Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU"— Sunum transkripti:

1 T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU
RUH VE BEDEN SAĞLIĞI ÜLÜĞÜ Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU Eskipazar /KARABÜK

2 “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” (Nahl,18)
T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Kıymeti Bilinmeyen Nimet: Sağlık Yüce Rabbimiz yaşadığımız şu dünyada sayısız birçok nimet vermiştir. Kur’an şöyle der: وَإِن تَعُدُّواْ نِعْمَةَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ اللّهَ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” (Nahl,18)

3 لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
AYET-i KERİME ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ “Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.” Tin suresi 4 Bilindiği gibi yüce dinimiz İslam insana ve insan hayatına büyük öner vermektedir.çünkü insan cenab-ı Hakk”ın en üstün yaratığıdır. En güzel surette yaratılan insanın bir takım görev ve sorumlulukları da vardır.Bunlardan birisi de hayatını ve sağlığını korumaktır. ÖMÜRDEN HESABA ÇEKİLECEĞİZ.

4 Bedenin gıdaya ihtiyacı olduğu gibi Ruhun da gıdaya ihtiyacı vardır.
T.C ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ İnsan RUH &BEDEN den oluşur.Her ikisi aslında bütündür.İkisi de ihmal edilemez.Bedeni doyurup Ruhu aç bırakamayız Bedenin gıdaya ihtiyacı olduğu gibi Ruhun da gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun gıdası :İBADETtir.O halde beden sağlığını korumamız gerektiği gibi RUH sağlığını da korumalıyız ki o da ibadetle olur. Ve bedenimiz bir EMANETTİR.Bedenimizi nerede ne şekilde kullandığımızdan hesaba çekileceğiz.

5 1-Ömrünü nerede tükettiğinden,
EFENDİMİZ(a.s) BUYURUYOR Ki “Kıyamet gününde insan şu hususlarda sorgulanmadan, hesap meydanından ayrılamaz: 1-Ömrünü nerede tükettiğinden, 2-Gençliğini nerede ve ne şekilde yıprattığından , 3-Malını nereden kazandığından, 4-Malını nerelere harcadığından 5-Bildikleriyle amel edip etmediğinden.”   Tirmizi kıyamet 1(3531)

6 T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Bedeni &Sağlığı korumak ,dinimizin temel amaçlarındandır.Esasen dinimizin emir ve yasakları şu 5 şeyi korumaya yöneliktir: 1-Dini Korumak 2-Canı Korumak 3-Aklı Korumak 4-Nesli Korumak 5-Malı Korumak

7 Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin iki temel yolu vardır.
Hastalanmadan önce sağlığı koruma, Hasta olduğumuz zaman eski sağlığımıza dönebilmemiz için tedavi olmaktır. En önemli olanını ise sağlıklı olmayı devam ettirebilme olduğunu da Sevgili Peygamberimizin şu hadisinden öğreniyoruz.

8 HADİS-İ ŞERİF PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ: شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَغِنَاءَكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَفَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ وَحَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ. Beş şey gelmeden, beş şeyi ganimet bil: 1-Yaşlılıktan önce gençliği, 2-Hastalıktan önce sağlığı, 3-Fakirlikten önce zenginliği, 4-Meşguliyetten önce boş vakti 5-Ölümden önce hayatı .

9 TEMİZLİK :Hz. Peygamberimizin ifadesiyle “Temizlik İmanın yarısı” dır.
Ayrıca ibadetlerde yine temizlik şarttı aranmıştır. Namazın temel şartlarından ilki temizliktir. (Hadesten ve Necasetten taharet) Kişinin gusül gerektiği zamanlarda gusletmesi, beş vakit, Cuma ve bayram namazları için abdestini alması, bedeninde, elbisesinde ve namaz kılacağı yerlerdeki pislikleri gidermesi namazın farzlarındandır.

10 Ayrıca uykudan uyanıldığı zaman yemekten önce ve sonra ellerin yıkanılması,
Kasık ve koltuk altlarının temizlenmesi, Tırnakların kesilmesi ve temiz tutulması, Küçük ve büyük abdest yapıldıktan sonra vücudun temizlenmesi, Birbirimizle olan diyaloglarımızda hep sağ elimizi kullandığımız için temizliğin sol elle yapılması Sevgili Peygamberimizin işaret ettiği sünnetlerdendir.

11 Fıtrat beştir: Sünnet olmak, kasıkları tıraş etmek, koltuk altını tıraş etmek bıyığı kısaltmak, tırnakları kesmek.” (Müslim, Taharat, 50) “Birinin uykusundan uyandığında elini üç defa yıkamadan kaba daldırmasın. Çünkü elinin nerede gecelediğini bilemez.” (Müslim, Taharat, 87) İbn Abbastan rivayetle, “Sevgili Peygamberimiz kabirlerinde azap gören iki kimsenin sesini duydu ve “Bu ikisinden biri idrarından sakınıp korunmadı, diğeri de koğuculuk yapmak için dolaşırdı” buyurdu. (Müslim, Taharat 110)

12 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI: Bedeni sağlığımız açısından dikkat edeceğimiz bir başka husus ise ağız ve diş sağlığımızdır . Nitekim Sevgili Peygamberimiz ağız ve diş sağlığı için her daim misvak kullanmış ve Ümmetine misvak kullanmayı emretmiştir. « لَوْلا أَنْ أَشُقَّ عَلى أُمَّتي ­ أَوْ عَلى الناس ­ لأمرْتُهُمْ بِالسِّواكِ معَ كلِّ صلاةٍ » "Ümmetimi (veya  insanları) zora sokmaktan endişe etmeseydim, onlara her namaz vaktinde (dişlerini) misvaklamalarını emrederdim.“ (Riyazü’s-Salihin, Hadis No:1199)

13 Dengeli Beslenme: Bedeni sağlığımızı koruma bakımından en temel unsurlardan biride Dengeli Beslenmektir. Aslında bütün işlerimizde dengeyi kaybetmemek elbette lehimize olacaktır. Yüce Rabbimiz Kutsal Kitabımızda: وكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ “… Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez” A’râf Sûresi   31.

14 T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Ayet böyle buyurarak, yeme ve içmede dengeli olmamız gerekliliği üzerinde durmuş, aşırı yemek suretiyle israf yasaklanmıştır. Günümüzde obezite olarak adlandırılan şişmanlık bir hastalık olarak ele alınmış, bunun temel sebebi ise bilinçsizce yapılan yemek tüketimi olduğu vurgulanmıştır.. Müslüman’a yakışan ise, her işinde olduğu gibi yemede de orta yolu tutmaktır.

15 نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس الصحة والفراغ
PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس الصحة والفراغ “İki nimet vardır ki insanlar onda aldanmışlardır: 1-Sağlık 2-Boş vakit.”

16 Çünkü dünya saadetinin başı sağlıktır.
Ömür ,sağlık içinde devam ettiği sürece güzeldir. Çünkü dünya saadetinin başı sağlıktır. İnsanın sağlığı yerinde olmazsa hayatın tadı, lezzeti olmaz.. Onun içindir ki,Kanuni sultan Süleyman bir nefes alıp verecek kadar sağlık içinde olmanın;dünyanın bütün imkanlarından daha değerli olduğunu şöyle ifade eder. “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

17 Başka bir hadis-i şerifte ise ;Tedavi olmayı ilahi takdire aykırı sayarak
Ey Allah`ın Rasulü tedavi olalım mı?Allah`ın takdirine karşı bunun yararı olur mu? diye soranlara “Tedavi olmak da Allah`ın takdiridir.Tedavi olunuz,zira Cenab-ı Hak hiçbir hastalık yaratmamıştır ki,devası ile yaratmış olmasın.Sadece biri ,yani yaşlılık müstesna.” buyurmuşlardır.

18 Sağlığa Zararlı Şeylerden Uzak Durmak
Sağlığı korumanın temel kıstaslardan biride zararlı şeylerden uzak durmaktır. İçki(Alkol),uyuşturucu,sigara vs zararlılardan uzak durmak lazımdır. Yüce Dinimizde sağlığa zararlı olacak şeyleri haram kılmış ve bunlardan uzak durmamız için bizlere tavsiyede bulunmuştur. İçecekler içinde insana en Zaralı şey alkollü içecekleridir. Adı ve tadı farklı da olsa sarhoşluk veren her şey alkol olarak kabul edilmiş, Alkol ise dinimizde haram kılınmıştır. Kuran-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır.

19 ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ 90 - Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz Mâide Sûresi 90

20 TİNETÜ'L-HABAL NEDİR? Allah ahdetmiştir ki sarhoş edici içki içmede ısrar eden kimseye mutlaka ‘Tinetü’l-Habal’ içirilecektir.Kendisine Tinetü’l-Habal nedir? diye sorulunca “CEHENNEM EHLİNİN VÜCUTLARINDAN ÇIKAN TER VE İRİNDİR” cevabını verir (Müslim,Eşribe,72;K.Sitte C.7 Sh.277)

21 İçki niçin haram kılınmıştır?
Çünkü islam dini,iyi temiz ve insan sağlığına yararlı olan şeyleri helal; Pis ve zararlı olan şeyleri de haram kılmıştır. İçki ise pek çok zararları olan bir maddedir. “Şeytan işi birer pisliktir” ifadesine dikkat edin. Şu ayet-i kerimede bu daha güzel anlaşılmaktadır.

22 AYET-i KERİME ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ 91.Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan (İbadetten) alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? Mâide Sûresi 90

23 İçkinin Ruh,Beden ve Toplum sağlığına zararları
ÜLKEMİZDE: Cinayetlerin % 85 Boşanmaların % 80’i. Irza tecavüzlerin % 50 Şiddet olaylarının % 50 Trafik kazalarının. % 65 Eşlerini dövenlerin % 70 Akıl hastalarının % 60 sebebi alkoldür. “İçki Bütün kötülüklerin anasıdır” Hadis-i Şerif .

24

25 MUM YAĞI KADMİNYUM BÜTAN ÇÖZÜCÜ BÖCEK İLACI RADON TUVALET TEMİZLEYİCİSİ ASETON BOYA METHAN ARSENİK EGZOS ROKET YAKITI

26 Dünyada en çok rastlanan ve en fazla
ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir. Akciğer kanserlerinin % 95’i sigaraya bağlıdır

27

28

29 Sigara ile ilgili istatistikler
Trafik terörü yılda 8-9 bin insanımızın , Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın, hayatına mal olmaktadır. Her yıl kişi ne anlama geliyor? Her gün bir uçak düşüyor ve 300 kişiye yakın insan ölüyor. Bir şehrimize atom bombası atılıyor Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kimse sağ kalmıyor

30

31

32 Pasif içiciler de tehlikede
Pasif sigara içmek ne demektir ? Başkalarının sigara dumanını solumaktır.

33 Pasif içiciler de tehlikede
Pasif sigara içmek ne demektir ? Başkalarının sigara dumanını solumaktır.

34 Sohbetimizin başında İNSANIN Mükemmel tam donanımlı yaratıldığını belirtmiştik.
Gerçekten de insan sadece kendine baksa yaratıcısını bulacaktır. Zira kendini bilen rabbini bilir…

35 ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki
ثُمَّ سَوَّاهُ وَنَفَخَ فِيهِ مِن رُّوحِهِ وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ قَلِيلًا مَّا تَشْكُرُونَ “Sonra onu şekillendirip ona ruhundan üfledi. Sizin için işitme, görme ve idrak duygularını yarattı.Ne kadar az şükrediyorsunuz!” SECDE SÛRESİ 9

36 Bir İnsan vücudunda ortalama 350 den fazla aza (Organ) bulunmaktadır.
Hiç şüphesiz her biri diğerinden kıymetsiz değildir.Bunların bazılarını yani dış organlarımızı gözle görebildiğimiz halde ,iç organlarımızı ancak ameliyatla görebiliriz. Bizim için gördüklerimizde,görmediklerimizde son derece kıymetli organlarımızdır.Her biri trilyonlar değerindedir.Yine biliriz ki, bu organların bazıları hayati önem taşırlar. En önemli organımız hiç şüphesiz KALBİMİZ dir. Kalbimiz ahiret hayatı içinde ,dünya hayatı içinde son derece önemlidir.

37 En önemli organımız KALBİMİZ dir.
KALP: :Biyolojik kalp/kan pomalayan organdır. KALP: Manevi olan kalp.Gönüldür.iç dünyamızdır. Efendimiz “Bedende bir et parçası vardır ki o düzgün olursa bütün beden düzgün olur ,O bozuk olursa bütün vücut bozulur.Dikkat edin O kalptir.” buyurduğu kalptir.

38 Vücudumuzun en önemli organlarından olan Kalbimiz,dakikada defa atmaktadır. Bir günde kalbimizin atışı (Yüz bin) kadardır.Kalbimiz bir günde 10 tonluk bir tankeri dolduracak kadar kanı damarlarımıza fışkırtmakla görevlidir.

39 T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ On bin litrelik bir tanker Ve Bir insan kalbi

40 Şüphesiz kalbimizde 10 ton kan yoktur. Vücutta 5
Şüphesiz kalbimizde 10 ton kan yoktur.Vücutta 5.5 litre kadar kan bulunur. Bir sürahiyi dolduracak kadardır.Ancak bu miktar kan devr-i daim ile kalbe gelip atılmakta ve bir günde 10 tonu bulmaktadır. Bütün bunlar Cenab-ı Hakk`ın kudret mucizelerine açık deliller değil de nedir?.

41 Bütün bu ince hesaplar ince işler nasıl tesadüfen ve kendi kendine olabilir.?
Akıl ve şuuru olmayan tabiat denilen şey bunca ince hesapları ,ilimle şuurla yapılması lazım gelen şeyleri yapabiliyor.Bu mümkün mü?.Allah`tan başka birinin bu ince hesaplı ,planlı programlı şeyleri yapabilmesi mümkün olabilir mi ?Elbette mümkün olamaz. İnsanı böylesi harika bir şekilde yaratan,bir tek insanın içersine adeta alemleri sığdıran,kainatı yerleştiren Rabbimize ömrümüzün saniyeleri adedince şükretsek basit kalmaz mı?

42 Konumuzla ilgili Hz. Ali (r.a) ın şu sözleri de çok dikkat çekicidir.
“Sen kendini küçücük bir cisim mi sanıyorsun? Halbuki sende büyük bir alem toplanmış, dürülmüştür.” Gerçekten İnsan dıştan bakınca küçük bir cisim gibi gözükse de yakından incelendiği zaman görülecektir ki;onda adeta kocaman bir hazine saklıdır. Öyle ise adeta özenilerek yaratılmış olan ve böylesine bir sanat harikası olan insanoğlunun bu dünyadaki vazifesi nedir? Ne yapmalıdır,nasıl davranmalıdır? Sorusuna cevap arayalım.

43 Değerli Müslümanlar ! Burada tefekkür edilmesi ve düşünülmesi gereken bir durum yok mudur.? Bu denli mükemmel bir şekilde yaratılan insanın, her bir organın, kendine göre bir sorumluluk ve yükümlülükleri oluyor da, insanın hiç mi sorumluluk ve yükümlülükleri yoktur.O başı boş mu bırakılmıştır?

44 وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
T.C ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ “Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar öndürülmeyeceğinizi mi sandınız?” وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” Zâriyât Sûresi 56

45 T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ
İRTİBAT: TEL: FAKS: @-POSTA: DUYURU Hac Kayıtları başlıyor.Kayıtlar …….tarihleri arasında ilçe müftülüğümüze yapılacaktır.Ayrıntılar daha sora den duyurulacaktır. …… 2013/ CUMA

46 SUNDU ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ İRTİBAT: TEL: 0 370 818 10 67
T.C ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ İRTİBAT: TEL: @-POSTA: ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ SUNDU / CUMA


"T.C. ESKİPAZAR MÜFTÜLÜĞÜ Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları