Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

( Üniversiteyi bitirmeden milyarder oldular. )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "( Üniversiteyi bitirmeden milyarder oldular. )"— Sunum transkripti:

1 ( Üniversiteyi bitirmeden milyarder oldular. )
MİCROSOFT ( Üniversiteyi bitirmeden milyarder oldular. )

2 KURUCULARI

3 Windows MS-DOS gibi ürünleriyle tanınan büyük yazılım ve bilişim firması. Bu firma 1975 yılında ABD'nin Washington eyaletinde Seattle kentinde iki üniversite mezunu tarafından kurulmuştur. Bu iki girişimcinin vizyonu "her ev ve her masada bir Bilgisayardı.

4 Bill Gates Microsoft’u nasıl kurdu?
William Henry Gates 1955’te, Washington, Seattle’da sosyal konumu iyi olan bir ailenin üç çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Bill zeki bir çocuktu ama fazla enerjikti ve okulda sık sık başı derde giriyordu.Annesi ve babası Bill on bir yaşındayken bir değişiklik yapmaya karar verdiler ve onu saygın bir erkek hazırlık okulu olan Lakeside School’a gönderdiler.Gates’in bilgisayar ile tanışması 1968 yılında Lakeside okulunda, telefonla saat başına kiralanan bir bilgisayara bağlanan bir uzak yazıcı (teletype) aracılığıyla oldu. Bu uzak yazıcı, ASR-33 isimli oldukça ilkel bir makineydi.

5 Gates Lakeside’ı bitirdikten sonra Harvard’a hukuk okumaya gitti
Gates Lakeside’ı bitirdikten sonra Harvard’a hukuk okumaya gitti. Burada zamanını derslerden çok poker oynayarak ve Aiken Bilgiişlem Laboratuarında bilgisayarla uğraşarak geçiriyordu Aralık ayında Paul Allen onu telefonla aradı. Bill Gates’ten iki yaş büyük olan Allen, bütün zamanını bilgisayarlara ayırmak için Washington Üniversitesi’ndeki eğitimini yarıda bırakmıştı. Honeywell’de çalışmak üzere Cambridge’e taşınmış ve Popular Electronics dergisinin Ocak 1975 sayısını henüz görmüştü.

6 Derginin kapağında New Mexico’lu MITS isimli bir şirketin yaptığı Altair 8800 isimli bir bilgisayarın resmi yer alıyordu. 400 dolarlık Altair de bir dizi anahtar ve yanıp sönen ışığın yanı sıra ekran ya da klavye yoktu. Kullanıcıların bunu uzak yazıcıya bağlamanın, anahtarları kullanarak kodlu komutlar vermenin bir yolunu bulmaları gerekiyordu.

7 Dartmouth College’de geliştirilen ve hobicilerin gözdesi olan BASIC, Yeni Başlayanlar için Çok-Amaçlı Sembolik Komut Kodu anlamına geliyordu.Allen ile Gates, Popular Electronics’deki yazıyı okuduktan sonra bir sonuca vardılar: Altair bir işletim dili olmadan pratikte başarı kazanamazdı. Daha önce hiç kimse mikrobilgisayar için bir dil yazmamış olduğundan, ikisi bunu kendilerinin yapacağına inanıyorlardı. Allen ve Gates hemen BASIC’i Altair 8800’e uyarlamaya giriştiler.

8 Gençlik heyecanı içinde Allen Altair’i bulan Albuquerque’li mühendis Ed Roberts’emektup yazarak, ortağıyla birlikte makine için bir BASIC geliştirdiklerini bildirdi. (teknik olarak bu doğru değildi.) Roberts de onlara programlarını toparlayıp New Mexico’ya getirmelerini söyledi. Şubat 1975’te, Allen gergin bir halde New Mexico’ya uçtu. Programı gerçek bir Altair’de denememişlerdi ve gerçekten çalışıp çalışmayacağını bilmiyorlardı.

9 Allen MITS’in merkezine vardığında ilk kez bir Altair gördü
Allen MITS’in merkezine vardığında ilk kez bir Altair gördü. Roberts’in önünde gergir bir şekilde dil programını makineye girdi. Bazı son dakika komutlarını elle verdi. Altair yeni komutları aldıktan sonra yanıt verdi: Allen’in önündeki uzak yazıcıya özelliklerle ilgili bir soru sordu. O yanıtladı, sonra makine yazdı:”Hayır”. Bu sözcükle yepyeni bir yazılım endüstrisi doğdu.Bill Gates ile Paul Allen’ın bu çabalarını girişimcilik açısından şöyle yorumlayabiliriz. Kimsenin çözmediği bir sorun bul. Bu sorunu çözecek bir yöntem bul.

10 Başka bir endüstriden bir yöntem ya da bilgi transferi yap
Başka bir endüstriden bir yöntem ya da bilgi transferi yap. Ya da yapabiliyorsan kendin bir çözüm geliştir. Gates ve Allen örneğinde, onların belirli bir konuda uzmanlaşması, kendi alanlarını ilgilendiren yayınları takip etmesi bir iş fırsatını fark etmelerine yol açmıştır. Projeyi ele alacak olursak, projede başarılı olamamaları için onlarca neden olmasına rağmen, onlar projeyi nasıl yapamayız diye düşünmek yerine, projeyi nasıl yaparız diye yaklaşmışlardır. Bilgi, emek ve cesaretlerin birleştirerek dünyanın ilk işletim sistemi taslağını yazmayı başarmışlardır.

11 Allen Albuquerque’de kalıp dil üzerinde çalışmayı sürdürürken, Gates Harvard’daydı ama ertesi yıl o da okulu terk etti yazında Microsoft’u kurdular. Gates ilk BASIC geliştirme çalışmalarının büyük bölümünü kendisi yaptığından, şirketin %60- %40’lık hisse bölüşümünün büyük payının kendisinde kalması için diretti. Yeni şirket hemen MITS, ile bir anlaşma yaptı: MITS BASIC programının lisans hakları karşılığında ücret (kopya başına yaklaşık 30 dolar) ödeyecekti. Bu doğrultuda ilk yıl içinde dolar ödedi. Paranın bir bölümü şirketin ilk pazarlama girişimi çerçevesinde, teknik bir dergiye verilen bir reklama harcandı: “Microsoft: Onsuz bir mikroişlemci nedir ki?”

12 Girişimciliğin temelinde, ürün ya da hizmeti yaygınlaştırma vardır
Girişimciliğin temelinde, ürün ya da hizmeti yaygınlaştırma vardır. Gates ve Allen’ın kazandıkları ilk parayı reklama yatırmaları, büyüme ve yaygınlaşma eğilimlerinin bir yansımasıdır.Ocak 1977’de Gates’de MITS’e yakın olmak için Albuquerque’ye taşındı. Gates ile Allen gerek IBM ile XEROX’un doğu kıyısındaki şirket merkezlerinden, gerekse de Berkeley’deki veya Cambridge’deki ünlü araştırma laboratuarlarından çok uzakta, ucuz motellerde ve tozlu ofislere gömülüp Altair’i işletecek FORTRAN ve COBOL yazılımları geliştiriyorlardı.Girişimcilerin temel özelliklerinden, işleri için doğru olan yerlere taşınmaktır. Gates işi için Seattle’dan Albuquerque’ye taşınıyor.

13 Büyük şirketler daha verimli ve daha güçlü mini bilgisayar üretme işine büyük yatırımlar yaparken, Altair de yok olmaya mahkumdu. Gates 1994’te, “Yalnızca yazılımla uğraşmamız gerektiğini düşündüm” dedi. “Mikroişlemce her iki yılda bir gücünü iki misline çıkarırken, bir anlamda bilgisayar gücünü neredeyse bedava olarak düşünebilirsiniz. Böylece sorarsınız: Neden hemen hemen bedava olan bir işe girelim? Asıl kıt olan kaynak nedir? Bu sonsuz bilgisayar gücünden yararlanmayı sınırlayan nedir? Yazılım.” PC çağının en başından beri Bill Gates işte o yazılımla hazırdı.Rasyonel bir girişimci, büyüme eğilimi olan bir endüstride girişimde bulunur. Bununla birlikte bilgisayar endüstrisi büyüme içindeyse, bağlı endüstrilerin hepsi de büyüme içindedir. Yazılım, çevre birimleri olan yazıcı, ekran pazarı gibi. Bill Gates, mantıklı davranıp kendi iyi olduğu alanda girişimini odaklamıştır.

14 ZİRVEYE GİDEN YOLDA REKABET VAR
Microsoft’un parlak geleceğine açılan yol 1981 yılında IBM’in kişisel bilgisayar pazarına girme kararı almasıyla açıldı. Bill Gates bunun üzerine IBM için ürettiği işletim sistemini lisanslama, ancak bu işletim sisteminin diğer PC’lerde kullanım haklarını kendine saklama kararı aldı. Bu karar şirketin kaderini değiştirdi. Microsoft tarafından geliştirilen MS-DOS/PC-DOS işletim sistemi kısa sürede IBM’in sistemlerini aşarak endüstri standardı haline gelmeye başladı. Microsoft’un agresif pazarlama politikası kısa sürede IBM dışındaki markaları da Microsft’un işletim sistemine bağladı.Bu zaferden yaklaşık 10 yıl sonra, Microsoft bir sonraki rekabete Netscape’le girdi.

15 Microsoft internetin potansiyelini kavrmakta ağır kalmıştı ve bu alan genç bir şirket olan Netscape tarafından ele geçirilmişti, Netscape’in bu alandaki kozunun adı Netscape Navigator internet tarayıcısıydı. Kullanıcıların ilgisi masüstünden internete kayıncı Microsoft da Netscape’i kendine büyük bir tehdit olarak gördü.Ancak Microsoft, masaüstü sistemlerdeki üstünlüğünü kullanarak bu açığı kapamak için her yolu kullandı. Windows işletim sistemiyle birlikte yeni internet tarayıcısı Internet Explorer’ı ücretsiz olarak her PC’ye ulaştırdı. Sonuçta şirket internet savaşını kazandı ancak ABD ve Avrupa’da pek çok antitröst davasıyla karşı karşıya kaldı.

16 Antirtröst:Tek bir ana firmanın büyük hissedarı olduğu, aynı tip ürünleri üreten kardeş şirketlerin ya da birbirleri ile sermaye ve ortak bağı bulunmayan fakat aynı tip ürünleri üreten birkaç firmanın, aralarındaki ticari rekabeti önleyerek, karlarını artırmak amacıyla resmen birleşmesi ya da gayrıresmi olarak ortak hareket etmesini engellemeye yönelik her türlü politik veya ekonomik girişim.

17 YENİ RAKİPLER Şimdi ise Microsoft’un karşısında potansiyel bir rakip daha bulunuyor. Arama motoru işinden gelen Google bu sektörde elde etttiği büyük karı, Windows işletim sistemine alternatif olabilecek bir platform yaratmaya aktarmaya başladı.

18 "Micro-soft" adı ilk ne zaman kullanıldı?
"Microsoft" adı ilk kez Bill Gates tarafından Paul Ellen'e yazılan bir mektupta geçti. Gates, mektupta markanın adını "microcomputer" ve "software"den yola çıkarak Micro-Soft olarak yazdı. Daha sonra aradaki tire atıldı ve New Mexico'da Kasım 1976 yılında Microsoft olarak tescil edildi. Microsoft, bugünkü merkezinin bulunduğu Washington - Redmond'a 1986 yılında taşındı.

19 Yazılım olarak geliştirici araçları;
TrueSpace; herhangi bir nesnenin 3 boyutlu modelini oluşturabilirsiniz. Games for Windows – LIVE;Bu araç ile oyun demoları indirebilir, tanıtım videoları seyredebilir, oyunlarınız için eklenti paketleri indirebilir, arkadaşlarınızla bağlanabilirsiniz. Microsoft Mathematics; Yakın zamanda ücretsiz hale getirilen program ile bilimsel problemleri çözebilirsiniz. WebMatrix; Microsoft tarafından sunulan ve Web sitesi geliştirmek için gerekli birtakım araçları barındıran bir koleksiyon

20 Xbox 360; Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur
Xbox 360; Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak BD'de piyasaya çıktı. Visual Studio; Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Microsoft XNA; Microsoft video oyunları  ve yönetimi. XNA'ya dayanmaktadır . Microsoft'un daha iyi bilinen oyun geliştirme sistemidir. Image Composite Editor; yüksek çözünürlüklü fotoğrafları birleştirerek bir panaromik resim oluşturabilirsiniz.

21 Pro Photo Tools; Fotoğrafların içerisinde bulunan metadata (değişme tarihi, GPS verisi, vb.) verilerini okumakta oldukça faydalı bir araç. Windows Live Yazar 2011; Orijinal adıyla Windows Live Writer 2011, en iyi blog araçlarını bir araya getiriyor ve çevrim içi blog düzenleyicilere bir alternatif sunuyor. Microsoft Security Essentials; Bir antivirüs yazılımı olan Security Essentials, arka planda sessizce çalışıyor ve sadece bir tehdit algılandığında ortaya çıkıyor. Network Monitor; Araç sayesine giden ve gelen tüm ağ trafiğini kaydedebilir, inceleyebilirsiniz. RichCopy;Araç, çok sayıda dosyayı kopyaladığınızda işlemi hızlandırıyor.

22 Microsoft'un Logo Geçmisi ;

23 Microsoft'un Mali Durumu
2013 Yılı Geliri : Milyar Dolar 2013 Faaliyet Gelirşeri : Milyar Dolar 2013 Net Geliri : Milyar Dolar 2013 Yılı İtibariyla Toplam Varlıkları : Milyar Dolar 2013 Yılı İtibariyla Toplam Özkaynağı : Milyar Dolar 2013 Eylül Ayına Göre Toplam Çalışanı: Kişi Kaynak :

24

25 HAZIRLAYANLAR Elif KESERCI Buşra KARABULUT


"( Üniversiteyi bitirmeden milyarder oldular. )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları