Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOTOĞRAFLAR KONUŞUR MU? Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOTOĞRAFLAR KONUŞUR MU? Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci."— Sunum transkripti:

1 FOTOĞRAFLAR KONUŞUR MU? Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci

2 Bir fotoğraf, akıp giden zaman sürecinde bir anı dondurup sabitleyen görüntüdür... O an geçse ve o olay bitse de fotoğraf kalıcıdır... Fotoğrafın önemi de bu özelliğinden kaynaklanır. Her fotoğraf potansiyel mesaj yüklüdür; kendisine bakıldığında adeta konuşur, bakana bir şeyler anlatmak ister... Fotoğrafı göz değil beyin görür, sesi kulak değil beyin duyar. Bu sebeple bir fotoğrafın mesajı kişiden kişiye değişir. Çünkü bakan gözler organik olarak birbirine benzese de, gözün bağlı olduğu beyinlerin içi farklıdır. Bazı fotoğrafların (resimlerin) bende bıraktığı izlenimleri ve beynimdeki çağrışımlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. NİÇİN BU KONU SEÇİLDİ?

3 “Gördüğümden başkasına inanmam” demek, her zaman doğru sonuç doğurmaz.
GÖZÜNE GÜVENİP HEMEN KARAR VERME “Gördüğümden başkasına inanmam” demek, her zaman doğru sonuç doğurmaz. ÖKÜZDEN ÇEKİCİ DE OLUR Bu resim bize; arıza yapmış veya yakıtı bitmiş bir aracın öküz tarafından çekilişini gösteriyor. Tuhaf bir durum yok. Öküzden iyi çekici mi olur? Hem ekonomik hem de pratik. Ayrıca kırsalda çekiciyi bulmak da bir mesele. MEĞER ÖKÜZ YOLCU İMİŞ Başka bir açıdan baktığımızda olayın hiç de yukarıdaki gibi olmadığını görürüz. Meğer; öküz arabayı çekiyor değil, arabanın üstünde yolculuk yapıyormuş. Arada ne kadar büyük fark var.

4 Kendi ülkesinde ANNE, bir başka ülkede CELLAT, bu nasıl bir PARADOKS?
ANNEDEN CELLAT OLUR MU? Kendi ülkesinde ANNE, bir başka ülkede CELLAT, bu nasıl bir PARADOKS? O KENDİ ÜLKESİNDE BİR ANNE Resimde bir Amerikalı kadın askeri görüyoruz. Belli ki ülkesine yeni dönmüş, hava alanında kendisini karşılayan çocuğunu yere çökerek kucaklıyor... Özlediği çocuğunu nasılda göğsüne bastırmış... Yüz ifadesine bakar mısınız? Duygu dolu... Çünkü, o bir anne... O YABANCI ÜLKEDE ÖLÜM MAKİNESİ Bu anne (asker) birkaç saat önce hiç tanımadığı topraklarda çocukları öldürüyordu... Bir anneyi ülkesinden binlerce kilometre uzağa götürüp çocukları öldürten güç nedir? Paralı askerliğin “maaş”ı mı, yoksa yıkanmış beynindeki cellatlık psikolojisi mi? O nasıl bir sistem içinde yaşıyor ki kolayca cellat olabiliyor?

5 Çocuk beyni beyaz bir sayfa gibidir.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN Çocuk beyni beyaz bir sayfa gibidir. ONA NE YAZILIRSA KALICI OLUR. Zamanla bazıları hatırlanmasa da (silindi sanılsa da) bilinç altında izi kalır. AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR Doğduğunda 3-4 kiloluk et parçası olan bebek, anne-babanın günlük telaşları arasında göz açıp kapayıncaya kadar büyür, çocuk olur.. Çocuk deyip geçmemeli. O, çevresinde olup bitenleri fotoğraf makinesi gibi kapar, beynine kaydeder. Bu kayıtlar onun kişiliğinin oluşumunda alt yapıyı oluşturur... Dünün o çocuğu delikanlı olduğunda “tavır koyma” dönemi başlamış demektir. O, kişiliğine uygun davranış ve söylemler geliştirir; beğensek de beğenmesek de... “Bu çocuklara da neler oluyor?” dememek için, hepimizin (anne-baba-toplum) “iyi örnek” olacak davranışlarda bulunmamız gerekiyor. ÇOCUKLARIMIZ ÖZELDE MİLLETİN, GENELDE ÜMMETİN GELECEĞİDİR. DOĞRU YETİŞTİRİLMELİDİR.

6 böyle bir talebimiz var mı?
ALLAH'IN TORPİLİ YOKTUR UYUYAN – OKUYAN Yüce Allah, yarattığı insanı geçmiş ve gelecekle ilgili olarak “bilgilendirmek, yapması-yapmaması gerekenleri öğretmek” için Kur’an’ı indirmiştir. Kur’an, “okunmak-anlamaya çalışmak- üzerinde tefekkür yapmak” için vardır. Müslüman bunu yaparsa karşılığını hem bu dünyada, hem de ahirette görür. Bir Müslüman, Kur’an’ın mesajını doğru anlarsa doğanın maddi sırlarının peşine düşer. Bir diğer ifade ile “ilme” talip olur; okur, araştırır... O, bu yolla bilgi sahibi olurken aynı zamanda ibadet de yapmış olur. Günümüzün en büyük serveti, maddenin sırrını çözerek elde edilen bilgi ve buna dayanarak üretilen teknolojidir. Bunu yapan “kötü niyetlilere” karşı dik durabilir. Kur’an saklanmak için değil okunmak içindir. Milletçe böyle bir talebimiz var mı?

7 IRKIN, ÜNVANIN, FİZİĞİN BİTTİĞİ YER: NAMAZ
İNSANIN EN BÜYÜK DÜŞMANI: KİBİR... Zenginlik, şöhret, güzellik, makam sahibi olmak gibi (herkes de olmayan özellikler) sahibinin egosunu tetikler. EGO, İNSANI ŞIMARTIR. Şımarıklık, diğer insanları küçük görme alışkanlığı (kibir) kazandırır. IRKIN, ÜNVANIN, FİZİĞİN BİTTİĞİ YER: NAMAZ Cemaatle namaz kılmak, namaz ibadetini yerine getirmenin yanında, insanın egosunu kırması açısından da çok önemlidir. Çünkü, “namaz safı” oluşurken yanınıza kimin duracağına, önünüze kimin geleceğine siz karar veremezsiniz. Orası (protokolün ve hiyerarşinin olmadığı) her çeşit insanın eşitlendiği yerdir... Sadece ehil veya görevli olanın en öne çıktığı (imam olduğu) bu yerde, insanın görevi, dünyaya ait olanı tekbirle arkasında bırakıp, huzurda el bağlamaktır. İmam senden fakir, senden daha az rütbeli, hatta bedensel özürlü olabilir; hiç fark etmez. O sana değil, sen ona tabi olacaksın... SECDE VE DUA Baş secdeye varıp “kibrin sembolü burun” yere değdiğinde, kibir yok olur. Kibirsiz kalbe dua ne de yakışır...

8 İNSAN KENDİSİ İÇİN BALIKÇILIK YAPAR, KEDİ NASİBİNİ ALIR.
HER CANLININ YİYECEĞİ AYRILMIŞTIR YAŞANMIŞ BİR OLAY Bahçede çalışırken gübre çuvalının altından “çıyan” denilen sürüngen fırladı ve hızlıca kaçmaya başladı. Bu sürüngenin bir başka zamanda “ondan korunmasını bilmeyen küçük torunlarıma zarar vermemesi için” öldürüp duvarın dibine doğru süpürdüm. Torunlarımı çağırıp çıyanı tanımaları için onlara gösterdim ve çalışmaya devam ettim... Bir ara çıyan ölüsü gözüme çarptı. O da ne? Karıncalar çıyan ölüsü başına toplanmış ve onu parçalıyor ve parça koparan hızlıca uzaklaşıyor... Demek ki karıncaların o günkü rızkı o çıyan imiş ve aracı olarak da ben kullanılmışım. İNSAN KENDİSİ İÇİN BALIKÇILIK YAPAR, KEDİ NASİBİNİ ALIR.

9 İNSANLIK BİTTİ Mİ? Dünyadaki beslenme zinciri tüm canlılara yetecek şekilde kurulmuştur. Bazıları, bazılarının gıdasını çalarak dengeyi bozmaktadır. ONLAR DA İNSAN Dünyadaki insanların bir kısmı diğerlerinin yiyeceğini çalarak “obez” olurken, yiyeceği çalınanlar açlığa - ölüme terk ediliyor. Çalanlar “uyanık olmak” adına bunu yaparken, kendilerini teselli etmek için de “çaldırmasaydı” diyerek mazlumları suçlamakta... Biri başkalarına “yolunacak tavuk” gözüyle bakıyorsa, orada insanlık bitmiştir. Onun gördüklerinin tavuk değil insan olduğunu biliyoruz. Ya kendisi “Ne çeşit bir hayvan?”

10 “HEPSİ BENİM” diyebiliyor? SOSYAL DAYANIŞMANIN GEREĞİ DE BUDUR.
BENİM DEDİĞİNİN İÇİNDE FAKİRİN HİSSESİ DE VAR Bir insan, eninde sonunda öleceğine göre; nasıl oluyor da, kendisine imtihan için verilmiş servete “HEPSİ BENİM” diyebiliyor? Türkiye’de bankalarda yaklaşık 470 milyar liralık mevduat bulunuyor. Bu mevduatın 199 milyar lirası tasarruf, 150 milyar lirası döviz hesabı, geriye kalanlar da resmi ve ticari hesaplara ait… Aynı verilere göre; 1 milyon lira ve üzerinde hesabı bulunanların sayısı ise 28 bin. ( Zaman Gazetesi) HESAP YAPALIM Bankalardaki paraların sadece yarısı için (kırkta birden) zekat payını hesaplayalım, bulunan rakamı her fakir aileye ayda 700 TL olmak üzere bir yıl boyunca dağıtıldığını düşünelim: Yılda aile (yaklaşık kişi) en azından aç kalmamış olur. Yukarıdaki rakama bankaya yatmamış paraları, altınları da eklersek ülkemizde aç-açık kalmaz. Elbette herkes zekatını verirse... SOSYAL DAYANIŞMANIN GEREĞİ DE BUDUR.

11 ELİNDEKİNE SEVİNEBİLMEK, ONUNLA MUTLU OLABİLMEK.
HER İSTEDİĞİMİZE SAHİP OLAMAYIZ YETİNEBİLMEK Elindekini yeterli bulmayıp “oflayıp-puflayanlar” bir vakıf aşevine gidip yemek alan fakirleri izlesinler. Onların bir kap yemek bulabilmenin sevincini nasıl yaşadıklarını yüzlerinden okusunlar... ELİNDEKİNE SEVİNEBİLMEK, ONUNLA MUTLU OLABİLMEK.

12 daha çok tüketebilmek için kendilerinin
KUVVETLİNİN HUKUKU Bazı insanlar, daha çok tüketebilmek için kendilerinin “BAŞKALARINI ÖLDÜRME HAKKI” olduğuna inanır. EVDEN BİNLERCE KİLOMETRE UZAKTA Gözüne kestirdiği bir ülkeyi işgal edebilecek “askeri gücü” olduğuna inanan emperyalist ülkeler, hiçbir hukuk ve insan hakkı gözetmeksizin başkalarına saldırıyor, başkalarının birikimlerini yakıp - yıkıyor, yüz binlerce insanı öldürüyor - sakat bırakıyor... Bunun bir örneği yakın zamana kadar SSCB idi. Bugün ise ABD’dir. Topraklarındaki Kızılderilileri azar azar öldürerek yok etmekle işe başlayanlar, Japonya’da nükleer bomba kullanarak kitle halinde öldürmeyi de öğrendiler. ABD, ideoloji adına Vietnam’da, petrol adına Irak’ta, Rusya ve Çin’e yakın asker bulundurma adına da Afganistan’da soykırım yapıyor...

13 CANAVARLIĞININ BELGELENMESİ
BU NASIL BİR RUH HALİ? Bir devlet (İsrail) kuruluş felsefesini “üstün ırk biziz, diğer ırklar bize hizmet edecektir” inancı üzerine kurarsa, onun askerleri de önüne geleni öldürür... İnsanlığa ait “evrensel değerler” birilerinde yoksa; onlar, sadece öldürmekle kalmaz, cesedine de hayvanca davranır. İSRAİL ASKERLERİ ÖLDÜRDÜKLERİ BİR FİLİSTİNLİNİN CESEDİ BAŞINDA HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRİYOR…

14 HANGİ KURUMDA ÇALIŞIYOR OLURLARSA OLSUN,
BM'NİN TECAVÜZCÜ ASKERLERİ Çatışma ve felaket bölgelerindeki çocuklar; bizzat kendilerini korumakla yükümlü görevlilerin tecavüz ve kötü muamelesine hedef olmaktadır. Alıntı: “Çocuklara yönelik cinsel tacizin failleri arasında, her türlü insani yardım, barış ya da güvenlik faaliyeti yürüten örgütlerin her kademeden personeli var. Bunlara yerel görevlilerle uluslararası personel de dahil. Barışı korumakla görevli askerlerden bazıları, aralarında 6 yaşında olan çocukları bile taciz etmektedir. Rapora göre, Fildişi Sahili'nde yaşayan 13 yaşındaki bir kız, BBC'ye verdiği demeçte, evinin yakınındaki bir tarlada, 10 B.M. barış görevlisinin tecavüzüne uğradığını, tecavüzcülerin kendisini kanlar içinde bırakarak gittiğini anlattı. Taciz ve kötü muamelenin; çocuklar ve ailelerinin başlarına daha kötü şeyler gelmesinden endişe edildiği için ihbar edilmediği, tespit edilen suçluların da cezasız kaldığı görülmüştür...” (İngiltere’deki “çocuklara yardım kuruluşu”nun hazırladığı rapordan ) MAYASI BOZUK OLANLAR, HANGİ KURUMDA ÇALIŞIYOR OLURLARSA OLSUN, DAİMA BİR “PİSLİK”TİR.

15 BAZI DEĞERLERİN KIYMETİ KAYBEDİLMEDEN ANLAŞILMAZ.
VATAN ÖZLEMİ BİR BAŞKADIR UZAKLARDA YAŞANSA DA İran asıllı genç kız, İran dışında yaşadığı ülkede yapılan olimpiyat karşılaşmalarında İran’lı sporcuları desteklemek için tribünlerde... İran bayrağını yeterli bulmamış, saçlarını ve giysilerini de İran bayrağı renkleriyle donatmış... Buna ülke özlemi denilmez de ne denir? Genç kızın kılık kıyafetine bakılırsa İran rejimiyle ters düşen bir “hayat tarzı” olduğu belli. Bu farklılık onun; akrabalarını, doğduğu yerlerin havasını, suyunu, yemeğini, insan davranışlarını (örfünü) özlemesine engel değil... BAZI DEĞERLERİN KIYMETİ KAYBEDİLMEDEN ANLAŞILMAZ. BEDENEN UZAKLARDA OLSA DA, RUHEN DOĞDUĞU YERDE YAŞAMAK.

16 “HERKES BÖYLE YAPIYOR” DEMEK
MAZERETLERİN ARKASINA SIĞINMAK “HERKES BÖYLE YAPIYOR” DEMEK Bazı toplumların kültüründe insan canı “ucuz”dur... Çalışan işçi “iş güvenliği kuralları”na, sürücüler “trafik kuralları”na, besin üretenler “hijyen kuralları”na uymazlar. (Örnekler çoğaltılabilir) Sorulduğunda; kimi “ekonomik sorunları olduğunu”, kimi “ustasından böyle gördüğünü”, kimi “herkesin böyle yaptığını” söyler... Kimse kendi canına ve yakınlarının canlarına karşı “duyarsız” olduğunu söylemez... CAN, BU KADAR UCUZ MU?

17 BİR İNSAN ŞAŞIRMAYA GÖRSÜN, YAPMAYACAĞI DELİLİK YOKTUR...
BU MEZAR BAŞKA MEZAR AKLIN BAŞTA DEĞİL CEPTE OLMASI HALİ Bazı insanlar (öldüğünde gömülmek üzere) mezar yeri satın alıyor. Bu satın alma bireysel olduğu gibi, aile mezarlığı şeklinde de olmaktadır. Sanki nerede nasıl öleceklerini biliyorlarmış gibi... Ya resimdeki gibi kendine ölmeden mezar yaptırana ne demeli?.. Mezarda ne yok ki? Karyola, yatak, yastık, komodin, duvarda tablo ve çiçekler... BİR İNSAN ŞAŞIRMAYA GÖRSÜN, YAPMAYACAĞI DELİLİK YOKTUR... Bazı davranışlar (bireysel de olsa) SORGULANMALI, sahipleri uygun bir biçimde UYARILMALIDIR. (aksi halde yol olur)

18 ÖNCELİKLERİMİZ KADERİMİZDİR. HANGİ ŞARTLARDA FAKİR SAYILIRIZ?
SİGARA ZENGİNİ KİM KURBAN? Bir sohbet sırasında, orada bulunanlardan biri; “Bu yıl kurban kesemedim ve üzgünüm” dedi. Sigara kullanan bu kişiye “Birlikte bir hesap yapalım” dedim. “Sen geçen bayramdan bu bayrama kadar her gün bir paket sigara içtin. Yani: 365 gün x 4 TL/gün = 1460 TL/yıl sigara için harcama yaptın. Bu para ile bir değil tam dört tane kurbanlık koyun alabilirdin” dedim. ÖNCELİKLERİMİZ KADERİMİZDİR. HANGİ ŞARTLARDA FAKİR SAYILIRIZ?

19 İNSAN CANLI İKEN DEĞERLİDİR
ETİKETLİ DÜNYA İNSAN CANLI İKEN DEĞERLİDİR Ölen insanın bedeni (cesedi) değersiz bir et-kemik yığınıdır... Bir diğer ifade ile, hiçbir ekonomik değeri yoktur ve hemen gömülmezse kokuşmaya başlar... İnsan eti yenilmez, derisinden davul yapılmaz, dişleri süs eşyası olarak kullanılmaz...vs. vs. Sadece iç organlarından bazıları “organ naklinde kullanılabilir”. O da; bağışlamışsa, sağlamsa ve doku uyuşmazlığı yoksa. İnsan canlı iken fonksiyoneldir... O aklıyla, becerileriyle, yardım severliğiyle insanlara faydalı olmuşsa olmuştur... Değilse ölüsü kimseye fayda sağlayamaz. HER İNSANIN (canlı veya cansız) BİR ETİKETİ VARDIR.

20 Faydalandıklarıma teşekkürlerimle...
Herşeyin görevini doğru yaptığı dünyada İnsanın da görevini doğru yapması beklentisiyle Sağlık ve mutluluklar dilerim. Faydalandıklarıma teşekkürlerimle... Hüsnü Çeşmeci


"FOTOĞRAFLAR KONUŞUR MU? Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları