Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET NEDİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET NEDİR."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET NEDİR

2

3 Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

4 Internet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir

5

6

7

8

9

10 İnternet Bağımlılığı Hastalığı (Netkolik)

11 Siz internet bağımlısı mısınız?
1996 yılında yapılan bir araştırmada interneti yoğun bir şekilde kullanan 496 kişi inceleme altında alınmıştır. Bunların içinden 296 kadın ve 157 erkek katılımcının bu belirtilere sahip olduğu görülmüştür.

12 Siz internet bağımlısı mısınız?
1998 yılında yapılan bir diğer araştırmada, kişiden %5.7'sinin internete bağımlı olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, evlilik ve duygusal birlikteliğin "İnternet Bağımlılığı"ndan en çok etkilenen alanlar olduğu bulunmuştur.

13 Siz internet bağımlısı mısınız?
yapılan bir diğer araştırmada araştırmaya katılan bireylerin %25'inin (4113 kişi) internet bağımlısı olduğu bulunmuştur. Ayrıca bu araştırmaya katılan ve internet bağımlısı olan bu insanların internette daha çok vakit geçirmek için aileleri veya arkadaşlarıyla birlikte olmaları gereken zamandan kestikleri bulunmuştur

14 Siz internet bağımlısı mısınız?
1998 yılında yapılan bir diğer araştırmada, kişiden %5.7'sinin internete bağımlı olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, evlilik ve duygusal birlikteliğin "İnternet Bağımlılığı"ndan en çok etkilenen alanlar olduğu bulunmuştur.

15 İnternet Bağımlılığı"nın daha iyi anlaşılabilmesi için şu örneği vermek uygun olacaktır. " Ali 12 yaşına girdiği zaman ailesi ona okuldaki derslerine yardımcı olması açısından bir bilgisayar ve internete girmesi için gerekli olan diğer cihazları da almıştır. Ali, kısa sürede, internette yoğun olarak kullanılan elektronik posta ( ) ve sohbet odalarını keşfetmiş ve kullanmaya başlamıştır. Ali'nin ailesi ilk haftalarda onu izleyerek 18 yaşından küçük olanların kullanmaması gerektiği sitelere girip girmediğine emin olmuş ve daha sonra Ali'yi kendi haline bırakmışlardır

16 Ali ise internette geçirdiği zamanın çoğunu internette tanıştığı insanlarla sohbet ederek ve internet üzerinden oynanan oyunlarla oyalanarak geçirmektedir. Fakat problemler daha sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Ali çoğu zamanını odasında bilgisayar başında geçirmekte ve ailesi ile zaman geçirmesi istendiğinde huysuzlanmaya başlamıştır. Buna ek olarak sabahlara kadar bilgisayar başında olduğundan okuldaki notları hızla düşmüştür. Önlem olarak ailesi bilgisayarı odasından kaldırmıştır. Bu durum karşısında Ali daha saldırgan olmaya ve ailesine kendisine zarar vereceğini söylemeye başlamıştır. Ve sonuç olarak ailesi bu durumu bir profesyonele danışmaya karar vermiştir."

17 İnternet Bağımlılığı'nın ciddiyetini gösteren birtakım örnekler:

18 Amerika'da basına yansımış bir olayda boşanmanın sebebi evli çiftin birinin internette fazla zaman harcaması olarak gösterilmiştir. Bu kişi internette öylesine zaman harcamıştır ki, çocukları için doktordan randevu almayı ve evin aylık giderlerini ödemeyi bile unutmuştur.

19 bilgisayar karşısında saatlerce ‘Diablo 2’ adlı bilgisayar oyununu oynayan Hong Konglu bir genç, bu bağımlılığının kurbanı oldu. Türkiye’de de satılan ve binlerce fanatiği olan ‘Diablo 2’ adlı sanal dünya harikası oyunda, oyuncu fantastik bir dünyada ‘Diablo’ isimli şeytani gücü yok etmeye çalışıyor. Hong Kong polisinin verdiği bilgiye göre, bu şeytani gücü yok etmek uğruna saatlerce ‘Diablo 2’ oynadığı belirlenen genç de, bir internet kafede bilgisayarının başında can vermiş halde bulundu.

20 Adı açıklanmayan gencin günde 12 saat bilgisayar oyunları oynadığını belirten Hong Kong polisi, ölüm nedeninin ise henüz bilinmediğini söyledi.      Bilgisayar oyunlarının, sara krizlerine benzer krizlere neden olduğu tahmin ediliyor. Geçtiğimiz aylarda yine Hong Kong’da saatlerce ‘Counter Strike’ adlı başka bir bilgisayar oyununu saatlerce oynayan bir genç daha, bilgisayaranın karşısında ölü bulunmuştu.

21 İNTERNETTE OYUN Çocukların, oynadıkları şiddet içerikli oyunların zararının farkına varamadığını, büyük haz alarak bu tür oyunları oynamaktadır. Oyun eşliğinde bir ideoloji de veriliyor. Şiddet oyunları, alıştıra alıştıra bir ideoloji aşılamanın en basit yollarından birisidir. Özellikle Hristiyan-Müslüman çatışması üzerine kurulu oyunlarda gençlere farklı bir ideoloji empoze edilerek Türklere ve Müslümanlara düşman bir bakış açısı veriliyor.

22 Bilgisayar kullanıcıları, tüm gün ve gece bilgisayar başından kalkmadan oyundaki karakterini yöneten, hayattan kopuk kişiler haline geliyor. Çocuklar odadan çıkmaya, hatta su, tuvalet gibi ihtiyaçlarını bile karşılamaya gerek duymuyor. Yarattığı sanal dünya içinde kendine yer edinmeye çalışıyor. Yüz yüze iletişim yerine sanal dünyayı tercih ediyor. Çekingen ve sosyal ortamdan uzak duran bu çocuklar, sosyal anksiyete rahatsızlığına sahip olmakta, internet ve online oyunları bağımlılık halinde kullanmaktadır

23 Ortaya Çıkabilecek Başlıca Problemler

24 Hiperaktivite davranışlar
Saatlerce bilgisayar başında hareketsiz kalan çocuklar enerjilerini boşaltamamaktadırlar. Enerjilerini boşaltamamaları ve oyunlardaki bir takım öğeler çocukların daha çok saldırgan ve hırçın olmasına sebep olmaktadır

25 Şiddeti Normal Görme Oyunlardaki şiddet, çocuğun gerçek yaşamda da bunu normal görmesine sebep olmaktadır. Son zamanlarda çocuk suçlu sayısının artmasında bu oyunların etkisi dikkate alınmalıdır.

26 Epilepsi Nöbetleri Ekranda yayılan radyasyon, epilepsi (sara) nöbetlerine sebep olabilir. Bilgisayarın bu zararı çok da dikkate alınmamaktadır

27 İnternetin en çok kullanılan alanları sıralandığında ilk sıralarda sohbet odaları yer almaktadır. Sohbet odaları internet kullanan bireylerin en kolay erişebilecekleri bir alan olduğundan kötüye kullanıma açıktır. Buna ek olarak bu sohbet odalarını kullanan bireylerden bazılarının internette tanıştığı ve sanal arkadaş olarak adlandırılan kişilere duygusal olarak bağlandıkları görülmektedir

28 Bu sohbet odalarında oluşturulan sanal topluluklar bireylere gerçek dünyadan bir kaçış yolu olarak hizmet etmektedir. Bu odaları sık kullanan kişilerden çoğu gerçek hayatta tatmine ulaştıramadıkları duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını, oluşturulan bu sanal topluluklarda tatmin etmeye çalışmaktadırlar.

29 sohbet odalarını kullanan kişiler bu ortamda tanıştıkları insanlardan sosyal kabul görmek istemektedirler. Bu kişilerin gerçek yaşamda fazla toplum içine giremediklerini veya bir başka deyişle yeterince sosyalleşemediklerini görülmektedir.

30 bu kişiler zaman geçtikçe bilgisayar başında daha çok vakit geçirmekte ve giderek gerçek yaşam ile bağlarını koparmaktadırlar. Bu durumda bu sohbet odalarının bireylerin üzerinde yarardan çok zararları olmaktadır

31 internete bağımlı olan kişiler arasında görülen bu davranış biçiminde bireyler gerçek kimliklerini saklayarak internette sanal kişilikler oluşturmakta ve bu oluşturdukları kişilik dahilinde sanal arkadaşlarıyla sohbet etmektedirler.

32 oluşturulan bu sanal kişilikler bireyin öz kişiliğinin tam zıttı bir şekilde olabilmektedir. Örnek olarak, erkekler bayan olarak bile sanal kişilikler oluşturabilmektedirler. Veya, içine çok kapanık olan bir kişi, sohbet odalarında bunun tam tersi bir şekilde davranabilir

33 birey sanal dünyadan çıkıp normal yaşam içine girdiğinde bu iki ortamda da kullandığı kişilikler birbirleriyle çelişeceği için bireyin kafasının karışması ve bir kişilik karmaşası içine girmesi daha kolay olabilmektedir.

34 SİZ İNTERNET BAĞIMLISI MISINIZ?

35 Kararlaştırdığınızdan daha uzun sure internette kalıyor musunuz?
İnternete çok zaman vermekten dolayı işlerinizi ihmal ediyor musunuz? 3. İnternet aracılığı ile yeni arkadaşlıklar kuruyor musunuz? 4. İnternette olmadığınız zaman keyifsiz, hırçın, sinirli oluyor musunuz? İnternete girince bunlar geçiyor mu?"

36 5. Hayatınızdaki diğer kişiler, internete ayırdığınız zamanın fazlalığından şikayet ediyor mu? İnternete fazla zaman ayırmanızdan dolayı notlarınız ya da okul ödevleriniz aksıyor mu? Gerekli olan bazı şeyleri yapmadan önce ilk iş olarak e- mail'lere bakıyor musunuz? İnternet dolayısıyla mesleki başarınız ve üretkenliğiniz olumsuz etkileniyor mu?

37 9. Size internette ne yaptığınız sorulduğunda kendinizi savunduğunuz ya da sessiz kaldığınız oluyor mu? Yaşamınızla ilgili kaygılardan, sorunlardan internet vasıtasıyla kaçtığınız oluyor mu? Kendinizi tekrar internete girmeyi hayal ederken buluyor musunuz? İnternetsiz bir hayatın sıkıcı, boş, kederli olacağı şeklinde duygulara kapılıyor musunuz? İnternette iken birisi sizi rahatsız etse ona kızdığınız, bağırdığınız ya da saldırdığınız oluyor mu? İnternet nedeniyle gece geç vakitlere kadar oturup uykusuz kalıyor musunuz?

38 15. Günlük işlerinizi yaparken interneti düşünüyor, internette olduğunuz zamanlarla ilgili hayaller kuruyor musunuz? İnternette iken `sadece bir kaç dakika daha' diyerek bağlantınızı uzatıyor musunuz? İnternete ayırdığınız zamanı azaltmak isteyip başarısız oldunuz mu? İnternette geçirdiğiniz zamanı başkalarından gizlemeye çalıştığınız oluyor mu? Başkaları ile dışarıya çıkmak yerine internette daha fazla vakit geçirmeyi tercih ediyor musunuz?

39 Soruların yanıtlarıyla ortaya çıkan puan sonucunda;4-10puan, Ortalama bir internet kullanıcısısınız. Bazen internette fazla zaman harcıyorsunuz fakat internet kullanımını kontrol edebiliyorsunuz puan: İnternet nedeniyle bazen ya da sıkça sorunlar yaşıyorsunuz. İnternetin yaşamınız üstündeki etkilerini değerlendirip, yeni düzenlemeler yapmanız gerekir puan: İnternet kullanımınız yaşantınızda ciddi sorunlara yol açıyor. İnternetin yaşamınız üstündeki etkilerini değerlendirip, yeni düzenlemeler yapmanız gerekir


"İNTERNET NEDİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları