Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DONANIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DONANIMI."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DONANIMI

2 BİLGİSAYAR DONANIMI Kişisel bir bilgisayar (PC) aşağıdaki parçalardan oluşmaktadır: Kasa Anakart İşlemci Bellek Sabit Disk Disket sürücü CD-ROM/DVD-ROM sürücü Ekran Kartı Ses Kartı ve hoparlörler Monitör Klavye ve Fare Yazıcı, Tarayıcı, Sayısal Kamera ve benzeri diğer aletler

3 Kasa PC içerisinde bulunan parçaları dış etkenlere karşı muhafaza eder ve bu parçalara elektrik dağılımını gerçekleştirir. Bilgisayarı oluşturan parçaların ömrünü uzatan ve sistemin sağlıklı çalışmasını sağlayan soğutma sistemini içerir. Bilgisyara yeni parçaların eklenebilmesini sağlar. PC kasasının bileşenlerinden biri de güç kaynağıdır. PC`ye ve anakarta elektrik akımı ile güç sağlar, disk, disket ve CD-ROM/DVD-ROM sürücülerini çalıştırır. Tipik PC ler watt civarında bir güç kaynağına ihtiyaç duyarlar.

4 Kasa Görünüşüne göre kasalar 2’ye ayrılır: Yatay Kasalar (Slim Case)
Dik Kasalar (Tower Case)

5 Kasa Dik kasalar büyüklüklerine göre 3’ e ayrılır. Mini Tower (Küçük)
Midi Tower (Orta) Big Tower (Büyük)

6 Kasa İçerisindeki Bileşenler

7 Anakart Mainboard olarak da adlandırılır. Sistemdeki bütün kartların, işlemcinin üzerine takıldığı, diğer donanım aygıtlarının kablolar vasıtasıyla bağlandığı ve bilgisayarın en karmaşık parçalarından biridir.

8 Anakart

9 Anakart Bileşenleri 1. İşlemci soketi: İşlemcinin takıldığı sokettir.
2. Bellek soketi: RAM denilen sistem belleğinin takıldığı soketdir. 3.Genişleme Yolları Anakart üzerine ekran kartı, modem, ses kartı, vs gibi parçalar anakart üzerindeki genişleme yuvaları ya da veriyolu yuvaları denilen soketlere takılır. Yani kartların işlediği veriler ve kartlara giden bilgiler, bu yuvalar ve anakart üzerindeki veri yolları aracılığı ile işlemciye ve diğer aygıtlara ulaşırlar.

10 Anakart Bileşenleri 4. Güç Konnektörleri(Güç kaynağı girişi):
Anakart üzerine güç kaynağından gelen kablolar bu konnektörlere bağlanır. 5. Klavye/Fare Konnektörleri(portları): Klavye ve fare yuvarlak 6 pinli bir fiş (PS/2 fişi) kullanılarak anakartaki klavye ve fare portlarına bağlanır. 6. Yonga Setleri (Chipsets): Bilgisyarların trafik polisleridir. İşlemci, önbellek, veriyolları, ve sistemdeki hemen hemen her şey arsındaki veri akışı bu yongalar tarafından kontrol edilir.

11 Anakart Bileşenleri 7. Klavye Denetçisi: Klavyeyi denetler
8. Saat ve CMOS Bellek Yongası: Bu yonga, sistemin tarih ve zamanını tutan gerçek zamanlı saati ve PC’nin BIOS ayarlarını tutan, CMOS adı verilen bir belleği içerir. Anakart üzerinde bu saati çalıştıran bir pil vardır. 9. Süper I/O Denetçisi: Bu yonga standard giriş/çıkış işlemlerini, öncelikle de disket sürücü gibi yavaş aygıtları, seri/paralel portları denetler.

12 Anakart Bileşenleri 10. BIOS(Basic inpu output system – Temel giriş çıkış sistemi): PC’nin en alt seviyedeki yazılımıdır. Donanım ve işletim arasında bir köprü oluşturur, donanım ayarlarını kontrol eder. PC ilk açıldığı zaman yapılan ilk testler (POST) BIOS yongası tarafından gerçekleştirilir. 11. Paralel Port: Printerin bağlandığı girişe denir. Bu port’a printerin dışında bazı diğer cihazlar da takılabilir. 12. USB girişleri: Çeşitli cihazların bağlandığı özel girişlerdir. 13. IDE ve Floppy Bağlantı Yuvaları: HDD, CD-ROM ve floppy sürücülerin kablolarının baglandığı yuvalardır.

13 İşlemci (CPU) İşlemci PC’nin beynidir. Sistem performansı etkileyen en önemli bileşen işlemci modelidir. Yeni, hızlı işlemciler daha fazla performans gerektiren yeni yazılımların kullanılmasını sağlarlar. Bir işlemcinin kalitesi, sistemin ne kadar güvenli çalışacağını belirleyen faktörlerden biridir. Anakart ve işlemci birbirine uyumlu olmalıdır. Her anakart belirili bir işlemci serisini destekler.

14 Sabit Disk (Hard Disk veya HDD)
Bilgisayarın veri merkezidir. Kullanılan programlar ve diger tüm veriler bu aygıta kaydedilir. Sabit diskler, CD-ROM, disket gibi veri depolama aygıtlarına kıyasla çok daha önemlidir. Çünkü genel olarak kapasitesi daha büyük, daha hızlı ve bilgisayarın ayrılmaz bir parçasıdır. Bütün bilgilerimiz oyunlarımız, programlarımız, işletim sistemimiz harddiskte saklanır. Genelde ‘C’ karakteri ile temsil edilir, sabit disk ikiye bölünmüşse veya ikinci bir hard disk varsa ‘D’ ismini alır.

15 Sabit Disk (Hard Disk veya HDD)
En önemli özelliği kaydedilen veri ya da bilgilerin silinbilir, değiştirilebilir, kopyalanabilir ve düzenlenebilir olmasıdır. Güümüzde iki ayrı teknolojide üretilen harddiskler vardır. SCSI IDE

16 Sabit Disk (Hard Disk veya HDD)
SCSI Hard Diskler(Small Computer System Interface- Küçük bilgisayar sistem arabirimi): Genellikle çok kullanıcılı ortamlarda kullanılırlar. Yüksek miktarda data transfer yeteneğine sahiptirler. En önemli özelliği ayrı bir kontrol kartına ihtiyaç duymasıdır. Böylce CPU’yu meşgul etmez, bu da sistem performansını artırır.

17 Sabit Disk (Hard Disk veya HDD)
IDE Hard Diskler (Intelligent Drive Electronics- Akıllı electronik sürücü ): SCSI hard disklerden daha az veri transferi yapabilirler. Daha ucuz olmaları ndeniylede daha çok kullanılırlar. IDE ve SCSI birer arabirimdir. Arabirim: Aygıtların bilgisayar ile iletişim kurmak için kullandığı yollar olarak tanımlanabilir. Örneğin bir yazıcı (printer) kablosu da arabirim olarak kabul edilebilir. Disklerinizi anakarta baglamak icin kullanılan yassı kablolar da birer arabirim sayılır.

18 Sabit Disk (Hard Disk veya HDD)
Sabit disk PC’nin merkezidir. Kullanılan programlar ve üzeründe çalışılan veriler sabit disk’te saklanır. Sabit disk şu açılardan dolayı önemlidir: Performans Kapasite Yeni yazılımlar Güvenirlik

19 Bellek Bellek, bilgisayara girilen bilgilerin geçici olarak saklandığı elektronik ortamdır. Bilgiler bellekte elektrik ile tutulmaktadır. Bilgisayarda iki tür bellek vardır RAM ve ROM.

20 Bellek ROM (Read Only Memory, Sadece Okunabilir Bellek)
ROM bellek, içeriği kullanıcı tarafından değiştirilemeyen ve yalnızca okunabilen bellektir. Bu bellekteki bilgiler bilgisayrın üretimi sırasında kaydedilir. ROM bellekte bilgisayarın açılışında çalışan programlar bulunur. Bu programa BIOS adı verilmektedir.BIOS bilgisayar parçaları ile iletişim sistemi arasındaki köprü görevini üstlenen programdır.

21 Bellek ROM Tipleri Temel olarak 4 adet ROM tipi bulunmaktadır;
ROM (Read Only Memory) PROM (Programmable Read Only Memeory) EPROM (Electrically Programmable Read Only Memeory) EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read Only Memeory)

22 Bellek ROM Tipleri Farklı ROM tipleri olmakla birlikte hepsi için temel iki özellik bulunmaktadır. Bu tip hafızalarda elektirik olmasa dahi bilgiler kaybolmazlar. Bu tip hafızalarda tutulan bilgiler ya değişitirilemez dir, yada değiştirilmeleri için özel işlemler gerekmektedir.

23 Bellek BIOS (Basic Input/Output System, Temel Giriş Çıkış Sistemi)
BIOS; temel olarak bilgisayarı oluşturan tüm birilerin birlikte çalışmalrını denetleyen bir birimdir. Çoğunlukla ROM üzerinde kayıtlıdrlar. Bilgisayar kapandığında içindeki bilgiler silinmez. Temel olarak iki farklı yazılım tipi mevcuttur. Birincisi İşletim Sistemi; bilgisayarda çalışan uygulamalar için bir dizi servis hizmeti verir ve kullanıcı ile bilgisayar arasındaki temel arabirimi oluşturur.

24 Bellek BIOS (Basic Input/Output System, Temel Giriş Çıkış Sistemi)
İkincisi ise Uygulama Yazılımlarıdır. Uygulama yazılımları bilgisayar ile belirli işlemleri yapmamızı sağlayacak ve programcılar tarafından geliştirilmiş veya kendimizin geliştirebileceği yazılımlardır. Tüm bunlara ek olarak BIOS bilgisayarın başarılı bir şekilde çalıştırılabilmesi için gerekli olan ÜÇÜNCÜ tür bir yazılımdır.

25 Bellek BIOS Ne Yapar? BIOS birden fazla önemli role sahiptir fakat bunlardan en önemlisi İşletim sisteminin bilgisayara yüklenmesidir. Bilgisayarınızı açtığınızda ve mikroişlemcinin ilk komutu çalıştırmaya başlaması için bu komutun ona biryerden aktarılması gereklidir. Mikroişlemci bu komutu işletim sisteminden alamaz çünki işletim sistemi HARD DİSK üzerinde bulunmaktadır. Mikroişlemci bu komuta nasıl ulaşacağını kendisine iletecek bir komut (açıklama) olmadan bu işlemi gerçekleştiremez. BIOS mikroişlemciye bu bilgiyi sağlamaktadır. Bilgisayar sistemini oluşturan donanımların power-on self test olarak adlandırılan (POST) testini yaparak herşeyin uygun bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Bilgisayara monte edilen diğer kartlar üzerinde bulunan farklı BIOS chip lerini çalıştırır. (Örneğin Grafik kartı ve SCSI adaptörü gibi)

26 Bellek BIOS Ne Yapar? İşletim sistemi ile iletişimde olan farklı donanımlar için düşük seviyeli bazı programları içerir. Klavye, Ekran, seri ve paralel portlar bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir. Hard disk, bilgisayar zamanı gibi birim ve bilgiler için mevcut ayarları tutar. Bilgisayar açılırken tüm sürücüleri kontrol eder.

27 Bellek BIOS Ne Yapar? Bilgisayarın açılışı sırasında Del yada F10 tuşuna basıldığı zaman ekrana gelen BIOS setup ekranından bilgisayarın çeşitli bilgileri ve ayarları değiştirilebilir.

28 Bellek RAM (Random Acess Memory, Rasgele Erişim Belleği)
Sistem belleği (RAM) bilgisayarın kullanmakta olduğu, çalışır durumdaki programları tuttuğu alandır. Çalıştırılmakta olan program eğer belleği doldurursa sabit diskteki boş alanlar da kullanılmaya başlanır. Sabit disk daha yavaş çalıştığından dolayı da sistem yavaşlamaya başlar. Sistem’de ne kadar çok RAM varsa sistem daha rahat çalışır. Anakart türlerine göre değişik RAM türleri kullanılır.

29 Bellek Boyutuna Göre RAM Türleri
30 Pin SIMM Bellek (Çok eski, artık kullanılmıyor) 72 Pin SIMM Bellek (Boyut:110mm, Voltaj:5V, VeriGenişliği: 4byte) 168 Pin DIMM Bellek (Boyut:133,3mm, Voltaj:3,3V, VeriGenişliği: 8byte)

30 Bellek Üzerinde kullanılan yongalara göre RAM türleri:
SRAM (Static Random Access Memory) Genel olarak Cache bellek olarak kullanılmaktadırlar. Daha fazla yer kaplayıp, sürekli tazeleme gerektirdiği için dinamik RAM lardan çok daha hızlı çalışırlar. DRAM (Dynamic Random Access Memory) Sürekli tazeleme işlemine ihtiyaç duyarlar. EDO-RAM (Extended Data-Out Dynamic Random Access Memory) Hafıza işlemlerinin bitmesini beklemeden yeni bir işleme başlayabildikleri için daha hızlıdırlar.

31 Bellek Üzerinde kullanılan yongalara göre RAM türleri: SDRAM (Synchronous Dynamic Random Acess Memory) EDO Ram laran biraz daha hızlıdırlar. Hafıza işlemlerinde öbür RAM lara oranla % 5 lik bir hız artışı sağlanmıştır. DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory) Bu tip RAM ler SDRAM ile benzerdirler, aradaki farklılık data aktarım genişliğinde sağlanan artımdır ki bu da yüksek hız anlamına gelmektedir. RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory) RDRAM leri diğer RAM lerden üstün ve farklı kılan özelliği kullandığı yüksek hızlı “Rambus channel” olarak adlandırılan veri yoludur. Yüksek hızlı çalıştıklarından dolayı diğer hafıza chip lerinden daha fazla ısı üretilirler ve bu ısıyı uzaklaştırmak için kendi soğutucuları vardır.

32 Bellek Üzerinde kullanılan yongalara göre RAM türleri: CMOS RAM
CMOS RAM küçük miktardaki hafıza ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılan bir tanımlamadır, örneğin bilgisayarımızdaki Hard disk ayarlarını saklamak için kullanılmaktadır. Bu RAM lar içeriklerini koruyabilmek için küçük pillerlere ihtiyaç duymaktadır. VRAM (Video Random Access Memory) VideoRAM ler ayrıca multiport dynamic random access memory (MPDRAM) olark da bilinirler ve video adaptörleri veya 3 boyutlu grafik hızlandırıcıları için kullanılırlar. "multiport" kelimesi VRAM in iki adet bağımsız erişim kanalı kullanmasından dolayı kullanılmaktadır. Bu kanallardan biri CPU diğeri ise grafik işlemcisinin RAM’a eşzamanlı erişimi için kullanılmaktadır. VRAM grafik kartı üzerinde bulunmaktadır. VRAM ihtiyacını belirleyen faktörler ekrana ait çözünürlük “resolution” ve renk derinliği “color depth” dir.

33 Monitörler ve Ekran Kartları
Monitörler bilgisayar ile kullanıca arasındaki ara birimdir. İki tip monitör vardır; CRT (katot tüplü) ve LCD. Masa üstü Pc’ler genelde CRT, dizüstü bilgisayarlar ise LCD ekran kullanır. Monitördeki Önemli Faktörler: Çözünürlük: Ekran görüntülerinde pixel adı verilen nokta adedini belirler. Ekrandaki yatay ve dikey toplam pixel sayısı görüntü çözünürlüğünü belirler. Monitorlerin en önemli özeliği olarak kabul edilir ve fiyatı da oldukça etkiler. Geometrik çizgisellik: ayni boydaki kareler ekranın her yerinde aynı görülmelidir Glare Etkisi: bombeli ekranlardaki yansıma etkisidir. Çizigler: çizgiler, düz ve birbirine paralel olarak uzanmalı ve ekranın köşelerine doğru eğilmemelidir Dot Pitch: ekrandaki 2 nokta arasındaki uzaklığı belirtir. Mümkün olduğunca küçük olmadılır (örneğin 0.25mm) Tazeleme hızı: ekran görüntüsünün sürekli yenilenmesine tazeleme denir.

34 Monitörler ve Ekran Kartları
Digital (sayısal) görüntü bilgilerini analoğa çevirip görüntünün ekrana aktarılmasını sağlar. Ekran kartları gücünü üzerindeki işlemciden ve bellek kapasitesinden alır ve monitörlerde olduğu gibi çözünürlük çok önemlidir.

35 Ses Kartı Ses kartları bilgisayarlarda dijital olarak üretilen ses bilgisinin hoparlörlere aktarımını gerçekleştiren veya analog olarak dış ortamdan alınan sesleri dijital olarak bilgisayarda depolamaya yarayan bir donanımdır. Tipik bir ses kartı aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır; DSP: Digital signal processor. Sayısal bilgilerin yüksek hızlarda işlenmesi için tasarlanmış elektronik entegredir. Bu devre ses, veri iletimi, görüntülerin işlenmesi ve diğer bilgi kontrol işlemlerinde kullanılır. DAC/ADC: Digital to Analog converter / Analog to Digital converter (Converter: çevirici). Sayısal bilgileri analoğa veya analog bilgileri sayısala çeviren birim. ROM veya FLASH HAfıza: Detayları kaydetmek için. Giriş ve Çıkış Üniteleri: Mikrofon ve hoparlörleri bağlamak için.

36 SES OLUŞUMU ve KAYDI Mikrofon Analog Sinyal

37 Bilgisayarda üretilen seslerin dış ortama aktarılması

38 Klavye ve Mouse Klavye üzerinde kendi mikroişlemcisi bulunan birimdir.

39 Klavye ve Mouse İki tür mouse vardır; klasik ve optic mouselar.
Klasik mouse lar (toplu), topun sürtünmesi ile hareket eden ve uçlarına encoder bağlı diskler yardımı ile konum belirler. Encoder

40 Klavye ve Mouse Optik Mouse larda düzlemdeki hareket Mouse içerisinde bulunan bir kamera yardımı ile tespit edilmektedir. Optik mouse lar hemen hemen tüm yüzeylerde çalışmakta olup, alt yüzeyde kırmızı bir ışık yayan bir led bulunmaktadır ve bu yayılan ışık yüzeyden yansıyarak özel bir sensör tarafından algılanmaktadır. Bu sensör herbir görüntüyü bir Dijital sinyal prosesörüne (DSP) analiz için aktarmaktadır. Peşpeşe gelen görüntüler işlenerek görüntüler arasındaki farklılıktan hareketle hareket miktarını algılamaktadır. Optik mouselar hareketli parça içermediği için aşınma olmaz ve arıza ihtimli azdır. Optik mouseların mousepad gibi özel yüzeylere ihtiyacı yoktur ve artırılmış takip çözünürlüğü ile daha hassas cevap verebilir.

41 TV/Radyo Kartı Bilgisayarınızı televizyon ya da radyo olarak kullanabilirsiniz. TV kartlrının değişik özelliklere sahip olanları vardır; teleteksli, kayıt yapabilen, kanal arama özelliği vs. Görüntü alabilmek için normal televizyonlarda olduğu gibi anteni TV kartının arkasındaki anten kısmına takmalısınız.

42 Ethernet Kartı Ethernet kartı ile bilgisayarlar birbirine bağlnıp bilgi alış verişi yapabilir. Ayrıca tek bir internet hesabı kullanarak aynı anda birden fazla kullanıcı internete bağlanabilir. Bilgisayarları birbirine bağlamak için sadece ethernet kartı yeterli değildir, ortak bir merkezden paylaşım için HUB kullanılır.

43 Kamera Bilgisayara kamera takıp, görüntü kaydedebilir, internet üzerinden Net Meeting gibi gibi programlar sayesinde görüntülü görüşme yapabilirsiniz.

44 Tarayıcı (Scanner) Bir döküman yada resimden optik tarama kafası ile görüntü veya yazıyı bilgisayara digital (sayısal) sinyal olarak aktaran cihazlardır. Optik tarama kafası sekilleri renk ve koyuluk özelliklerine göre algılayıp digital sinyale çevirirler. Genellikle Parallel port’a takılırlar, anacak seri porta veya USB portuna takılanlarda mevcuttur.

45 Yazıcı (Printer) Çözünürlük yazıcıların en önemli özelliğidir ve kalitesini belirleyen birinci unsurdur. Yazıcılarda karakterlerin basımında, bir inçe basılan nokta adedi (dpi) yazıcının cözünürlük kalitesini gösterir. Genellikle lazer yazıcıların çözünürlükleri ink-jet yazıcılardan daha yüksektir (1000 dpi ve üstü kaliteli sayılabilir.). Genellikle anakart üzerindeki parallel port’a takılırlar Yazıcılar genel olarak 4 gruba ayrılır; Nokta Vuruşlu Yazıcılar Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Lazer Yazıcılar Termal YAzıcılar

46 Yazıcı (Printer) Nokta Vuruşlu Yazıcılar (Dot Matrix Printer)
Bu tip yazıcılar genellikle çoklu çıktı alınması gereken yerlerde günümüzde halen kullanılmaktadır.Yazma kafası üzerindeki iğnelerin karbon bir şeride vurması ile karakter oluşumu sağlanmaktadır. Baskı kalitesi modern yazıcılara göre kötü olduğu için günümüzde belirli amaçlar dışında pek fazla kullanılmamaktadır. Yazım hızları CPS (character per second) saniyede yazdırabileceği karakter sayısı ile ölçülür.

47 Yazıcı (Printer) Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar (Ink Jet Printer)
Yüksek kaliteli, ucuz ve hızlı baskı imkanı sunar. Kağıt üzerine mürekkep püskürtme yöntemi ile çlışır. Renkli ya da siyah beyaz baskı yapabilirler. Baskı kalitesi DPI ile belirtilir.

48 Yazıcı (Printer) Lazer Yazıcılar (Laser Printer)
Baskı kalitesi ve baskı hızı açısından en gelişmiş yazıcılardır. Toner teknolojisi kullanarak baskı yaparlar. Renkli ya da siyah beyaz baskı yapabilirler. Baskı kalitesi DPI ile belirtilir.

49 Yazıcı (Printer) Termal Yazıcı Çizici (Plotter)
Özel Kağıtlara ısı etkisiyle baskı yaparlar Özellikle barkod uygulamalarında kullanılırlar. Çizici (Plotter) Özellikle mühendis, mimar, tekniker gibi yoğun çizim işleri ile uğraşanlar kullanır.

50 Yazıcı (Printer) Hepsi Bir Arada Yazıcılar (All in one Printers)
Hem yazıcı, hem faks, hem tarayıcı, hem de fotokopi olan makinelerdir.

51 Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS)
Sürekli elektrik kesintileri hem sistemimizin hemde donanımımızın zamanla bozulmasına sebep olabilir ve kaydetmediğimiz tüm bilgilerin silinmesine sebep olur. Bu durumu önlemek için kesintisiz güç kaynağı (UPS, uninterruptible power supply) kullanmalıyız.

52 USB (Universal Serial Bus, Evrensel Seri Veri Yolu)
USB portları sayesinde bilgisayarımızı kapatıp açmadan cihaz eklemek ve kaldırmak mümkündür. USB portuna kameranız, klavyenizi veya yazıcınızı bğlyabilirsiniz. Fireware ise Apple firması tarafından tasarlanmış USB’ye benzer donanımlardır. Performasları USB’ye göre daha iyidir.

53 Kablosuz Bağlantı (Wireless)
Wireless, sistemde, internet bağlantısında, ağda kablolar kullanmadan haberleşen klavyeler, mouselar, modemler yazıcılar gibi bilgisayar donanımlarını tnımlamak için kullanılır. Wireless sisteminde iletişim kurmak için kablo yerine yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanılır.

54 Bluetooth Bluetooth kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe Radyo Frekansı (RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan, görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar. Bluetooth standardı 10 metre uzaklığa kadar ses ve veri haberleşmesinin sağlanmasını öngermektir. Ancak bu uzaklık 100 metreye de çıkabilmektedir.

55 Flash disk nedir? Taşınabilen disk denilebilir. USB portu olan her bilgisayara kolayce takıp kullanabilirsiniz. Aynı zamanda mp3 çalar ve radyo olarakda kullanılabilir.

56 Disketler Disketler üzerine bilgi kaydedebileceğiniz, silinebilen değiştirilebilen donanım araçlarıdır. Disketlein üzerinde protect(koruma) düğmesi vardır. Koruma açık ise diskete bilgi kaydedebilir, dısketten bilgi silebilirsiniz.

57 CD-ROM Drive (CD-ROM sürücü)
CD lerin takılıp, okutulduu kısımlardır. Genellikle ön kapağın üzerinde hızı X ile ifade edilir. CD-ROM (Compact Disk Read Only Memory) CD ler yaklaşık 450 adet disketin kapasitesine sahiptir. CD ler 3 e ayrılır CD-ROM:Sadece Okunabilir CD ler CD-W : Bir kez yazılabilir CD ler CD-RW : Birden fazla silinip yazılabili CDler

58 CD Writer Cd lere kayıt yapabilmek içinb mutlaka CD writer olmalıdır.
Cd Writerler hem okuyup hemde yazabilirler

59 DVD(Digital Versatile Disc)
Bir DVD yaklaşık 7 adet CD kapasitesindedir. DVDler tek veya çift yüzlü olarak kullanılabilirler. Tek yüzü ise 4,37 GB ,çift yüzlü ise 8,74 GB tır. Piyasada DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW, DVD-ROM gibi birbirinden farklı bir çok DVD formatı bulunur. DVD Drive (DVD Sürücü) DVDlerin takılıp okunduğu kısımdır. DVD Writer (DVD Yazıcı) CD-ROM, DVD-ROM ve CD-RW özelliklerini taşır. DVD yazıcıda 3 farklı DVD formatı bulunur; DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW


"BİLGİSAYAR DONANIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları