Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Afet Bilinci Eğitimi ve Toplum Afet Gönüllülüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Afet Bilinci Eğitimi ve Toplum Afet Gönüllülüğü"— Sunum transkripti:

1

2 Temel Afet Bilinci Eğitimi ve Toplum Afet Gönüllülüğü
Mustafa AYDIN Vali Yardımcısı Nisan 2011

3 YIL 1999 !... “ASRIN FELAKETİ” olarak geçti
MARMARA 7,4 büyüklüğünde depremle sarsıldı Tarihe “ASRIN FELAKETİ” olarak geçti

4

5 YIL 2005 !... İZMİR 5,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı (!)

6 Yer : Seferihisar - İZMİR
Tarih : Ekim 2005 Yer : Seferihisar - İZMİR

7 11 Mart 2011 Japonya depremle sarsıldı Tarihin 5. Büyük Depremi !...
8,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı Tarihin 5. Büyük Depremi !...

8

9

10 TÜRKİYE

11 JAPONYA

12 TÜRKİYE

13 JAPONYA

14 TÜRKİYE

15 JAPONYA

16 TÜRKİYE

17 JAPONYA

18 JAPONYA TÜRKİYE

19 BU FARK NEDEN ? ÇÜNKÜ; Afet Yönetimini iyi biliyorlar. Halk bu yönetimin içinde yer almış, bilgi sahibi olmuş.

20 BİLGİ SAHİBİ OLMAK NE SAĞLAMIŞ ?
BİLİNÇ Yaşlılar ve çocuklar dahil herkes ne yapacağını tam olarak biliyordu. Aynen de yaptılar. AĞIRBAŞLILIK Hiçbir dövünme ya da aşırı hareketlerle ızdırap ifade etme görüntüsü yok. Hiçbir kaba söz ya da sert el kol hareketi yok. Sakinlikleri takdire ve övgüye değer. ERDEM (Bencil olmama) İnsanlar sadece o anda ihtiyaçları olan şeyleri satın aldılar, herkes bir şeyler alabilsin diye. DUYARLILIK Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı. Korunmayan bir bankamatiğe hiç kimse saldırmadı. Güçlüler zayıflara baktı. DÜZEN Yollarda korna çalmak, sollamak yok. Sadece anlayışlı tavırlar. Bir mağazada elektrikler kesildiğinde, insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflarına koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar.

21 NE YAPACAĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? Kendinize sorun;
Bir afet yaşadığınızda, NE YAPACAĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

22 KENDİNİZE SORUN; Deprem anında bir arada değilseniz ailenizle nasıl ve nerede buluşacaksınız? Yardımlar gelinceye kadar nerede barınacaksınız? Özel bakıma muhtaç aile bireylerinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaksınız? ? ? ?

23 Unutmayalım ki! Afetler sırasında ve sonrasında ihtiyacımız olan birçok bilgi ve beceriyi ancak afet öncesinde hazırlanmışsak uygulayabiliriz.

24 Sizce; Yıkıcı bir depreme yeterince HAZIR MIYIZ ?

25 Bu sevimsiz soruyu; Birey Aile Mahalle İlçe İl Ülke olarak farklı seviyelerde sormalıyız.

26 HAYIR! AFET BİLİNCİNİZ … SİZİ KİM KORUYACAK BİR DEPREM UZMANI MI?
GÜÇLÜ BİRİ Mİ? PARANIZ MI? HAYIR! AFET BİLİNCİNİZ …

27 Temel Afet Bilinci Eğitimi
Peki nasıl ??? Temel Afet Bilinci Eğitimi alarak ! Toplum Afet Gönüllüsü olarak !

28 Temel Afet Bilinci Eğitimleri
Afetler hakkında genel bilgiler ile deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler Depremler ve ilimizin depremselliği Binalarımız ve yapım teknikleri EĞİTİMCİLER İNŞAAT MÜHENDİSİ JEOLOJİ / JEOFİZİK SİVİL SAVUNMA UZMANI

29 EVET Mİ? Afetler Ülkesi Türkiye'de:
Doğal yıkımlar bir yazgı olmaktan çıkarılamaz mı? Güvenli bir çevrede yaşamak istiyor muyuz? EVET Mİ?

30 ANAHTAR; SİZİN ELİNİZDE HEPİMİZİN ELİNDE ANAHTARIMIZ; TOPLUMSAL SORUMLULUK DUYGUSU VE ONA UYGUN DAVRANIŞLAR

31 TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLMAK
Afet bilincine sahip, Öncelikle kendisi ve yakın çevresi için sonra içinde yaşadığı toplum için bir şeyler yapması gerektiğine inanan, Neyi, niçin, nasıl yapıldığını bilen, Her şeyi devletten beklemeyen, Toplumsal sorumluluk bilinci gelişmiş birey olmak demektir.

32 Afet bölgesine yetkililer, ekipler veya görevliler gelene kadar ilk yardım, arama kurtarma ve sosyal yardım hizmetlerinde ilk müdahaleyi doğal olarak ve kendiliğinden mahalleli veya o yörede yaşayanlar yapmakta olup, bu durum can ve mal kaybını önleme açısından son derecede önemlidir.

33 BU NEDENLE … Halkımızın kendi can ve mal güvenliği için sokak sokak organize olması gerekmektedir.

34 TOPLUM AFET GÖNÜLLÜLERİ PROJESİ
Aynı mahallede yaşayan veya aynı kurumda çalışan, Afetlere hazırlıklılığı yaşam felsefesi haline getirmiş, Kendisine ve çevresine yardımcı olabilmek için verilecek eğitimlere kendi isteğiyle gönüllü olarak katılan bireyler AFETE HAZIR İZMİR Kuruluş Afet Gönüllüleri Mahalle Afet Gönüllüleri

35 NEDEN TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ ?
Yaşadıkları mahalleyi/çalıştığı işyerini iyi tanıyan, Mahalle halkı/kurum çalışanları tarafından tanınan, Kendisine saygı duyulan ve güvenilen bireylerden oluşan toplum afet gönüllüleri, afet anında daha faydalı olacaklardır.

36 KİMLER TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİR?
HERKES…

37 KİMLER TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİR?
Ayrıca, toplum afet gönüllüleri içinde konuya ilgi duyan, sözü dinlenen veya konu ile ilgili teknik bilgisi olanlar da bulunmalıdır. Toplum afet gönüllülerinin içinde cinsiyet, yaş ve meslek konularında çeşitliliğe dikkat edilmelidir.

38 KİMLER TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİR?
Kuruluşlardaki toplum afet gönüllülerinin, mahalledeki çalışmalarda da yer alması, katkı sağlaması, önemli bir konu olarak değerlendirilmelidir.

39 NEDEN GÖNÜLLÜ OLMALISINIZ?
Kendiniz İçin: Doğru davranış biçimlerini bilirseniz, size yardımcı olabilecek kişiler gelene kadar yaşamsal tehlikeyi bertaraf edebilir ya da hayatta kalma şansınızı arttırabilirsiniz. En Yakınınızdakiler İçin: Yetkililer ve profesyoneller afetten hemen sonra olay yerine gelemeyecektir. Bilinçli olduğunuz ve gereken eğitimleri tamamladığınız takdirde onlara faydalı olabilirsiniz.

40 NEDEN GÖNÜLLÜ OLMALISINIZ?
Zaman Kazanmak İçin: Mahalleniz ve çalıştığınız kurum hakkında sahip olduğunuz bilgileri yetkililerle paylaşmanız ve bu sayede de işleri kolaylaştırmanız, zaman kazanmak açısından önemli olacaktır. Mahallede Dayanışma İçin: İlk şoku atlattıktan sonraki dönemde, çevrede kötü niyetli kişilerin davranışlarını engelleyebilirsiniz. Toplumun dayanışma gücünü yükselterek dışarıdan yardıma gelenlere yol gösterebilirsiniz. Mahallenizde yaşamın olağan şekilde sürmesine katkı sağlayabilirsiniz.

41 BAŞARI Doğru Davranış Doğru Müdahale Birlikte Çalışma

42 PROJENİN BAŞARIYA ULAŞABİLMESİ İÇİN
TÜM YETKİLİ VE İLGİLİ KİŞİLER; 1. Konuya önem vermeli, 2. Çalışmalara bizzat katılmalı, 3. Gereken desteği vermeli, 4. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları proje içerisinde yer almalı ve muhtarları desteklemelidir.

43 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI/ MESLEK ODALARI NE YAPMALI?
Sivil Toplum Kuruluşları/Meslek Odaları; a. Kendi bünyelerinde, b. Üyelerinin yaşadıkları veya sivil toplum kuruluşunun/meslek odalarının çalışma yürüttüğü mahallelerde, c. Üyelerinin görev yaptığı kurumlarda Bu projenin hayata geçmesi için görev almalıdırlar veya önder olmalıdırlar.

44 MAHALLE MUHTARLARI NE YAPMALI?
Mahalle muhtarlarımız konuya önem vermeli ve mahallelerde gönüllü tespitlerine başlanmalıdır, tespit edilen gönüllülerin kayıt formları doldurularak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

45 MAHALLE MUHTARLARI NE YAPMALI?
Gönüllü tespiti ve eğitimi amacıyla mahallede çalışma yapacak olan eğitmenlerimizle işbirliği yapmalıdır. Tespit edilen gönüllülerin mahallelerde yapacağı çalışmalara katılıp, onlara destek olmalıdır. Gönüllülerin aynı sitede, aynı sokak ve caddede yaşaması ve birbirlerini tanımaları önemli bir husus olarak değerlendirilmelidir.

46 Proje uygulamasında ETKİN kişi MUHTAR
Proje uygulamasında ETKİN kişi MUHTAR ! Muhtar mahallesinde Toplum Afet Gönüllüsü oluşturma yönünde çalışma yapmazsa/yapamazsa !... Ya muhtara destek vererek Ya da muhtarsız

47 TAG Eğitimi İçeriği 1.Bölüm: Amaç ve Öngörüler Temel Afet Bilincine Genel Bakış ve Afete Hazırlık 2.Bölüm: Hafif Arama Kurtarma Bina Hasar Sınıflandırması 3.Bölüm: Yaşam Kurtaran Önlemler Tıbbi Olmayan Triaj Halk Sağlığı Afette Psikolojik İlkyardım 4.Bölüm: Sivil Savunma Mahalle Görevlileri Mahallede Afete Hazırlık Olay Kumanda Sistemi (OKS) Prensipleri

48 Sakin ve planlı davranarak hayat kurtarabileceğinizin farkında mısınız?

49 Geçmişini hatırlamayanların yazgılarında geçmişi yeniden yaşamak
vardır George Santayana

50 SON SÖZ … Afetlere karşı daha dirençli bir toplum olabilmek için; Temel Afet Bilinci Eğitimlerine katılalım. Gruplar oluşturup Toplum Afet Gönüllüsü Eğitimleri alalım.

51 SUNUMUN ULAŞILACAĞI WEB ADRESİ:
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ HAKKINDA İL ACİL YARDIM PLANI TOPLUM AFET GÖNÜLLÜLERİ (TAG) DEPREMLER ORMAN YANGINLARI YANGINLAR EĞİTİMLER KİTAPLIK İLETİŞİM HAVA DURUMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) DANIŞMA KURULU ZİYARETLER ETKİNLİKLER SUNUMLAR

52 Teşekkürler …


"Temel Afet Bilinci Eğitimi ve Toplum Afet Gönüllülüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları