem de DVD üzerine bilgi yazılabilir.

18 DVD Yazıcı Ortamları Nedir?
DVD yazıcılar DVD-R (silinemez) ve DVD-RW (silinebilir) ortamlarına kayıt yapabilmektedir. DVD sürücüler + ve – olarak veriyi iki farklı sistemde okuyup yazabilmektedir.

19 Taşınabilir Bellek Nedir?
Verilerin elektronik devreler içinde saklandığı bir bellek türüdür. Taşınabilir bellekteki veriler hem okunabilir hem de belleğe veri kaydedilebilir. Bilgisayarın USB portuna takılarak kullanılırlar.

20 İşlemci (CPU) Nedir? İşlemci genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Çünkü tüm işlemler CPU tarafından yapılır. Bir bilgisayarın işlem yeteneği ve hızı, işlemcisinin yeteneği ve hızıyla doğrudan ilgilidir. 

21 İşlemci Hızı Nedir? Hız; mikroişlemcinin bir saniyede kaç işlem yapabildiğinin Hertz cinsinden ifadesidir. 1 Hertz 1 saniyede 1 işlem demektir. Bilgisayarda hızlar Mhz (Mega Hertz) ya da GHz (Giga Hertz) cinsinden ifade edilmektedir.

22 Güç Kaynağı Nedir? 220 volt şebeke elektriğini bilgisayarın kullanacağı volta çevirir.

23 Ana Kart (Main Board) Nedir?
Tüm donanım bileşenleri bu kart üzerinde bulunur. Ana kart kasanın içine yerleştirilmiştir. Üzerine donanım parçalarının takılabileceği özel yuvalar bulunur.

24 Ekran(Monitor) Nedir? Bilgisayarın en önemli çıkış birimidir.
Ekranlarla ilgili en önemli parametreler çözünürlük ve ekran boyutudur.

25 Çözünürlük (resolution) Nedir?
Çözünürlük ekran üzerinde bulunan nokta (piksel) sayısıdır. Günümüzde en sık kullanılan çözünürlükler miktarları şunlardır: 1024x768 ve 1280x1024

26 Ekran Boyutu Nedir? Ekranın köşegen uzunluğunun inç olarak ifadesidir. (1inç2.54 cm) Piyasada 14", 15", 17", 19", 20”, 21", 24“ ekranlar satılmaktadır.

27 Ekran Türleri Nedir? Ekranlar çalışma ilkelerine göre CRT ve LCD olarak ikiye ayrılmaktadır.

28 CRT Ekran Nedir? CRT (Cathode Ray Tube) ekranlar bir elektron tabancasından çıkan elektronların fosfor kaplı bir zemine çarpıp, çarptıkları noktada parlaklık oluşturmaları ilkesine dayalı olarak çalışırlar. CRT ekranlarda önemli bir parametre, görüntünün bir saniyede oluşturulma sayısını ifade eden yenilenme hızıdır (refresh rate).

29 LCD Ekran Nedir? LCD (Liquid Crystal Display) ekranlar bazı kimyasal maddelerin elektriksel uyarılar karşısında renk değiştirmesi ilkesine dayanarak çalışırlar. LCD ekranlarla ilgili önemli bir parametre bir noktanın renk değiştirme hızını ifade eden tepki süresidir.

30 Ekran Kartı Nedir? Bilgisayarın ekranda görüntü oluşturabilmek için kullandığı arabirimdir. Bilgisayar performansını önemli ölçüde etkileyebilen bir birimdir.

31 Ethernet Kartı Nedir? Bilgisayarları birbirine bağlayarak yerel ağ oluşturmak için kullanılan karttır.

32 Modem Nedir? Telefon hatları aracılığıyla bilgisayarların iletişimini sağlayan birimidir.

33 Yazıcı Nedir? Bilgiyi kâğıt üzerine aktaran cihazlardır. Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli ve lazer olmak üzere üç türü vardır:

34 Nokta Vuruşlu Yazıcı Nedir?
Mürekkepli bant üzerine vuruş yapan iğneler kullanarak baskı yapar.

35 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nedir?
Kâğıda mürekkep püskürterek baskı yapar.

36 Lazer Yazıcı Nedir? Fotokopi makinesi prensibiyle çalışır. Toz mürekkep (toner) kullanır. Tonerin elektrik yükü alanlara yapışması ilkesiyle çalışır.

37 Slayt Gösterisi Sonu Dinlediğiniz İçin Teşekkürler


"TEMEL DONANIM (HARDWARE)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları