Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İsimlerin yerini çeşitli yönlerle tutan sözcüklerdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İsimlerin yerini çeşitli yönlerle tutan sözcüklerdir."— Sunum transkripti:

1 İsimlerin yerini çeşitli yönlerle tutan sözcüklerdir.
ZAMİR(ADIL) İsimlerin yerini çeşitli yönlerle tutan sözcüklerdir.

2 A-SÖZCÜK HALİNDEKİ ZAMİRLER
1-Kişi (şahıs)Zamirleri: İsimlerin yerini kişi yoluyla tutan zamirlerdir. Ben: Bana düşmez can vermek, yumuşak bir kucakta; Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum. Sen: Sen deli bir kısrak, ben isimsiz kahraman Nasıl da sevmişim seni anlayamadım. O : O bir kenar mahalle dilberi Ben bir kenar mahalle şairi.

3 Biz: Bir gün akşam olur, biz de gideriz, Kalır dudaklarda şarkımız bizim... Siz : Bir geniş bahçe gibi size açıktı derdim, Ruhunuzun çölünde bütün bir ömrü verdim. Onlar: Yavruların bekleşir sokaklarında köyün Onları doyurmaya şimdi de evde döğün.

4 2-Dönüşlük Zamiri: “Kendi”:kişi kavramını pekiştiren “kendi” adılına dönüşlü (özlük adılı) denir. “Kendi” adılı, iyelik eklerini alarak kişilerin öz varlığını anlatır: tekil çoğul 1.kişi kendim kendimiz 2.kişi kendin kendiniz 3.kişi kendi (kendisi) kendileri Kendim ettim, kendim buldum; Gül gibi sararıp soldum. NOT: “Kendi” zamiri isim tamlamalarında ilgi hal eki (tamlayan eki) almaz.Bu şekilde yapılan tamlamalar belirtili isim tamlaması sayılır. Andım birer birer, acıdım kendi hâlime. Aksetti bir dakika uzaktan hayâlime Not: Dönüşlülük zamiri, yinelemeli kullanımla, ikileme kurarak belirteç görevini üstlenir. Varır bir münkire müşkil sorarsın Kendi kendini cehenneme salarsın. Not: Dönüşlülük zamiri özneden sonra gelerek özneyi pekiştirme görevinde kullanılabilir. Beni çağırmadınız, kalkıp ben kendim geldim, Uzaklardan size bir haber getirdim geldim.

5 3-İşaret Zamirleri: İsimlerin yerini işaret yoluyla tutan zamirlerdir.
Bu: Havada bulut yok bu ne dumandır?Mahlede ölen yok bu ne figandır? Şu: Deme şu niçin şöyle/ Yerindedir o öyle Bak sonunda sabreyle/ Mevla görelim neyler Neylerse güzel eyler... O: Seversin dünyayı doludizgin Ama o bunun farkında değildir Ayrılmak istemezsin dünyadan Ama o senden ayrılacak

6 Bunlar: Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler; Sakarya, kandillere katran döktü geceler. Şunlar: Şunlara bak!dedi.Ulan sinema artisti gibi be! Onlar: Kuşlar mıdır onlar ki her akşam Alemlerimizden sefer eyler?

7 Burası: Nice nice kavimler gelip geçti buradan Hakimiyet bizdedir bin yıl geçti aradan Türk’e ebedi mekân kılıverdi Yaradan Bilmeyenler öğrensin burası Anadolu Şurası: Zaman zaman sıkar dünya dar gelir, Söyleyemem, belki sözüm hor gelir. Gönül ister gücüm yetmez zor gelir, Sızılar göğsümün şurası bende. Orası: Siz baksanız bir şey göremezsiniz Benim yurdumdur orası Ardıçlar, gürgenler, tozlu yollar Tokat’la Niksar arası.

8 Böylesi: Ayrıldı orta yerden aya benzer güzel ki Gözlerim rüyada da görmedi böylesini. Öylesi: Öylesine hiç yüz vermeye gelmez. Şöylesi: Eşarp ile fiyonk yapmanın şöylesini biliyor muydunuz? Ötesi: Tabiplerde ilaç yoktur yarama Aşk deyince ötesini arama

9 Bura: Ekin ektim düzlere / Diken oldum gözlere İşte ben gider oldum / Bura kalsın sizlere. Ora: Gönlümüz kılıçtır,tenimiz kını Orada saklarız vatan aşkını Şura: Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı Şuraya bir yatak ser yavaş yavaş Sakallı yok mu işin? Git cehennem ol şuradan! Ne dırlanıp duruyorsun sabahleyin oradan. Öte: Gurûbda sırlı renklerle tüllenir yamaçlar, Öteden gölgeler gibi salınır ağaçlar… Beri: Öteden saikalar parçalıyor afakı Beriden zelzeleler kaldırıyor amakı.

10 Not: “O” sözcüğü insanların yerine kullanıldığında kişi zamiri insan dışındaki varlıkların yerine kullanıldığında işaret zamiri olur. O, mavi gözlü bir devdi Minnacık bir kadın sevdi. (kişi zamiri) O benim milletimin yıldızıdır,parlayacak. O benimdir o benim milletimindir ancak. (işaret zamiri) Beni bilse bilse çiçekler bilir, dostlarım, Niçin yaşadığımı ben onlara söyledim. “Ölen insan mıdır, ondan kalacak şey: Eseri; Bir eşek göçtü mü, ondan da nihâyet: Semeri.”

11 Not: İşaret zamirleri, isimlerin yerlerini tuttukları gibi, bağlam içinde daha önce geçmiş kavramın, bir cümlenin yerini de tutabilirler. Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bizarım. Mehmet Akif Ersoy Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu Gelir de adl-i İlahi sorar Ömer’den onu

12 3-Belgisiz Zamirler: Hangi ismin yerini tuttuğu açıkça belli olmayan zamirlerdir. Biri: Bir evde iki kız biri çuvaldız biri biz Biri yer biri bakar,kıyamet ondan kopar Kimi: Çıtırdayan çalılar dört cana can katıyor Kimi haydut kimi kurt masalı anlatıyor. Herkes: Gidip İstanbul’dan ferman getirdim Herkesin sevdiği verilsin deyi. Kimse: Kapat gözlerini kimse görmesin Yalnız benim için bak yeşil yeşil

13 Biraz: Bugün çok fazlayım kendime/birazımı al… Bazısı: Bazısı, düşünür, bazısı cahil Kimisi vahşidir, kimisi ehil. Birkaçı: Birkaçı birleşerek köyün yiğitlerinden Dün gece dağ yolunda gizli pusu kurdular. Başka: Bir çoban parçasısın, olmasan bile koyun, Daima eğeceksin başkalarına boyun;

14 Birçoğu: Ama birçokları davetli değilmiş, kime ne? Bu açılmaz kapılar, şimdi açık her gelene. Her biri:. Uçtu kuşların kervanı / Her biri bir dala gider. Şey: Nasıl olsa zamanla her şeyin bir sonu yok mu? Ömür dediğimiz şey küsecek kadar çok mu? Çoğu: Aksetmiyor çoğunda fikirler ayan beyan Hayyam imiş hakikati az çok fısıldayan. Falan: Dünyada tatmamış havz-ı kevserden; Ahrette beklesin, cennet falan var!...

15 Filan: Yolda duydum ki: filan nahiyenin a’yânı, Üç gün evvel kovuvermiş hoca bilmem filanı. Hepsi : Kaybolur hepsi de bir anda kararmakla batı. Az sürer gerçi fakir Üsküdar'ın saltanatı; Niceleri: Dost dost diye nicesine sarıldım Benim sâdık yârim kara topraktır Hiçbiri: Sordum, yazık ki, hiçbiri ismin ne bilmiyor Sensiz geçen hayata yaşanmış denilmiyor.

16 5-Soru Zamirleri İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir.
Hangisi: Dertlerim öyle çok ki hangisine yanayım? Bir resim bile yok ki bakarak avunayım. Kaçı: Bu kaçıncısıdır korkular ırmağında su içişim? Kim: A benim bahtiyarım! / Gönlümün tahtı yarim. Yüzünde giz izi var, / Sana kim baktı yarim? Ne: Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allah’ım bu çizgili yüz? Nerede: Nerede kardeşlerin cömert Nil,yeşil Tuna? Giden şanlı akıncı ne gün döner yurduna?

17 Nereden: Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor? Barbaros belki donanmayla seferden geliyor. Neresi: Haydi şimdi bulunuz haksız olan yer neresi? Bana kalsaydı döverdim alimallah teresi! Nereye: Gidersen kim sular fesleğenleri? Kuşlar nereye sığınır akşam olunca? Nesi: Şikayet adetimiz,yoksa rüzgarın nesi var? Serin serin bu yaz akşamlarında esmesi var. Not:Bazı cümlelerde soru zamiri bulunduğu halde cümle soru anlamı taşımayabilir. Nereye gitsem gözlerini soruyor çocuklar. Nereme dokunsanız gül tadında bir sancı.

18 B-EK HALİNDEKİ ZAMİRLER
İlgi Zamiri: Bazı durumlarda belirtili isim tamlamalarında tamlanan durumundaki isim düşer düşen ismin yerine “ki” tamlayana eklenir.Bu ki ekine ilgi zamiri denir. Bir şey var senin gözlerinde; içimi ısıtıyorlar, sağ olsunlar. değişik bakıyorlar, kimseninkine benzemiyor.. Şah Cihan görseydi / Sana gıpta ederdi. Mümtaz´a olan sevgisi / Seninkinin yanında azmış derdi. Eğil salkım söğüt eğil / Bu benimki sevda değil. İlgi zamiri “ki” sıfat yapan “ki” ile karıştırılmamalıdır. Çöllerde kalmış gibi yanıyor, yanıyorum Başımdaki gökleri bir bulut sanıyorum. Gömütleri andıran yapılarınızdaki Yaşantılarınıza evler getirdim geldim.


"İsimlerin yerini çeşitli yönlerle tutan sözcüklerdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları