Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Ağları ve İnternet

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Ağları ve İnternet"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Ağları ve İnternet

2 Bilgisayar Ağı (Network) Nedir?
Bilgisayar ağı, bilgisayarın birbirleriyle haberleşecek biçimde bağlanmalarıyla oluşan sistemdir.

3 Bilgisayar Ağı (Network) Nedir?
Bilgisayarlar birbirlerine kablo ile, telefon hatlarıyla, ya da uydu, cep telefonu gibi kablosuz teknolojiler kullanarak birbirlerine bağlanabilir ve ağ oluşturabilirler.

4 Ağlar Ne İşe Yarar? Ağlar dosya, yazıcı, program gibi çeşitli kaynakların paylaşılmasına ve bilgisayarların haberleşmesine yarar.

5 Yerel Ağ (LAN) Nedir? Yerel ağ, coğrafi anlamda küçük bir bölgede kurulmuş ağdır. Genellikle okullar, şirketler kendi iç bünyelerinde yerel ağ kurmaktadır.

6 Nasıl Yerel Ağ Kurulur? Yerel ağ kurmak için birden çok bilgisayara, bilgisayarların haberleşmesini sağlayacak olan ağ kartı ve kablolara ya da kablosuz iletişim cihazı gibi araçlara ihtiyaç vardır.

7 İnternet Nedir? İnternet, ağların ağı anlamına gelmektedir.
Tüm dünyayı kaplayan bir bilgisayar ağıdır.

8 İnternet Nasıl Gelişti?
İnternet 1969 yılında ARPANET adıyla ABD’de birkaç üniversite ve askeri kurumun haberleşmesi amacıyla askeri amaçlarla kurulmuştur.

9 İnternet Nedir? ARPANET zamanla genişledi ve veri iletiminde yeni kurallara (protokol) sahip oldu.

10 İnternet Nasıl Gelişti?
1983 yılında ARPANET’e bağlı bilgisayarlar bugün de kullanılan TCP/IP protokolünü kullanmaya başladı.

11 İnternet Nasıl Gelişti?
TCP/IP geliştirilerek 1990 yılında ARPANET kaldırıldı ve İnternet kuruldu.

12 İnternet Nasıl Gelişti?
1986 yılında 6 süper bilgisayarın İnternetin omurga ağını oluşturması sağlandı.

13 İnternet Nasıl Gelişti?
Türkiye’de ilk İnternet bağlantısı 1993 yılında ODTÜ’de kuruldu.

14 İnternet Nasıl Gelişti?
Başlarda metin tabanlı olan İnternet zamanla görsel ve işitsel verinin iletilmesine olanak sağladı.

15 İnternete Nasıl Bağlanılır?
Günümüzde İnternete bağlanmanın en sık başvurulan yolu bir modemle telefon hatları üzerinden bağlantı kurmaktır.

16 İnternete Nasıl Bağlanılır?
Bir bilgisayar ağında tekbir bilgisayarın İnternete bağlı olması durumunda tüm bilgisayarlar İnternet bağlantısını paylaşabilmektedir.

17 İnternete Nasıl Bağlanılır?
Büyük şirketler, üniversiteler gibi çok bilgisayar barındıran kurumlar daha hızlı İnternet bağlantısına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bu tür kurumlar için evlerde kullanılan ADSL türü bağlantı yeterli değildir.

18 Protokol Nedir? Protokol bilgisayarların ağ üzerinden veri alıp verebilmelerine olanak sağlayan kurallardır.

19 Protokol Türleri Nedir?
İnternette en sık kullanılan protokoller şunlardır: IP (Internet protocol) TCP (Transmission Control Protocol) FTP (File Transfer protocol) HTTP (Hyper Text Transfer protocol)

20 IP Nedir? IP, İnternete bağlı tüm bilgisayarların bir numarası (IP numarası) olmasını sağlayan protokoldür. IP numarası, gibi arası 4 adet sayıdan oluşur.

21 TCP Protokolü Nedir? TCP, İnternete bağlı bilgisayarların veri alışverişi yapmalarını sağlayan, verilerin doğru bilgisayardan doğru bilgisayara gitmesini sağlayan protokoldür.

22 FTP Protokolü Nedir? FTP, İnternet üzerinden dosya aktarımı yapmamızı sağlayan protokoldür.

23 HTTP Protokolü Nedir? HTTP, İnternet üzerinde metin, resim, hareketli görüntü ve ses aktarımı yapmamıza olanak sağlayan protokoldür.

24 Web Sayfaları Nerede Saklanır?
Web sayfaları sunucu denilen güçlü bilgisayarlarda saklanır. Bir web sayfasını sunucu üzerinde saklamanın yıllık bedeli 20$-30$ gibi ücretlerden başlamaktadır.

25 İnternet Adresi (URL) Nedir?
İnternete bağlı her bilgisayarın bir IP numarası vardır, ancak sayıları hatırlamak bizler için zor olduğundan İnternet üzerinde bu sayılarla belirlene bir adresi eşleştiren sunucu bilgisayarlar çalışmaktadır.

26 İnternet Adresi (URL) Nedir?
Örneğin adresini tıkladığımızda google bilgisayarının IP numarası belirlenir ve sizin bilgisayarınız bu numaraya yönlendirilir.

27 İnternet Adresi Nedir? İnternet adresilerinin sonrarında kullanılan kısaltmalar şu anlamlara gelmektedir: .gov: Hükümet kuruluşları .edu: Eğitim kurumları .k12: İlk ve ortaöğretim kurumları .org: Ticari amacı olmayan kuruluşlar .com: Ticari kuruluşları .mil: Askeri kuruluşları .net: Servis sunucuları .tv: Televizyon kanalları

28 İnternet Güvenli midir?
Hayır. İnternette güvenli gezinebilmek için bilgisayarınıza: Virüs temizleme programı Casus temizleme programı Ateş duvarı kurmalısınız.

29 İnternet Güvenli midir?
Ayrıca Web gezgininizin güvenlik ayarlarını yüksek tutmalı, Güvenmediğiniz sitelerden dosya indirmemeli, Tanımadığınız kişilerden gelen dosyaları açmamalısınız.

30 İnternet Güvenli midir?
İnternet kafeler gibi genel kullanıma açık yerlerde bulunan bilgisayarlarda alışveriş ve bankacılık işlemleri yapmamalı, Ev adresi ve telefon numarası gibi kişisel bilgileri İnternet ortamına aktarmamalısınız.


"Bilgisayar Ağları ve İnternet" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları