Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARABİBER (mi) YİYORUZ !!!

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARABİBER (mi) YİYORUZ !!!"— Sunum transkripti:

1 KARABİBER (mi) YİYORUZ !!!

2 TANE KARABİBER

3 Karabiber: Bazılarımız hatta çoğumuz için yemeklerimizin vazgeçilmez acı tadı...

4 OLGUNLAŞMAMIŞ KARABİBER

5 Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği'nde karabiberin tanımı şöyle yapılmaktadır:

6 Karabiber; Piper nigrum L
Karabiber; Piper nigrum L. (Piperaceae) türüne giren bitkilerin genellikle olgunlaşmadan toplanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş olan meyvelerinin tane veya öğütülmüş halidir.

7 Meyvelerin içi ise beyaza yakın renklidir

8 Peki karabiber öğütülünce bu durumda ne renk alması beklenir?
Tabiki: GRİ (Siyah ve beyaz karışımı)

9 ÖĞÜTÜLMÜŞ KARABİBER

10 Tahmin edeceğiniz üzere öğütülmüş karabiber, yabancı maddelerinden ayrılmış, temizlenmiş olan tane haldeki karabiberden, taş veya diğer değirmenlerde öğütülerek elde edilir.

11 Buraya kadar karabiberi kısaca öğrendik.
Eğer tüm üreticiler bu işi, bu şekilde yapıyorsa bütün tüketiciler "karabiber yiyor" demektir.

12 Artması gerekir değil mi?
Bundan sonrasını ve ana fikri daha iyi anlayabilmek için küçük bir tekrar: Tane haldeki karabiberi enerji, işçilik kullanarak öğüttüğünüzde matemetiksel ve doğanın kanunu olarak maliyeti artar. Artması gerekir değil mi?

13 O halde sorumuzu soralım:
NEDEN PİYASADA SATILAN, ÇOĞU KARABİBERİN ÖĞÜTÜLMÜŞ HALİ, TANE HALİNDEN UCUZDUR?

14 İşte bu noktada size bunun neden olabileceği konusunda bir kaç bilgi vermek istiyorum.

15 Hani hep derlerya kırmızı biberde kiremit tozu var diye
Hani hep derlerya kırmızı biberde kiremit tozu var diye. İşte bende ucuz olan bu karabiberlerde nelerin olabileceğini sizlere anlatmaya çalışacağım.

16 Umarım bu bilgiler tağşiş yapmak isteyen merdiven altı ve art niyetli firmalara da bilgi kaynağı olmaz :)

17 İlk başta katılan malzemeler nişasta, irmik vb
İlk başta katılan malzemeler nişasta, irmik vb. gibi nispeten karabibere benzeyen ve karabiberin yaklaşık onbeşte bir fiyatı olan gıdaların katılması şeklinde olmuştur.

18 Daha sonra zeytin çekirdeğinin öğütülüp karıştırılması ile mertlik bozulmaya başlamıştır.

19 Yine karabibere benzeyen uzun biber (darülfülfül) ve kebabiyenin (tahmin edersiniz ki bunlarda çok ucuzdur) öğütülüp katılabilmektedir.

20 DARÜL FÜLFÜL (UZUN BİBER)

21 EN GÜZELLERİNİ SONA SAKLADIM
:)))

22 Karabiber, Türkiye’de yetişmez
Karabiber, Türkiye’de yetişmez. Gelişmişlik ve temizlik düzeyi bize göre çok daha az olan Vietnam, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde üretilmektedir.

23 Şimdi bu ülkelerden gelen karabiber ve karabiber diye yine tağşiş amaçlı katılan karabiber kabuğundan (pin) çıkan yabancı maddelerin ne olduğuna bakalım

24 - Ç Ö P -

25 - T A Ş -

26 - T A Ş -

27 - M E T A L -

28 - T A Ş -

29 - T A Ş -

30 - T A Ş -

31 - M E T A L -

32 GÜMRÜKLERDEN NASIL GEÇİYOR!!!!
Bu karabiber benzeri ürünler madem ülkemizde üretilmiyorsa soruyorum: GÜMRÜKLERDEN NASIL GEÇİYOR!!!!

33 Umarım ne demek istediğimi anlatmaya çalışabilmişimdir
Umarım ne demek istediğimi anlatmaya çalışabilmişimdir. Kısaca tekrar etmek gerekirse:

34 1) Karabiber gri renk tonlarında olmalı
2) Öğütülmüş karabiber, tane karabiberden pahalı olmalı. 3) Ucuz etin yahnisi olmaz.

35 Karabiberi kokladığınızda mutlaka burnunuzu hızlı bir şekilde yakması gerekiyor. Eğer rengi gri ama yakmıyorsa bence şüphe edin.

36 ACI TADIMIZ BOZULMASIN
:)

37 MUSTAFA BÜLENT BALTA Gıda Mühendisi

38 Tabi ki unutmuyoruz 


"KARABİBER (mi) YİYORUZ !!!" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları