Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES."— Sunum transkripti:

1 SES

2 *SESİN YAYILMASI *SESİN ÖZELLİKLERİ *SESİN YANSIMASI VE YANKI

3 **Ses, taneciklerin titreşmesiyle ortaya çıkan bir özelliktir.
**Ses veren sistemlere ses kaynağı denir. **Ses kaynaklarının ses vermekte iken yaptığı hareketlere ses titreşimleri denir.

4 *Bir saniyedeki titreşim sayısına FREKANS denir.
*Bir tam ses titreşimi için geçen süreye de PERİYOT denir. Ses kaynağı (korna) *Ses dalgalarını görünür hale getiren özel bir alet

5 Sesin Yayılması: Ses dalgalar halinde yayılır
Sesin Yayılması: Ses dalgalar halinde yayılır. Bu su yüzeyine bir damlanın düştüğün de oluşan dalgalara benzetilebilir.

6 Sesin Yayılması 1-Ses yoğun ortamlarda daha hızlı yayılır.
2-Ses sıcaklık arttıkça daha hızlı yayılır.

7 1-Ses yoğun ortamlarda daha hızlı yayılır.
*Ses en hızlı katılarda daha sonra sıvılarda en yavaş ise gazlarda yayılır. hava su Tren rayı (gaz) (sıvı) (katı) *Ses soldan sağa doğru giderek daha hızlı yayılır.

8 *Ses boşlukta yayılamaz…

9 2-Ses sıcaklık arttıkça daha hızlı yayılır.

10 SESİN ÖZELLİKLERİ 1-Sesin yüksekliği 2-Sesin şiddeti 3-Sesin tınısı

11 *İnce sesi kalın sesten ayıran özelliktir.
1-Sesin yüksekliği: *İnce sesi kalın sesten ayıran özelliktir. *Sesin frekansı da denilebilir. *Sesi çıkaran kaynağa bağlıdır. *Frekansı fazla olan sesler ince az olan sesler kalındır.

12 2-Sesin şiddeti: *Zayıf sesi Kuvvetli sesten ayırmamıza yarayan özelliktir. *Ses kaynağı yanında ortamın cinsine ve sıcaklığa da bağlıdır.

13 3-Sesin tınısı *Müzik aletlerinin verdiği sesleri birbirinden ayırmamızı sağlayan özelliktir. *Yalnızca ses kaynağının yapısına bağlıdır.

14 REZONANS:Bir ses kaynağından yayılan ses dalgalarının diğer ses kaynaklarını etkileyerek titreştirmesine rezonans (Çınlanım) denir.

15 Sesin Yansıması ve YANKI
Bir ses kaynağından çıkan ses dalgalarının sert bir yere çarptıktan sonra dağılmasına YANSIMA denir.Işığın yansımasına benzer. **Sesin yansıma özelliğinden yararlanılarak denizlerin derinlikleri ölçülebilmekte, petrol yataklarının yerleri bulunabilmektedir.

16 Bir ses kaynağından çıkan ses dalgalarının çevreye yayıldıktan sonra tekrar geri gelmesi şeklindeki yansımalara YANKI denir. Yankının oluşabilmesi için ses kaynağı ile yansıtıcı yüzey arasında en az 17 m mesafe olmalıdır.(hava sıcaklığı 20 C iken)

17 Sesin Soğrulması Esnek olmayan yumuşak maddeler sesi soğururlar.Yani sesi emerler iletmezler…. Örneğin:Halı,kauçuk,lastik,keçe

18 Aşağıdaki ortamlardan hangisi sesi en iyi iletir?
a-metal b-boşluk c-hava d-keçe

19 Yanıt a

20 Özellikleri değişebilen durgun bir ortamda yayılan sesin, I.Şiddeti II.Yüksekliği III.Yayılma hızı niceliklerinden hangileri değişebilir? a-Yalnız I b-Yalnız III c-I ve III d-I,II ve III

21 Yanıt c

22


"SES." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları