Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aletler ve cerrahide kullanılan malzemeler -problemler ve çözüm önerileri- Dr İsmail Okan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aletler ve cerrahide kullanılan malzemeler -problemler ve çözüm önerileri- Dr İsmail Okan."— Sunum transkripti:

1 Aletler ve cerrahide kullanılan malzemeler -problemler ve çözüm önerileri-
Dr İsmail Okan

2 Aletler ve kullanılan malzemeler
Drenler Elektrokoter Damar mühürleme sistemleri Diseksiyon aletleri Dikiş malzemeleri Enjeksiyon Yeri

3 Gaz ve kompresler Alan aydınlatma Fasya ve cilt kapatma Damar, sinir ve luminal organları tanıma Arter, ven, sinir ve lenfatiklerin tanınması Monitorizasyon Yara enfeksiyonunu engelleme

4 Drenler Ameliyat sonrası
Ameliyat alanına konarak kanamayı, anastomozdan kaçağı erken tanımayı ve kontrolünü sağlar. Silikon, lastik, sert, yumuşak drenler Negatif, serbest drenajlar Problemler; tıkanma, faydalı periton sıvısını dışarı alma, asendan enfeksiyonlar

5 http://www. slideshare

6 Dren ve öneriler Dren tıkanması engellenebilir mi?
Drenler kullanıldıkları fonksiyon dışında kullanılabilir mi? Örneğin anastomoz ve çevresi görülebilir mi? Drenler anastomoz kaçağının monitorizasyonu için kullanılabilir mi? Sensör yerleştirme, anastomoz kaçağını hissedince renk değiştirme vs.

7 Elektrokoter Diseksiyonda, damar kapatmada, koagülasyonu sağlamada kullanılır Elektrik enerjisi ve ısı enerjisi kullanılır. Bipolar ve monopolar; cutting, spray, koagülasyon modları mevcut. Tecrübe ile kullanılır. Problemler; yanıklar, kontrolsüz ısı yayılımı nedeniyle hemen veya gecikmiş nekrozlar

8 Çalışma Önerileri Koter daha kontrollü hale getirilemez mi?
Diseksiyon için daha güvenli hale nasıl getirlebilir?

9 Damar mühürleme sistemleri
Elektrokoagülasyon (ligasure, enseal) Ultrasonik diseksiyon(ultrascision) Kullanım sırasında daha güvenli, ancak zaman kaybı çok. Koter diseksiyonu daha güvensiz ancak daha hızlı. Damar bağlama yerine kullanıldığında daha hızlı ve güvenli olduğu iddia ediliyor. Kullanım sırasında elleri yoruyor.

10 Mühürleme sistemleri ve öneriler
Daha ucuz, daha diseksiyona uygun,daha hızlı, daha ergonomik yapılabilir mi? Dmar kapatmanın başka yöntemleri olabilir mi? Örneğin, koter, ısı, ultrason, metal klipsler.....

11 Diseksiyon aletleri ve yeni teknikler
Jet su diseksiyonu Jet hava diseksiyonu

12 Diseksiyon aletleri ve yeni teknikler
Diseksiyon sırasında traksiyon ve kontertraksiyon için yeni bir alet geliştirilebilir mi? Diseksiyon sırasında disektör ile karşılaşılan organlar tanınabilir mi? Damar, içi boş organlar yaklaştıkça çok yaklaşıldığını gösteren veya fonksiyon göstermemeyi sağlayan bir sistem oluşturulabilir mi?

13 Diseksiyon sırasında görüntüleme öneriler
Damar ve sinirler farklı farklı görünebilir mi? Diseksiyon sırasında operatör organları rahat tanıyabilir mi? Diseksiyon sırasında nekrotik, kanserli dokular tanınabilir mi?

14 Dikiş yöntemleri Dikiş malzemeleri ( iplikler, iğneler, karınca çeneleri, stapler, zımbalar, barbed sütürler, Gümüş kapamalar, yapıştırıcılar, emilenler, emilmeyenler, ) Staplerler Dikiş makineleri

15 Fasya ve cilt dikişleri
Yapıştırıcılar Zımbalar İplik ve iğne Cilt ve fasya için yapıştırıcı ve zımbalar birlikte kulanılabilir mi?

16 Cilt ve fasya kapama Enfeksiyon önemli bir problem
Ciddi morbidite mortaliteye yol açmaktadır. Enfeksiyon önlenebilir mi? Antibiyotikli dikiş iğneleri Negatif basınçlı cilt kapama Cilt kapama için öneriler ( yüksek oksijen uygulaması, negatif basınç sistemleri)

17 Enjeksiyon Vücuda gerekli ilaçların verilmesi için iğneden daha az ağrı veren sistemler mümkün mü? (Per Oral, subkutan, intramusküler,intravenöz, intradermal, intraosseoz, rektal, vajinal, sublingual, intratrakeal, intranazal, cilt)

18 Gaz ve kompresler Kullanımları gerekli Pamuktan yapılmış
Ameliyatta kanamayı kontrol etme, incitmeden organları tutma, sıvıyı absorbe etme, Vücutta kalırsa enfeksiyon oluşturma riski yüksek, yapışıklığı tetikliyor.

19 Gaz ve kompresler Gaz sayımı yerine daha kolay bir yol mevcut mu?
Gaz ve kompresler yerine sıvıyı emebilen, uunutulursa vücutta emilebilecek bir malzeme yapılabilir mi? Gaz ve kompreslerin unutulmayı engellemek için vücutta bir süre kaldıktan sonra renkleri değişebilir mi?

20 Ameliyat ışığı Alan aydınlatma Ameliyat ışıkları daha kulalnışlı hale nasıl getirlebilir? Ameliyat masası aydınlatma Baş lambası Derinliklere ışık yerleştirme Ekartörlere ışık yerleştirme Koter ucuna ışık yerleştirme Kablosuz ??

21 Hasta monitorizasyonu
Hastalar için hergün kan alınması gerekiyor. Hemogram, kan biyokimyası, idrar tetkikleri, mikrobiyoloji seroloji..... Hastanın günde dört defa kan basıncı, nabzı, ateşi ölçülüyor. Hastanede bunların yerini alabilecek sistemler ve eve gönderdiğimiz hastanın ölçümlerinin yapılması mümkün müdür?


"Aletler ve cerrahide kullanılan malzemeler -problemler ve çözüm önerileri- Dr İsmail Okan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları