Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEDİR?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEDİR?."— Sunum transkripti:

1 NEDİR?

2 TOPIVAC® NEDİR? TOPIVAC® Akut, kronik ve yanık yaralarının tedavisinde kullanılmak üzere tasarlanmış patentli yeni bir tedavi yöntemi ve sistemidir.

3 Sektördeki bilgi birikimini «2009 yılından itibaren yara ve yanık tedavilerine yönelik» innovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına yönlendiren TEKNOMAR®, Yanık yara için başlattığı çalışmasını YARA BAKIM ‘a yönlendirerek TOPIVAC® markasıyla yenilikçi bir konsept yaratmış, Yenilikçi Tedavi Yöntemi oluşturmuştur. TOPIVAC® Cihazı ve ona özel tasarlanmış MultiDRESS®; mevcut VAC tedavi yönteminin üzerine, doktorlarımızın önerileri ile başlayan, literatür çalışmalarında çeşitli yöntemleri incelememiz ve uygulama sahasında gördüğümüz eksiklikleri tamamlayıcı olması adına geliştirilmiş; ciddi bir fikir paylaşımı – araştırma – saha çalışmasının ürünüdür. TOPIVAC® ‘IN OLUŞMASI?

4 TOPİVAC®’ IN AR-GE SÜRECİ;
2009 yılında başlamış olup üç yıl süren araştırmalar sonucunda yeni bir tedavi yöntemi olan TOPIVAC® cihazı ve buna ait özel hasta tedavi birimi TOPISET geliştirilmiştir. Fikir ve buluş, AR-GE, ÜR-GE ve sistem üretimi tamamen Türk Bilim İnsanları, konuya gönül vermiş Türk Hekimleri, Mühendisler, Teknisyenler, Ülkemiz İnsanları tarafından yapılmıştır.

5 TOPIVAC bir TEKNOMAR markası ürünüdür.
TOPIVAC® Projemize; TÜBİTAK, KOSGEB, AKA, T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI, TİTUBB, TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU, SGK, OSTİM MEDİKAL KÜMESİ, SEİS, TÜDER maddi ve manevi her türlü desteklerini esirgemeden vermişlerdir. Fikrimizin ürüne dönüşmesinde emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederiz. TOPİVAC® projesi TUBITAK tarafından başarı ödülüne layık görülmüştür. TOPIVAC bir TEKNOMAR markası ürünüdür.

6 Sistem bileşenleri ve endikasyonları itibarıyla Türkiye’de ve Dünya’da
ilk ve tek’tir.

7 TPE .A61B 5/00 (2013) PATENT SÜRECİ
Buluş, yanık hasta yaraları ve her türlü açık yaraların tedavisinde kullanılmak üzere hem vakum yapıp yara üzerinde subatmosferik basınç sağlamaya ve kapama setine (31) negatif basınç oluşturmaya hem de yaranın hızla iyileşmesi için gerekli oksijen, ozon (zenginleştirilmiş oksijen) ve nem oluşturmaya, yara yıkamaya yarayan bir cihaz ve setten oluşmaktadır. Cihaz, mobil ve ergonomik olarak tasarlanmıştır. Tüm fonksiyonlar kontrol biriminden (1) ayarlanmakta ve uygulanmaktadır. Yara kapama seti, cihaza çift hortumla bağlanmakta olup, hortumlardan birisi vakum için diğeri de oksijen/ozon ve nem/su vermek için kullanılmaktadır. İlaç gerektiğinde oksijen hortumundaki bağlantı aparatından verilir. Set, yaranın büyüklüğüne ve yapısına göre çeşitli ebatlarda ve şekillerde (Dikdörtgen, kare, elips veya daire şeklinde) üretilebilmektedir. Kapama seti (31) ve eksuda kabı (9) ve HEPA filtre (30) tek kullanımlıktır.

8 TOPİVAC®’IN KULLANILDIĞI ALANLAR ?
Yanık yaraları ve tüm açık yaraların tedavisinde kullanılır. Kronik açık yaralar (diabetik bası ve venöz stas ülserleri) Akut ve travmatik yaralar (subakut yaralar) Dehisce insizyonlar Meshlenmiş greftler Flapler 2. ve 3. derece yanıklar vb. gibi…

9 KONVANSİYONEL SİSTEMLER;
NPWT/VAC NPWT yıkama/Yıkamalı VAC Oksijen terapi Ozon terapi Elektrostimülasyon / TENS Standart vac terapi; non-invasive akut ve kronik yaralarda iyileşmeyi destekleyen, kontrollü lokal negatif basınç uygulayan aktif bir sistemdir. Negatif basınçlı yara kapama sistemi mikrokapiller dolaşımı artırarak doku iyileşmesini hızlandırmakla birlikte kapalı bir ortamda enfeksiyon gelişimini ve nekrotik materyalin uzaklaştırılmasını yeterince sağlayamamaktadır.

10 TOPIVAC®’ IN GETİRDİĞİ YENİLİKLER NELERDİR ?
TOPIVAC® ile ; Hybrid ve kombine olarak mevcut terapi yöntemlerini tek bir yapıda birleştirerek, bunların farklı kombinasyonlarda, birlikte çalıştırılarak ara versiyonları da dahil olmak üzere daha etkin bir yara tedavi yöntemi geliştirilmiştir. TOPIVAC®’ IN GETİRDİĞİ YENİLİKLER NELERDİR ?

11 TOPIVAC® bu yöntemlerin hepsini bir araya getirmiştir.
TOPIVAC® ile Yapılabilecek Hybrid Tedavi Yöntemlerinden Bazıları; VAC + GAZ TERAPİ (O2 – O3) + YIKAMA+TENS (oksijenlendirilmiş su, ozonlandırılmış su veya standart solüsyon+oksijen ve/veya ozon gazı) VAC + GAZ TERAPİ (O2 – O3 ayrı ayrı veya kombine ) GAZ TERAPİ (O2 – O3 ayrı ayrı veya kombine ) ELEKTROTERAPİ (ELEKTROSTİMÜLASYON) YIKAMALI VAC (Oksijenlendirilmiş Su, Ozonlandırılmış Su veya Standart Solüsyon) KONVANSİYONEL VAC TERAPİ TOPIVAC® bu yöntemlerin hepsini bir araya getirmiştir. Yani beşi bir yerde……..

12 HEKİMLERE NE YENİLİKLER GETİRİR ?
Yeni hybrid ve kombine tedavinin getirdiği versiyonlardan ve yeni reçeteden dolayı her bir vaka yeni bir klinik uygulama gibi düşünülebilir. Sonuç ; HER VAKA, BİLİMSEL BİR MAKALEDİR. Konvansiyonel yara tedavi sistemlerini çoklu olarak kullanma olanağı sağlar.

13 Yara ve yanık tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerin tamamını kullanabildiği için farklı zamanlarda farklı cihaz kullanımına ihtiyaç bırakmaz. Vakum yardımlı yara pansumanının eksik yönlerini ortadan kaldırdığı ve vakum altındaki yaraya uygulamaları yapılabildiği için yara iyileşme sürecinin önündeki engelleri kaldırır. Bu sayede hasta yatış süreci kısalır ve yara iyileşme maliyeti aşağıya çekilir. Cihazın tüm fonksiyonları farklı yara çeşitlerine göre özelleştirilebildiği için yara iyileşme sürecine göre cihaz reçetesi hazırlanabilmektedir. Sistem yeni bir tedavi yöntemi olduğu için standart uygulamaların tedavi edemediği yara çeşitlerinde de kullanılabilmektedir.

14 TOPIVAC® CİHAZININ İÇERİĞİ NEDİR ?
Vakum bileşenleri Ozon jeneratörü TENS jeneratörü MultiCASE® TOPISET ve gelişmiş özel bir yazılımdan oluşmaktadır. Sensör grubu Selenoid grubu PLC ve I/O grubu Dokunmatik ekran

15 TOPIVAC PRO VAC Nemlendirme Bidistile su,O2’li / O3’lü Su ile Yıkama Elektrostimilasyon – Elektro Tens Bağımsız O2 / O3 Gaz Terapi Yanık tedavi için OzonBAG ile uyumludur. Oksijen gaz tüpü yerleştirilebilir

16 TOPIVAC MEDIUM O2’ li Su ile Yıkama Yıkama
MEDIUMv1 MEDIUMv2 MEDIUMv3 MEDIUM-Clinic VAC Nemlendirme Elektrostimilasyon O2/O3 Gaz Terapi Yıkama O2’ li Su ile Yıkama Bidistile Su, O2’li /O3’ lü Su ile Yıkama Bidistile Su, O2’li /O3’ lü Su ile Yıkama

17 TOPIVAC HAND VAC Yıkama Nemlendirme

18

19 TOPISET’ İN İÇERİĞİ VE ÖZELLİĞİ NEDİR ?
Yara kapama seti, cihaza çift hortumla bağlanmakta olup, hortumlardan birisi vakum için diğeri de oksijen/ozon ve nem/su vermek için kullanılmaktadır. İlaç gerektiğinde oksijen hortumundaki bağlantı aparatından verilebilir. Set içinde birbirinden bağımsız katman şeklinde emiş ve dağıtım kanalları mevcuttur.

20 MultiDRESS TopiSET MultiDRESS Canister MultiCASE

21 MultiDRESS Set İçeriği

22 Set, yaranın büyüklüğüne ve yapısına göre çeşitli ebatlarda ve şekillerde (Dikdörtgen, kare, elips veya daire şeklinde) üretilmektedir. MultiDRESS® Kapama seti ve Canister(toplama kabı), MultiCASE®(ozonlu su hazırlama kabı) steril ve tek kullanımlıktır.

23 Özel olarak dizayn edilen MultiDRESS® yara kapama pedleri , katmanları sayesinde, vakum altındayken aynı anda yara kenarlarından yara yatağına doğru, yıkama ve gaz terapi (O2ksijen – O3zon) uygulamaya olanak veren, geliştirilmiş ilk ve tek yara kapama ürünleridir. MultiDRESS® yara kapama pedleri sayesinde, sağlıklı dokuya dokunmadan nekrotik dokunun yaradan uzaklaştırılması sağlanır. Eksuda emilimi farklı hortum kanalından yapılarak enfeksiyon riski minimum düzeye indirilir. İstenildiği takdirde MultiDRESS® yara kapama pedleri sayesinde vakum kullanmaksızın sadece Ozon (O3) ve Oksijen (O2) tedavisi de uygulanabilmektedir.Oksijenin tedavi edici özelliğinin yanı sıra, Ozonun mikroorganizmalar üzerindeki etkisi ile de enfeksiyon riski ortadan kaldırılır.

24 TOPİSET’ İN İÇERİĞİ VE ÖZELLİĞİ NEDİR ?
MultiDRESS® Kapama seti

25 Pansuman 2. Pansuman 4. Pansuman 3. Pansuman

26 5. Pansuman 6. Pansuman 8. Pansuman 7. Pansuman

27 Afife Ayla Kabalak, Derya Karakaya, Orhan Koç
TOPIVAC® CİHAZININ YAPABİLDİKLERİ KIYASLAMALI VAKA ÖRNEĞİ Afife Ayla Kabalak, Derya Karakaya, Orhan Koç Ankara Ulus Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi

28 SORU Negatif kapama sistemine yıkama, nemlendirme, dezenfeksiyon, oksijenizasyon ve doku stimülasyon özelliğinin eklenmesi yara iyileşmesine katkı sağlar mı?

29 Yoğun bakım, palyatif bakım ve evde bakım hastalarının morbidite ve mortalitesinde yatak yaraları önemli bir etkendir. Amaç yatak yarasının önlenmesi olmakla birlikte sekonder etkenler nedeniyle (diyabet, enfeksiyon, dolaşım bozukluğu ve doku hipoksisi, ciltte atrofi, beslenme eksikliği, pozisyon güçlükleri, eklem kontraktürleri) bası yarasının gelişimi önlenemeyebilir.

30 Oluşan yaraların tedavisinde aktif ve pasif birçok tedavi yöntemi olmakla birlikte doku kanlanmasını artırarak granülasyonu hızlandıran ve basıncı azaltan aktif kapama yöntemleri günümüzde daha tercih edilir olmuştur (1, 2).

31 Negatif basınçlı (vakum yardımlı) kapama
Negatif basınçlı kapama sisteminin mikrokapiller dolaşımı artırmak yanında doku nemini sağlamak, nekrotik materyali ve enfeksiyon etkenini yıkayarak yaradan uzaklaştırmak, enfeksiyonu önlemek, doku stimülasyonu yapmak ve ağrıyı azaltmak gibi özelliklere sahip olması daha etkin, hızlı ve konforlu bir iyileşme sağlayacaktır.

32 Sunumuzda konvansiyonel negatif basınçlı kapama sistemi ile yara yerinde yıkama yapan, enfeksiyonu önleyen, doku stimülasyonu yapan ve ağrıyı azaltan kombine negatif basınçlı sistemin bir olgu nedeniyle sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.

33 Yöntem 17 yaşında, trafik kazası sonrası intrakranial hematoma bağlı uzamış koma tanısı ile 12 aydır hastanede yatan kadın hasta. Hastanın gelişinde olan yaralarının sağaltımında pasif kapama yöntemleri ile yeterli tedavinin sağlanamaması, sol iskiumdaki yaranın derinleşmesi ve kültürlerinde pseudomonas üremesi nedeniyle negatif kapama yönteminin kullanılmasına karar verildi.

34 Her iki iskium üzerinde olan yaralardan sol iskiuma uygulanan kapama sisteminin 56. gününde (17. seans) sağ iskiumdaki yaranın da derinleşip pseudomonas gelişmesi üzerine bu bölgeye de eş zamanlı yeni sistem negatif kapama yöntemine başlandı. Yeni sistem; yara yıkaması yanında aralıklı oksijen ve ozon uygulaması da sağlayan, doku stimulasyonu yapan kombine negatif kapama sistemi.

35 sol iskium tedavi öncesi

36 sol iskium 17.seans sağ iskium tedavi öncesi

37 Boyut ve derinlik olarak eşit ve her ikisinde de üremesi olan yaralar enfeksiyon, granülasyon ve ağrı yönünden takibe alındı.

38 Bulgular Sol iskiuma uygulanan negatif basınçlı kapamanın 17. seansında sağ iskiuma da negatif basınç uygulandı ve 6 seans sonra yaraların iyileşme cevabının eşitlendiği görüldü. Tedavi sürecinin devamında 14. gün, yeni sistemin yara yerindeki granülasyonu daha hızlı sağladığı ve kültürlerde üremenin olmadığı gözlendi.

39 6 seans sonra sol iskium sağ iskium

40 10 seans sonra sol iskium sağ iskium
.

41 Tartışma ve Sonuç Negatif basınçlı yara kapama sistemi mikrokapiller dolaşımı artırarak doku iyileşmesini hızlandırmakla birlikte kapalı bir ortamda enfeksiyon gelişimini ve nekrotik materyalin uzaklaştırılmasını yeterince sağlayamamaktadır (3).

42 Yeni sistemin yıkama ile nekrotik materyali uzaklaştırabildiği, aynı zamanda doku oksijenasyonunu ve dezenfeksiyonu sağladığı, ağrının azaltılabildiği gözlenmiştir.

43 Yeni sistem hastamızın yara tedavisinde olumlu sonuçlanmakla birlikte tedavi etkinliğinin daha doğru değerlendirilebilmesi için hasta serisinin daha fazla olduğu kontrollü çalışmalara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.

44 Kaynaklar 1. Levine SM, Sinno S, Levine JP, Saadeh PB. Current thoughts for the prevention and treatment of pressure ulcers: using the evidence to determine fact or fiction. Ann Surg. 2013 Apr;257(4): doi: /SLA.0b013e a. 2. Agosti JK, Chandler LA, Anderton CM, Clark RM. Serial Sharp Debridement and Formulated Collagen Gel to Treat Pressure Ulcers in Elderly Long-term Care Patients: A Case Study. Ostomy Wound Manage. 2013 Nov;59(11):43-9. 3. Halim AS, Khoo TL, Saad AZ. Wound bed preparation from a clinical perspective. Indian J Plast Surg. 2012 May;45(2): doi: /

45 SÜREÇ VE FAYDA YÖNETİMİ
Bu vakada; Konvansiyonel sistemle seans=23 seans TOPIVAC® sisteminde 6 seans 23 / 6 bu vakada iyileşme oranı takribi %70 KURUMSAL ve EKONOMİK FAYDALARI ; Uzun süreçli tedavilerin kısalması sonucu her türlü ekonomik fayda elde edilmektedir. (Tüm tedaviyi tek bir cihaz üzerinden yönetebilme, hızlı iyileşme, yatak maliyeti düşmesi, demirbaş maliyetinin düşmesi, insan kaynakları, ilaç, süre ,vb...tasarruflar) HASTA KONFORU; Hastanın daha hızlı ,ve sonuç odaklı tedavisinin getirdiği faydalar. (Ağrısız tedavi süreci, tedavi süresini kısalması, hasta yakınlarına getirdiği yük, iş gücü kaybı vb…)

46 DEĞİŞİK VAKA UYGULAMALARI
Demetevler Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi Ayakta Çıban Sonrası Oluşan Yara 4 Pansuman 1. Pansuman 2. Pansuman 3. Pansuman 4. Pansuman

47 Pansuman 2. Pansuman 4. Pansuman 3. Pansuman

48 5. Pansuman 6. Pansuman 8. Pansuman 7. Pansuman

49

50

51

52 İlginize Teşekkür Ederiz.
TOPIVAC bir TEKNOMAR markası ürünüdür.


"NEDİR?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları