Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PERAKENDE MAĞAZACILIKTA KOÇLUK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PERAKENDE MAĞAZACILIKTA KOÇLUK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 PERAKENDE MAĞAZACILIKTA KOÇLUK EĞİTİMİ

2 1.KOÇLUĞUN TEMELLERİ 1.1 Koçluk nedir ? 1.2 Koçluk ne zaman yapılmalıdır ? 1.3 Mağazacılıkta koçluk yapmak üzerine vaka incelemesi 1.4 Koçluk becerileri nasıl geliştirilir ?

3 2. KOÇLUK TOPLANTISI NASIL YÖNETİLİR ?
2.1 Koçluk toplantısını hazırlamak 2.2 Koçluk toplantısını yürütmek 2.3 Bir eylem planı geliştirmek 2.4 Toplantının ötesinde koçluk

4 3. KOÇLUK NASIL KİŞİYE ÖZEL YAPILABİLİR ?
3.1 Koçluk Tarzının Seçimi 3.2 Doğrudan Koçluk Dolaylı Koçluk 3.3 Değerlendirmecilik Rolü ile Koçluk Rolünü Birleştirmek

5 Yaşam Boyu Bir Öğrenme Süreci Olarak Koçluk
Koçluk ayaküstü yapılan tavsiye konuşmasından haftalar ya da aylar süren bir araştırmaya kadar,çok çeşitli biçimler alabilir.İnsanlara yapılan koçluk biçimi ne olursa olsun onların özgün ihtiyaçlarını karşılayarak ve güvenilebilen bir süreci kullanarak en iyi şekilde değerlendirileceğinden emin olmak gerekir. Koçluğun esasları basit olmakla birlikte kolay değildir.Öğrenme sürecinde kişisel ya da mesleki kariyere ulaşma konusunda yardımı dokunmuş biri koçluk yaptığında neler söylüyor ya da ne yapıyordu ? İyi bir koçun yapması gerekenlere ilişkin bu sorulara cevap alınabiliyorsa ve bunlar kişinin kendi koçluk tarzının bir parçası haline geliyorsa,başkalarının yaşamında büyük bir farklılık yaratıyorsunuzdur.

6 KOÇLUĞUN TEMELLERİ Koçluk sözcüğü iş dünyasında ne ifade eder ? Bir koç olarak davranan yönetici koçluk ettiği kişiye yardımcı olmaktadır.Ancak iş dünyasında koçluk yapmanın özel unsurları vardır.Koçluk bir insanın gelişimine katkıda bulunma fırsatıdır.Bu iki taraflı bir partnerliktir.Koçluk yapılan kişinin potansiyelini azamiye çıkarıp hedeflerine varılmasına yardımcı olmak amacıyla, her iki taraf da bilgi ve deneyim paylaşımında bulunurlar.Koçluk karşılıklı anlaşmaya dayalı bir şey olduğu için,her durumda geçerli değildir.Bu durumlar ; Yeni ya da deneyimsiz çalışanın görevi konusunda açık yönlendirmeye ihtiyaç duyulan durumlar. Elemanlardan birinin şirket politikasını ya da kuruluşun değerlerini açıkca ihlal ettiği durumlar Çok sayıda koçluk toplantısından sonra performansta hiçbir iyileşmenin görülmediği durumlar.

7 KOÇLUĞUN TEMELLERİ Koçluk Nedir ?
Bir öğrenme ve kendini geliştirme aracıdır. Bir insanı sahip olduğu hedeflere yönlendirmektir. Birlikte kararlaştırılmış sonuçlara ulaşmak amacıyla karşılık deneyim ve kanaat paylaşımıdır. Koçluk Ne Değildir ? Herhangi bir kişinin davranış ve hareketlerini düzeltme imkanı Herhangi bir kişiyi,hedeflere varılmasını sağlayacak önlemler almaya yönlendirmek Her şeyin yanıtını bilen uzman ya da yönetici olmak.

8 AMAÇLI KOÇLUK Birlikte çalışmanın performansı yükseltileceğine inanılıyorsa koçluk yapılır ya da koçluğa ihtiyaç duyulur.Koçluk sayesinde ise insanlara yardımcı olunan konular şunlardır ; Kişinin güçlü yanlarını azamiye çıkarmak Kişinin engellerini aşmak Sahip olunan potansiyellerin sürekli eğitim yolu ile eksiksiz olarak kullanılmasını sağlamak Daha etkin olabilmek için yeni beceriler ve yetkinlikler edinmek Yeni sorumluluklara hazır hale gelmek Kendini yönetmek Performans hedeflerini netleştirmek ve onlara yönelik çalışmak İş tatminini ve motivasyonunu yükseltmek

9 AMAÇLI KOÇLUK Koçluk kendisine koçluk yapılan kişinin de ötesine geçerek,ekibe ve kuruluşun kendisine yararlı bir şey haline gelir.Şöyle ; Yönetici ile doğrudan bağlı çalışanların iş ilişkilerini iyileştirir. Daha üretken ekiplerin ortaya çıkmasını sağlar. Örgütün kaynaklarını daha etkin kullanır. Her fırsattan yararlanıp,insanlara talep ettiğinde mutlaka koçluk sunmak gerekir.

10 KOÇLUK NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Yönetici zaman zaman görevlerden çok insanlara odaklanmak zorunda kalır ve koçluk da onlardan biridir.Kişiye bağlı çalışanlardan biri ; İşini yapmakta sorunlarla karşılaştığı Rutin işlerden sıkılmaya başladığı Ekip içinde sürtüşmeye neden olduğu Belli bazı görevler üzerinde çalışırken tökezlediği gözlendiğinde ona nasıl yardım edilmesi gerekildiği düşünülmelidir.Yapılması gerekilen ilk şey ise,söz konusu kişiyi ve sahip olduğu becerileri anlamaktır.

11 KOÇLUK NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Gözlemek ; Kişinin güçlü ve zayıf yanlarını tespit etmenin iki yolu vardır. Koçluk yapılan kişinin davranışları çalışma arkadaşlarını nasıl etkilemektedir? Koçluk yapılan kişinin davranışları,onun kendi hedeflerine varma yeteneğini nasıl etkilemektedir? Teorilerin doğruluğunu gözlem yaparak sınamak gerekir.Eğer uygun düşerse durumu başkalarıyla görüşerek onların fikirlerini almak gerekir.Son olarak ise teorileri koçluk yapılan kişi ile paylaşmayı ve gözden geçirmeyi ihmal etmemek gerekir.

12 KOÇLUK NE ZAMAN YAPILMALI?
Gözlem Süreci ; Başlangıç soruları hazırlamak.Kişinin davranışları gözlenerek aşağıdaki maddelere yanıtlar bulunmaya çalışılmalı , Kişi yaptığı şeylerin hangilerinde etkin,hangilerinde değil ? Kişinin davranışları grup hedeflerine ya da bireysel hedeflere varılmasını hangi bakımlardan nasıl etkiliyor ? Bu davranışların diğer ekip üyeleri üzerinde etkisi ne oluyor ? Ham yargılardan uzak durulmalı.Yansız bir gözlemci olunmalıdır. Yapılan gözlemler üzerinde düşünülmeli.Dikkatli gözlemlerden sonra,kişinin koçlukla çözülebilecek bir sorunu olduğuna karar verilebilir. Teorilerin doğruluğu sınanmalı.Koçluk yapmak isteyen kişi algılarından emin değilse gözlem yapmayı sürdürmeli.

13 KOÇLUK NE ZAMAN YAPILMALI?
Gözlem Süreci ; 5.Kişi kendi niyetlerini incelemeli.Sorun yaratan kişi olduğu düşünülen insana koçluk önerisinde bulunulmadan önce kendi davranışlarını gözden geçirmesi gerekir. Gerçekçi olmayan beklentiler.Şu soru sorulmalıdır.”Başkalarının performansını ölçerken kendi performans ölçülerimi mi kullanıyorum?”Başka insanların aynı motivasyona ya da güçlü yanlara sahip olduklarını varsaymak adil olmayabilir. Duyguların işin içine karışması.”Kendimi,sorun yaşayan bir kişiyle özdeşleştirmekte zorlanıyor muyum ?”Kişi kendinin farkında olmalı ve duyguların başkalarının duygularına anlamasına engel olup olmadığının bilincinde olmalıdır.

14 KOÇLUK NE ZAMAN YAPILMALI?
Gözlem Süreci ; Dinleyememek. ”Başkalarının ne dediğini duyuyor muyum?”İnsanlar nasıl bir yardıma ihtiyaçları olduğunu her zaman açıkça ifade edemeyebilirler.Bu yüzden fırsat bulunan her an kişiye bağlı çalışanların dediklerini can kulağı ile dinlemek gerekir. Övmeyi ihmal etmek.”Olumlu geri bildirimde bulunabiliyor muyum ?”Olumlu geri bildirim eksikliği zamanla bağlı çalışanların sorunlu davranış ve tutumlarının büyümesine sebep olabilir. Ağızdan çıkan söze uygun davranmak.”İyi bir rol modeli miyim?”İyi bir ekip çalışmasının ortaya çıkmasında iyi bir dinleyici olmanın önemli olduğu düşünülüyorsa örnek olmak için her fırsat değerlendirilmelidir.

15 KOÇLUK NE ZAMAN YAPILMALI?
Gözlem Süreci; Gerçeklik kontrolü yapılmalı .Kişi kendini geliştirmek için nelere ihtiyaç olduğunu fark ettikçe daha iyi bir koç ve yönetici olma yolunda ilerler. Yapılan gözlemleri koçluk yapılan kişi ile müzakere etmek gerekir.Herhangi bir sorunu ele alırken,koçluk yapılan kişinin tutum ve davranışları üzerinde değil ,gözlenen davranışlar üzerinde durmaya özen göstermek gerekir.Belli bir davranışı ve o davranışın insanlar üzerindeki etkisini anlatırken samimi ve açık sözlü olmak gerekmektedir.

16 MAĞAZACILIKTA KOÇLUK YAPMAK ÜZERİNE VAKA İNCELEMESİ
Tolga mağazaya geldiğinde,Damla’yı sandalyeye çökmüş bir durumda buldu.Çok üzgündü.Tolga’ya bakarak ona başarılı olamadığımı düşünüyorum dedi.Artık mağazada müşterilere eskisi kadar satış yapamıyorum.Halbuki Damla deneyimli ve bilgili bir satış temsilcisiydi ancak Tolga onun sorunun nedenini biliyordu.Ona müşterilere ürün önerirken daha az konuşmasını , müşterilerin ne dediğine daha çok kulak vermesini önerdi.Ardından da moralini bozmamasını tavsiye etti.Herkes bu durumdan geçerdi.Damla’nın kendisini toplayacağından emindi. Tolga çok değerli şeyler söylediği için yaptığı koçluktan gurur duymaktaydı.Ama birkaç hafta sonra Damla’nın aynı sorunu yaşadığını görünce cesareti kırıldı.Damla söylenenleri yapmış ancak durumda herhangi bir değişiklik olmamıştı.Tolga farklı bir yaklaşımda bulunması gerektiğini biliyordu.Ama ne yapmalıydı ?

17 BU DURUMDA TOLGA NE YAPMALI?
İstediği sonuçları elde edememesinin nedenlerini değerlendirmekte Damla’ya yardımcı olma konusunda Tolga’nın daha farklı şeyler yapması gerekebilir. Müşterileri değişirken o da onlarla değişmiş olabilir. Belki,kendisinin de farkında olmadığı verimsiz alışkanlıklarda edinmiş olabilir. Tolga birkaç şey deneyebilir. Damla’ya neyin değiştiği konusundaki tahminini sorabilir. Ona yaptığı satış sırasında kendini gözlemeyi teklif edebilir. Böylece somut geribildirimde bulunacak hale gelip, Damla’ya küçük değişiklik önerileri yapabilir. Ve sonuçta ise bir sonraki satışlarından sonra o satışın nasıl olduğunu değerlendirmek için bir araya gelmeyi önerebilir.

18 KOÇUN KENDİSİNİ DEĞERLENDİRMESİ İÇİN KONTROL LİSTESİ
Aşağıdaki sorular etkin bir koç olabilmek için ihtiyaç duyulan beceri ve niteliklerle ilgilidir. Sadece kısa vadeli performansa değil,kariyer gelişimine mi önem veriyorsunuz? EVET HAYIR Destek olurken özerklik tanıyor musunuz ? Rol modelliği yapıyor musunuz ? İş stratejilerini hedef belirlemek olarak mı sunuyorsunuz? Koyduğunuz hedefler ulaşabilir hedefler mi ? Koçluk yapılan kişi ile çözümler üretmek üzere çalışıyor musunuz ? Geribildirimde bulunmadan önce,koçluk yapılan kişiye ilişkin dikkatli ve ön yargısız gözlemler yapılıyor mu? Gözlemlerinizi yargı ve varsayımlardan uzak tutuluyor mu? Bir kişinin davranışları ile ilgili teoriler doğrultusunda harekete geçmeden önce teoriler sınanıyor mu? Belirgin geri bildirimlerde bulunuyor musunuz? Açık uçlu sorulardan yararlanıyor musunuz ? Kendi performansınızı başka insanları ölçmenin kıstası haline getirebiliyor musunuz? Beden dili ya da sözel ipuçları kullanıyor musunuz? 14. Tartışma sırasında söylenenleri netliğe kavuşturabiliyor musunuz? Konuşurken dikkatinizi karşı tarafın söylediklerine verebiliyor musunuz? Geri bildirimleri zamanında yapabiliyor musunuz? Olumsuz geribildirimler kadar olumlu geribildirimlerde de bulunuyor musunuz ? Koçluk müzakereleri için önceden hazırlık yapıyor musunuz? Koçluk müzakerelerinin sonuçlarını izliyor musunuz? Soruları evet diye yanıtladıysanız koçsunuz demektir.Hayır cevabınız varsa koçluk becerilerinizi geliştirmek üzerinde düşüneceğiniz durumlar olmalıdır.

19 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Koçluk eylem planlarının birlikte geliştirileceği rahat bir ortamın yaratılmasını gerektirir.Olabildiğince etkin bir koç olabilmek için ise aşağıdaki beceriler konusunda ustalaşmaya çalışmak gerekir ; Can kulağı ile dinlemek Doğru soruları sormak Kanaatleri savunmak Koç olarak geri bildirim almak Anlayış birliği sağlamak Düzenli koçluk yapanların koçluğu daha iyi olur.Kişi kendi koçluk becerilerini geliştirme fırsatlarını kaçırmamalıdır.

20 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Can Kulağı İle Dinlemek; Koç olarak kişinin karşısındaki insanın duygu ve güdüleri ile aynı frekansta olmak gerekir.Kişi bunu can kulağı ile dinleyerek başarabilir.Can kulağı ile dinlemek iletişimi teşvik eder ve kişinin karşısındaki insanı rahatlatır.Söylenenleri can kulağı ile dinleyen biri olarak ,koçluk yapılan kişiye tüm dikkati verebilmek için uyulması gerekilen maddelere uymak gerekir. Göz temasını korumak Kişiyi rahatlatmak için gülmek Dikkat dağıtacak her şeyden uzak durmak Beden diline duyarlı olmak Önce dinleyip,sonra değerlendirmek Karşınızdaki insanın sözünü kesmemek Verilecek yanıtları planlamak için karşınızdaki insanın konuşmasını bitirmesini beklemek.

21 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Soru Sormak Soru sormak karşınızdaki insanı anlamanın ve bakış açısını tespit etmenin yararlı yollarından birisidir.Hem açık hem de kapalı uçlu sorular sormak gerekir.Bunlara alınan yanıtlar zaman zaman birbirinden farklı olur. Ahmet : Turan proje nasıl gidiyor ? Turan : Çok iyi zaman planına uygun gidiyoruz. Ahmet başını sallar. T : Ama biraz sıkıştık.Hiç ihtiyat payı kalmadı. A : Çünkü…? T : Çünkü , Aylin ayrılınca yerine kimse alınmadı. A: Bir kişi ayrıldı diye…? T: Bu durumda teslim tarihini tutturmak zor olacak. A: O zaman daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Çok sayıda açık uçlu soru sormak.Beklentilerinize cevap verecektir.

22 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Açık uçlu sorular sormak.Açık uçlu sorular sormak katılımı ve fikir paylaşımını teşvik eder.Bu sorulardan ise şu amaçlarla yararlanılır ; Alternatifleri araştırmak için:”Şöyle olsaydı ne olurdu?” Tutumları ya da ihtiyaçları açığa çıkarmak için “Bugüne kadar kaydettiğimiz ilerleme hakkında ne düşünüyorsun?” Öncelikleri tespit etmek ve üzerinde düşünmek için “Bu projenin belli başlı sorunlarının neler olduğunu düşünüyorsun?” Kapalı uçlu sorular kullanırken dikkatli olmak.Kapalı uçlu sorular “evet” ya da “hayır” türü yanıtlar üretir.Bu sorulardan ise şu amaçlarla yararlanılır: Yanıtı belli bir noktaya odaklamak için proje zaman planına uygun gidiyor mu?” Karşınızdaki insanın söylediği şeyi kendisine teyit ettirmek için “Şu halde,kritik mesele maliyet öyle mi?”

23 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Kanaatleri savunmak Etkin koçlar fikir ve tavsiyelerini,muhataplarının onları duyabileceği,tepki verebileceği biçimde sunarlar.Kanaatleri net ve dengeli biçimde savunmak önemlidir. Kişinin durumunu nasıl görülüyorsa öyle anlatılmalı Durum hakkındaki kanaat belirtilmeli Kanaatin dayandığı düşünceleri açıkça belirtip deneyimler paylaşılmalı Karşıdaki insanı kendi bakış açısını ortaya koymaya teşvik edilmeli. Koçluk yapılan kişiyle işbirliğinin olabildiğince başarılı olması,yapan kişi ile aradaki iletişimde her iki tarafın irdelemeyi ve savunmayı kullanmasına bağlıdır.

24 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Koç olarak geribildirimde bulunmak Geribildirim,genel sorun ya da değişim ihtiyacı konusundaki düşünceyi sunup haklı çıkarmak yerine,belli bir davranışa ya da harekete tepki verme bakımından savunuculuktan farklıdır.Geribildirimde bulunmak ve geribildirim vermek koçluğun önemli bir parçasıdır.Olumlu ya da olumsuz geribildirimde bulunurken dikkat edilmesi gerekilen hususlar vardır. Karaktere,tutumlara ya da kişiliğe değil davranışa odaklanmak.Yargılayıcı bir dil kullanmaktan kaçınmak. Somut olmak.Genellemelerden uzak durmak. Samimi olmak ve gerçekçi olmak. Geribildirimi zamanında ve koçluk süreci sırasında yapmak

25 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Koç olarak geribildirim almak Yapılan koçluğun etkinliğine ilişkin geribildirimlerde açık olmak gerekir.Kendileri hakkında geribildirim talebinde bulunan ve bunlar üzerinde düşünen koçlar kendi yönetim tarzlarının etkinliği konusunda daha fazla şey öğrenirler ve grup üyelerinin gözünde daha büyük güven tesis ederler.Geribildirim alma yeteneğinin iyileşmesi için ; Somut enformasyon talep edilmesi.”Yaptığım öneriler ne bakımdan yararlı oldu?”gibi sorular… Açıklık isterken karşıdaki insanın savunmaya geçmesini engellemek. Hem olumlu hem olumsuz geribildirimlere açık olmak. Karşıdaki insanın duygu yüklü konuşmasını engellemek. Savunmacı olmamak. İster olumlu ister olumsuz geri bildirimde bulunulan insana teşekkür etmek.

26 KOÇLUK BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Anlaşmaya Varmak Koçluğun temel dayanağı anlaşmaya varmaktır.Anlaşma süreci koçluk ihtiyacının daha baştan kabullenilmesinden ,can kulağı ile dinlemeye,meseleler ve çözümleri konusunda işbirliği içinde hemfikir olmaya kadar bütün faaliyetleri içerir. Bu sürecin işleyebilmesi için,koç ile koçluk yapılan kişinin karşılıklı anlaşması gerekir.Koçluk yapılan kişi davranış değişikliği ya da beceri edinme konusunda ilerleme kaydettiğini gördüğünde anlaşma sağlamak kolaylaşır.

27 KOÇLUK TOPLANTISI NASIL YÖNETİLİR ?

28 KOÇLUK TOPLANTISI HAZIRLAMAK
Her iki kişinin de kendini rahat hissedeceği özel bir oda ya da mekan ayarlamakla başlanır.Toplantı sırasında rahatsız edilmemeyi güvence altına almak ; örneğin,telefon ve cep telefonlarını ortalıktan kaldırmak ya da kapatmak. Her iki katılımcıda o toplantı için müzakere planı yapmalıdır.Böyle bir plan hazırlarken göz önünde bulunması gerekilen birkaç husus vardır.Bunlar ; Hangi alanda koçluğa ihtiyaç duyuluyor ? Elde edilmek istenen sonuçlar neler ? Risk nerede ? Bu toplantının özel amacı ne ?Başlangıç planlaması mı?Bie eylem planının hazırlanması mı ? Potansiyel zorluklar neler ? Temel kurallar önceden belirlenmeli.Örnek olarak söylenen şeylerin iki kişi arasında kalacağı konusunda anlaşmaya varılması

29 KOÇLUK TOPLANTISINI YÜRÜTMEK
Koçluk bir partnerliktir.Koçluk toplantısı sırasında hem kişi hem de koç,iş performansını iyileştirmeye ya da yeni beceriler kazanılmasına gayret ederken ulaşabileceği hedefleri aklından çıkarmaması gerekir.Koçluk becerilerini ortaya sunmak , Toplantının hedefleri konusunda ortak bir anlayışa sahip olunduğundan emin olmak. Ses tonunun yapıcı olması. İçinde bulunulan durum ya da el altındaki fırsatlar konusunda görüş alışverişinde bulunmak. Kişinin düşüncelerini ve açıklamalarını can kulağı ile dinlemek. Tavsiye ve önerileri paylaşmak. Karşınızdaki kişiye fikirlerini ortaya koyma fırsatı vermek. Elde edilmek istenen sonuçlar için anlaşmaya varmak. Eylem planı hazırlanması konusunda taahhüd almak.

30 EYLEM PLANI GELİŞTİRMEK
Koçluk yapılan kişi eylem planını geliştirirken,bu plana verilen destek şunları içerebilir ; Hedeflerin gerçekçi olmasına yardımcı olmak Hedeflerin tutturulması için yerine getirilmesi gerekilen görevlerin önceliklerini belirlemesinde koçluk yapılan kişiye yardımcı olmak. Potansiyel engellere işaret etmek ve potansiyel çözümler konusunda beyin fırtınası yapmak. Gerekli ek koçluk desteklerini tespit etmek Anlaşmaya varmayı gerektiren alanları birlikte tespit etmek gerekir.Eylem planı oluşturmak koçluk yapılan kişiye destek olurken,dinleme becerilerinin sergilendiği nokta burasıdır.

31 TOPLANTININ ÖTESİNDE KOÇLUK
Etkin koçluk, kaydedilen ilerlemeyi denetleyen ve bunun koçluk yapılan kişi ve ekip üzerindeki etkilerini değerlendiren izlemeyi de kapsar.İzleme faaliyetleri ise şunları içerir ; İyi giden ve gitmeyen şeylerin neler olduğunu sormak. Gözlemleri paylaşmak ve kaydedilen olumlu ilerlemeleri pekiştirmek Sürekli koçluk yapmak ve geribildirim fırsatlarını kollamak Eylem planında yapılması gereken olası değişiklikleri tespit etmek. Koçluk toplantısının yararlı olup olmadığını ve ne yapılırsa daha da yararlı hale getirilebileceğini sormak.

32 KOÇ İÇİN PLANLAMA FORMU
Koçluk toplantısından önce form kullanılmalı. Neye ulaşmak istenildiğini ve bunu nasıl yapmak istenildiğini tamı tamına belirlemeye çalışılmalı. Görüşülen Kişi : Ahmet Atar Tarih:10 Ağustos Koçluğa İhtiyaç Duyulan Alanlar : Ekibin verimli planlama yapması Koçluk Toplantısının Amacı : Planlama adımlarını gözden geçirmek Elde Edilmek İstenen Sonuçlar : Takvim yapmakta zorlanılan engelleri aşmak Koçluk Yapmak Niçin Önemli : Mağaza kalitesinin iyileştirme ihtiyaçları Potansiyel Zorluklar Halletme Yöntemleri 1.Ahmet acele edip fazla şey görüşmek isteyebilir. 1.Koçluk toplantısı için gündem belirlemek 2.Ahmet izlediği yolun en iyi yol olmadığını duymaktan hoşlanmayabilir. 2.Ahmet’e süreci öğrenmesi için özerklik tanımak 3.Ahmet toplantı sırasında işinin başında olmayacağı için tedirgin olabilir. 3.Toplantı için yöneticisinin onayını almak. Özel Önlemler 1.Gündemi somut konulara hasret ve onların dışına çıkma 2.Yöneticisinin bu toplantı için onu izinli saydığını toplantının başında kendisine söyleme

33 EYLEM PLANLAMA FORMU Koçluk yapılan kişiyle birlikte üzerinde anlaşmaya varılabilecek bir eylem planı için bu form kullanılabilir.Kesin başarı için gereken önlemlerin alınması bakımından görüşmenin tarihinin belirlenmesi çok önemlidir. Alınacak Önlemler Başarı Ölçüsü Gözden Geçirme Personel toplantılarında hiç kimse çalışma arkadaşının sözünü kesmeyecek. Birbirini izleyen iki toplantıda söz kesme olayının görülmemesi. Diğer çalışanlardan herhangi bir şikayet gelmemesi 15 Eylül Çalışanlar müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ürünler çıkarmadan önce,müşteri ihtiyaçlarını araştırmaya daha fazla zaman ayıracaklar. İhtiyaçları tespit etme amaçlı soru sayısı Potansiyel çözüm önerisinden önce ihtiyacın netleştirilmesi Müşterilerle birlikte iki toplantı daha yapıldıktan sonra

34 KOÇLUK TOPLANTISI DEĞERLENDİRMESİ Neler Daha İyi Olabilirdi ?
Koçluk toplantısından sonra,toplantının verimliliğini değerlendirmek ve bir daha ki sefere ne gibi iyileştirmeler yapılacağını düşünmek için bu araç kullanılmalı. Neler Yararlı Oldu ? Neler Daha İyi Olabilirdi ? İlişki :İşini daha etkin yapabilmesi bakımından Ahmet’in koçluğun yararlı olduğuna inanması Ahmet işinin başına dönebilmek için toplantıyı biran önce bitirmekte acele ediyor. Süreç:Ahmet başkalarının ne dediğini daha dikkatli dinlemeyi öğrendi Ahmet bir sorunu ele almanın değişik yollarına açık olabilirdi. Sonuçlar: Ahmet sürece ilişkin sonuçları açıklıkla kavrıyor. Ahmet iş sırasında daha fazla alıştırma yapabilirdi.

35 KOÇLUK NASIL KİŞİYE ÖZEL YAPILABİLİR ?

36 KOÇLUK TARZININ SEÇİMİ
İnsanların öğrenme biçimleri kişiliklerine ve öğrenme alışkanlıklarına bağlı olarak farklılık gösterir.Bazı insanlara bir işin nasıl yapılacağını bir kez göstermek kavramaları için yeterli olur.Bazıları içinse bunu bir iki kez tekrarlamak gerekebilir.Bazılarının talimatları kulağı ile duyması gerekir.Bazıları içinse bunu bir iki kez tekrarlamak gerekir.Bir kişinin öğrenme tercihinin ne olduğunu anlamanın en etkin yolu,bunu ona sormaktır. Bütün insanlar ya da durumlar aynı değildir.Bu nedenle farklı koşullara ayak uydurabilmek için bazı farklı koçluk tarzlarını uygulamakta ustalaşmak gerekir.Bazı durumlarda dolaysız yaklaşım diğerlerinde ise kolaylaştırıcılık ya da yönlendiricilik isteyen destekleyici koçluk yapmayı gerektirir. LİDER OLARAK KOÇ Dolaysız Destek Koçluk Koçluk

37 DOLAYSIZ KOÇLUK İLE DESTEKLEYİCİ KOÇLUK
Koçluk Tarzı Ne Amaçla Kullanıldığı? Örnekler Dolaysız Destekleyici Beceri geliştirmek Soruları Yanıtlamak Sorunun çözümünü kolaylaştırmak Özgüven oluşturmak Çalışanları kendi başına öğrenmeye teşvik etmek İnsanlara kaynaklık etmek Uzmanlık alanındaki becerilerini geliştirmesi gereken yeni çalışana talimat vermek Bir görevi en etkin yapmanın yolunu koçluk yapılan kişiye model oluşturarak göstermek Yeni bir çalışana şirketin iş stratejisini açıklamak Yeni bir çalışana bölümün kurallarını açıklamak Sorunların çözümünü kendilerinin bulmalarında insanlara yardımcı olmak İyi yapılan iş konusunda olumlu geribildirimde bulunmak Yanlış yapmaları riskini göze almak pahasına da olsa çalışanları yeni sorumluluklar almaya teşvik etmek Yeni durumlara ilişkin enformasyon vermek Deneyim paylaşımı Yeni insanlarla tanıştırmak

38 DOLAYSIZ KOÇLUK İLE DESTEKLEYİCİ KOÇLUK
Dolaysız koçluk daha çok yeni görevlerine başlayabilmek için fazladan özen gösterilmesi gereken işe yeni alınmış ya da yeni bir beceriyi öğrenmesi gereken çalışanlara yapılır. Destekleyici koçluk ise mevcut performans standartlarını tutturan ve yeni ya da daha büyük sorumluluklar üstlenmeye hazırlananlara yapılır.Bu grup konusunda dikkat edilmesi gerekilen noktalar şunlardır Çıkarılan iyi işlerin takdir edilmesi Kariyer hedefleri konusunda gerçekçi ve açık uçlu konuşmalar yapılması Farklı kariyer olanaklarının gerektirdiği bilgi,beceri ve adanmışlık ihtiyaçlarının anlatılması Yeni iş fırsatlarını değerlendirebilmek için kendilerini hangi alanlarda yetiştirip geliştirmeye ihtiyaç duyduklarını sorma Gerekli bilgi ve becerileri edinebilmeleri için karşılıklı olarak kabul edilecek plan üzerinde çalışma O planın uygulanışını ölçüm ve geribildirim yoluyla düzenli aralıklarla izleme Başkalarını koçluk yapmaya özendirme

39 DEĞERLENDİRMECİLİK ROLÜ İLE KOÇLUK ROLÜNÜ BİRLEŞTİRMEK
Yöneticiler genellikle oynamaları gereken derlendirmecilik rolü ile koçluk rolü arasında gerilim yaşarlar.Bu iki rol birbiri ile bağlantılıdır.Değerlendirmecilik rolü ile size bağlı çalışan insanların performanslarına değer biçilir.Koç sıfatı ile de kendilerini yetiştirip geliştirmelerine yardımcı olmaya çalışılır. Biri değerlendirmecilik,diğeri koçluk biçimindeki bu iki rolün gereklerini aynı anda yerine getirmenin anahtarı güven atmosferi yaratmaktır.Güvenin koçluk yapmayı mümkün hale getirmesi gibi,koçluk yapmanın kendisi de güven arttırıcı bir şeydir. Etkin koçluk güvene dayalı,yükselen bir sarmaldır.

40 SIRA SİZDE

41 Bu bölüm Perakende Mağazacılıkta Koçluk Eğitiminden Aldıklarınızı Yoklamanıza Yardımcı Olmak İçin 10 Sorudan Oluşmaktadır. 1. Aşağıdaki koçluk tanımlarından hangisi yanlıştır? a Koçluk herhangi bir kişiye sahip olduğu hedeflere varabilmesi için kılavuzluk yapmaktır. b Koçluk bir öğrenme ve kendini geliştirme aracıdır. Koçluk herhangi bir kişinin davranış ve hareketlerini düzeltme fırsatıdır. 2. Koçluk karşılıklı anlaşmaya dayalı bir şey olduğu için her duruma uygun bir strateji değildir.Aşağıdaki durumlardan hangisi koçluğu değil,doğrudan müdahaleyi gerektirir? Size doğrudan bağlı çalışanlardan birisi,bir toplantıda rapor sunarken tatsız olguları dile getirmesi gerektiği için sinirlendiğinde Daha önce birlikte çalıştığınız müşterilerden birisi size,doğrudan size bağlı çalışan kişinin ürüne ait bazı soruları yanıtlayamadığını söylediğinde Doğrudan bağlı çalışanın müşteriye var olmayan bir şeyi tedarik etme sözünü verdiğine kulak misafiri olunduğunda

42 Koçluk ne zaman yapılmalıdır ?
İhtiyaç duyulduğunda Resmen yılda bir kez;gayri resmi üçer aylık dönemde En az üç ayda bir Kapalı uçlu yerine açık uçlu soru sormak ne zaman daha doğrudur? Alacağınız yanıta odaklanmak ya da söylenen bir şeyi teyit ettirmek istediğinizde Alternatifleri araştırmak ya da tutum ve ihtiyaçları açığa çıkarmak istediğinizde Bir koçluk toplantısını yürütürken,aşağıdakilerden hangisini yapmak yanlıştır? Alternatifler üretmek Karaktere,tutuma ya da kişiliğe değil davranışa odaklanmak Kesin olmak genellemelerden uzak durmak

43 Koçluk stratejinizi soru sormaya ya da irdelemeye çok fazla dayandırdığınızda ne olabilir?
Koçluk yaptığınız kişi önemli enformasyonu ve kendi bakış açısını kendine saklamayı başarabilir. Kendi fikirlerinizi yeteri kadar ifade etme imkanı bulamayabilirsiniz. Farklı seçenekler üzerinde durmayı sınırlayabilirsiniz. Koçluk süresince,koç sıfatı ile ne zaman geribildirimde bulunursunuz? Bütün görüşler ele alındıktan sonra Her koçluk toplantısının sonunda Daha baştan ve sık sık Yeni bir çalışana bir iş stratejisi açıklarken kullanılacak en uygun koçluk tarzı hangisidir? Destekleyici Otoriter Dolaysız

44 Destekleyici koçluk hangi kişiler için özellikle önemlidir ?
Mevcut performans standartlarını tutturamayan ve performanslarından endişe eden kişiler için Mevcut performans standartlarını tutturan ve yeni ya da daha büyük sorumluluklar üstlenmeye hazır kişiler için Daha önce hiç yapmadıkları bir görevi nasıl yerine getirecekleri konusunda talimat almaya ihtiyaç duyan kişiler için Etkin koçluğun en önemli yönü nedir ? Güven kazanmak Can kulağıyla dinlemek En uygun koçluk tarzını seçmek

45 CEVAPLAR c,Koçluk herhangi bir kişinin davranış ya da hareketlerini düzeltmek değildir. c,Doğrudan müdahale,herhangi bir kişinin şirket politikasını ya da kuruluşun değerlerini açıkça ihlal ettiği durumlarda uygundur. a,Üç aylık dönemler itibarı ile ya da yıllık olarak yapılan hedef saptama ve ya performans değerlendirmelerinin aksine etkin koçluk sürekli yapılan bir şeydir. b, Açık uçlu sorular katılımı ve fikir paylaşımını teşvik eder.Kapalı uçlu sorular ise evet ya da hayır yanıtlarını üretir. A,Etkin koçluk yapabilmek için koçluğu bir ya da iki konu ile sınırlı tutmak gerekir.

46 CEVAPLAR 6. a,İrdeleme ile savunma arasında bir denge tutturmak genellikle en etkili koçluk stratejisidir. c,Bir görüşme sırasında sık sık verilen geribildirimler,toplantı sonunda verilenlerden daha etkilidir. c,Dolaysız yaklaşım deneyimsiz kişilerle çalışırken en yararlı olanıdır. b,Destekleyici koçluğa en çok ihtiyaç duyanlar,yeni ya da daha büyük sorumluluklar üstlenmeye hazır kişilerdir. a,Koç ile koçluk yapılan kişi arasındaki güven başarılı bir koçluk ilişkisi için şarttır.

47 PERAKENDE MAĞAZACILIKTA KOÇLUK EĞİTİMİ SONA ERDİ TEŞEKKÜR EDERİZ
BİZİ DAHA YAKINDAN TANIMAK İSTERSENİZ BİR SONRAKİ SAYFAYA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

48 PERAKENDE OKULUM VİZYON :
Profesyonellere ve şirketlere ulaşarak 2015 yılında ülkemizdeki perakende siteleri içerisinde ilk beş siteden biri olmak. MİSYON : Perakende sektöründeki tüm bilgi, sistemlerin geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilerek sektörün gelişimine katkı sağlamak ve perakendenin sistematik farkındalığını arttırırken bilginin uygulanmasını sağlamak.

49 PERAKENDE OKULUM Temel Değerleri;
Her zaman AÇIK sloganını benimseyerek her türlü fikre açık olmak ve önyargılı olmamak. Karşılıksız, gönüllü bilgi, deneyim paylaşımı Perakende sektörünün gelişimi için istekli olmak Yüksek farkındalık ve ilgi Cesaret, özgüven, alçakgönüllülük Akademik bilgileri ve teorileri pratiğe geçirme isteği ve iradesi Yeni insanlar yetiştirme ve bitmez öğrenme tutkusu

50 BİZE ULAŞMAK İÇİN ;


"PERAKENDE MAĞAZACILIKTA KOÇLUK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları