Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar"— Sunum transkripti:

1 MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar

2 MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar
BAKTERİLER Yeryüzünde bakterilerin görülmediği yer yoktur.Bakteriler toprakta,tatlı yada tuzlu sularda,süt gibi sıvılarda,ve hava da yaşayabilirler. Bu nedenle özellikle canlı ve canlı kalıntıları içinde fazla bulunurlar. Gözle görülmeyecek kadar küçük olan ve ancak mikroskopla görülebilen bu canlılar için de yararlı olanlarda zararlı olanlarda vardır.

3 NERELERDE YAŞARLAR?

4 NERELERDE YAŞARLAR? Mikroskobik canlılar hava,su,ve toprak gibi doğal ortamlarda,insan ve hayvan vücutlarında,besinlerde yani uygun sıcaklık ve besin olan her ortamda yaşarlar. Besinlerde mikroskobik canlıların üremesi için uygun ortamlardır.Dışarıda bırakılan yiyeceklerde çoğalan mikroskobik canlılar besinlerin bozulmasına neden olurlar.Bu besinlerin koku ve görüntüleri de bozulur.

5 Kolera hastalığına neden olan çubuk bakteriler

6 HASTALIKLARA NEDEN OLAN MİKROSKOBİK CANLILAR.
Mikroskobik canlıların büyük çoğunluğu bulaşıcı hastalıklara neden olurlar. Örneğin verem,tifo,kolera,tetanos,tifüs,zatürre, menenjit,dizanteri,difteri,frengi gibi hastalıklarla,boğazda bademciklerin şişmesi ile oluşan hastalıklar bu canlıların etkisi ile oluşur.

7 BAKTERİLERİN ZARARLARI
Canlılara zarar veren bu bakterilere zararlı bakteriler denir.Hastalıklara neden olan bu bakterilerde zararlı bakteriler içindedir. Bu bakteriler solunum,sindirim ve derideki sıyrık ve yaralardan vücuda girerek kendi yapılarına göre uygun bir organımıza yerleşip bizi hasta eder. Örneğin kolera mikrobu zararlı bir bakteridir ve kolera denilen hastalığın nedenidir.

8 BAKTERİLERİN ZARARLARI
Bakteriler yerleştikleri dokuları tahrip ederler. Aynı zamanda kana bıraktıkları “toksin” denilen zehirli maddelerle tehlikeli,hatta öldürücü olabilirler.

9 Bakterilerin yararları nelerdir?
Zararlı bakterilerin yanında yararlı bakteriler de vardır.Bu bakterilerin başlıcaları; Çürükçül bakteriler doğadaki maddeleri çürütürler. Canlı kalıntılardaki organik maddeleri ayrıştırarak(beslenirken) bunların toprağa karışmasını sağlarlar.

10 Bakterilerin yararları nelerdir?
Sütü yoğurda çeviren yararlı bakterilerdir. Bir miktar ılık sütü birkaç kaşık yoğurt ile karıştırıp sıcak bir ortamda bekletirsek Sütün tümü yoğurda dönüşür. Yoğurdun içindeki mikroskobik canlılar sütü besin olarak kullanır ve sıcak ortamda Hızla çoğalır.Böylece sütü yoğurda çevirir. Acaba yoğurt yerken aslında yararlı bakteri mi yiyoruz?

11 Bakterilerin yararları nelerdir?
Tıpkı sütü yoğurda çevirdiği gibi yararlı bakteriler üzüm suyunu,şaraba çevirir. Atıkların parçalanmasını sağlarlar.Çünkü bakteriler toprakta bu atıklarla beslenirler ve beslenirlerken aslında bu atıkları(özellikle besin ve gıda atıklarını) da parçalamış ve ayrıştırmış olurlar.

12 Bakterilerin yararları nelerdir?
Baklagillerin kökünde yaşayan bakteriler topraktan azotun alınmasına yardımcı olurlar.Azot bağlayıcı adı verilen bu bakteriler sayesinde baklagiller özellikle “protein” bakımından zengin besin ve bitkilerdir. Bağırsaklarımızda yaşayan bazı bakteriler “B” ve “K” vitamini sentezinde rol alırlar. Kısaca bakteriler; Üzüm suyundan sirke yapılmasında Sütten yoğurt ve peynir elde edilmesinde Bitki ve hayvan atıklarının toprakta ayrıştırılmasında ve çürütülerek toprağa karışmasında Bağırsaklarda “B” ve “K” vitaminlerinin sentezinde rol oynarlar. GİT Bakterilerin faydaları(Gençlik Ansiklopedisi)

13 BAKTERİLERİN FAYDALARI Çürükçül bakteriler:Topraktaki bitki ve hayvan artıkları ile ölen canlıları ayrıştırarak çevreyi temizler.Toprağın doğal kirliliğini önler.Madde çevriminin gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Azot Bakterileri:Havanın azotunu tutarlar.Böylece başka canlıların azottan faydalanmasını sağlarlar.Baklagillerin köklerinde yaşarlar. Maya Bakterileri:Bazı besin çözeltilerini fermente ederek besinlerin mayalanmasını sağlar.Mayalanma olayıyla besinlerin alkol,şarap,yoğurt,peynir,sirke haline gelmelerini sağlarlar. Selüloz Bakterileri:Selülozu sindirici özel enzimler salgılayarak geviş getiren memelilerin sindirim sisteminde selülozu parçalarlar. Vitamin Bakterileri:İnsan bağırsağında yaşayan bazı bakteriler B ve K vitaminlerini sentezler. Kaynak:Gençlik Ansiklopedisi

14

15 BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI
Antibiyotik Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde “Antibiyotik” denilen ilaçlar kullanılır. Ancak fazla antibiyotik kullanımında insanlarda alışkanlık yarattığı gibi,bir süre sonra bakteriye etki etmediği de görülmektedir. Bakterinin türüne göre doktor tavsiyesi ile bu ilaçlar kullanılmalı,ayrıca bazı antibiyotiklerin insanlarda alerji yapmasından dolayı mutlaka alerji testi yapılmalı ondan sonra bu ilaçlar yine doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

16 Bir bakterinin hücre yapısı

17

18 BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI
Soluduğumuz havanın temiz olmasına dikkat etmeliyiz Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat etmeliyiz Vücudumuzda oluşan yaraları temiz tutmalıyız Aşı olmalıyız Bozuk yiyecekleri yememeliyiz Vücudumuzun ve dişlerimizin temizliğine özen göstermeliyiz.

19 TERLİKSİ HAYVAN

20 BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI
Antiseptik Antiseptikler özellikle yaralarda oluşan ve üreyebilen bakterileri öldüren maddelerdir. Dezenfektan Lavaboların,tuvaletlerin,mutfak yüzeylerinin bakterilerden temizlenmesi için dezenfektan denilen temizlik maddeleri kullanılır.

21


"MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları