Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ"— Sunum transkripti:

1 KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ
TÜRKVET KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

2 TÜRKVET KİŞİ – KURUM – KURULUŞ KAYITLARI SIĞIR TAKİP SİSTEMİ
NUMUNE TAKİP SİSTEMİ AŞI TAKİP SİSTEMİ HASTALIK BİLDİRİM SİSTEMİ KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI KANATLI VERİ TABANI DESTEKLEME COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ İTHALAT İHRACAAT RAPORLAR YÖNETİM

3 TÜRKVET NUMUNE TAKİP SİSTEMİ KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI
KANATLI VERİ TABANI

4 NUMUNE TAKİP SİSTEMİ İl – İlçe Müdürlüğü Protokol girilmesi
Girilen protokollere numune eklenmesi Enstitü Müdürlükleri Protokolün kabul edilmesi Numunenin kabul edilmesi Numunenin laboratuvarlara tahsis edilmesi Numunelere analiz atanması Analizlerin sonuçlarının girilmesi Laboratuvar sonuçlarının girilmesi Rapor oluşturulması

5 NTS – Protokol Girişi

6 NTS – Protokole Numune Ekleme

7 NTS – Protokolün Laboratuvarlara Tahsis Edilmesi

8 NTS – Numuneye Analiz Metodu Tahsis Edilmesi

9 NTS – Laboratuvar Sonucunun Girilmesi

10 NTS – Raporun Yazdırılması

11 KANATLI VERİTABANI NEDEN ?
Periyodik olarak ülkemizi ziyaret eden AB kanatlı misyonları tarafından Kanatlı sektörünün kayıt altına alınması, takip edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Buna ek olarak Yaşadığımız kuş gribi vakaları esnasında kanatlı hayvan hareketlerinin kayıt altına alınmasının gerekliliği yaşanılarak tecrübe edilmiştir.

12 NEDEN ? Bir kuş gribi vakası çıkması durumunda;
Koruma ve gözetim bölgelerinde; Kaç tane ve hangi türde kanatlı işletmesi var? Bu işletmelerin sahipleri kimlerdir? Bu işletmeler hangi entegre firmalar ile çalışmaktadır? Bu işletmelerin coğrafi koordinatları nedir? Bu işletmelerin birbirleri ile bağlantısı var mıdır? Bu işletmelerdeki kanatlıların yaşları ve sayıları nedir? Bu işletmelerden nereye kanatlı hareketi olmuş? Bu işletmelere nerelerden kanatlı hareketi olmuş? Kanatlılar hangi kesimhanelere sevk edilmiş? Ne zaman olmuş, nasıl olmuş, kim taşımış v.s.

13 NEDEN ? Bunlar ve benzeri pek çok sorunun cevabının bilinmesi gerekmektedir. Bu cevaplar; Hastalıkla hızlı ve etkin mücadelede gerekli olan epidemiyolojik veri üretebilmek için; kesin ve doğru olmalıdır. Hızlı müdahale imkanı sağlanabilmesi için; Evrak karıştırmadan, sağa sola telefon etmeden hızlı bir şekilde elde edilmelidir.

14 NEDEN ? Hastalıklar ile mücadele ve AB gereklilikleri yanında;
Hayvancılığın geliştirilebilmesi için bu veritabanına ihtiyaç duyulmaktadır. Veritabanı sayesinde; Sektörün kapasitesi, darboğazları, üretim fazlası ya da eksikliği, bölgelerin durumu gibi istatistiki veriler elde edilerek Destekleme politikaları ve teşvikler için karar verilebilecektir.

15 NASIL ÇALIŞIR ? Kanatlı veritabanı basitçe özetlendiğinde;
Damızlık kümeslerden kuluçkahanelere yumurta sevklerini, Kuluçkahanelerde civciv çıkışlarını, Kuluçkahanelerden kümeslere civciv sevklerini, Kümeslerden kesimhanelere piliç ve tavuk sevklerini Kayıt altına alır.

16 NASIL İŞLETİLİR ? Sektör çalışanları ve Bakanlık çalışanları tarafından kullanılır. Sektör çalışanları; Sadece kendi şirketleri ile sözleşmeli çalışan kümesler ve kendi şirketlerinin damızlık kümesleri, kuluçkahaneleri, kesimhaneleri üzerinde yetkilidir. Diğer şirketlere ait birimleri, kümesleri göremezler. Damızlık kümeslerdeki kuluçkalık yumurta üretimini, kuluçkahanelerdeki civciv üretimi ile ilçe içi hareketleri, kesimhanelerdeki kesim işlemlerini sisteme kayıt ederler.

17 NASIL İŞLETİLİR ? Bakanlık çalışanları;
Görev yaptıkları idari birimdeki tüm işletmeler üzerinde yetkilidir. Kümeslere ait sahip, kapasite, koordinat v.s. temel bilgileri girerler. İlçe dışı hareketleri sisteme girerler. Sektör çalışanlarının girdiği kayıtları denetlerler. Kanatlı veritabanı entegrasyonlara ait ticari bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçmesine imkan vermez. Sektör kullanıcıları yetkili olmadıkları verileri göremezler.

18 Sistem karmaşa oluşturmayacak şekilde basit olarak tasarlanmıştır.

19 Damızlık Tavuk Girişi Arama Ekranı
Sistemdeki ilk kayıt damızlık sürülerden başlatılır.

20 Damızlık kümeslerdeki tavuk girişleri sistemde listelenir.

21 Damızlık Tavuk Girişi Damızlık kümeslerdeki tavuk sayısı aynı zamanda bir gün için üretilecek yumurta sayısının sınırıdır.

22 Döllü Yumurta Üretimi Görüntülenmesi
Damızlık kümeslerde üretilen döllü yumurtaların her bir üretim kaydı sistemde listelenir.

23 Döllü Yumurta Üretilmesi
Sektör kullanıcıları yetkili oldukları damızlık kümeslerde üretilen yumurtaları sisteme kaydederler.

24 Döllü Yumurtaların Kuluçkahanelere Sevk Edilmesi
Üretilen yumurtalar kuluçkahanelere sevk edilir.

25 Hareket Onayı. Sistemde yapılan her hareket karşı işletmenin yetkili kullanıcısı tarafından onaylanır.

26 Kuluçkahaneler Kuluçkahaneler, damızlık kümesler ile broiler ve yumurtacı kümesler arasında köprü görevi yaparlar.

27 Kuluçka İşlemi Kuluçkahanelerdeki işlemler kayıt altına alınır, sistem üzerinde listelenir.

28 Kuluçka İşlemi Makinelere koyulan her bir parti kendi içinde güncellenir ve süresi sonunda tamamlanır.

29 Hareket Yumurtadan çıkan civcivler fason kümeslere gönderilir.

30 Hareket Fason kümeslerden çıkan piliç ya da tavuklar kesimhanelere gönderilir.

31 Kesim Kesimhanelere gönderilen kanatlılar için kesim kaydı girilir.

32 Kanatlı veritabanı ile;
Damızlık kümeslerden kesimhanelere kadar olan tüm hareketler kayıt altına alınır. Bu sayede; Bir hastalık durumunda bunun çıkış kaynağı ve bulaşabileceği muhtemel işletmeler belirlenmiş olur. Bir kuş gribi vakasında bölgedeki kümeslerdeki kanatlıların yaşları, dolayısı ile hangilerinin acil kesime gönderileceği kolayca tespit edilir. Tazminat ödemesi söz konusu olduğunda bölgedeki kanatlı sayısı , yaşı ve tazminatın toplam maliyeti önceden bilinir. Kanatlı ürünlerinde halk sağlığını tehlikeye sokan bir sorun olduğunda hangi kümesten kaynaklandığı kolayca bulunur. Reforme yumurtacıların köylerde satılması engellenir, buna kaynak sağlayan kümesler tespit edilir. Kaldırımlarda renkli civciv satışı imkansız hale gelir. Kanatlı ihracatını engellemek için ileri sürülecek bir eksiklik daha giderilmiş olur.

33 KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI
Sahipli Hayvan Kaydı Sahipsiz Hayvan Kaydı Sahipli Hayvan Aşı Kaydı Sahipsiz Hayvan Aşı Kaydı

34 KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI
NEDEN ? KUDUZ VAR Yerleşim birimlerinde kaç kedi – köpek var ? Kaç aşılı, kaç aşısız kedi köpek var ? Hangisi aşılı, hangisi aşısız ? Ne zaman aşılandı ? Sahipsiz hayvanlardan kaçı aşılı, kaçı aşısız ?

35 KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI
NASIL ÇALIŞIR ? Sahipli Hayvan Kaydı Sahipli Hayvanların Aşı Kaydı Serbest Veteriner Hekimler Belediye Veteriner Hekimleri Resmi Veteriner Hekimler Mikroçip uygulaması yapılır. Aynı zamanda otomatik üretilen sistem numarası da verilir. Sisteme kaydedilir. Aşı bilgileri de STS de olduğu gibi bireysel kaydedilir.

36 KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI
NASIL ÇALIŞIR ? Sahipsiz Hayvan Kaydı Sahipsiz Hayvanların Aşı Kaydı Belediye Veteriner Hekimleri Sürü bazında toplam sayı kaydı tutulur. Mikroçip uygulaması yapılır ya da numaralı küpe takılır ise tanımlanmış köpek olur, sahip olarak belediye kaydedilir. Aşı kayıtları da tarih bazında toplam sayı olarak girilir. Tanımlanmış ise bireysel aşı kaydı girilir.

37

38 Sahipli Hayvan Sahipli Hayvanlar sahipleri ve numaraları ile listelenir.

39 Sahipli Hayvan Bilgileri
Hayvanlara ait bilgiler güncellenebilir, değiştirilebilir.

40 Sahipli Hayvan Bilgileri
Bireysel aşı kaydı girilir.

41 Sahipsiz Hayvan Bilgileri
Sürü bazında toplam kayıt olarak girilir.

42 Sahipsiz Hayvan Aşı Bilgileri
Sürü bazında toplam kayıt olarak girilir.

43 KEDİ – KÖPEK VERİ TABANI
NE İŞE YARAR ? Sahipli hayvan sayısı bilinir. Aşılı ve aşısız hayvanlar da bilinir. Sahipsiz hayvanların sayısı aşağı yukarı bilinir. Hangi tarihlerde kaç tane sokak köpeği aşılanmış bilinir. Kuduz çıkması durumunda, bağışık oran yaklaşık olarak tahmin edilebilir. Yerleşim biriminde risk hesaplaması mümkün hale gelir.

44 DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları