Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Ekonomiye Hazır Mısın?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Ekonomiye Hazır Mısın?"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Ekonomiye Hazır Mısın?
Özcan YAZICI Sosyalink Sosyal Medya BUGİAD – 15.Mayıs.2013

2 Oyunun Kuralı Değiş(ti)iyor!

3

4 Dünyayı ve yaşamlarımızı son 20 yılda 3 ‘unsur’ değiştirdi!

5 İletişim Değişti

6 Tüketici Değişti

7 Ekonomi Değişti

8 Bu Değişim İki Halkayla Tamamlanacak

9 Birincisi ‘KÜLTÜREL/ SOSYOLOJİK’ değişim

10 İkincisi ‘SİYASAL’ değişim

11 Sosyal Ekonominin Yeni Doğası
Geleneksel Ekonomi (Taştan Tuğladan Ticaret) Monolog İletişim (Gazete, TV, Radyo, Facebook, Twitter, Blog, Youtube vb.) MÜŞTERİ MARKA İlişki (İstek, yorum, eleştiri, beğeni, paylaşım, sohbet, bağlılık, güven vb.) Yeni Ekonomi (E-Ticaret) Diyalolog

12 Kritik Soru: Senin Yerin Neresi?

13 Değişimin Temel Motoru:
Kendinizi nasıl anlattığınız değil hedef kitlenizin sizi nasıl anladığı önemli

14 ‘Anlam’ Nasıl Oluşuyor?
Artık müşteriye ve pazara hakim değiliz. (Değişen iletişim) Kuralı ‘biz’ değil, ‘müşteri’ koyuyor. (Değişen tüketici) Müşterileri artık biz organize edemiyoruz, onlar kendi organize oluyor. (Değişen ekonomi)

15 Peki, Müşteri ve Marka İçin Bu ‘Anlam’ Neyi İfade Ediyor?

16 Tüketici/Müşteri İçin ‘Anlam’
Tüketici birey olarak ‘fark edilmek’ ve ‘ben de buradayım’ demek istiyor. Satın almak için ‘zaman’, ‘mekan’ ve ‘fırsat’ zenginliği yaşıyor. Tüketici onlarca seçenek içinden ‘kalbini’ fethedeni arıyor. Kendisini bulan ve ilgilenene aşık oluyor! Memnuniyetini ve öfkesini anlatıyor. Bu anlatımın gücüyle mesajını dalga dalga ‘bulaştırıyor’.

17 Marka İçin ‘Anlam’ Artık isteğin ‘zaman’, ‘mekan’ ve ‘kontrol/hakimiyette’ satamazsın. ‘İstediğin’ ürün/hizmeti değil, müşterinin ‘istediği’ ürünü satabilirsin. Müşterinin ne istediğini O’na git ‘sor’; O’nu ‘dinle’. Ürün/hizmetine sattıktan sonra da ‘sahip çık’; çünkü müşteri her şeyi çok hızlı ‘bulaştırıyor’. Markanın her parçasıyla müşterin için ‘değer’ üret; bunu müşterine yaşat ve ayrılmaz bir ‘bağ’ kur.

18 Büyümek İçin Ne Yapmalı?
Yeni bir tesis/fabrika kurmalı… Makine parkını yenilemeli… Binayı modernize etmeli… İşçi/eleman sayısını artırmalı… Hammaddeye yatırım yapmalı... Gayrimenkullere yatırım yapmalı… ………………………. Peki bunlar yeterli mi?

19 İşte yeni yatırım alanı:
Müşteriler ve tüketiciler…

20 Müşteri ya davulcuya ya da zurnacıya kaçabilir!
(Karar verme süreci değişti)

21 ÇIKARILACAK DERSLER/SONUÇLAR…
MARKA AÇISINDAN… 1 – Artık oyunun kuralı değişti. (Yeni iletişim, yeni tüketici, yeni ekonomi) 2 – Yeni oyun kuralını hızlı uygulayan pazarda liderliği ve rekabet avantajını ele geçirir. 3 – Yeni oyun kuralını hızla kavrayamayan müşterilerini birer birer elinden kaçırır. 4 – Tüketim kararı artık aylar, günlerlerle vermiyoruz, “anlık” veriliyor. 5 – Pazarı takip et, müşterini takip et, bağ kur ve güven oluştur.

22 Tüketici artık ne istediğini biliyor
(Sorun ürün ve hizmet üretenin bunu bilmemesi)

23 ÇIKARILACAK DERSLER/SONUÇLAR…
MÜŞTERİ/TÜKETİCİ AÇISINDAN… 1 – Artık hayatta önemsendiğimi görmek, hissetmek istiyorum… 2 – Önemsendiğimi “sahiden” görmek istiyorum… 2 – Belki hemen satın almayabilirim ama, beni önemsemeye devam edersen, ihtiyacım olduğu gün ilk sana geleceğim… 3 – Benim de bir fikrim, duygularım var. Dinle, anla beni! 4 – Bana ihtiyacım olduğu anda, çoğunlukla da öncesinde yol göster, bende güven yarat, ki ihtiyaç anında ilk önce sana geleyim! 4 – Benimle “iletişim” kurmakla yetinme, “ilişki” kur! Bana kur yap, nazıma katlan, beni bilgilendir, beni eğlendir; sohbet et benimle, kalbimi fethet!

24 Sürece Neden Uyum Sağlanamıyor?
1. Farkındalık 2. Bilgi 3. Vizyon 4. Cesaret 5. Eylem 6. Kararlılık

25 Markanız İçin Neler Yapmalısınız?
Dijital ekonominin kavramlarını ve süreçlerini tanımalı ve anlamalısınız

26 Markanız İçin Neler Yapmalısınız?
Dijital ekonominin kavramlarını ve süreçlerini tanımalı ve anlamalısınız Organizasyon yapınızı dijital ekonomiye uyarlamalısınız

27 Markanız İçin Neler Yapmalısınız?
Dijital ekonominin kavramlarını ve süreçlerini tanımalı ve anlamalısınız Organizasyon yapınızı dijital ekonomiye uyarlamalısınız Altyapı oluşturmalısınız (Dijital mal varlığı)

28 Markanız İçin Neler Yapmalısınız?
Dijital ekonominin kavramlarını ve süreçlerini tanımalı ve anlamalısınız Organizasyon yapınızı dijital ekonomiye uyarlamalısınız Altyapı oluşturmalısınız (Dijital mal varlığı) Departman (Kadro) oluşturmalı ve iş tanımı yapmalısınız

29 Tek bir şeye ihtiyacınız var: Harekete geçmek!

30 Sosyal Medya Platformları
Aslolan sizin esas işinizi nasıl yaptığınızdır!

31 İçerikle Pazarlama

32 Bundan sonra neler olacak?
İletişim mobilleşecek ve hayatımız tamamen akıllı telefonlar ve tabletlere kayacak. 2016’da dünyada internete bağlantının yüzde 86’sı mobil üzerinden olacak. (BM Raporu) Mobil Pazarlama dönemi başlayacak. Lokasyon bazlı pazarlama önem kazanacak. Marka ile müşteri satın alma öncesi, satın alma anında ve sonrasında sürekli diyalog halinde olacak. Satış belli bir an değil, süreç anlamına gelecek. Markalar içerisinde önce ‘Birebir İlişki Yöneticileri’ yeterli büyüklükteki firmalarda da ‘Kültür Direktörleri’ istihdam edilmeye başlanacak. Markalar pazarlama departmanlarını “sosyal medya pazarlaması” departmanına dönüştürecek.

33 Sosyal Alışverişe Hazır Mısınız?

34 Nihai Olarak Temel Soru: Şu Anda Tercihimiz Hangisi?

35 ‘Dijital Yerliler’ Geleceği Belirliyor

36 Hiçbir sorun o sorunu yaratan bilinç düzeyiyle çözülemez
Hiçbir sorun o sorunu yaratan bilinç düzeyiyle çözülemez. (Albert Einstien)

37


"Sosyal Ekonomiye Hazır Mısın?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları