Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KANDIL DAGI ve PKK kampları nasıl bir yerde ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KANDIL DAGI ve PKK kampları nasıl bir yerde ?"— Sunum transkripti:

1 KANDIL DAGI ve PKK kampları nasıl bir yerde ?
Hep konuşuldu,hep söylendi. Ancak kimse tam olarak nerede ve nasıl bir yer olduğu hakkında en ufak bir fikre sahip değildi.O nedenle Kandil dosyasını açmaya karar verdim.Nerededir? ne melanet bir yerdir görelim dedim.Böylece sizlerde belkide ilk kez üzerinde defalarca konuştuğunuz Kandil Dağının ve PKK kamplarının nasıl bir yerde olduğunu görmüş olacaksınız.. Burada yer alan resimlerde uydu fotografları işlenerek 3D (üç boyutlu) görüntüler haline getirildi.Kendinizi bir kartal gibi düşünün! Hakkari'den uçarak sınırdan çıkacağız ve İran & Irak sınır çizgisinin üzerinden uçarak Kandil Dağına varacağız. Ardından dağın Irak'ta kalan sağ kısmından uçarak etrafında bir tur atıp, İran'da kalan kısmına geçeceğiz.

2 Yandaki resim Hakkari semalarından İran&Irak sınırı
Yandaki resim Hakkari semalarından İran&Irak sınırı.Ortadaki karla kaplı zirveler Kandil Dağı. Sağda kırmızı nokta; Erbil ve resmin üst kısmındaki kırmızı nokta Süleymaniye Şehiri. Resmi ortadan bölen sarı çizgi; İran-Irak sınır çizgisi. Bu çizgi aynı zamanda kandil dağının zirvesinden geçerek dağıda ikiye bölüyor.Sol tarafda kalan Bölge İran ve Piranşehir sağ taraf ise Irak, Erbil.Resimde uçuşumuzu Irak hava sahasında sürdürüyoruz. Kandil Dağı altımızda yer alıyor.Üzerindeki sarı çizgiler Iran-Irak sınırı.

3 Yandaki resimde halen Irak hava sahasındayız
Yandaki resimde halen Irak hava sahasındayız. Resimde sağ üst kısım İran toprakları.İlk kez bu noktada Kandil Vadisini görmeye başlıyoruz. Chia-i Barcham noktasının altında aşağı doğru uzanan vadi Kandil Vadisi. Kandil dağı ve İran-Irak sınırı altımızda uzanarak dağı ikiye ayırıyor. Böylece bizlerde İran hava sahasına doğru geçmeye başlıyoruz.

4 UST karede artık İran hava sahasındayız...

5 KANDIL DAGINA OPERASYON YAPMAK...
Kandil dağına operasyon yapmak için Irak yönetimini,Irak yönetiminden ayrı olarak tel çalan peşmerge takımını tüm bunlar yetmezmiş gibi birde ABD'yi ikna etmek zorundasınız. Maalesef buda yetmiyor resimlerden anlaşılacağı üzere dağın İran kısmında kalan hattını tutması için İran güçlerine de ihtiyacınız var. Uluslararası kamuoyunun tepkilerini bir kenara bıraksakda, birde işin teknik boyutu var. Kandil dağının sınırımıza uzaklığı en yakın çıkış yapılabilecek noktadan 89,4 km kuş uçuşu mesafeye sahip. Kara yoluyla bu mesafe yaklaşık 100 km ediyor ve sarp vadilerin içinden ilerlemek zorundasınız. Ağır zırhlılarınız daha uzak mesafelerden buraya ulaşmak zorunda. Bu durumda sayısız yerleşim biriminden geçeceğinizden, düşmanın haber almasını engellemek oldukça zor.Vadiye bir operasyon yapmak için dağın etrafını bir beşgen şekliyle sarmanız gerekiyor ki bu mesafe min 235km max 317km uzunluğunda böylece kontrol etmeniz gereken alan 3377 km2 yer kaplıyor. Bu beşgenin üç bacağınında İran sınırları içinde kaldığını belirtmek zorundayız. Yapacağınız bu kuşatma ile hem dağdan militanların kaçışını kesmiş,hemde operasyon birliklerinizin arkasını güvenlik altına almış olacaksınız.

6 Bölgeye en yakın hava desteğinizi 456,5 km uzaktan almak zorundasınız
Bölgeye en yakın hava desteğinizi 456,5 km uzaktan almak zorundasınız. Vadinin uzunluğu 13,4 km, genişliği ise kuşatan zirveden zirveye en geniş yerinde 4,6 km. Vadiyi kuşatan zirveler ft yüksekliğindeyken vadinin tabanı ft. Yani vadinin derinliği yaklaşık ft. Vadinin ağzı güney yönüne baktığından havadan saldırmak için hava araçlarınız dağın önce güneyine inip,sonra kuzeye yönelmesi gerekiyor. Bu manevranın ardından hava gücünün karşılaşacağı en büyük sorun,vadinin dağın içine sekiz defa zik zak çizerek uzanması. Bu zik zaklar hava gücünüzün etkili sonuç almasını etkiliyor. Vadinin içindeki kamplarda en iyimser tahminle militan barınıyor ve örgütün ana üssü olarak tanımlanıyor. Vadiye hakim tepeler SA-7 füzeleri ve uçaksavarlar ile korunuyor.

7 Yanda sari ile cizdigim yerden de ne kadar agir ve hafif zirhli getirebilirsek piyade ve komandolarla birlikte kampa gireriz. Tabiiki bu arada ucak ve helikopter destegi sart yoksa kaybimiz cok olur. Mavi birliklerde lazerle yukardan ucaklara hedef tespiti yapabilirler. Yukaridaki Resimde mavi ile isaretledigim yere ozel kuvvetler ve komandolar yerlestirilirse operasyon sirasinda Iran'a sizmalarini onleyebiliriz. Ayrica yuksek yerleri tuttugumuzdan yukarida keskin nisancilarla ve kucuk havanlarla adamlara baya kayip verdiririz. Yesille taradigim alana parasutcu komandolarimizi indirebiliriz. Biraz daha duz alan oldugundan orada atladiktan sonra bir araya gelmeleri ve yavas yavas Kandil kampina dogru ilerlemeleri kolay olur. Ayrica bu sayede PKK’lilarin Irak’in iclerine kacmasini da onlemis oluruz.

8 1983'lü yıllarda Suriye'yi Hafız ESAD ve BAAS partisi yönetiyordu ve PKK bu yıllarda Suriye'ye davet edildi. Örgüt daha sonra Suriye kontolündeki Beka vadisinde üstlendi. Dönemin güç dengeleri dolayısı ile Beka'ya askeri operasyonlar yapılamıyordu. PKK terör örgüt kamplarında yetiştirilen militanlar, Suriye gizli servisininde denetiminde Halep şehri güneyinden geçerek ülkemize sızıyor ve eli kanlı eylemlerini yapıyordu. Bu dönemde ülkemiz silahlı kuvvetleri ve güvenlik birimleri sınırımız içinde terörle mücadele veriyor ve sızmaları engellemek için sınır karakollarının sayısını arttırarak bölgeyi mayınlıyordu. Bu dönemler bölge halkının en büyük sıkıntıları yaşadığı dönemlerdir. 1990'lı yıllara gelindiğinde Saddam rejiminin Kuzey Irak'taki denetimi ortadan kalktı. Bölge İncirlik konuçlu Çekiç gücünde etkisiyle Peşmerge diye bilinen KYP ve İKYP güçlerinin eline geçti. Peşmerge bu dönemde tam anlamıyla örgütlenemediği gibi KYP ve İKYP güçleri arasında da güç çekişmesi yaşanıyordu. Her iki gurupta bu dönemde ikinci bir düşman olarak PKK'yı karşına almak istemediğinden PKK durumu fırsat bilerek Zaho, Dohuk illerinin kuzeyine yerleşti.PKK böylece Türkiye'ye sızmak için Suriye içinde km'lerce yol kat etmek zorunda kalmıyor.Aynı zamanda Türkiye sınırları içinde sıcak takibe maruz kaldığında bu noktadan Kuzey Irak'a geçiyordu.Bu bölge nispeten daha kötü coğrafi koşullara sahip olduğu için içeri sızmak daha rahattı. Böylece sınırdan sızmalar Hakkari noktasına kadar daha rahat yapılır hale geldi.

9 Kuzey Irak'taki otorite boşluğunun PKK lehine genişlemesi Türkiye'nin bölgeye müdahale etme zorunluluğu doğurdu. Böylece Kuzey Irak operasyonları başladı. Bu dönemde T.S.K peşmerge güçleri ile ortak operasyonlar yapıyor. Peşmergeyi biryandan da silahlandırarak PKK'ya karşı cesaretlendiriyordu. Yapılan tüm operasyonlarda Peşmergenin ambluka altına alınan bölgelerde sızma gedikleri yaratması bu operasyonlardan kesin sonuç alınmasını engelledi. T.S.K o nedenle bölgeye daha hakim olmak için Habur sınır kapısından çıkarak Zaho ve Dohuk'un kuzeyine yerleşti. Bu dönemde sıcak bir gelişme yaşandı ve Hafız ESAT'ın ciddi sağlık problemleri yaşamasını fırsat bilen devletimiz Suriye'ye 24 saatlik savaş ilan etti. Bunun sonucu ülkeyi terk eden APO tutuklandı. Beşar ESAD'ın göreve gelmesiyle Suriye içindeki kamplar lağvedildi. PKK Batısında Suriye, Kuzeyinde Türkiye ve Güneyinde Peşmerge güçlerinin arasında sıkıştırılınca. Bölgeyi terk ederek Doğuya Kandil Dağına gitti.

10 Öncelikle şunu belirtmeliyim ki PKK'ya yapılması olası bir operasyonun önündeki en büyük engel politiktir. PKK'nın Türkiye'nin kucağına oturtulmuşken, tekrar Türkiye dışı güçler tarafından indirilmesi oldukça zor gözükmektedir. Örgüt Kandil'den çıkarak önce İran'a giriyor ardından İran'dan Van hattı üzerinden ulkemize giriyordu. Son zamanlarda çatışma haberlerinin Güneyden değil,Van havzasındaki bu hattan gelmesinin nedeni budur. PKK yeni üssü Kandil'de lideri APO'yla ilgili gelişmeleri izleyerek bir anlamda kendi içindeki yeni lider kavgasına tutuştu. Tam toparlanma süreci yaşadığı şu günlerde İran'ın uluslar arası konjektürden kaynaklanan Türkiye lehine jestine muhatap oldu. İran Kandil'e ilkkez havadan askeri operasyon düzenledi. Zaten dağın İran'a bakan kısmı incelendiğinde kara harekatı yapmanın imkansız olduğu görülecektir.

11 Eğer İran bu tutumunda ciddiyetini sürdürürse Kandil dağının doğusunun PKK'ya kapanması olasıdır.İşte tam operasyon yapmak için büyük bir fırsat dediğimiz şu günlerde İran'ın tutumunun devamı ve ABD'nin Türkiye'nin bölgeye yapacağı askeri bir operasyona yeşil ışık yakması önem arzetmektedir.Tüm bu siyasi rüzgarlar Türkiye'nin lehine esmeye başladığı taktirde. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ne olduğunu daha iyi göreceğinize emin olabilirsiniz.

12 BİR YOLCUYA Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın, Bu toprak bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda Gördüğün bu tümsek, Anadolu’ nda İstiklal uğrunda, namus yolunda Can veren Mehmed’ in yattığı yerdir.

13 Zafer kazanarak; vatanı, bayrağı ve milleti için hayatının baharında gül gibi solarak şehit olan kahraman MEHMETÇİK’ lerimizle milleti icin calisarak hayatlarini kaybeden saros’la suruc’un cocuklarinin pis idaellerinin yaftaladigi yigit arkadaslarimizida minnet ve şükranla anıyoruz. Aziz ruhları şad olsun.


"KANDIL DAGI ve PKK kampları nasıl bir yerde ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları