Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ KAPSAMINDA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ KAPSAMINDA"— Sunum transkripti:

1 GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ KAPSAMINDA
KORUYUCU AİLE HİZMETİ 8 Ocak 2013

2 KORUYUCU AİLE NEDİR Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

3 KORUYUCU AİLE HİZMETİNİN YASAL DAYANAKLARI
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20. maddesi ile vurgulanan Koruyucu Aile Hizmetinin dayanağı Türk Medeni Kanunu’nun 347. maddesi, tarih ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 23. Maddesi, 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. ve 8. maddeleridir. Koruyucu Aile Hizmeti, işleyişe yönelik hazırlanan Koruyucu Aile Yönetmeliği’ne uygun olarak yürütülmektedir.

4 NEDEN KORUYUCU AİLE OLMALIYIM?
Koruyucu Aile Hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır.

5 NEDEN KORUYUCU AİLE OLMALIYIM?
Koruyucu aile çocuklara, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Koruyucu aile yanına yerleştirilebilen, korunan, tehlikeli ortamlardan uzak tutulan her çocuk sorumluluğu paylaşan herkesin sevinci, başarısı olacaktır. 

6 KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.

7 KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR? TC vatandaşı iseniz
Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız 25-65 Yaşları arasındaysanız                                En az ilkokul mezunu iseniz Düzenli gelire sahipseniz Çocuğun öz anne-babası ya da vasisi değilseniz Evli ya da bekâr,  çocuklu ya da çocuksuz herkes Koruyucu aile olmak üzere Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Erzurum Aile Danışma Merkezi’ne (Yoncalık Kampüsü Arkası) müracaat edebilir.

8 KORUYUCU AİLE AYLIK ÖDEME MİKTARLARI
YAŞ OKUL DURUM AYLIK BAKIM ÜCRETİ AYLIK HARÇLIK AYLIK TOPLAM GİYİM YARDIMI (ŞUBAT) GİYİM YARDIMI (AĞUSTOS) EĞİTİM YARDIMI (EYLÜL) TOPLAM 0-3 YAŞ 350,25  - - 4903,50 4-5 YAŞ 525,37 7355,18 6-14 YAŞ (İlköğretim 1-4 ve 5-8 sınıflar) 560,40 44,24 604,64 1120,8 9497,28 66,36 626,76 9762,72 15-18 YAŞ (Lise ve Dengi) 595,42 88,48 683,90 1190,84 10048,48 19+ YAŞ (Yüksek Öğrenim) 630,45 147,47 777,92 1260,9 11856,84

9 KORUYUCU AİLE AYLIK ÖDEME MİKTARLARI
Ayrıca okul servisi kurs ve dershaneler için ibraz edilmesi halinde aşağıda belirlenen tutarlar kadar ödeme yapılmaktadır. SERVİS :       128 TL KURS    :       1.095 TL (Meslek Edinme)                       2.059 TL (S.B.S için)                       3.217 TL (Ünv.Hazırlık) Koruyucu ailelerde, kendine ait sosyal güvencesi olmayan eşlerden birine talep etmeleri halinde SGK prim desteği sağlanmaktadır.

10 SIKÇA SORULANLAR Kendi Çocuğum Varken Koruyucu Aile Olabilir Miyim? Evet, ancak çocuğunuzun da bu konudaki düşüncesi önemlidir. Çocuk Bende Ne kadar Süre İle Kalacak? Çocuğun korunma altına alınma nedenine bağlı olarak öngörülen hizmet uygulama planı kapsamında değişkenlik gösterecektir. Çocuğun Yaş Grubunu ve Cinsiyetini Seçebilir miyim? Evet, ancak size ve ailenize en iyi uyum sağlayabilecek çocuğun özellikleri hakkında yönlendirme yapılacaktır.

11 SIKÇA SORULANLAR Koruyucu aile olarak kaç çocuğa bakabilirim? Kardeş çocukların bir arada aynı aileye yerleştirilmesi tercih edilmektedir. Çocuklar ve koruyucu aile arasında birebir ilişki kurulması ve çocukların sağlıklı bireysel gelişimlerinin sağlanacağı uygun şartların bulunması konuları değerlendirilerek karar verilecektir. Evlat edinme ve koruyucu aile arsındaki fark nedir? Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir.

12 Çocuklarımız sizlerin sevgi dolu kalplerini bekliyor…
SIKÇA SORULANLAR Koruyucu aile olarak kaç çocuğa bakabilirim? Kardeş çocukların bir arada aynı aileye yerleştirilmesi tercih edilmektedir. Çocuklar ve koruyucu aile arasında birebir ilişki kurulması ve çocukların sağlıklı bireysel gelişimlerinin sağlanacağı uygun şartların bulunması konuları değerlendirilerek karar verilecektir. Evlat edinme ve koruyucu aile arsındaki fark nedir? Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Çocuklarımız sizlerin sevgi dolu kalplerini bekliyor…


"GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ KAPSAMINDA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları