Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEBEK BESLENMESİ OKT. HATİCE ÖNTÜRK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEBEK BESLENMESİ OKT. HATİCE ÖNTÜRK."— Sunum transkripti:

1 BEBEK BESLENMESİ OKT. HATİCE ÖNTÜRK

2 Sağlığın temellerinin atıldığı ilk yaşlarda beslenme, büyüme ve gelişme açısından büyük önem taşımaktadır. Anne ve babaların dikkat edecekleri önemli konuların başında çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.

3 Son yıllarda sağlık uzmanları süt çocuğuna anne sütü verilmesinin gereğine dikkatleri çekmeye çalışırlarken bazı annelerin özellikle emzirmede kaçmaları da diğer dikkat çeken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

4 SÜT ÇOCUĞUNUN BESLENMESİ
Süt Çocuğunda Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atıldığı Son derece önemli bir dönemdir. Ülkemizde bebek (0-1 yaş) ve 1-5 yaş çocuk ölümlerinin başında solunum yolları enfeksiyon hastalıkları ile ishalli hastalıklar gelmektedir. Ü

5 Doğru ve salıklı beslenme vücudun hastalıklara yakalanma riskini azaltır, iyi beslenmeyen bir çocuğun bağışıklık sistemi yeterince gelişemez ve mikroorganizmalarla savaşamaz.

6 Malnutrisyon Malnutrisyonun kelime anlamı kötü beslenmedir. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin görünür etkilerine verilen addır. Çocuğun fiziksel büyümesinin yaşa göre boy uzunluğunda ve vücut ağırlığında duraklamalar ve/ veya azalmalarla birlikte vitamin ve mineral yetersizliklerinin birlikte görülmesidir.

7 Malnutrisyon fetal (anne karnındaki bebeğin) büyüme geriliği, düşük beden kütle indeksi, bodurluk (yaşa göre boy uzunluğu), zayıflık (boy uzunluğuna göre ağırlığı), düşük kiloluluk(yaşa göre vücut ağırlığı), ağır protein enerji malnutrisyonu olan marasmus ve kuvaşiorkor , vitamin ve mineral yetersizlikleri ile obesite gibi dengesiz beslenmeye bağlı sorunların tümünü kapsayan bir kavramdır.

8 Süt çocukluğu: Doğumdan itibaren çocuğun bir yaşına değin olan dönem ve süreçtir.
Bu dönemde çocuğun ilk ve temel besini anne sütüdür. Anne sütü bebeğe ilk 6 ay içinde bütün enerji ve besin gereksinimini karşılayarak istenilen büyüme ve gelişmeyi sağlar.

9 Bebeğe 6. aydan sonra ek besin verilmeye başlanır
Bebeğe 6. aydan sonra ek besin verilmeye başlanır. Ancak, diyetin esas kaynağı yine anne sütüdür. Ülkemizde anne sütü ile beslenme yaygın bir uygulama olsa da tek başına anne sütü ile beslenmenin süresi kısadır.

10 Süt Çocuğunda Beslenmenin Temel İlkeleri
Doğumdan itibaren başlamak üzere çocuklar ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü verilmesi 6 aydan sonra başlanan ek besinlerle 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Çocuğa verilecek besinler onun sindirim sistemi fonksiyonlarına ( emme, yutma ) uygun olmalıdır.

11 Yeni doğanın sindirim sistemi enzimleri belirli aylara kadar yeterli değildir. Bu nedenle verilecek besinler çocuğun sindirim sistemine uygun olmalıdır. Besinlerin mideyi terk etme hızı çocuktan çocuğa farklılık gösterir.

12 Günlük toplam verilen besin miktarı çocuğun enerji ve besin öğeleri gereksinimini sağlamalıdır.
Çocuğa verilecek besinlerin, temizlik ve sağlık koşullarına uygun olarak hazırlanması gerekir.

13 Süt çocukluğu döneminde çocuklara verilecek besinlerin hazırlanmasına hijyenik açıdan ve besin öğeleri kayıpları yönünden özen gösterilmelidir. Uzun süre pişirme, pişirilmiş besinin suyunu dökme yiyeceğin besin değerini azaltırken; kavurma, kızartma, acılı, baharatlı ve tuzlu yiyecekler de çocuğun sağlığı açısından sakıncalıdır.

14 Çocuğunun Beslenmesindeki Farklılıklar
Enerji gereksinimindeki farklılıklar Protein gereksinimindeki farklılıklar Sindirim sistemindeki farklılıklar Çocuğa verilen besin türlerindeki farklılıklar olarak sınıflandırılır.

15 Süt Çocuğunun Enerji ve Besin Öğeleri Gereksinimi
Enerji: Yetişkin bir bireyin günlük enerji gereksinimi ; harcadığı kadardır. Süt çocuğunun günlük enerji gereksinimi ise bazal metabolizma hızı için (% ), fiziksel aktivite için (%15-25), büyüme ve gelişme için (% 30-35) kadardır.

16 Fazla Enerji Alımının Sakıncaları
Vücut yağ dokusunun artmasına neden olur. Vücut yağ dokusunun artması vücut ağırlığını arttırır ve şişmanlığa neden olur. Bebeklikten itibaren şişmanlık ileriki yaşlarda koroner kalp hastalıkları, diyabet oluşumuna, hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Çok şekerli, unlu ve yağlı besinler enerji alımını artırmaktadır.

17 Protein: Büyüme ve gelişme yeni dokuların yapımı ile gerçekleşir
Protein: Büyüme ve gelişme yeni dokuların yapımı ile gerçekleşir. Bu nedenle süt çocuğunun protein ihtiyacı da diğer yaş gruplarından fazladır. Günlük protein miktarı çocuğun ne ile beslendiğine ve besinin kalitesine de bağlıdır.

18 Anne sütü proteini, sindirim kolaylığı ile aminoasit örüntüsü ve miktarı açısından vücut dokularına en hızlı çevrilebilen protein kaynağı olması nedeniyle önemlidir. Bu nedenle anne sütü proteini yeni doğanın organizmasında tam olarak (% 100) kullanılır. Diğer süt ( inek sütü vs) ve ek besinlerle verilen proteinin net kullanımı % 70 e kadar düşmektedir.

19 Gereksinim altında protein verildiğinde, kan proteinlerinde azalma ve ödem meydana gelmektedir.
Anne sütü ve hayvan sütleri karşılaştırıldığında bileşim bakımından anne sütünün çok üstün nitelikli olduğu görülmektedir.

20 Karbonhidrat: Karbonhidratlar enerji verir
Karbonhidrat: Karbonhidratlar enerji verir. Bu nedenle besinlerin emilme hızı, kasların çalışması ve su düzenini sağlar. Anne sütünde bulunan karbonhidrat laktozdur. Laktoz süt şekeridir. Bu nedenle hazır mama ve hayvan sütlerinde de bulunur.

21 Hayvan sütlerinde laktoz miktarı anne sütünden daha az olduğundan inek sütüne %4-5 gr kadar şeker eklenmelidir. Böylece süt çocuğunun tükettiği ilk karbonhidrat laktoz ve sukrozdur.

22 Yağ: Yağlar büyüme ve geliflmeyi sağlamada başlıca enerji kaynağdır
Yağ: Yağlar büyüme ve geliflmeyi sağlamada başlıca enerji kaynağdır. Yağda eriyen vitaminlerin (ADEK) kullanmı için gereklidir. Ayrıca beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için de önemlidir. Elzem yağ asitlerinden omega- 3 yağ asitleri anne sütünde yeterince bulunur. Günlük enerjinin %30-40’ı yağlardan gelmelidir.

23 Vitamiunun ve Mineraller: Vitamin ve mineraller süt çocuğn sağlıklı büyüme ve gelişiminde doğrudan etkileri olduğu gibi metabolik işlevlerin sağlanmasında da dolaylı olarak görev alırlar.

24 Uzun süre inek sütü ve süt ürünleriyle beslenme, demir eksikliği anemisine (kansızlık) neden olur. Süt ve süt ürünleri çok sayıda besin öğesini içermekle birlikte demirden yetersizdir. Demir, anne sütünde de azdır. Ancak anne sütünde var olan laktoferrin, demir emilimini artırır ve vücutta etkin kullanımını sağlar.

25 Gerek çocuğun karaciğerinde demir deposu ile doğması, gerekse laktoferrin varlığı ile ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenen bebeklerde demir yetersizliği anemisi görülmez.

26 Sıvı: Yeni doğanın vücut su yüzdesi (%) fazla olduğu için vücut ağırlığı birim başına olan sıvı gereksinimi de yetişkinden fazladır. Vücut suyu: • Hücre yapısının önemli bir bileflenidir. • Vücutta kimyasal olayları hızlandır.

27 Metabolik atıkların taşınması ve atılmasında rol oynar.
İyonik dengeyi sağlar. Seçici emilimi kolaylaştırır. Vücut ısısını düzenler.

28 Bu nedenlerle 0-1 yaş grubu çocukların günlük sıvı gereksinimi ağırlık birimi başına ( mL/kg/gün)

29 Süt Çocuğunun Sindirim Sistemi Özellikleri
Ağız; çiğneme ve tükürük içindeki enzimlerle karışarak besinlerin sindiriminin başlangıç yeridir. Oysa yeni doğanda ilk 4 ay ağızda sadece emme ve yutma işlevi gelişmiştir. Bu nedenlerle yeni doğanda ilk 4 ayda ağız sindiriminden söz edilemez

30 Erken aylarda verilen unlu besinlerin içindeki
nişastanın sindirimi ağızda gerçekleşemez. Çocuk büyüdükçe (4-6 ayda) ağızda hafif pütürlü besinleri çevirebilir, 6-12 ayda ise çiğneme işlevi gelişir. Mide duvarının besinleri kavrama hareketi zayıftır.

31 Yeni doğanda protein sindirimi mide asidi (HCl) yerine labferment enzimi ile gerçekleşir.
Yağ sindirimi için gerekli olan pankreatik lipaz ve safra asitleri de yeni doğanda önceleri az olup sonra yeterli aktivite gösterir. Laktaz, amilaz ve lipaz enzimlerini içermesi nedeniyle anne sütü yeni doğanın sindirim sistemine uygun bir besindir.

32 SÜT COCUĞUNUN BESLENME ŞEKİLLERİ
Anne Sütü ile Beslenme Anne sütü hakkında şunlar söylenebilir: Anne sütü yeni doğan bebek için en ideal besindir. Anne sütü en doğal ve en taze besindir. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuzdur.

33 Anne sütü daima hazırdır, ekonomiktir, özel harcama gerektirmez.
Anne sütü tamamen ve kolaylıkla sindirilir, vücut proteinlerine dönüşür. Anne sütü yeni doğanı hastalıktan koruyan bağışıklık maddelerini içerir.

34 Anne sütü bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
Anne sütü bebeği şişmanlatmaz. Anne sütü ilk aylarda bebeği anemiden korur. Anne sütü zihinsel gelişimi sağlayan elzem yağ asitlerini içerir.

35 Anne sütünün en önemli özelliklerinden biri her annenin çocuğunun durumuna, yaşına uygun bir bileşim göstermesidir. Doğumdan sonra birkaç gün süre ile salgılanan koyu süte ağız sütü (kolostrum) denir.

36 İçindeki beta karoten nedeni ile daha sarımsı renktedir.
Kolostrum; yağ ve karbonhidrattan fakir, protein, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller ile bebeği enfeksiyon hastalıklarından koruyucu antikorlar yönünden zengindir.

37 Emzirme ile ilgili önemli noktalar:
Bebek doğumdan sonra ilk 1/2 saat içinde emzirilmeli, Kolostrum verilmeli, Bebek her ağladığında emzirilmeli,

38 Gecede emzirilmeli, 6 ay tek başına anne sütü verilmeli, 6 aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlerle emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmeli,

39 Büyüme ve gelişme izlenmeli
Çocuk ishal olduğunda da emzirme sürdürülmeli Anne, gebelik döneminde emzirme konusunda bilgilendirilmelidir.

40 Emzirme Tekniği Emzirme; annenin ve bebeğin iyi öğrenmesi gereken bir sanattır.

41 Emzirmede dikkat edilecek ilkeler:
Emzirmeden önce anne ellerini sabunlu su ile yıkamalıdır. Meme uçlarını temiz su ile temizlemelidir. Anne, sırtını rahat bir yere yaslayacak şekilde oturmalı, bebeğini kolunun üzerine rahat bir şekilde yatırmalıdır.

42 Bebekler iç güdüsel olarak meme emmeyi bilirler, ancak ilk günler meme ucunu bulmakta güçlük çekebilirler. Bu nedenle meme başını bebeğinin ağ- zına dokundurarak yardımcı olunmalıdır.

43 Bebeğin meme emmesi, süt üretimini harekete geçirir
Bebeğin meme emmesi, süt üretimini harekete geçirir. Emme ile meme başındaki reseptörler (alıcılar) harekete geçer ve beyinde hipotalamusun ön ve arka loblarını uyararak süt salınımı ve üretimini sağlayan hormonların salınımı sağlanır. Bunun için meme başı ve etrafındaki koyu renkli bölgenin tümü bebeğin ağzına yerleştirilmelidir. Böylece meme başının acıması da önlenmiş olur.

44 Yeni doğan bebekler ilk aylarda her ağladığında emzirilmelidir
Yeni doğan bebekler ilk aylarda her ağladığında emzirilmelidir. Emme sıklığı, süt salınımını artırır.

45 Bebek, süt gereksinmesinin önemli bir miktarını emzirmenin ilk birkaç dakikasında alır. Fakat sütün devamlılığının sağlanabilmesi için her iki memeyi de 10’ar dakika emmesi önemlidir. Bu süreç içerisinde bebekle anne arasında psikolojik sevgi bağları olşur.

46 Süt Çocuğunu Diğer Sütlerle Besleme
Ticari Mama ve Hayvan Sütleri ile Besleme Bazı anneler emzirdikleri halde sütlerinin yetmediğini, bebeklerinin aç kaldığını ve dayanamayıp ticari mama evde hazırlanmış mama veya süt (hayvan sütü) verdiklerini belirtir. Oysa anne sütünün yeterli olup olmadığı bebeğin büyümesinden, ağırlık kazanmasından anlaşılır.

47 Ticari Mamalar Anne sütünün bebeğin yeterli büyümesini sağlayamadığı (ağırlık kazanım 500 g/aydan az) ya da verilemediği durumlarda (hastalık, ölüm vb.) ticari çocuk mamaları yeni doğana verilebilir.

48 Hazır mama/formula kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Mama kutuları açıldıktan sonra ağzı, kapağı ile kapatılarak buzdolabında saklanmalıdır. Çocukların yaşına (ayına) ve vücut ağırlığına göre mama kutusu üzerindeki tarifeye uygun hazırlanmalıdır.

49 Tarifede belirtilen miktarda su eklenmelidir.
Eklenen su önceden kaynatılmış, soğutulmuş olmalıdır. Mama, su ilavesi yapıldıktan sonra ateşte kesinlikle kaynatılmamalıdır. Ticari mamalar süt ile sulandırılmamalıdır. Şeker eklenmemelidir.

50 Hayvan Sütleri ile Besleme
Türü ne olursa olsun hayvan sütü koyudur. Hayvan sütünü, anne sütü yerine kullanırken en pratik yol, uygun şekilde sulandırmaktır. İnek sütünün kullanılması ile bebekte kansızlık oluştuğu ve bu nedenle bir yaşına kadar bebeğe inek sütünün verilmemesinin gerektiği ileri sürülmektedir.

51 Hayvan sütünde, anne sütüne göre daha az olan şeker ve hemen hemen aynı miktarda olan yağ sulandırma ile daha da azalır. Bu nedenle sulandırılmış süte şeker ve yağ (sıvı yağ) ekleyerek bu eksiklik giderilir.

52 Süt kullanılmadan önce şu işlemlerden geçirilir:
Pastörizasyon: Sütün belirli sıcaklık derecesinde belirli süre tutulduktan sonra soğutulma sürecidir. Böylece süt bazı mikroorganizmalardan arındırılır; bazılarının da üremeleri engellenir. Süt fabrikalarında pastörizasyonda sütler, 80-85°C de saniye tutulmaktadır. Pastörize edilen sütler serin yerde (buzdolabı) 24 saat kadar bekletilebilir. Pastörize edilen sütler buzdolabında 2-3 gün bozulmadan saklanabilir.

53 Sterilizasyon: Tüm mikroplardan arındırma işllemidir
Sterilizasyon: Tüm mikroplardan arındırma işllemidir. Süt çok yüksek sıcaklıkta ( °C) 3-5 saniye tutularak tüm mikropları öldürülür. Tetrapak denilen kutularda hava girmeyecek şekilde kapatılıp saklanır. Buna “uzun ömürlü süt” denilmektedir ve 4 ay süre ile kapalı olarak (kutu açılmadan) oda sıcaklığında saklanabilir.

54 Pastörize ve sterilize kullanma olanağı yoksa, eldeki süt süzülmeli, süzülen süt kaynatılmalıdır.. Ateş üzerine konulan süt kabardıktan sonra, karıştırılarak 5 dakika süre ile kaynatılır. Kaynama sonrasında hızla soğutulmalıdır. Cam kavanozlarda ve serin yerde (buzdolabı) bir gün bekletilebilir. Bu sütler, hastalıklardan koruyucu özellikleri açısından kesinlikle anne sütü ile kıyaslanamaz.Anne sütü içerdiği bağışıklılık maddeleri ile çocuğun doğal aşısıdır denilebilir.

55 Pastörize edilmiş ve kaynatılmış süt oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Süt ısıtıldığında, topaklaşmanın (kesilmenin) olması, sütte mikroorganizmaların ürediğini gösterir. Mikroorganizmaların oluşturduğu asit, sütün kesilmesine neden olur. Kesilmiş sütler kesinlikle kullanılmamalıdır.

56 Pastörizasyon ve ısıtma işllemi uygulanan sütte hastalık yapmayan (saprofit) bazı bakteriler ölmez, ancak üremeleri durmuştur. Ortam (ısı) elverişli olduğunda üreme yeniden başlar. Bu nedenle kaynatılmış ve pastörize edilmiş sütler birkaç gün içinde tüketilmektedir

57 Çocuklara verilecek hayvan sütlerinin hazırlanmasında bilinen bazı yollar vardır. Bunların en bilinenleri; sulandırma, yarı yarıya sulandırma, eklenen suyun azaltılması, sulandırılmış süt ve ayrıca ticari mamalar başlıklarında verilebilir.

58 Sulandırma: Çoğu besin öğelerinin yoğunluğunun fazla olması nedeniyle inek sütü, anne sütü yerine kullanılırken sulandırılır. Sulandırma sonucu azalan besin öğeleri (karbonhidrat ve ya) azalan miktarı kadar eklenir.

59 Yarı yarıya sulandırma:
ilk ayda inek sütü 1 kısım süte, 1 kısım su eklenerek yarı yarıya sulandırılır. Böylece, hayvan sütünün protein miktarı, kısmen anne sütüne yaklaştırılır. Sulandırıldığında azalan yağ % sıvı yağ eklenmesi, azalan karbonhidrat (süt şekeri) da %4-5 şeker eklenmesiyle giderilir. Yarım çay bardağı süte yarım çay bardağı su karıştırılır, 1 silme tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir.

60 Eklenen suda kaynatılmış olmalıdır
Eklenen suda kaynatılmış olmalıdır. Bebek bu dönemde günde 6-8 kez beslenir. Her beslenmede bu sütten mL (1 çay bardağı) kadar verilir. Sütü saklama olanağı yoksa yoğurt yapılır ve yoğurt da süt gibi sulandırılarak verilir. Anne sütü alan bebeğe, anne sütü az olduğu için inek sütü veriliyorsa, bebek önce emzirilir, bir süre sonra inek sütü veya hazır mama verilir.

61 Eklenen suyun azaltılması: ikinci aydan itibaren çocuk büyüdüğü için yarı yarıya sulandırılmış süt, günlük enerji ve besin öğeleri gereksinimini karşılamaz. Bu nedenle 2. aydan itibaren inek sütü, 2 kısım süt, 1 kısım su, % 4-5 şeker, %1-2 sıvı yağ eklemesi ile hazırlanır. Bebeğin günde bu karışımdan 750 mL (7-8 çay bardağı) Aldığı düşünülürse 2 ay sonuna kadar enerji ve protein ihtiyacı karşılanır. Yine sütü saklama koşulları elverişli olmadığı durumlarda süt yerine yoğurt, aynı şekilde sulandırılarak kullanılır.

62 Sulandırılmamış (tam) süt: Üçüncü aydan başlayarak hayvan sütleri sulandırılmadan verilir. Yağ ve şeker eklenmesi yapılmasına da gerek yoktur. Eklenmesi gerektiğinde şeker %2-4’ü geçmemelidir. Anne sütü almayan bebeğin günlük süt ihtiyacı 750 mL (7-8 çay bardağı) kadardır.

63 Tamamlayıcı Besinler Günde ortalama mL kadar süt emen bebek ilk 6 ay normal büyüme ve gelişmesini sağlayabilmektedir. Ancak 6. aydan sonra anne sütü yanı sıra tamamlayıcı besinlerin verilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Altıncı aydan sonra aşağıda belirtilen tamamlayıcı besinlere sırasıyla teker teker başlanır ve tamamlayıcı besinlere alıştırma ilkelerine uyulur.

64 Bazı durumlarda da annenin sütü az olabilir
Bazı durumlarda da annenin sütü az olabilir. Anne, çeşitli nedenler (prematürelik, annenin hasta olması, bebeğin hasta olması ve anneden uzak olması vb.) sonucu da bebeğini emzirmeyebilir. Tamamlayıcı besinler çocuğun bulunduğu yaşa (aya), sindirim sistemi özelliklerine ve gereksinimlerine uygun olmalıdır.

65 Anne sütü ile beslenen bebeklere, büyümelerinde duraklama veya gerileme yoksa ilk 6 ay tamamlayıcı besin verilmez. Altıncı aydan sonra tamamlayıcı besinlere besinlere başlama zamanları bebeğin durumuna göre değişir. İlke olarak; 6. ayda çok az miktar besinle başlanır ve miktar her gün arttırılır. Sık emzirme sürdürülür.

66 Ortalama anne sütü alımı olan bebekler için tamamlayıcı besinlerden enerji gereksinmesi (ortalama) 6-8 aylarda 200 kkal/gün; 9-11 aylarda 300 kkal/gün; aylarda 550 kkal/gün olarak verilir. Verilen besinin enerji yoğunluğu: 0.8 kkal/g olmalıdır.

67 Ortalama öğün sayısı 6-8. ayda 2-3 kez, 9-11 ayda ve ayda 3-4 kezdir. Bunlara ek olarak günde 1-2 kez besleyici atıştırmalıklar (bir parça meyve veya ekmek) isteğe göre verilmelidir. Atıştırmalık besin olarak; öğünler arasında verilen ve genellikle çocuğun kendisi tarafından tüketilen, uygun ve hazırlanması kolay besinler anlaşılmalıdır. Tamamlayıcı besinin enerji yoğunluğu veya miktarı öğün başına az ise veya çocuk artık anne sütü almıyor ise, öğünler daha sık olmalıdır.

68 Normal süt veren bir anneden, bebek ortalama günde 700-800 mL kadar süt emmektedir.

69 Günlük besin öğeleri gereksinmesinin karşılanabilmesi için çeşitli besinlerle beslenme sağlanmalıdır. Kırmız et, tavuk, balık veya yumurta her gün veya mümkün olduğu kadar sık verilmelidir. A vitamininden zengin meyveler ve sebzeler her gün verilmelidir.

70 Besinlere eklenen yağ miktarı yeterli olmalıdır
Besinlere eklenen yağ miktarı yeterli olmalıdır. Düşük enerji değeri olan çay, kahve ve diğer şekerli içecekler verilmemelidir. Meyve suyu miktarı sınırlanmalı, daha besleyici besinlerin yerine geçmesi engellenmelidir.

71 Anne sütü yetersiz olduğunda veya verilemediğinde 2
Anne sütü yetersiz olduğunda veya verilemediğinde 2. ayda meyve sularına başlanabilir. Dördüncü aydan itibaren,meyve suyunun yerini meyve ezme ve püreleri alır.

72 Sebze püresi: Sebze pürelerinin verilmesine anne sütü yeterli olduğunda 6.aydan sonra başlanabilir.
Çorbalar: Karışık sebze çorbası, sebze, tahıl (pirinç vb.) çorbaları, tarhana, yoğurtlu yayla çorbası ve kırmızı mercimek çorbalarına dördüncü veya altıncı aydan sonra başlanabilir.

73 Yoğurt: Sütün saklama koşulları iyi olmadığında ve gerektiğinde sütün yerine doğumdan itibaren sulandırılarak verilir. Sulandırma önce yarı yarıya (1 ölçü yoğurt, 1 ölçü su) daha sonra iki ölçü yoğurt, bir ölçü su ile yapılır. Sulandırılmamış yoğurt üçüncü aydan itibaren verilir.

74 Muhallebi: Tahılların içindeki nişastayı sindiren salgılar dördüncü aydan itibaren artar. Bu nedenle muhallebi (anne sütü yetersiz olduğunda) 6. aydan sonra verilebilir. Günde 1 kez yeterlidir.

75 Et ve sakatat: Et, kıyma ya da püre olarak beşinci aydan itibaren çorbalara eklenerek verilir. Tavuk ve kılçıksız balık eti çocuklar için tercih edilir. Karaciğer püre olarak aylarda verilirse de karaciğerde “kist”lerin olabileceği düşünülürse verilmesi şart değildir. Çeşitli hastalıkların etkeni olması; ayrıca, çok yağlı olması nedeniyle beyin de bebekler için önerilmez.

76 Kuru baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler 6
Kuru baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler 6. aydan itibaren verilir. Kabuksuz kırmızı mercimek ise anne sütü verilmeyen çocuklara dördüncü aydan itibaren verilebilir.

77 Tamamlayıcı (Ek) Besinlerin Hazırlanması
Uygun besin hazırlama yöntemleri Çocuğun ve bak›m veren kişinin ellerinin besin hazırlama öncesinde ve yemek yeme sırasında yıkanması, Besinlerin güvenli olarak saklanması ve hazırlandıktan sonra hemen servis edilmesi

78 Besin hazırlama ve servisi sırasında temiz araç gereç kullanılması
Çocukları beslerken temiz kapların kullanılması Biberon kullanılmaması gerekmektedir.

79 Meyve Suyu ve Ezmesi Nasıl Hazırlanır
Önce meyve iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir, süzülerek suyu elde edilir veya doğrudan katı meyve suyu sıkma makinesinden geçirilir.

80 Yoğurt Nasıl Hazırlanır
Pastörize veya sterilize edilmiş süt ateşe konur, parmak dayanır dayanmaz sıcaklığa gelince, 1 kilo süt için 1 yemek kaşığı ezilmiş yoğurt konup üzeri kapatılarak 6saat kadar mayalandırılır. Yoğurt haline geldikten sonra buzdolabında veya serin yerde bekletilir. Eğer sokak sütü kullanılıyorsa süt süzülür ve kabarınca karıştırılarak, 5 dakika kadar kaynatılır. Yoğurt cam kavanozda yapılmalıdır. Plastik kapta yoğurt yapılmaz. Hazır yoğurt verilecekse yoğurdun yüzey kısmı ayrılır, iç kısımdan verilir.

81 Sebze Ezmeleri ve Çorbalar Nasıl Hazırlanır
Mevsimine göre patates, havuç, kabak, ıspanak uygun sebzelerdir. Sebzeler ayıklanır, yıkanır sonra kabukları soyulur veya parçalanır. Ocakta tencerede kaynayan az miktardaki suya atılır, kapağı kapatılarak ezilme kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Haşlama suyu dökülmeden, sebzeler az suda pişirilmelidir.

82 Diğer Çorbalar Nasıl Hazırlanır?
Bir silme çorba kaşığı tarhana küçük bir tencereye konup 1 su bardağı su karıştırılarak pişirilir, 1 tatlı kaşığı yağ eklenir. Bir yemek kaşığı pirinç, biraz su ile haşlandıktan sonra 1 su bardağı yoğurtla karıştırılarak tekrar kaynat›l›r, 1 tatlı kaşığı yağ eklenir.

83 Kuru Baklagil Ezme ve Çorbaları Nasıl Hazırlanır?
Kuru baklagiller önce ayıklanır, sonra yıkanır ve (kırmızı mercimek dışında) ılık su ile 8-12 saat ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Bir tencereye üzerini örtecek kadar su koyup, iyice haşlanır. Haşlama suyu dökülmez. Kabukları soyulur ve haşlama suyu içinde tahta kaşıkla ezilir, 1 tatlı kaşığı yağ eklenir.

84 Yumurta Nasıl Hazırlanır?
Yumurta, yıkanır ve 5-6 dakika haşlanır. Çocuğa verilecek yumurta katı pişirilir. Pişirme süresi çok uzun olmamalıdır. Yumurta sarısı verilmeye 5. ayda başlanır. Akı ile birlikte tam yumurta ise aylarda verilir.

85 Tamamlayıcı Besinlere Alıştırma
Bir günde birden fazla yeni besin verilmemelidir. • Her yeni denenecek besinin miktarı önce birkaç tatlı kaşığı olmalıdır. Herhangi bir sorun olmadığında besinin miktarı sonraki günlerde arttırılmalıdır. • Yeni verilen besin, çocuk açken verilmelidir. Çocuk istemediğinde zorlanmamalıdır.

86 Lezzeti beğenilmeyen, kusma ya da ishal gibi durumlara neden olan besinler birkaç gün bekletilip tekrar denenmelidir. Besinin kıvamı ve çeşitliliği bebeğin büyümesini, gereksinmelerini ve yeteneklerini göz önüne alarak yavaşlattırılmalıdır. • Bebekler püre yapılmış, ezilmiş ve yarı katı besinleri 6. aydan başlayarak yiyebilirler.

87 Bebeklerin çoğunluğu 8. ayda “parmak besinleri” (çocuklar tarafından yalnız başına yenilebilen atıştırmalık besinler) yiyebilir. Boğulma, tıkanmaya neden olabilecek besinler (bunlar; şekil ve/veya kıvam açısından boğaza kaçabilecek, örn; fındık, üzüm, çiğ havuç benzeri) verilmemelidir

88 Yemek suyu ve et suyu tek başına tamamlayıcı besin değildir
Yemek suyu ve et suyu tek başına tamamlayıcı besin değildir. Bu nedenle gerek yemek suyuna gerekse et suyuna ekmek doğrayıp vermek yerine yemek, suyu içinde ezilmeli; et suyu lezzeti arttırdığı için çeşitli çorbaların yapımında kullanılabilir. • Çay, kolalı içecekler, hazır çorbalar bu yaş grubu çocuklara verilmemelidir.

89 Türkiye’de Yürütülen Programlar
Anne ve Çocuk Beslenmesi Programı Emzirmenin Desteklenmesi, Korunması ve Bebek Dostu Hastaneler Çocukluk Çağı Hastalıklarına Bütüncül yaklaşım (IMCI)

90 Perinatal/Neonatal Ölümlerin Önlenmesi
Büyümenin izlenmesi ve Erken Çocukluk Gelişiminin Desteklenmesi Programı Bağışıklama Programı Aile Planlaması Hizmetleri

91 Emzirmenin Desteklenmesi, Korunması ve Bebek Dostu Hastaneler Programı
1991 yılından itibaren uygulanan program emzirmeyi desteklemek ve korumak amacındadır. Bu program kapsamında 1993 yılından beri Bebek Dostu Hastaneler”, “Bebek Dostu il ve ilçeler” uygulamaları geliştirilmiştir. Ayrıca bu program kapsamında WHO/UNICEF bildirgesi olarak “Başarılı Emzirmede 10 Adım” uygulanmaktadır.

92 “Başarılı Emzirmenin 10 Adımlık Yolu”
Emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmalı ve bu, düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmalıdır. Tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda eğitilmelidir. Gebe kadınlar, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir.

93 Doğumu izleyen yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için annelere yardımcı olunmalıdır.
Annelere emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerin ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri gösterilmelidir. Tıbben gerekli görülmedikçe, yeni doğanlara anne sütünden başka hiçbir besin ya da içece verilmemelidir.

94 Anne ile bebeğin 24 saat bir arada kalmalarını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.
Bebeğin her isteyişinde emzirilmesi teşvik edilmelidir. Emzirilen bebeklere yalancı meme veya emzik türünden herhangi bir şey verilmemelidir.

95 Anneler taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgilendirilmelidirler.

96 TEŞEKKÜRLER


"BEBEK BESLENMESİ OKT. HATİCE ÖNTÜRK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları