Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAC.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAC."— Sunum transkripti:

1 HAC

2 “Hacca gidip gelmeye gücü yetenlerin Beyt-i Şerif-i ziyaret etmeleri Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır.” (Ali İmran Suresi 97)

3 HAC nedir? Hac; İslam'ın 5 şartından biridir. Senenin belirli günlerinde ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek ve Arafat'ta vakfe yapmak suretiyle yapılan bir ibadettir. Hac Zilhicce ayının günleri yapılır. Bu günlere Kurban Bayramı günleri denilir. Bütün ibadetlerde olduğu gibi hac da Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. Yeryüzünde topluca yapılan en büyük ibadettir. Hicretin 9. Yılında farz kılınmıştır.

4 HAC KİMLERE FARZDIR? Müslüman olmak Akıllı olmak
Ergenlik çağına girmek Hür olmak Zengin olmak Sağlıklı olmak Hac yollarının güvenli olması Yeterli vakti bulunması

5 HACCIN VACİPLERİ HACCIN FARZLARI ŞEYTAN TAŞLAMA İHRAMA GİRMEK
MÜZDELİFEDE VAKFE SAFA MERVE ARASINDA SA’Y YAPMA KURBAN KESME İHRAMA GİRMEK ARAFATTA VAKFE KÂBE’Yİ TAVAF

6 İHRAM Hac niyeti ile bir kimsenin normal zamanda kendisine helal olan bazı şeyleri (tıraş olmak, yeşillik koparmak, avlanmak, canlı öldürmek, kavga etmek, tırnak kesmek…) haram kılmasıdır. İhramda beyaz ve dikişsiz elbise giyilir ve telbiye duası okunur.

7 TELBİYE DUASI Lebbeyk. Allâhümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnnel hamde vennigmete leke vel mülk. Lâ şerîke leke. Allahım! Senin emrine her zaman uyarım. Senin ortağın yoktur. Davetine uyarım. Hiç şüphe yok ki hamd de, nimet de, mülk de senindir. Senin ortağın yoktur.

8 KÂBE Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail (as) tarafından yapılmıştır.
Müslümanların kıblesi yani namaz kılarken yöneldikleri yerdir. Kâbeyi kutsal kılan en önemli sebep yeryüzünde ibadet maksadıyla yapılan ilk bina olmasıdır. Beytullah, beyt-i şerif, mescidi haram gibi isimleri de vardır.

9 TAVAF Kâbe’nin etrafında 7 defa dönmektir. Kâbe sola alınarak yapılır.
Farz olan tavaf bayramın 1. günü yapılır. Her bir dönüşe Şavt denir. 7 Şavt 1 tavaf olur.

10 SA’Y Hz. Hacer olabilmek

11 ARAFAT Hz. Adem İle Hz. Havva Validemizin yeryüzünde ilk buluştukları, kavuştukları yerdir. Peygamber Efendimizin veda hutbesini irad ettiği yerdir. Orada Cebeli Rahmet (rahmet tepesi ) isminde bir tepe vardır. Mekke’nin 25 km. güney doğusunda bulunur.

12 MÜZDELİFE Arafat ile Mina arasında bir yerdir. Bayram gecesi burada beklenir. (vakfe yapılır) Şeytanlara atılacak taşlar burada toplanır. ( 70 tane )

13 MİNA Şeytan taşlama ve kurban kesme yeridir
MİNA Şeytan taşlama ve kurban kesme yeridir. Büyük, küçük ve orta olmak üzere üç tane şeytan vardır.

14 Kurban kesilerek ihramdan çıkılır.

15

16 HACCIN FAYDALARI Herkes kıymetli elbiselerini çıkarır. Aynı tip elbiseye bürünür. Kefeni temsil eden bu elbiseler içinde zenginlik, fakirlik, soy, ırk, renk vs. kalkar tam bir eşitlik kurulur. Arafat’ta insanların toplanması ise mahşeri andırır.

17 HACCIN FAYDALARI İhrama girerek dünya elbiselerinden sıyrılan, günahlarından da sıyrılacak bir daha günah bataklığına dalmamak için Allah’a dua edecek ve ona tevbe edecektir. Zaten Sevgili Peygamberimiz hacceden kimsenin anasından doğduğu gün gibi günahsız olacağını bildirmiştir.

18 HACCIN FAYDALARI Hac dini duyguları coşturur.
Hac diğer Müslümanları tanıma imkanı sağlar. Hac dünya Müslümanlarının dertlerini ve hal çarelerini dile getirme imkanı sağlar. Hac Müslümanların birlik beraberlik ve kardeşlik duygularını geliştirir. Hac Müslüman milletlerin kendini tanıtma imkanı sağlar. Hac Müslümanların şefkat ve merhamet duygularını coşturur. Zorluklara sabretme alışkanlığı kazandırır.

19


"HAC." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları